Zona Czarnobyl - artykuł O.pl

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Zona Czarnobyl - artykuł O.pl

Postprzez marcel w 19 Paź 2011, 21:24

Z góry zaznaczam - zdaję sobie sprawę z istnienia tematu założonego przez jalkavakiego, nie wiem tylko, czy mówimy o tym samym tekście - dlatego zakładam własny topic. W razie co, proszę skleić.

Ciekawy artykuł autorstwa Katarzyny Jakubowskiej-Krawczyk, traktujący - jakże by inaczej - o 26.04.1986. Składa się w dużej mierze z relacji osób które były na miejscu w tamtym czasie. Polecam:

magazyn.o.pl
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler

Za ten post marcel otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Reklamy Google

Re: Zona Czarnobyl - artykuł O.pl

Postprzez Azot w 20 Paź 2011, 16:57

Nie jestem do końca pewien czy to tylko i wyłączna praca Katarzyny Jakubowskiej-Krawczyk gdyż, niektóre osoby z tego "wywiadu" zmarły jeszcze w latach 90-tych.
Awatar użytkownika
Azot
Stalker

Dołączenie: 25 Lip 2011, 18:34
Ostatnio był: 27 Mar 2017, 06:17
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 67

Postprzez walec w 20 Paź 2011, 17:33

Jakbym czytał moją ulubioną fantastykę z czasów ZSRR, tylko to NIE jest fantastyka a trup się ściele gęsto...
Fajny artykuł -dzięki za wstawkę.
Image
Awatar użytkownika
walec
Kot

Dołączenie: 11 Cze 2011, 02:48
Ostatnio był: 09 Sie 2021, 09:53
Miejscowość: Świętochłowice
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 14

Postprzez Dżuz w 21 Paź 2011, 17:51

walec napisał(a):Nie jestem do końca pewien czy to tylko i wyłączna praca Katarzyny Jakubowskiej-Krawczyk [...]

Oczywiście, że nie jest to tylko praca pani Jakubowskiej-Krawczyk. W pierwszym akapicie autorka pisze:

Jego [Jurija Szczerbaka] napisana w 1987 roku dokumentalna książka zatytułowana Czernobyl (Dnipro, Kijów 1989), z której zaczerpnęliśmy podane niżej fragmenty, była jednym z pierwszych tekstów poświęconych katastrofie.

A fragmenty z ukraińskiego na polski przełożyła sama Jakubowska-Krawczyk, o czym informuje na przedostatniej stronie :wink:

A tak na marginesie, czytałem wcześniej kilka artykułów użytkowników w tym temacie i zauważyłem (co w sumie nie powinno mnie dziwić), że ktoś perfidnie zerżnął/przekopiował całe akapity z artykułu pani Jakubowskiej-Krawczyk, nie fatygując się nawet żeby to zaznaczyć. Nie pamiętam już, w którym to tekście (nie chce mi się jeszcze raz wszystkiego czytać) i czy były podane źródła, ale nawet jeżeli były to grzeczność i podstawowe zasady pisania artykułu wymagałyby zaznaczenia, że dany fragment jest cytatem a nie naszym własnym wkładem w tekst. Aż się boje pomyśleć w jakim stopniu reszta tamtego tekstu jest oryginałem. Fajnie, że chcecie kreować się na inteligentnych i w ogóle, ale plagiat to zwykła kradzież. A to już fajne nie jest.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:13
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Azot w 21 Paź 2011, 19:24

Dżuz ---> Masz racje, zawsze należy zaznaczyć z jakich pomocy się korzystało a także z jaki źródeł.
Lecz chęć zabłyśnięcia swoją wiedzą, przewyższa wszystko, nawet tak podstawowe zasady.
Awatar użytkownika
Azot
Stalker

Dołączenie: 25 Lip 2011, 18:34
Ostatnio był: 27 Mar 2017, 06:17
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 67

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości