[M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testów

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testó

Postprzez trojanuch w 15 Kwi 2010, 09:53

Wersja smrter - to wersja specjalnie szykowana do 'wspolpracy' ze srmterem.

Z ciekawszych ficzerow - przerobiłem całkowicie statsy nowych broni, pancerzy i chełmów (wszystkie, łącznie z vanillowymi towrzą teraz jeden, spójny system), a następnie pododawałem je w logiczny sposób do handlarzy i NPCów. Na fimiku można, dzięki temu zobaczyć Weterana Wolności który wymiata ze swoim 3-strzałowym M16 :)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Reklamy Google

Postprzez n3ro11 w 17 Kwi 2010, 16:48

Mam dwa pytanie odnośnie moda.

1. Czy trzeba rozpocząć nową grę, aby wszystko poprawie działało (chodzi mi o AI)?

2. Czy to normalne, że kot w kurtce żyje po strzale w banię?

Z góry thx za odp. :)

@EDIT

Znalazłem buga we właściwościach broni, AN-94 Abakan nie posiada ognia ciągłego.
Image
Awatar użytkownika
n3ro11
Stalker

Dołączenie: 03 Paź 2009, 23:15
Ostatnio był: 20 Mar 2015, 19:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez trojanuch w 17 Kwi 2010, 18:00

1. Nie - nie tylko AI ale wszystko powinno działać bez nowej gry.

2. Tak - ty tez jeszcze żyjesz po strzale w głowę :) Na serio - założyłem, każdy Stalker nosi jakiś hełm, skoro ty to robisz. Niestety nie zawsze pokrywa się to z modelem / teksturą (ale oczywiści zawsze lepszy gość będzie lepiej chorniony).

3. Abakan działa idealnie - bazowo ma niezwykle ciekawy tryb 2-óch strzałów z bardzo dużą szybkością (1800 rpm)- praktycznie oba pociski trafiają w ten sam punkt jak w rl (poczytaj sobie o Abakanie to będziesz wiedział o co chodzi).
Karabin można zupgradować do trybu full-auto - zachowuje się wówczas jak trochę lepszy kałach (ale szybciej się zużywa).
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez n3ro11 w 17 Kwi 2010, 21:06

trojanuch napisał(a):Abakan działa idealnie - bazowo ma niezwykle ciekawy tryb 2-óch strzałów z bardzo dużą szybkością (1800 rpm)- praktycznie oba pociski trafiają w ten sam punkt jak w rl (poczytaj sobie o Abakanie to będziesz wiedział o co chodzi).
Karabin można zupgradować do trybu full-auto - zachowuje się wówczas jak trochę lepszy kałach (ale szybciej się zużywa).

To nie lepiej zrobić tak, aby zwykły Abakan miał full auto + low rpm? Wtedy można by było wprowadzić ulepszenie blokujące tryb strzału auto + dodające 1800 rpm ;)
Image
Awatar użytkownika
n3ro11
Stalker

Postprzez PrzemoC w 18 Kwi 2010, 17:55

n3ro11 napisał(a):To nie lepiej zrobić tak, aby zwykły Abakan miał full auto + low rpm?

Nie, bo Abakan jest zrobiony tak jak w rzeczywistości. Jak lubisz science-fiction
to otwierasz config notatnikiem i sobie zmieniasz. Nic prostszego.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Wheeljack w 18 Kwi 2010, 19:24

Może odwrotnie: z 2strzałowych serii ulepszać na auto. :D
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:33
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez n3ro11 w 18 Kwi 2010, 21:57

Niestety na razie moda muszę odstawić. Bugi uniemożliwiają przyjemną grę:

1. Gdy po raz pierwszy odwiedziłem Janów, po powrocie do Skadowska "wskaźnik widoczności" był ciągle zapełniony (niezależnie od miejsca).

2. Przy próbie wypełnienia zadania "Polowanie na chimerę" (podczas podróży na miejsce pobytu chimery), gra wywala się bez loga.

Mam nadzieję, że MAIO zostanie odpowiednio "zpaczowany" ;)

@PrzemoC

A mi się wydaję, że AN-94 ma tryb ognia ciągłego.
Image
Awatar użytkownika
n3ro11
Stalker

Postprzez trojanuch w 21 Kwi 2010, 11:52

--------------------------

Nowy update do sciągnięcia TUTAJ

Jeśli podczas wypakowywania wyskoczy 'błąd CRC' - zignoruj go.

--------------------------

Niestety na razie moda muszę odstawić. Bugi uniemożliwiają przyjemną grę:

1. Gdy po raz pierwszy odwiedziłem Janów, po powrocie do Skadowska "wskaźnik widoczności" był ciągle zapełniony (niezależnie od miejsca).

2. Przy próbie wypełnienia zadania "Polowanie na chimerę" (podczas podróży na miejsce pobytu chimery), gra wywala się bez loga.

Mam nadzieję, że MAIO zostanie odpowiednio "zpaczowany" ;)

Cóż - fajnie, że w końcu jakiś feedback :)

1. Polecam jakiś mod, który wyłącza pasek widoczności (i tak jest on 'zje****ny' a nikt nie zgłosił sytuacji żeby był non-stop widoczny etc. Proponuje więc to olać.

2. Dzięki - sprawdzę :)

Mimo to nadal nalegam na kontynuowanie testów, nawet jeśli ten quest jest uszkodzony gra nadal działa i wszystko powinno być spox (około 80% questów w Zatonie / Jupiterze zostało już sprawdzonych)

Pozdro!
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez lukass w 21 Kwi 2010, 12:29

No to i ja zgłoszę błąd. MAIO to jeden z modów, które mam zainstalowane(absolute_scopes, atmosfear, Ceanos_Graphic_Compilation, Compact_Hud, SoundEFX, wladca_zony_spawn). Mam błąd w Prypeci, kiedy po misji "Siły Monolitu" wracam do bazy z Wano i Sokołowem, oni zatrzymują się tuż przed bazą... i tak stoją paralitycy. Próbowałem ich skusić do wejścia spawnując w środku wroga, to weszli, zabili i z powrotem na zewnątrz. Nie mogę zakończyć misji.
Poza tym (nie miem, czy to sprawka MAIO) po wszyskich sekwencjach video (wprowadzenie do misji, przejście na inną mapę) przez chwilę jest ciemno, znów pojawia się screen z sekwencji (trwa to ok. minuty), znów dłuuuuuga ciemność i dopiero rusza dalej. Wszystko to trwa nienaturalnie długo, o wiele dłużej niz w standardzie.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez Tawarish Kozłow w 21 Kwi 2010, 12:32

A gdyby ranny monolit albo inny wróg po podejściu do niego wybuchł? Taki fanatyk samobójca :)
Chce OICW w wersji ASG AEG!

Jeśli też chesz taką replike wklej to do podpisu a może nasze modły zostaną wysłuchane!
Tawarish Kozłow
Stalker

Dołączenie: 28 Paź 2009, 15:05
Ostatnio był: 30 Kwi 2012, 16:51
Miejscowość: Prypiat
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 4

Postprzez trojanuch w 21 Kwi 2010, 12:39

No to i ja zgłoszę błąd. MAIO to jeden z modów, które mam zainstalowane(absolute_scopes, atmosfear, Ceanos_Graphic_Compilation, Compact_Hud, SoundEFX, wladca_zony_spawn). Mam błąd w Prypeci, kiedy po misji "Siły Monolitu" wracam do bazy z Wano i Sokołowem, oni zatrzymują się tuż przed bazą... i tak stoją paralitycy. Próbowałem ich skusić do wejścia spawnując w środku wroga, to weszli, zabili i z powrotem na zewnątrz. Nie mogę zakończyć misji.

A widzisz - dzięki wielkie :)

Powiem szczerze, że Prypeć jest jeszcze 'niewytestowana' w MAIO (nawet NPCe w Prypeci mają jeszcze nieprzypisane profile - wszyscy walczą jak zwykli 'Stalkerzy Weterani') - prawdopodobnie jeden z questów jest 'uszkodzony' przez zmiany w AI.

Zrób tak:

1. usuń tymczasowo (lub zastap vanillowymi):

configs > creatures: m_stalker.ltx, wszystkie spawn_section_*

scripts: xr_danger, xr_camper, xr_corpse_detection W dalszej kolejności pozostałe pliki

Jeśli to nie pomoże - usuwaj po kolei dalsze pliki maio.

2. włącz grę i zobacz w którym momencie problem się naprawi. Być może będziesz musiał użyć ktoregoś z wcześniejszych save'ów żeby to sprawdzić (np. sprzed rozpoczęcia questa)

3. po zrobieniu questa zapisz grę i wrzuć z powrotem pliki maio (savy będa działać cały czas)

Oczywiście, jeśli uda ci się ustalić który plik powoduje problem - pisz koniecznie.

Poza tym (nie miem, czy to sprawka MAIO) po wszyskich sekwencjach video (wprowadzenie do misji, przejście na inną mapę) przez chwilę jest ciemno, znów pojawia się screen z sekwencji (trwa to ok. minuty), znów dłuuuuuga ciemność i dopiero rusza dalej. Wszystko to trwa nienaturalnie długo, o wiele dłużej niz w standardzie.

Tutaj już nie mam pojęcia o co może chodzić. Nie stwierdziłem tego efektu podczas testów - więc może to nie być MAIO. Proponuję prosty test - usunięcie MAIO i sprawdzenie czy problem nadal występuje.
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez lukass w 21 Kwi 2010, 15:10

Fałszywy alarm :wink:
ad.1. zapomniałem o modzie na wchodzenie z bronią do bazy i używaniu jej wewnątrz, po reinstalacji modów bez tego jednego błąd zniknął(dla pewności zainstalję go jeszcze raz, coby się upewnić o jego winie). Musiałem zmontować razem oba skrypty "sr_no_weapon" z MAIO i CoP No Weapon Restrictions v1.0 - może tu jest pies pogrzebany?
ad.2. j/w, z tym, że "błąd" najprawdopodobniej powodował DynamicHUD w połączeniu z CompactHUD'em. Pozbyłem się Dynamic'a i jest ok.

EDIT
zainstalowałem 0.2.5 - nie mam żadnego z raportowanych błędów. wniosek - coś sknociłem przy łączeniu skryptów i innych.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości