Zasięg broni

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Zasięg broni

Postprzez Pangia w 25 Kwi 2013, 19:51

Kod: Zaznacz wszystko
fire_distance           = 150 ;1000                ; maximum fire distance that bullet can fly

W jakich jednostkach jest ta wartość podawana? Metry, stopy, jakieś znane tylko grze jednostki? Coś chciałbym tu pozmieniać, bo raz, że TOZ-34 ma chyba za mały zasięg w porównaniu do prawdziwej broni (coś tam grzebałem z tym parametrem wcześniej i, nie wiedzieć czemu, TOZ zgubił gdzieś swoją celność tzn. rozrzut mu się zwiększył - chociaż może być to tylko subiektywne odczucie), a dwa, że (i tu nie wiem, czy są to waniliowe nastawy, czy takie ustawiono w TFW) wszystkie "automaty" mają identyczny zasięg kuli tj. taki, jak podałem na górze (poza Wintorezem - 400 jednostek jakichś-tam) :/
I czy da się to odnieść jakoś do opcji "Pokaż odległość od celu", bo ciężko tak zmieniać na oko, nie mając możliwości sprawdzenia, jak to wygląda w grze (chyba, że da się jakoś "odświeżyć" grę po grzebaniu w plikach bez wyłączania jej).
:

O, i jeszcze jedno, jak już piszę nowy temat. Często, jak po prostu się przemieszczam po mapach, mam w zwyczaju rzucanie przed siebie śrubkami nawet, jeśli przede mną nie ma żadnych anomalii, lubię też porzucać śrubkami w NPC. I tak kiedyś pomyślałem sobie: "A co by było, gdyby taka śrubka wybuchałyby jak granaty?" No i tak powstała hipoteza: czy da się jakoś sprawić, aby śrubki wybuchały? :E W sensie że... no, po prostu po upadku na ziemię śrubka by eksplodowała. Ot, taki humorystyczny element gry. Nie wiem, skąd ten pomysł, chyba za dużo grałem w SMOD-a (tam jako broń są m.in. banany działające jak zdalnie sterowane ładunki)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Reklamy Google

Re: Zasięg broni

Postprzez vandr w 25 Kwi 2013, 19:56

To chyba jednak są metry, chociaż ciężko w to uwierzyć, patrząc na efekty w grze. :P Rozrzut w Tozie zwiększył Ci się pewnie dlatego, że wraz ze wzrostem zasięgu kuli(w tym przypadku śrutu), każdy jego odłamek leci swoim torem- ciężko, aby skupisko śrutu leciało przez ileś metrów niczym kula armatnia. Tak mi się przynajmniej wydaje.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Re: Zasięg broni

Postprzez Pangia w 25 Kwi 2013, 20:18

O rozrzucie nie pisałbym, gdybym rzeczywiście strzelał z różnych odległości, tymczasem po zmianie wartości miałem problem z zabiciem ślepego psa z tych plus-minus 15, może 20 metrów. Na linii zasięgu (ustawiałem 140 jednostek wobec oryginalnych 70) to już w ogóle nie było sensu strzelać, bo mogłem trafić 5 psów naraz i żadnego nawet specjalnie nie zranić.
No i czy odległość podaną w pliku konfiguracyjnym broni da się odnieść do odległości podawanej w grze przez opcję "Pokaż odległość od celu"? To w sumie byłoby najprzydatniejsze do określania zasięgu - jedyna rzecz, jaką kiedyś wyczytałem nt. TOZ-a to fakt, że w grze ma zasięg 33 stóp/100 metrów (co zdaje się być trochę zbyt dużym uproszczeniem) i było jakieś porównanie do Mossberga i 2 screeny ze skupiskiem śrutu na ścianie, ale w życiu tego teraz nie znajdę. Zresztą nawet nie wiem, czy by mi się to teraz przydało.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości