[Pytanie] "Zachowanie" mutantów i animacje

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[Pytanie] "Zachowanie" mutantów i animacje

Postprzez PMG w 02 Lip 2014, 18:37

Witam. Od razu przepraszam, że ostatnio spamuję w kółko pytaniami, ale cóż - żeby coś wiedzieć trzeba pytać lepszych od siebie. Jako początkujący modder proszę o wybaczenie i zrozumienie.

Moje pytanie dotyczy zachowania Nibyolbrzyma. Otóż w SDK zauważyłem, że posiada on kilka ciekawych animacji, m.in. animację biegu, skoku (!), a także "skradania", jeśli mogę to tak określić. Zauważyłem, że w pliku konfiguracyjnym Nibyolbrzyma są nazwy właśnie tych animacji (m. in. w sekcji m_gigant_step_params). To teraz właściwe pytanie: dlaczego mutant nie korzysta z tych animacji, tylko w kółko porusza się tak samo? Dla przykładu, gdy pies zostanie zaatakowany, przestaje spacerować, a zaczyna biec. Czy jest możliwe, aby Nibyolbrzym zaczął korzystać nie tylko z animacji chodu, ale też biegu? Czy może jest "zaszyte" w jego AI?

Chodzi mi tutaj o sekcję:
Kod: Zaznacz wszystko
;------------------------------------------------------------------------
;   anim         Cycles| time1 | power1 | time2 | power2 |
;------------------------------------------------------------------------
stand_walk_fwd_0   =   1,     0.5,     1,      0.1,    0.7
stand_walk_fwd_dmg_0=     1,      0.2,     1,      0.25,   0.7,
stand_run_fwd_0      =   1,     0.1,     1,      0.60,   0.7
stand_run_dmg_0      =   1,      0.2,     1,      0.6,    0.7,
stand_steal_0      =   1,      0.2,     1,      0.5,   0.7,   

Mutant korzysta tylko z stand_walk_fwd_0. Czy da radę "uruchomić" resztę?

Moje drugie pytanie dotyczy jego specjalnego ataku - tupnięcia. Czy da radę "wyłączyć" to tupnięcie, tak aby przestał go używać?

Z góry dzięki za pomoc.

Za ten post PMG otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wheeljack.
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Dołączenie: 12 Gru 2010, 10:30
Ostatnio był: 01 Sie 2024, 15:05
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 127

Reklamy Google

Re: [Pytanie] "Zachowanie" mutantów i animacje

Postprzez Pangia w 02 Lip 2014, 21:40

Jeśli mówimy o tym samym, to na pewno animacja „skradania” jest aktywna w grze, bo ją parę razy widziałem. Czasem tak mutanty (tzn. czasem też pijawki) bez sensu się skradają – bez sensu, bo w promieniu 500 metrów jedyną żywą jednostką poza nimi jest gracz, którego nie mają prawa ani widzieć, ani słyszeć.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości