Operation Flashpoint

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Operation Flashpoint [coming soon- Operation Flashpoint 2]

Postprzez KoweK w 20 Lut 2009, 15:48

Serwis Eurogamer.net zamieścił nową, dość obszerną zapowiedź OFP2. Pełny artykuł znajdziecie tutaj.

+

6 screenów z artykułu.

Image Image
Image Image
Image Image

Według mnie grafika nie prezentuje się jakoś ekstra (powiedziałbym że przeciętnie, wystarczy spojrzeć na trawę) a póki co tylko to możemy oceniać, bo Codemasters mało pokazuje... Przydałby się trailer, który pokaże rozgrywkę.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Postprzez Fred w 25 Lut 2009, 00:09

Widzisz, grafika w GTA4 też nie wygląda jakoś super okazale :D Poza tym moim zdaniem może (aczkolwiek nie musi) być to dobre posunięcie ze względu na to że nie każdy ma GF GTX czy tam nawet jakieś serii 8 czy 9 żeby móc odpalić super wyglądające gry w takich detalach aby faktycznie wyglądały super. Więc możliwe jest że robią grafikę taką żeby i na słabszym sprzęcie nie było problemów z uruchomieniem i płynną rozgrywką. Poza tym, jak sam zapewne wiesz, grafika to nie wszystko.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez Khazdor w 07 Mar 2009, 16:06

Świetnie się zapowiada, pamiętam jak ja z kumplami (zapraszałem ich wtedy do mnie) graliśmy w jedynke, ciągle powtarzaliśmy misje gdzie jechał konwój rosyjski i my musieliśmy go wysadzić to brałem miny, rozkładałem na drodze i adrenalina jest wtedy gdy oni nadjeżdrzają to wtedy rura w krzaki i czekać aż wysadzi jakies wozy, czołgi i wtedy do akcji z wyrzutni rakiet :D
Khazdor

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez KoweK w 19 Mar 2009, 02:18

No to zapodam garść informacji o OFP2 :)

---

Jeden z głównych przedstawicieli Codemasters - Helios - ujawnił na oficjalnym forum informację o możliwości przeskakiwania przez przeszkody i pływania w najnowszym OFP:

Nie ma w grze przycisku odpowiadającego za skakanie. Zamiast tego jest przycisk "interakcji", który pozwoli między innymi na przeskakiwanie nad niskimi przeszkodami, otwieranie drzwi, itp.

Jeśli chodzi o pływanie, powiedziano mi, że będzie to możliwe i jak ktoś naprawdę sobie zażyczy, to będzie w stanie przepłynąć całą Skirę dookoła. Brzmi to może trochę przesadnie, ale fajnie jest wiedzieć, że ma się taką możliwość.

Pływać będzie można jednak tylko po powierzchni wody i nie ma możliwości zanurzenia się. Myślę, że sami zgodzicie się z tym, że nie byłoby to zbyt realistyczne z tyloma kilogramami ekwipunku na sobie.

---

Tym razem PlayStation Official Magazine zamieścił w swoim papierowym wydaniu nową zapowiedź Operation Flashpoint: Dragon Rising.

Image Image
Oto kilka ciekawych fragmentów oraz link do przetłumaczonej wersji wywiadu z Clivem Lindopem:

... wioska leży pomiędzy dwoma wzniesieniami. Szybkie wciśnięcie przycisku L1 na padzie przywołuje okrągłe menu rozkazów, które pozwala mi na wysłanie moich ludzi na szczyt najbliższego z tych pagórków, skąd będą mieli doskonałe pole do ostrzału. Za pomocą lornetki zgłaszam cele przez radio, co owocuje wystrzeleniem kilku pocisków artylerii w powietrze. Po chwili wrogi APC zostaje trafiony i rozprasza nieprzyjacielskich żołnierzy w poszukiwaniu najbliższej osłony. Podczas ucieczki rzucają za siebie granaty dymne. Dalej to już tylko formalność - wejść do wioski i dobić wszystkich ocalałych ...

... dokładnie oddany zasięg broni, bardzo inteligentna AI, autentyczna taktyka wojskowa. Odwzorowanie wszystkich detali jest po prostu zniewalające, włączając w to choćby wzór kamuflażu na mundurze. Wcielasz się w młodego marine przeniesionego na wyspę Skira, w sam środek konfliktu z Chińczykami o ogromne złoża ropy. Masz z góry ustalone cele, ale cała wyspa jest dla ciebie otwarta już od początku. Możesz dojść w praktycznie każde miejsce. Jedynym ograniczeniem jest tu czas misji - może się ona skończyć, jeżeli zbyt długo będziesz ignorował rozkazy ...

... jedynym problemem z tak zaawansowaną AI jest to, że wróg także będzie dobrze orientował się w sytuacji. Jedną z rzeczy, którą zauważysz podczas przebywania na Skirze to to, że jest tam znacznie mniej żołnierzy, niż w FPS-ach, do których zdążyłeś się dotychczas przyzwyczaić. Nie ma tu miejsca na nieskończone zastępy mięsa armatniego. Zostało ono zastąpione myślącymi i rozumiejącymi taktykę żołnierzami, którzy będą próbować wszystkich możliwych sposobów na zabicie gracza. Gdy będziesz siedział za osłoną, spróbują cię sprowokować do wychylenia i wyjawienia swojej pozycji strzelając co chwila w twoim kierunku. Potrafią nawet przerwać atak, gdy okaże się on nieskuteczny. Gra może wydawać się przez to trochę trudna, ale możesz także użyć tych wszystkich manewrów przeciwko nieprzyjacielowi. Postrzel wrogiego żołnierza, a jego koledzy wyjdą zza osłony, by mu pomóc ...

Przetłumaczony wywiad z artykułu

---

Najnowsza zapowiedź PC GAMER. Oto skany:

Image Image
A oto kilka potwierdzonych informacji z oficjalnego forum:

- Zwykli żołnierze będą mogli wykonywać drobne naprawy pojazdów (jak np. wymiana koła) oraz opatrywać niegroźne rany. Poważniejsze naprawy czy pomoc medyczna jest udzielana tylko przez wyspecjalizowane klasy żołnierzy.

- W trybie wieloosobowym nie będzie opcji odblokowywania broni i pojazdów. Wszystko będzie dostępne od początku, jak w oryginalnym Flashpoincie.

- W grze znajdzie się kilka osiągnięć (achievements) do zdobycia w wersji na konsolę Xbox 360.

- Samoloty niestety nie będą dostępne dla gracza.

Dodatkowo, jeden z przedstawicieli Codemasters zapowiedział na forum, że na niedługo przed premierą gry zostanie wydana jej wersja demonstracyjna na wszystkie platformy (PC, Xbox 360 i PlayStation 3). Na razie jednak nie jest znana dokładna data jej wydania.

---

W najnowszym numerze polskiego magazynu poświęconego grom komputerowym Click (4/2009) znalazła się nowa zapowiedź Operation Flashpoint: Dragon Rising. Oto niektóre nowe informacje w niej zawarte:

- Dostępne będą dwie kampanie (obie do rozegrania po stronie Stanów Zjednoczonych). Pierwsza pozwoli wcielić się graczowi w komandosa sił specjalnych, a druga w zwykłego piechura. Obie będą w pewien sposób ze sobą powiązane, aby utrzymać ścisłość fabuły.

- Dzięki realistycznej tzw. "mgle wojny", w grze znajdą się bronie dalekiego zasięgu, takie jak haubice, artyleria, a także specjalne bomby o dużym promieniu rażenia typu JDAM.

- Większość walk będzie prowadzona na otwartych terenach, zwykle też na duże odległości. A będzie gdzie walczyć, wyspa Skira jest tak wielka, że znajduje się na niej aż 1,5 miliona drzew!

- Zapowiedziane zostały też dodatki, które będą dostępne do ściągnięcia po premierze gry.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Przemek77 w 19 Mar 2009, 08:16

xKoweKx napisał(a):Dostępne będą dwie kampanie (obie do rozegrania po stronie Stanów Zjednoczonych).

No tak, k*****..... mozna się było spodziewać... American Heroes - hallelujah & do przodu.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez KoweK w 19 Mar 2009, 15:47

Przemek77 napisał(a):
xKoweKx napisał(a):Dostępne będą dwie kampanie (obie do rozegrania po stronie Stanów Zjednoczonych).

No tak, k*****..... mozna się było spodziewać... American Heroes - hallelujah & do przodu.

To to tam luzik. Nie rozumiem dlaczego wyeliminowali możliwość latania samolotami ;| OFP bez samolotów to nie OFP.
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Przemek77 w 20 Mar 2009, 07:55

xKoweKx napisał(a):
Przemek77 napisał(a):

To to tam luzik. Nie rozumiem dlaczego wyeliminowali możliwość latania samolotami ;| OFP bez samolotów to nie OFP.

Że jak???? Nie da się latać? Nosz..... do brzydkiego słowa, co się teraz wyrabia? Czuję, że postawię na OFP krzyżyk, bo jak byk widać, że robiona jest "pod konsole".
Miejmy nadzieję, że ArmA 2 nie zawiedzie....
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez KoweK w 31 Mar 2009, 14:58

Serwis IGN.com zamieścił nowy filmik przedstawiający krótki gameplay z Operation Flashpoint: Dragon Rising.

http://www.youtube.com/watch?v=UdRGwry16Q8

Oraz nowe screeny.

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image

Screeny są nawet, nawet, ale trailer to kompletna porażka. Kilka scen wziętych z poprzedniego dema technologicznego, co to ma być?! :mad: Do tego... odgłosy broni przypominają mi te z COD'a (właściwie, są chyba takie same). Ogólnie, słabo, bardzo słabo im idzie "reklamowanie" gry...
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Przemek77 w 01 Kwi 2009, 09:32

No bo jak się działa w taki spoób, że "pod znaną i szanowaną marka wydajemy 'chicior' na konsole" to czego się spodziewać?
Jestem niemal w 98% przekonany, że prócz "super-hiper-sub-etha-grafiki" gdzie będzie widac nawet zwężające się źrenice żołnierzy pod wpływem słońca, będzie to krok wstecz w stosunku do częsci pierwszej i dodatku.
Czekam na ArmĘ 2, może graficznie nie będzie to "objawienie" ale merytorycznie zapowiada się nieźle.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez KoweK w 21 Kwi 2009, 14:26

Eurogamer.net zamieścił niedawno nową zapowiedź OFP: DR. Trzeba przyznać, że znalazło się w niej nawet całkiem sporo nowych informacji, oto więc one:

- Silnik pozwala na zwiększenie pola widzenia aż do 35 kilometrów. Został on także zaprojektowany, aby nie posiadał kosmicznych wymagań i mógł zostać odpalony nawet na średniej klasy komputerze. Jednak dopiero bardzo wydajny komputer pozwoli na pokazanie pełnego oblicza gry.

- Możliwe będzie kontrolowanie aż do 40 żołnierzy jednocześnie. Często oddalonych od siebie o całe mile.

- Mapa taktyczna została zaprojektowana w oparciu o rzeczywistą technologię Blue Force Tracking używaną przez US Army. Informacje zgłaszane przez twoich podkomendnych są widoczne na mapie. Mogą one jednak się przedawniać i stać się nieaktualne, dlatego czasami lepiej samemu potwierdzić cel, gdy jest on naprawdę ważny.

- Dokładna balistyka i fizyka lotu pocisków powoduje, że kule różnego kalibru wydają inne odgłosy, gdy przelatują tuż przy twoim uchu. Każdy kaliber ma także osobną zdolność penetracji.

- Pył wyniesiony w górę po np. ostrzale artyleryjskim nie tylko unosi się w powietrzu przez długi czas, ale także (gdy będzie wystarczająco gęsty) może spowodować zaburzenia oddechu, a nawet utratę przytomności, gdy opadnie na gracza.

- Kampania jest tak zaprojektowana, że jeżeli w którymś jej momencie będziesz miał trudność z przejściem dalej, będziesz mógł wejść w tryb kooperacji w grze wieloosobowej i razem z przyjaciółmi ukończyć wymagającą misję. Potem możesz znów wrócić do trybu pojedynczego gracza i przechodzić grę dalej.

- Tryb wieloosobowy pozwala na różne typy rozgrywki. Możesz wcielić się z przyjacielem w generałów obydwu stron konfliktu i rozkazywać swoim podkomendnym (sterowanym przez AI) siedząc bezpiecznie w swoich umocnieniach. Ale możesz też zebrać 32 (PC) lub 16 (360/PS3) graczy i zmierzyć się w prawdziwej bliskiej walce o śmierć i życie.

- Sterowanie, nawet na konsoli, jest bardzo dobrze przemyślane. Przyzwyczajenie się do niego zajmie średnio od 20 do 30 minut.

-----------------------

Nowinki z ostatniego tygodnia:

- Twórcy aż trzy razy zmieniali wygląd umundurowania żołnierzy USA, aby gra cały czas pokazywała ich aktualną wersję używaną w rzeczywistym świecie.

- Każdy pojedynczy element ekwipunku jest zawsze widoczny na żołnierzu. Nic nie pojawia się z "nicości", jak miało to miejsce czasami w oryginalnym OFP.

- Wszystkie dokonane akcje mają wpływ na przyszłe misje. Np. zlikwidowanie w poprzedniej misji (rozgrywanej jako jednostka specjalna) chińskiej artylerii w małej wiosce o 4 nad ranem znacznie ułatwi przechodzenie następnej o 10 rano jako zwykły piechociarz.

- Oddalanie się od swojego celu nie spowoduje przegrania misji. Czasami to jedyne wyjście, aby bezpiecznie obejść wroga wybierając dłuższą trasę.

- Zabandażowanie poważniejszej rany nie oznacza powrotu do pełnego zdrowia. Gdy zostaniemy później jeszcze raz trafieni, krew będzie ubywała od tego poziomu, na którym zatrzymała się po opatrzeniu rany. Tak więc każde trafienie to krok bliżej do śmierci, oczywiście o ile dany strzał nie będzie od razu śmiertelny.

- AI reaguje na różne dźwięki. Odgłosy chodzenia czy nawet zwykły szelest trawy może przyciągnąć ich uwagę.

- Wybrany poziom trudności nie ma wpływu na inteligencję AI. Na każdym będzie zachowywało się tak samo, aby gracze początkujący doświadczyli nie mniej realizmu niż gracze zaawansowani. Zmiany będą dotyczyć jedynie ilości podpowiedzi i informacji wyświetlanych na ekranie.

- Widok z perspektywy trzeciej osoby będzie dostępny, ale tylko dla pojazdów. Podczas sterowania żołnierzem będziemy zdani tylko na oczy naszej postaci.

Ponadto, jeden z magazynów ujawnił kolejne zdjęcie edytora:
Image

A na koniec cztery nowe screeny.

Image Image
Image Image
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez dorian w 21 Kwi 2009, 18:59

Widok z perspektywy trzeciej osoby będzie dostępny, ale tylko dla pojazdów. Podczas sterowania żołnierzem będziemy zdani tylko na oczy naszej postaci.

I to mnie bardzo cieszy, do tego widać, że twórcy bardzo przyłożyli się do grafiki, która na skrinach i trailach wygląda rewelacyjnie. Mam nadzieję, że AI przeciwników i akcja w terenie będzie również dobrze dopracowana. Poza tym piewrszy OF miał swoją charyzmę i myślę, że ten poprostu rozwali realem symulatora pola walki...
Oby jak najszybciej nam tą grę zapodali :D
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Ropasiak w 22 Kwi 2009, 16:37

- Wszystkie dokonane akcje mają wpływ na przyszłe misje. Np. zlikwidowanie w poprzedniej misji (rozgrywanej jako jednostka specjalna) chińskiej artylerii w małej wiosce o 4 nad ranem znacznie ułatwi przechodzenie następnej o 10 rano jako zwykły piechociarz.

Hehe jak w ARMA Armed Asult zlikwidujesz transport Piechoty to w głównej walce będzie mniej żołnierzy wroga :D . Skreeny niczego sobie ciekaw jestem jak narazie ze stbilnością...
| Ryzen 7 5700X (4.85GH) | Gigabyte B450 Gaming X | Arctic Liquid Freezer II 280mm | 40GB DDR4 RAM 3466MHz CL16| PowerColor RX 6700XT Hellhound 12GB GDDR6 (+Cooler Master ELV8) | Kingstone KC3000 2TB + Crucial BX500 1TB | Gigabyte Aorus Elite Platinum ATX 3.1 850W | Fractal North XL White (+Cooler Master Halo 2 120mm) | Windows 10 Pro x64
Ropasiak
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2008, 18:02
Ostatnio był: 04 Mar 2025, 17:36
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 18

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości