Pozostałe reaktory.

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Re: Pozostałe reaktory.

Postprzez SarCOfaQ w 26 Sty 2012, 04:02

Natomiast mojego kolegę od czasu do czasu odwiedza pewien ukrainiec i pewnego razu opowiadał mu o swoim ojcu któru brał udział w usuwaniu szczątków tego też obiektu ,jak mówił że podobno dawali im fartuchy ochronne zapewniając że ochronią ich przed promieniowaniem ale jak po czasie się okazało były to fartuchy chroniące przed czynnikami chemicznymi czy coś w tym rodzaju, a on sam do dziś odczuwa skutki napromieniowania jak mnie pamięć nie myli to ma problemy z drogami oddechowymi i rząd zbytnio nie chce finansować mu leczenia twierdząc żęto wina rosjan a nie Ukrainy :-/
"Only the dead have seen the end of war/Tylko martwi widzieli koniec wojny" - Platon
"Zgiełk bitwy często jest potężnym i zabójczym uzależnieniem. Bo wojna to narkotyk." - Chris Hedges
Awatar użytkownika
SarCOfaQ
Kot

Dołączenie: 25 Sty 2012, 21:26
Ostatnio był: 27 Maj 2016, 20:33
Miejscowość: Bezdroża Zony
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez igla2008 w 26 Sty 2012, 09:41

Niestety, taka jest smutna prawda jedni zwalają na drugich. A wiadomo coś czy oprócz nowych mieszkań pracownicy elektrowni dostali jeszcze jakieś inne zadośćuczynienie?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez djcycu w 26 Sty 2012, 12:58

Bo Rosja i Ukraina są w idealnym położeniu teraz... Po rozpadzie związku radzieckiego można każde dofinansowywanie wykręcić że to niby inne rządy i inne ustawy a to też inny kraj to był :E Kombinatorzy jak trzeba tylko szkoda że bohaterów nie potrafią uszanować w odpowiedni sposób. Lepiej kupić bombę czy coś innego byle nie dopłacać nikomu za leczenie schorzeń powstałych na skutek prac w imię dobra partii i samego kraju (no i świata).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez igla2008 w 26 Sty 2012, 13:32

Zgadzam się z tobą ale zastawania mnie czy rząd Ukrainy lub Białorusi wystąpił do rządu Rosji o jakiekolwiek odszkodowania czy olali sprawę ?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez djcycu w 26 Sty 2012, 13:39

Myślę że lepiej w ich interesie było olać całą sprawę bo znając politykę Rosji nie było nawet najmniejszej szansy dostać takich odszkodowań. Nie pamiętam ile to wynosi liczba zgonów po katastrofie ale to coś koło 50 albo nieco więcej... Sama taka liczba mówi nam jak w poszanowaniu miało się ludzi w Rosji. Ta liczba to ludzie którzy zmarli podczas akcji lecz nikt tak na prawdę nie miał zamiaru liczyć ani też na głos powiedzieć ile ofiar wyniosło to w końcowym etapie czyli np. dzisiejsze lata kiedy jeszcze ludzie po tej katastrofie umierają... Liczba ta wynosiła by tysiące. Oczywiście próbowano to policzyć i wydaje mi się że nawet KGB się o to postarało lecz trzymało to w tajemnicy przed opinią publiczną. Inne zaś organizacje tę liczbę szacowały i podawały. Łatwo więc sobie wyobrazić reakcję rządu Rosji na wnioski o finansowanie leczenia dla bohaterów katastrofy Czarnobylskiej.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez igla2008 w 26 Sty 2012, 13:53

No to to były mi miliony rubli do zapłacenia ale przecież cześć likwidatorów to byli żołnierze którzy zostali ściągnięci z całego ZSRR, oni tez nic nie dostali ? W jednym z czasopism wyczytałem ostatnio że pracownicy pozostałych reaktorów ( w szczególności 3) po katastrofie dostawali do pensji dodatki za pracę w trudnych warunkach.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez djcycu w 26 Sty 2012, 13:58

Musieli dostać skoro reaktor działał do 2000 roku :D Nikt mądry by za zwykłą pensję nie robił. Jak dla mnie to było zwykłe przekupstwo by ktoś pracował w dalszym ciągu. Żołnierze? Hmm cóż, żołnierz jest na służbie i w zasadzie nie mieli nic do gadania. Dostali pewnie po medalu za pracę i ot się wszystko skończyło. Rosyjskie wojsko nie działa jak inne na świecie. Tam najwyżsi rangą mają medale, odznaczenia i wysokie pensje a tacy szeregowcy czy ciut wyżsi to mają wypełniać "prykazy". Kiedyś oglądałem program o powoływaniu ludzi do rosyjskiego wojska... Wierz mi, nie ma żadnego problemu ze znalezieniem takich ludzi tak że rząd nie musi o nich zbytnio dbać :) "Nie ty? To się znajdzie inny..."

Poza tym wojsko brało udział w tej najcięższej robocie czyli w sprzątaniu dachu reaktora i przy pilotowaniu śmigłowców zrzucających piasek, chemię oraz beton. Jak wiemy, wielu z nich zmarło krótko po akcji tak że niezbyt mieli kogo finansować. W filmie "Bitwa o Czarnobyl" jest chyba idealnie to powiedziane przez dowódcę który brał w tym udział.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez igla2008 w 26 Sty 2012, 14:17

No tak w końcu to radzieckie wojsko było.. tam nie było miejsca na pogaduszki... Przy okazji dręczy mnie jeszcze jedno pytanie. Pozostałe reaktory wygaszono to znaczy że w każdej chwili można je znowu włączyć ?
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez djcycu w 26 Sty 2012, 14:36

Myślę że tak dlatego że ta procedura polega na wsunięciu wszystkich prętów kontrolnych oraz awaryjnych do reaktora. Te pręty pochłaniają neutrony no i tym samym przerywają reakcję łańcuchową. Jest też druga metoda polegająca na wstrzyknięciu do chłodziwa związków chemicznych np. kwasu borowego. Reaktory RBMK wygaszają się około 15 sekund a późniejsze ich aktywność zależy już tylko od produkowania ciepła powygaszeniowego. Jeśli by tak odpalić reaktory ponownie to pewnie trzeba było by wyjąć parę prętów i stopniowo rozpocząć reakcję łańcuchową tak by nie uszkodzić reaktora. To coś na zasadzie silnika odpalanego na mrozie.

Nie wiem jaki jest stan reaktorów ale myślę że są one cały czas konserwowane. Jeżeli tak to istnieje prawdopodobieństwo uruchomienia ich podczas jakiegoś konfliktu. Reaktory RBMK są w stanie przerabiać materiał na bomby jądrowe tak że nie dziwi mnie fakt iż niedaleko elektrowni znajduje się baza wojskowa z silosami czy też specjalnymi garażami na pojazdy przewożące takie bomby. Nawet dziś wstęp do ruin tej bazy jest pod znakiem zapytania. Słyszałem że nie wolno tam wchodzić ale nieliczni którzy byli koło Oka Moskwy zrobili zdjęcia tych silosów. Są one wręcz identyczne jak te pozostawione w Polsce w okresie zimnej wojny. Te całe zakazy wstępu na teren tamtych obiektów ma sens... Mianowicie Czarnobyl mógł być elektrownią i jednocześnie fabryką bomb. Nasuwa się jednak pytanie... Czy elektrownia i baza działały jako jedna wspólna machina czy też elektrownia była "zabezpieczeniem" w razie planowania ataku na tamtejszą bazę, radary oraz inne rzeczy których tam niestety odkryć nie wolno lub się nie da.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez igla2008 w 26 Sty 2012, 18:32

Czyli pozostałe reaktory są konserwowane na bieżąco to znaczy że elektrownia pomimo tego że jest zamknięta nadal zatrudnia pracowników odpowiedzialnych za rozruch tego typu sprzętu.. Rozumiem że w tych reaktorach także wymieniają pręty paliwowe?
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez djcycu w 26 Sty 2012, 23:07

Tego nie jestem w stanie ci potwierdzić ale w elektrowni pracują ludzie. Podobno co dwa dni zmienia się personel który tam pracuje. Głównie chodzi o konserwację bloku czwartego a raczej samego sarkofagu lecz niewykluczone że blokami 1, 2 jak i 3 zajmują się także. Nie jest też potwierdzone że mogli by wykonać ponowny rozruch elektrowni tym bardziej że usuwane są pomalutku słupy wysokiego napięcia stojące najbliżej elektrowni. Wiem tylko tyle że te reaktory są w stanie przerabiać materiał do użycia go w bombach. Cała baza wojskowa położona nieco dalej może mieścić urządzenia które robią już te właściwie bomby. To tylko domysły moje i ludzi którzy coś na ten temat się dowiedzieli. Byli pracownicy a raczej ci którzy się za nich podają mówią że baza obok elektrowni jest nie tyle ciekawa z zewnątrz (oko moskwy) co z wewnątrz i dlatego śmiał bym twierdzić że tam mogła znajdować się jakaś złożona maszyneria. Wejście na teren strzeżony tej bazy było karane śmiercią.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez igla2008 w 27 Sty 2012, 00:25

To znaczy że oni wchodzą do środka ?? A czy z pozostałych reaktorów nie wymontowuje się prętów paliwowych i nie wywozi? Co do kompleksu wojskowego obok Prypeci to chodzi ci o Oko Moskwy czy o poligon ? Bo z tego co wiem to na poligonie też ćwiczyły jakieś tajne jednostki z eksperymentalną bronią. Oko Moskwy przestało przecież działać w dniu wybuchu.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości