walec napisał(a):Nie jestem do końca pewien czy to tylko i wyłączna praca Katarzyny Jakubowskiej-Krawczyk [...]
Oczywiście, że nie jest to tylko praca pani Jakubowskiej-Krawczyk. W pierwszym akapicie autorka pisze:
Jego [Jurija Szczerbaka] napisana w 1987 roku dokumentalna książka zatytułowana Czernobyl (Dnipro, Kijów 1989), z której zaczerpnęliśmy podane niżej fragmenty, była jednym z pierwszych tekstów poświęconych katastrofie.
A fragmenty z ukraińskiego na polski przełożyła sama Jakubowska-Krawczyk, o czym informuje na przedostatniej stronie

A tak na marginesie, czytałem wcześniej kilka artykułów użytkowników w
tym temacie i zauważyłem (co w sumie nie powinno mnie dziwić), że ktoś perfidnie zerżnął/przekopiował całe akapity z artykułu pani Jakubowskiej-Krawczyk, nie fatygując się nawet żeby to zaznaczyć. Nie pamiętam już, w którym to tekście (nie chce mi się jeszcze raz wszystkiego czytać) i czy były podane źródła, ale nawet jeżeli były to grzeczność i podstawowe zasady pisania artykułu wymagałyby zaznaczenia, że dany fragment jest cytatem a nie naszym własnym wkładem w tekst. Aż się boje pomyśleć w jakim stopniu reszta tamtego tekstu jest oryginałem. Fajnie, że chcecie kreować się na inteligentnych i w ogóle, ale plagiat to zwykła kradzież. A to już fajne nie jest.