S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - temat ogólny

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Postprzez Michu w 18 Maj 2008, 22:49

Tak, szczególnie pomyśleć że dalej jest jedna szara tekstura. Oczywiście jeżeli będzie zapełniona drzewami, trawą, krzaczyskami, opustoszałymi domami, pagórkami, lasami... podziemiami. No dobra może trochę przesadziłem, ale tak to by było bosko x].
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 16 Cze 2025, 18:27
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 133

Reklamy Google

Postprzez Cezarowy w 19 Maj 2008, 11:41

To ktoś Cię w balona zrobił, bo mi na nie podkręcanej 8800GT nic nie tnie na maksymalnych ustawieniach. To jest właśnie ta twoja większa wydajność ^_^

Kto mógł mnie w balona zrobić skoro sam podkręcałem ?:P
W 3dmarku 2006 mam 10700 pkt przed O/C miałem 10400 na 8800 osiągnąłęm na tym samym kompie 10500.
Jaki masz win?:P
Cezarowy
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2008, 13:50
Ostatnio był: 19 Maj 2008, 11:41
Kozaki: 0

Postprzez ThaiWarrior w 19 Maj 2008, 17:09

35 minutowy filmik z gameplay'a z CS!
stalker.funday.pl LPKorn3324 napisał(a):35 minutowy film przedstawiający cztery poziomy: Bagna, Kordon, Limańsk i Czerwony las. Całość okraszona jest komentarzem Olega Jaworskiego z GSC. Całość nagrana jest kamerą, jakość słaba/średnia ale nie ona jest najważniejsza. Link i info o video usunięto z forum gry na prośbę GSC. Ponoć materiał ten ma pojawić się "później" ... My czekać nie zamierzamy więc linki do filmu znajdziecie pod tekstem. Całość waży przeszło 200 MB i jest w 3 częściach stąd poniżej osoby, które nie chcą bawić się w ściąganie mogą przeczytać kilka ciekawych informacji jakie w nagraniu zaobserwowano.

Bagna: O tym jak ogromna jest to mapa przekonać można się choćby z dema, na filmie widać kilka miejsc na niej jak obóz monolitu, wieże obserwacyjną (inną niż w demie) i zniszczoną cerkiew z pobliskim cmentarzem. Widać ją na kilku screenach jakie wcześniej opublikowano. Sama budowla wygląda kapitalnie, wygląda jakby pogrążała się w bagiennych piaskach. Dużo nowej zieleni oraz świetne tekstury, które rzeczywiście wyglądają jakbyśmy poruszali się po wydmach, czy madach rzecznych.

Kordon: Na pierwszy rzut oka niewiele się w nim zmieniło. Pokazana została wioska stalkerów w jakiej zaczynamy przygodę w ShoC, która może poza tym, że jest jeszcze bardziej zarośnięta i rozmieszczono na niej kilka dodatkowych obiektów wygląda prawie tak samo jak w oryginale. Idąc główną drogą w kierunku Wysypiska również nie widać większych zmian względem pierwotnej Zony. Prawdziwa rewolucja czeka nas na obrzeżach gdzie poziom ten już raczej nie przypomina starego Kordonu. Zmieniono ukształtowanie terenu, dodano więcej drzew i innej roślinności, rozlokowano obozy stalkerów.

Limańsk: O ile Prypeć był wizytówką Cienia Czarnobyla to Limańskz pewnością będzie tym samym dla Czystego Nieba. Ponad 15 min trwała sekwencja na tym poziomie i muszę uczciwie przyznać, że po tej nieco bardziej wyczerpującej prezentacji Limańsk zapowiada się lepiej niż osławiony Prypeć. Architektura tego miejsca stylizowana jest na lata 50', zabudowa jest z tego powodu niska (bez bloków jak w Prypeci). W oczy rzucają się od razu dwie rzeczy. Pierwsza to naszpikowanie tego levela detalami. Masa uliczek, przy której stoją domy, a przy nich z kolei place zabaw (i nie mam tutaj na myśli jednej huśtawki), skwery z ławkami, płotki otaczające przejścia, powalone drzewa, zniszczone i na pół zatopione w rzece przepływającej przez miasteczko pojazdy. Można długo tak wymieniać wygląda to niesamowicie. Co również zdumiewające to fakt, że GSC starało się zwiększyć liczbę miejsc jakie możemy eksplorować i poruszać się. Można przeskoczyć na sąsiedni parapet i dojść nim do pomieszczenia, w którym znajdziemy drabinę po której wejdziemy na dach.
Druga rzecz to roślinność. Jest wszędzie, zarasta każdy skrawek ziemi. Przez nią wszystko wygląda na jeszcze bardziej opuszczone, nieodwiedzane przez dziesiątki lat. Nawet jezdnia jest cała popękana i pokryta dziurami. W Limańsku czy też na jego obrzeżach (tego dokładnie na filmie nie widać) ulokowano Czarnobyl-2 czyli osłabioną już antenę. W grze zdecydowano się umieścić tylko 3 jej kondygnacje, ponieważ jak Oleg mówi gdy z początku próbowali zaimplementować ją całą w przybliżonych rozmiarach to pokrywała całe miasto (!).

Czerwony las: Większą część poziomu zajmują lasy co nie jest zaskoczeniem. Chwilę pokazano inne miejsca na tym levelu lecz nie da się ich bliżej opisać. Wiadomo za to, że las będzie pełen mutantów i anomalii (niemożliwe prawda?) oraz na swoim terenie mieści jakieś laboratorium.

Poza tym Oleg mówił o tym, że większość tekstur została ponownie utworzona ze zdjęć jakie przywieziono z wypraw i zapisana w wyższej rozdzielczości, wspomniano o nowej technologii graficznej 'detail bumps', która umożliwia przyglądanie się detalom z każdej odległości nie tracąc przy tym ostrości. W praktyce wygląda to tak, że możemy niemalże przyłożyć nos do ściany, a jej tekstura nadal będzie wyglądała ostro. Ponadto w jednym z ujęć pokazano kolejny typ czujnika.

[część 1] http://www.mediafire.com/?er42zmujggv
[część 2] http://www.mediafire.com/?hmeg19ddv9m
[część 3] http://www.mediafire.com/?02kxsxyhnyo

Image
Awatar użytkownika
ThaiWarrior
Retired

Dołączenie: 26 Lut 2006, 18:44
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 20:23
Miejscowość: W-wa
Kozaki: 39

Postprzez L.Y.S.K.A. w 19 Maj 2008, 18:16

grał ktoś tego cs z rapida? bo mi jakoś nie czyni, nie ma setup są db0 i db1 i reszta, nie wiem może nagrzebane w pliku fsgame.ltx nie mam pojęcia... jak ktoś to zrobi, wymyśli co i jak to proszę o reply
S.T.A.L.K.E.R.
Lyska Sky
Awatar użytkownika
L.Y.S.K.A.
Kot

Dołączenie: 11 Lip 2007, 18:40
Ostatnio był: 15 Lip 2008, 21:40
Miejscowość: Zabijam Wilka w Kordonie xD

Postprzez Polski zolnierz w 19 Maj 2008, 18:21

No własnie też mam ten problem!!!!
"Prawda wyłania się tak samo niespodziewanie jak deszcz popromienny Czarnobyla"
Awatar użytkownika
Polski zolnierz
Tropiciel

Dołączenie: 01 Sie 2007, 13:59
Ostatnio był: 04 Kwi 2011, 09:37
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez xyz_pl w 19 Maj 2008, 18:49

L.Y.S.K.A. napisał(a):grał ktoś tego cs z rapida? bo mi jakoś nie czyni, nie ma setup są db0 i db1 i reszta, nie wiem może nagrzebane w pliku fsgame.ltx nie mam pojęcia... jak ktoś to zrobi, wymyśli co i jak to proszę o reply

Jest tam taki plik w katalogu głównym "a-life" (lub podobna nazwa) dzięki czemu możesz uruchomić grę.

xyz_pl
Wygnany z Zony

Dołączenie: 10 Maj 2008, 00:28
Ostatnio był: 07 Sie 2013, 01:25
Miejscowość: Wrocław
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez KoweK w 19 Maj 2008, 19:01

[/quote]

Nie rozumiem tego, ale zawsze gdy z tego ściągam to ściąganie na dobre mi się zatrzymuje przy 99,9%! Nie wiem, co to może być. Ktoś zna rozwiązanie problemu?
Btw. są może te filmy na youtub'ie?
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 23:46
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez MeZZerschmitt w 19 Maj 2008, 19:16

ThaiWarrior te archiwa są do kitu. Nie można ich wypakować, przynajmniej ja tak mam.
Pokazuje mi się NO FILES TO EXTRACT 0_o
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lis 2007, 18:52
Ostatnio był: 09 Gru 2013, 22:51
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez KoweK w 19 Maj 2008, 19:22

1
2
3
4

Znalazłem na youtubie. Powiem tak- Clear Sky robi naprawde ogromne wrażenie. Gameplay, grafika, poziomy... cudo. Wszystko tak jak miało być w Oblivion Lost. Myślę, że jest na co czekać.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 23:46
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Scurko w 19 Maj 2008, 19:59

Najbardziej rozreklamywują sektor z bagnami. Najczęściej jest pokazywany na filmikach. Oby był taki jaki pokazują, ino żeby nam go czasem nie wycieli, tak jak miało miejsce
w SoC.
P.S. Będzie hicior.... Byle do końca sierpnia :wink:

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Scurko
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lip 2007, 20:16
Ostatnio był: 16 Kwi 2022, 18:56
Miejscowość: Dębowiec k.Cieszyna
Kozaki: 3

Postprzez Sölve w 19 Maj 2008, 20:13

Jak dla mnie Cień Czarnobyla będzie mógł się schować w porównaniu do Clear Sky. Czyste niebo będzie o wiele bardziej dopracowane i to nie THQ będzie decydowało o grze, ale sam developer, czyli GSC.
Awatar użytkownika
Sölve
Stalker

Dołączenie: 08 Paź 2007, 19:45
Ostatnio był: 16 Gru 2025, 18:33

Postprzez MeZZerschmitt w 19 Maj 2008, 21:19

Od razu wszystkim mówię, że warto je ściągnąć!!!
Są lepszej jakości niż te na youtubie i można się lepiej przyjrzeć.
CS wygląda genialnie i zgniecie SoC na miazge.
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lis 2007, 18:52
Ostatnio był: 09 Gru 2013, 22:51
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość