S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - temat ogólny

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Postprzez Dziarsky w 19 Cze 2008, 09:14

Przemek77 napisał(a):... Bo tak moim zdaniem, to twórcy SoC chyba chcą się niejako "zrehabilitować" w oczach wielu graczy którym STALKER się nie podobał bo "za mało napier*alania z karabinów a za dużo czytania i łażenia" i chcą zrobić takie swoiste "Call of Duty" w świecie STALKERA ...

Ano racja ale jak już ktoś musi być winny w tej kwestii to właśnie gracze. Bo kto miesiącami sapał o dużej ilości chodzenia a jednocześnie narzekał, że w pośpiechu gra starcza na mniej niż 10h. Ogół zawsze ciągnie w stronę deathmatcha - to normalna kolej rzeczy.
Podobnych reakcji fanów można mnożyć wiele.
Inna sprawa, że walka w Stalkerze jest naprawdę genialna więc IMO nie będzie to zbytnio ciążyć. Oby ta fabuła... (wspomniałem o tym wcześniej). :)
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Dołączenie: 18 Lut 2007, 14:58
Ostatnio był: 07 Sie 2017, 08:16
Miejscowość: Gliwice
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 7

Reklamy Google

Postprzez Przemek77 w 19 Cze 2008, 09:18

Owszem, walka jest genialna, ale dla mnie esencję STALK-a stanowi Strefa i jej niepowtarzalny klimat - ja czesto sobie włączam grę TYLKO po to, żeby się powłóczyć po lokacjach, powłazić w jakieś "dziury", pozwiedzać opuszczone budynki.... - po prostu chłonąć ten klimat.
A coraz bardziej obawiam się, że w CS nie będzie po prostu warunków na coś takiego. Że będzie to świetny "shooter", ale..... no własnie - tylko "shooter".
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Dziarsky w 19 Cze 2008, 09:24

Przemek77 napisał(a): ja czesto sobie włączam grę TYLKO po to, żeby się powłóczyć po lokacjach, powłazić w jakieś "dziury", pozwiedzać opuszczone budynki.... - po prostu chłonąć ten klimat.

Witaj w klubie "tych" fanów Stalkera - mnie tez ciągnie głównie Zona a nie możliwość postrzelania.
Może tak: CS to prequel na tym samym silniku i z garścią urozmaiceń, w połowie pokazujący te same miejsca. Potraktujmy to jako epizod (niczym te z HL2) to będzie mniej bolało w przypadku większych oczekiwań.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Towarzysz Lenin w 19 Cze 2008, 10:47

Oby tylko się nie okazało, że trzeba będzie czekać na modderów, żeby poprawić grę. Z tym, że mamy już weteranów moddingu SoC i mody wyjdą o wiele szybciej.
Ludzie, te gry to się teraz dla mas niestety robi. Wszystko twórcy psują, pamięta ktoś stare Rainbow Six? A teraz porównać do quakeowatego Vegas, czy Lockdown. Gdzie się podziała taktyka?
Żeby nie było, lubię Quakea, ale nie każda gra powinna nim być.

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2007, 18:15
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:41
Miejscowość: Pokój 771.
Kozaki: 0

Postprzez Przemek77 w 19 Cze 2008, 10:57

Towarzysz Lenin napisał(a):Ludzie, te gry to się teraz dla mas niestety robi. Wszystko twórcy psują, pamięta ktoś stare Rainbow Six? A teraz porównać do quakeowatego Vegas, czy Lockdown. Gdzie się podziała taktyka?

Popieram, pierwsze trzy częsci R6 to majstersztyk, reszta - .... hmmmmm.........
Bardzo rzadko w dzisiejszych czasch o "grową" perełkę. Większośc to masówka i to w dodatku bezczelna, gry zaczynaja przypominać seriale brazylijskie bo nie mają prawdziwych zakończeń tylko "to be continued, chcesz się dowiedzieć co będzie dalej kup drugą część". W dodatku rosnąca popularność "episode-ów"(Half-Life 2, Sam&Max).
No ale wiadomo, jeśli gra nie będzie dostatecznie krótka, maksymalnie efekciarska (nie efektowna a właśnie efekciarska) i prosta to cała masa pryszczatych szczeniaków gry nie kupi i stwierdzi, że to "gówno".
Zyjemy w czasach komerchy i albo trzeba się z tym pogodzić, albo na każym kroku narzekac jak ja.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez XdtgS w 26 Cze 2008, 14:46

Przemek77 napisał(a):
Towarzysz Lenin napisał(a):Zyjemy w czasach komerchy i albo trzeba się z tym pogodzić, albo na każym kroku narzekac jak ja.

I ja :)
Co do tematu czekam już na tego stalkera i ciekaw jestem co to będzie, boje się żeby nie było tak jak z wieloma grami- pierwsza część świetna druga do odbytu. I ciekaw jestem wymagań jakie będzie miał realnie stalker na full opcjach ^^ Grałem w demo alpha nowego stalkera ale chyba jak wielu z Was którzy w to grali powiedzą że to qpa, tak więc w sumie to prawie nic nie pokazalo nowej gry, należy czekać na oficjalne demko o ile będzie.
Awatar użytkownika
XdtgS
Kot

Dołączenie: 09 Lip 2007, 22:30
Ostatnio był: 03 Cze 2011, 14:12
Miejscowość: Rybnik
Kozaki: 0

Postprzez Dziarsky w 26 Cze 2008, 15:46

XdtgS napisał(a):pierwsza część świetna druga do odbytu.

Pierwsza klimatycznie świetna, ale technicznie lipa. Jeśli tylko klimat będzie podtrzymany a technicznie wszystko będzie grało to nie ma co się martwić.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Infernal w 26 Cze 2008, 18:38

No i właśnie GSC zburzyło moje marzenia. Na tym filmiku pokazano bitwy frakcji. I ja się zapytam. Co to do jasnej.. ciasnej ma być? Filmik kiepskiej jakości, kiedyś natknąłem się na lepszą i proszę bardzo co ukazało się wtedy na mapce. Mnóstwo punktów, które najwidoczniej znaczą miejsca do zdobycia. Mniej więcej wyglądało to tak. Więc ja się zwracam z zapytaniem. Gdzie tu klimat, strach, pustka? Bo ja tu widzę tylko marnego FPS'a z dobrą grafiką. Jeżeli liczyliście na powrót Oblivion Lost, bądź ten sam, lub lepszy klimat to według tego filmiku przeliczyliście się razem z mną.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Dziarsky w 26 Cze 2008, 19:00

Infernal napisał(a):Na tym filmiku pokazano bitwy frakcji.

1. Wiesz... On trwa 3:58 więc trochę krócej niż sama gra wg mnie :).
2. W wojny frakcji nie trzeba się mieszać.
3. Będzie można szybko się przemieszczać podobno (coś na zasadzie zadania kierunku i przyspieszenia czasu - jak we śnie).
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Infernal w 26 Cze 2008, 19:05

Dziarsky napisał(a):1. Wiesz... On trwa 3:58 więc trochę krócej niż sama gra wg mnie :).
2. W wojny frakcji nie trzeba się mieszać.
3. Będzie można szybko się przemieszczać podobno (coś na zasadzie zadania kierunku i przyspieszenia czasu - jak we śnie).

1. Według tego co nam zapowiadają to będzie tak przez całą grę.
2. Cóż tego, ze nie będziemy się mieszać skoro wszędzie i tak będzie wojna? Znowu jarmark z Zony i niespodziewany przypływ zaludnienia? Zero klimatu i pustki. No ludzie, litości.
3. Według mnie beznadzieja.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Dziarsky w 26 Cze 2008, 20:00

Infernal napisał(a):1. Według tego co nam zapowiadają to będzie tak przez całą grę.
2. Cóż tego, ze nie będziemy się mieszać skoro wszędzie i tak będzie wojna? Znowu jarmark z Zony i niespodziewany przypływ zaludnienia? Zero klimatu i pustki. No ludzie, litości.
3. Według mnie beznadzieja.

SoC:
Kordon - mamy walkę w zagrodzie.
Wysypisko - mamy dwie potyczki na parkingu i za halą.
Agroprom - mamy potężną walkę na placu.
Dolina mroku - mamy dwie potyczki z bandytami, druga całkiem spora.
Magazyny wojskowe - mamy walkę z Wolnością (opcja).
Czerwony las - na całej drodze mamy przeciwników a pod antenami jedną wielką walkę.
Prypeć - ciągły obstrzał.
Elektrownia - jak wyżej.

(Bez urazy ale) Weź mi tu nie pieprz :), że zapowiada się jedna wielka strzelanina zapominając, że SoC też był jedną wielką strzelaniną. Przypomnij sobie także zapowiedzi SoC w których na każdym filmie była wymiana ognia. Luźna gra miała miejsce dopiero po wysprzątaniu terenu i tak było na 2/3 terenów.
Trailery z CS pokazują dokładnie to co pokazywały te z SoC czyli kilka map z całości, na których jest wymiana ognia.

Proponuje odpuścić i poczekać na grę bo do niczego nie prowadzi taki odgórnie narzucony pesymizm.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Terry w 26 Cze 2008, 20:23

Ja zawsze uwielbiałem Stalkera (ale pijawki już nie...) i zapewne CS też będę uwielbiał :D. Mnie nie wkurzają te wojny. W końcu nawalają się o bogactwa nie :wink: ? Sam także lubiłem połazić po lokacjach (bez pijawek) i sobie podziwiać Zonę. Ach i ile było ekscytujących i niespodziewanych spotkań z tym niewidzialnym mutantem... Zazwyczaj tak szybko jak się zaczeły tak szybko się kończyły za pomocą przydatnej funkcji klawiszy Alt+F4 . Chociaż przyznaje, że czasem mnie wkurzały sytuacje, że musiałem przechodzić całą Zonę, aby pogadać z kolesiem i wrócić z powrotem, ale w wielu grach tak jest :). Z tego co widzę CS zapewne mi się spodoba :).
Awatar użytkownika
Terry
Stalker

Dołączenie: 14 Cze 2008, 20:18
Ostatnio był: 21 Maj 2009, 17:55
Miejscowość: Legionowo
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Lightened IL 86
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości