S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci - Globalna Dyskusja

"Ogólnie rzecz biorąc, jest to niemożliwe." Odparł Profesor Wołodia, zapytany o możliwość obrony doktoratu w przypadku posiadania tytułu profesora.

Bedzie dobrze?

Da
554
75%
Niet
38
5%
Bedom bany!
150
20%

Razem głosów : 742

Re: S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - Globalna Dyskusja

Postprzez Powinnościowiec w 24 Kwi 2009, 20:10

Pesymiści czy optymiści...i tak każdy z tego forum kupi tą grę.
Ja osobiście pewnie kupiłbym nawet czyste niebo drugi raz, gdyby było tylko inaczej zapakowane i inaczej nazwane.
A co do tematu...znając życie to naprawdę będzie drugie czyste niebo z opcją spania i kosztujące 109,99zł...
A i zapomniałem dodać, że to pewnie będzie besstseler, który sprzeda się w milionowych nakładach xD
Image
I am Little Jacob - Play Free Online Games
Awatar użytkownika
Powinnościowiec
Stalker

Dołączenie: 01 Lis 2008, 18:37
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 20:21
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Alvarin w 24 Kwi 2009, 21:35

Wstęp do wstępu: Był sobie maniak gier FPS, któremu o uszy obiło się, że wychodzi nowy dodatek do jednej z jego ulubionych gier i zaczął węszyć po internecie w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o Call of Pripyat i tak trafił na forum.stalker.pl...

Wstęp właściwy: Ludzie litości... Mam pytanko, co wy tu robicie? Należycie do forum gry Stalker, na którym można pogadać na jej temat, skoro chcecie o niej gadać, skoro chcecie do niej wracać jeszcze tyle czasu po premierze to musicie ją lubić... To czemu tak na tą grę plujecie? Aż się zagotowałem jak czytałem wasze posty i musiałem się zarejestrować, żeby rzucić coś na obronę tej gry;)

Jedziemy z koksem:
1) kradzież pomysłu z wojskowym. Moderzy nie mają żadnych praw do tego co zrobią, ponieważ (przynajmniej w tym przypadku) majstrują przy kodzie będącym czyjąś własnością bez jego zgody (no, chyba, że twórca priboi story zwrócił się do GSC z prośbą o umożliwienie wybebeszenia kodu i rozprzestrzeniania go w sieci) i chociaż działąją na naszą korzyść to właśnie moderzy są złodziejami... Inna sprawa, ktoś wspomniał o CS... Pamieta ktoś, że CS powstał na podstawie Half Life? I jak skończył szanowny CS? W jednej z reedycji był sprzedawany w wersji pudełkowej razem z HL i do tego bez CS wątpię, żeby sam HL przyniósł takie zyski, żeby teraz zbliżała się premiera już jego trzeciej części...

2) Gra jest beznadziejna... Ale dlaczego? Dlatego, że zamiast wyrzucać karabin możecie go naprawić? Dlatego, że jak zaczniecie w nią grać, to nie jesteście się w stanie od niej oderwać?

3) Narzekacie, że w grze jest za mało różnych potworów/przedmiotów/lokacji/elementów RPG, a jednocześnie narzekacie na zbyt duże wymagania gry... pomyślcie, że każdy zaaplikowany fragment programu zwiększa jego wymagania, chociażby pod względem zajmowanego miejsca na dysku...

4) Frakcje: moim zdaniem faktycznie schrzaniona sprawa, ale z ogromnym potencjałem. Trochę dopracować Al, może kilka innych modyfikacji i bd genialnie, do tego na wonach frakcji można jeszcze dobudowywać mnóstwo scenariuszy do kolejnych dodatków/sequeli/modów

5) Taki mój mały pomysł na urozmaicenie lokacji, jeżeli już jesteśmy przy temacie lokacji: A gdyby tak kolejny wybuch, tym razem nie w samym czarnobylu ale w jakiejś innej okolicznej elektrownii, i stworzenie z tego mega zony? Zeskanować tereny wokół tej elektrowni tak jak było z gta 4 i nowym jorkiem, trochę je zmodyfikować, żeby trzymało klimat i już mamy kolejne lokacje:P

6) A co do samego Stalkera 2, to w staaarym cda bodajże z 2003 w zapowiedzi stalkera 1 była jakaś plota, że ukradziono engine graficzny do stalkera 1, i... fragment kodu stalkera 2!!! Jeżeli to byłoby prawdą, to być może prace nad sequelem trwają już jakiś (dłuższy czas) i może to właśnie stalker 2 będzie tym, czym miała być poprzedniczka, a dzięki opiniom graczy na temat pierwszej części i Czystego nieba będą w stanie zrobić grę, która naprawdę wstrząśnie rynkiem gier?

7) Błędy w grze - chyba jedyny zarzut, co do którego się zgadzam... Sam przeszedłem czyste niebo dopiero za 4 razem i patchem z numerkiem 7, bo wcześniej błędy mi prędzej czy później niszczyły grę :/

8) Ktoś wspomniał, że Zew nie może powstać na Cry Engine 2, bo musi być ten sam silnik co w podstawce... Pobudka! Już clear sky jest samodzielnym dodatkiem, w związku z czym mogło powstać chociażby na enginie GTA IV, jeżeli Zew także będzie samodzielny, to nie widzę problemu w zmianie grafiki.

Zakończenie: Liczę, że te wszystkie Wasze narzekania na stalkera są spowodowane albo złym dniem, albo tym, że narzekanie jest narodową cechą Polaków... Ja tam wiem swoje, że tak jak ktoś zauważył i tak w tą grę zagracie i tak, a że potem pewnie znowu będziecie narzekać... Nic tylko współczuć i ze współczuciem w oczach dobić podrasowanym thunderem...

Dodatek do zakończenia (sequel zakończenia??): po co tak rozpisałem na punkty? A bo ja wiem? :wink:

Witamy, chciałbym dodać iż ja nie narzekałem :D - Michu

Alvarin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 24 Kwi 2009, 21:00
Ostatnio był: 20 Mar 2012, 12:14
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 12

Postprzez Alvarin w 24 Kwi 2009, 22:19

I tuś mi bratem Michu;)

I tuś napisał byś coś więcej. - F360
A no, mogłeś edytować swojego posta, przeczytaj regulamin, a potem strzeż się warnów - Michu

No niby mogłem, a co do regulaminu, nie trzeba go czytać, żeby o tym wiedzieć, bo to jest standard na wszelkich forach, więc przepraszam;)

Alvarin
Wygnany z Zony

Postprzez von Carstein w 25 Kwi 2009, 11:46

Drogi Alvarinie od DP.

Alvarin napisał(a):Wstęp właściwy: Ludzie litości... Mam pytanko, co wy tu robicie? Należycie do forum gry Stalker, na którym można pogadać na jej temat, skoro chcecie o niej gadać, skoro chcecie do niej wracać jeszcze tyle czasu po premierze to musicie ją lubić... To czemu tak na tą grę plujecie? Aż się zagotowałem jak czytałem wasze posty i musiałem się zarejestrować, żeby rzucić coś na obronę tej gry;)

Ja tam dalej będe obrzucał gnojem GSC. Tak jak zauważyłeś, my uwielbiamy S.T.A.L.K.E.R.A. I boli nas gdy GSC niszczy "naszą' wspaniałą grę... My bardziej plujemy na GSC i jej politykę wyciągania pieniędzy od zwykłych graczy. W zamian gracze otrzymują niedopracowane twory. No i nadal mamy chęć wracania do Zony, ale to jest już zasługa moderów.

I nie denerwój sie tak. Żyłka ci pęknie i nieszczeście gotowe...

Odpowiedzi na "zarzuty"
1. Moderzy nie mają żadnych praw. To fakt. Ale kradzież ich pomysłów jest niemoralna i nieuczciwa. I to zarówno wobec moderów, jak i wobec nas. My za CoP zapłacimy. Za skradziony, lekko odgrzany pomysł!
2. Gra nie jest beznadziejna. Mimo wszystko w nią gramy, ale mogłaby być lepsza. O wiele lepsza. A tutaj GSC robi kolejny dodatek i dorzuca parę pomysłów - w dodatku często nie swoich. A dodanie Burera i chimery... Powinny być już w pierwszej części. Dobra. Przyjmijmy, że nie zdąrzyli. To dlaczego nie było ich w CS? Ja uważam, że powinni udostępnić nam wszystkie mutanty. Na Rodenty poczekamy do następnego dodatku.
3. Cały czas chodzi nam o optymalizacje. Chyba jest tutaj coś nie tak, bo u niektórych SoC chodzi na maks. a już CS na średnich się b. tnie... Przecież Czyścioch nie dodaje zbyt wielu nowości. A! I niektórzy z nas pamiętają obietnice GSC - CS miał chodzić płynnie na tym samym sprzęcie co SoC.
4. Pytanie tylko, kiedy GSC wezmie się za AI. Dwie produkcje i w obu Inteligencja przeciwników leży i kwiczy...
5. Po cholere kolejny wybuch. GSC ma całą Zone do dyspozycji. Jeszcze jest północ, wschód i zachód. Kiedy będzie nam dane je ujrzeć? W STALKu 5?
6. Stalker 2 spełni nasze oczekiwania... Marzenie. NIe podoba mi się też rola Beta-testera. Zwłąszcza, że ja zapłaciłem za obydwie (a niebawem też za trzecią) części i miałem chyba prawo oczekiwać od nich czegoś więcej... spełnienia obietnic...
7. Zgadzam się.
8. Ktoś bredził. Każdy dodatek do STALKERA jest samodzielny, jest jakby oddzielną grą.

Zakończenie.
My będziemy narzekać dalej - jesteśmy realistami. Choćby po to, żeby GSC nie miała poczucia dobrze wykonanej pracy, żeby zmusić ich do poprawy swojego produktu (Pobożne życzenie). Obawiam się, że po premierze CoP astronomicznie wzrośnie liczba samobójstw (a może też zabójstw) w szeregach optymistycznych zwolenników GSC i CoP.
I ktoś będzie musiał ich dobijać z G-41...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez TUK w 25 Kwi 2009, 13:06

Ktoś się czepiał wyżej wypowiedzi na temat Stalkera.
Mym zdaniem jak ukaże się "CoP",to i tak będzie hit.
1)Gra będzie miała pełno błędów,które trzeba będzie naprawić,ale nikt mi nie wmówi,ze jakiś inny FPS ma lepszy klimat.
2)Co do grafiki jak dla mnie może ona być z taka sama, jak w SoC/Cień Czarnobyla.

To wyżej,to masło maślane,a tak po swojemu:
Stalker jako gra jest niezłym pomysłem,tylko czy Call of Prypiat nie będzie finansową nędzą?
Zrobią kaszanę z gry i będą wołać za nią 120zł?
Tak czy nie,i tak kupię grę.
A co do narzekania,każdy ma własne zdanie na temat stalkera- może będzie to hit...
Poprawią swą reputacje i zrobią coś porządnego,co nie będzie wywalać do pulpitu po 59,9 min.
Miejmy nadzieję,że tak ;D
:

Więc jeśli pragniesz do czegoś dojść,
Ty jesteś twórcą, ukształtować musisz to,

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Dołączenie: 30 Maj 2008, 22:57
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 10:01
Miejscowość: Folksdojcz
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 3

Postprzez Alvarin w 25 Kwi 2009, 14:19

Komisarz Holt napisał(a):Drogi Alvarinie od DP.

(...)Ja tam dalej będe obrzucał gnojem GSC. Tak jak zauważyłeś, my uwielbiamy S.T.A.L.K.E.R.A. I boli nas gdy GSC niszczy "naszą' wspaniałą grę... My bardziej plujemy na GSC i jej politykę wyciągania pieniędzy od zwykłych graczy. W zamian gracze otrzymują niedopracowane twory. No i nadal mamy chęć wracania do Zony, ale to jest już zasługa moderów.

I nie denerwój sie tak. Żyłka ci pęknie i nieszczeście gotowe...

Odpowiedzi na "zarzuty"
(...)
2. Gra nie jest beznadziejna. Mimo wszystko w nią gramy, ale mogłaby być lepsza. O wiele lepsza. A tutaj GSC robi kolejny dodatek i dorzuca parę pomysłów - w dodatku często nie swoich. A dodanie Burera i chimery... Powinny być już w pierwszej części. Dobra. Przyjmijmy, że nie zdąrzyli. To dlaczego nie było ich w CS? Ja uważam, że powinni udostępnić nam wszystkie mutanty. Na Rodenty poczekamy do następnego dodatku.
3. Cały czas chodzi nam o optymalizacje. Chyba jest tutaj coś nie tak, bo u niektórych SoC chodzi na maks. a już CS na średnich się b. tnie... Przecież Czyścioch nie dodaje zbyt wielu nowości. A! I niektórzy z nas pamiętają obietnice GSC - CS miał chodzić płynnie na tym samym sprzęcie co SoC.
4. Pytanie tylko, kiedy GSC wezmie się za AI. Dwie produkcje i w obu Inteligencja przeciwników leży i kwiczy...
(...)
6. Stalker 2 spełni nasze oczekiwania... Marzenie. NIe podoba mi się też rola Beta-testera. Zwłąszcza, że ja zapłaciłem za obydwie (a niebawem też za trzecią) części i miałem chyba prawo oczekiwać od nich czegoś więcej... spełnienia obietnic...
(...)

Widzisz, znajdź mi nie firmę, ale osobę, wystarczy mi jedna, która mając okazję zgarnąć dodatkową kasę bez większego wysiłku nie zrobi tego... Kto grał w produkty EA Sports ten wie o czym mówię i nie oczekujmy, że nagle ten trend się zmieni i będziemy mieli super gry za kilka PLN... Niestety

A co do żyłki, to ta mi już dawno pękła, więc mną się nie przejmuj;)

2) Widzisz, bawiłem się kiedyś w programowanie. Jest pewien menager piłkarski, do którego napisałem pewien programik w c++ i wrzuciłem na forum tej gry, aby inni też mogli z niego skorzystać i przy okazji czekałem na opinie innych graczy co zmienić co dodać itp. itd. Niektóre pomysły faktycznie realizowałem, ale części z nich, pomimo, że wydawały się logiczne, potrzebne i łatwe do zaimplementowania programowi tak naprawdę była (przynajmniej przy mojej znajomości c++) niewykonalna i/albo szkodliwa dla programu... To jest czyste gdybanie, ale być może tu z jakiegoś powodu sytuacja była podobna, ale dopóki nikt zGSC się na ten temat nie wypowie, to zostaje tylko gdybaniem...
3) Kiedy nie było błędów to gra mi chodziła naprawdę płynnie na full detalach, ale inna sprawa, że pomimo awaryjności mój sprzęt jest jeszcze stosunkowo nowy i dość mocny, więc cięzko mi się na ten temat wypowiadać. U mnie żadnych spadków płynności nie było, ale też nie widziałem gry w akcji na żadnym innym sprzęcie:(
4) Co tu dużo mówić... :(
6) To że jesteśmy beta-testerami "trochę" w... nerwić potrafi, faktycznie. Inna sprawa, czy brak betatestów (bo takie odnoszę czasem wrażenie grając bez patchy) nie jest też częściowo spowodowany przez nas... (graczy)? Stalker powstawał 7 lat, i co chwila byliśmy zarzucani tekstami i grafikami o wspaniałościach nowej gry, że zaczęliśmy się domagać jak najszybszego wypuszczenia tej gry, ciśnienie wzrosło widocznie za bardzo i postanowili skrócić (albo i zrezygnować:/) z betatestów. Inna sprawa, że tak jest dość często z grami na pieca, że gracze są ich betatesterami:( Co prawda, takiej ilości bugów już od dawna nie pamiętam, ale bynajmniej nie była to pierwsza gra w historii, której nie dałem rady ukończyć bez patcha. Jedyny sposób, żeby to się skończyło jest masowe nie kupowanie gier, dopóki nie wydane zostaną stosowne patche. Kiedy gra będzie się kurzyła na półkach sklepowych do momentu wydania patcha, to może developerzy pójdą po rozum do głowy, jednak na chwilę obecną widać tak się bardziej opłaca:(

Alvarin
Wygnany z Zony

Postprzez TUK w 25 Kwi 2009, 21:30

Tak,zgadzam się, że robią z nas beta-testerów.
Ale odkąd pamiętam gry,w które grałem miały błędy i to całkiem poważne,ale takich...to nie.
Myślę,że nic się nie zmieni co do staranności produktów (gier).
Kasa rządki światem i tak pozostanie. :D
Przecież teraz jak wyjdzie CoP,to nie wieżę,że nikt go nie kupi,by "programiści poszli po rozum do głowy." (akcja z patch - jak pisał wyżej kolega)
Programiści i tak robią wszystko,by iść po jak najmniejszej lini opory (prawie każdy tak robi)
Może jak mi się uda dostać (terrorystów) to wam zrobię Czarnobyl atomówką. :P
To was przedtem poinformuję. ;P
:

Więc jeśli pragniesz do czegoś dojść,
Ty jesteś twórcą, ukształtować musisz to,

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Dołączenie: 30 Maj 2008, 22:57
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 10:01
Miejscowość: Folksdojcz
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 3

Postprzez Alvarin w 25 Kwi 2009, 21:45

A tak teraz może odchodząc od tematyki samego stalkera, dlaczego na konsole gry wychodzą od razu raczej bez błędów (poza bardzo sporadycznymi przypadkami), a doświadczony przez los gracz PC zaraz po powrocie ze sklepu z nową grą pod pachą siada przed monitorem i już w czasie instalacji sprawdza w sieci, czy są dostępne jakieś patche? :/ Może jakaś petycja do GSC, w sprawie stalkera na konsole, żebyśmy mogli pograć bez błędów? :P

Alvarin
Wygnany z Zony

Postprzez KoweK w 25 Kwi 2009, 23:02

Alvarin napisał(a): :/ Może jakaś petycja do GSC, w sprawie stalkera na konsole, żebyśmy mogli pograć bez błędów? :P

Z konsolowymi uproszczeniami i całkowicie innym gameplay'em? O, dziękuję bardzo...
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 21 Sie 2025, 23:58
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1489

Postprzez Soviet w 25 Kwi 2009, 23:06

I od kiedy gra na konsole gwarantuje brak błędów?

No ale to offtop, więc niech zostanie, że mam rację i nie ciągnijmy tego dalej :P.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez P. Borysewicz w 25 Kwi 2009, 23:27

Taki jakiś fatalizm pobrzmiewa z większości postów pod tym tematem: "wiem że gra będzie do d*****, ale i tak ją kupie". Ja również mogę podpisać się pod tym twierdzeniem. To wszytko dowodzi jakiegoś masochizmu graczy komputerowych, kupujemy kolejne tytuły naszej ulubionej serii tylko po to, aby się po raz kolejny solidnie wkrowić. Uwielbiam Fallout 1&2. Kupiłem więc, pełen jak najgorszych przeczuć, Fallouta 3. No i nie zawiodłem się. Co do swoich przeczuć, oczywiście. Uwielbiam też Deus Ex, kupiłem więc Deus Ex 2, który mnie zaszokował. Idiotyczną fabułą, i równie kretyńskimi rozwiązaniami samej rozgrywki. Uwielbiam Stalkera, kupiłem więc Stalkera CS.... i tak dalej, i tym podobnie. Z roku na rok coraz bardziej mam wrażenie, że świat producentów gier komputerowych zaludniają padlinożercy i pasożyty, żerujący na trupach legendarnych tytułów i naszej naiwnej wierze, że może do jasnej cholery tym razem nie zrobią nas w balona.
P. Borysewicz
Kot

Dołączenie: 12 Mar 2009, 17:52
Ostatnio był: 14 Wrz 2012, 22:34
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez Soviet w 25 Kwi 2009, 23:37

P. Borysewicz napisał(a):Z roku na rok coraz bardziej mam wrażenie, że świat producentów gier komputerowych zaludniają padlinożercy i pasożyty, żerujący na trupach legendarnych tytułów i naszej naiwnej wierze, że może do jasnej cholery tym razem nie zrobią nas w balona.

Masz sporo racji, ale ja ostatnimi czasy kupiłem też Mirror's Edge, Mass Effect, Assassin's Creed, Bioshock, Dead Space, a to wszystko fajne tytuły, które nie żerują na żadnych trupach. Jak się chce to można, miejmy nadzieję, że GSC też pójdzie po rozum do głowy, może jeszcze nie z Call of Pripyat, ale co do STALKER 2, to można już mieć cień nadziei.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość