Stoję jakieś 4 metry przed stalkerem, w ręku mam PM Makarowa, strzelam kilka razy i trafić nie mogę.
Dziwne - bronie są znacznie bardziej precyzyjne (pierwsza kula leci zawsze prawie tam gdzie celownik), mają za to dużo większy odrzut.
Wytrzymałość Stalkerów opiera się na 2 założeniach:
1. Bazowo - wszyscy Stalkerzy w określonym pancerzu otrzymują dokładnie takie same bonusy do damagu dla rożnych części ciała co gracz. Bazowo są podatni na krwawienie dokładnie tak samo.
Innymi słowy -
punktem wyjścia do edycji było sprawienie by każdy NPC w danym pancerzu ginął dokładnie tak samo szybko jak gracz w danym pancerzu.
2. Na powyższe należy 'nałożyć' drugie założenie,
że wszyscy Stalkerzy są w stanie 'użyć' 1-2 apteczek zanim padną - oczywiście nie 'używają' żadnych apteczek - jest to emulowane przez to, że ich wytrzymałość została zwiększona o ~1/3 w stosunku do wytrzymałości gracza - a gracz przecież używa apteczek.
To samo tyczy krwawienia - jeśli już uda się je wywołać (strzelając lub otrzymując obrażenia w szyję lub uda) to w przypadku NPC'a zabiera ono tyle samo życia ale trwa o 70% krócej - jakby NPC'e 'używali' bandaży.
Moim celem było zatem żeby gracz się przestawił - że nie gra z kretyńskimi żołnierzami pchającymi się pod lufę jak w CoD (którzy dodatkowo mają tylko 1/10 wytrzymałości gracza) ale bardziej z
'botami' - które mają podobne możliwości (i przewagę liczebną) a wygrać z nimi trzeba myśleniem, mobilnością, flankowaniem.
Co do tempa twojego 'zejścia' - w moim modzie 'niemierzone' strzały NPC'ow - np. z biodra czy w trakcie poruszania się są znacznie mniej celne niż w vanilla ale następują szybciej (NPCe generalnie szybciej reagują i strzelają, szczególnie na dystans) - ma cię to zmusić do schowania się z róg i utrudnić skuteczne prowadzenie ognia, a nie od razu zabić.
Z drugiej strony 'mierzone' strzały NPC-ow są znacznie bardziej celne - jeżeli NPC już zdąży stanąć i wymierzyć lub tym bardziej przykucnąć - prawdopodobnie puści ci celną serie (oczywiście zależy to od jego rangi, frakcji itp).
Także zalecam:
- podejście do NPCów jak do 'botów' z gry MP a nie mięsa armatniego ze zwykłych strzelanek
- dużą mobilność - flankowanie, obchodzenie NPC-ów kołem, zachodzenie od tylu (wprowadziłem zmiany które promują takie podejście), zajmowanie dogodnej, podwyższonej i dobrze osłoniętej pozycji przed strzelaniem...
Przy ataku na większe zgrupowania (np. oczyszczalnię z najemnikami) zalecam taktykę 'partyzancką' - atak, zabicie 1-2 postaci, ucieczkę i atak z innej strony - NPCe będą 'szukać' gracza i obrzucać granatami miejsce z którego strzelał, co umożliwi flankę.
W ramach treningu:
- na mapie Zaton proponuje udanie się do Biura Zarządu Lasów (przy moście na wzgórzu) i zaczepienie tam jakiegoś patrolu i zwabienie go do zabudowań. Gwarantuję, że zwykły patrol bandytów da więcej frajdy niż jakiekolwiek przygotowane przez twórców i oskryptowane vanillowe strzelanki w CoP, SoC i CS
EDIT:hehe - kolega z forum wrzucil fajne filmiki z rozgrywki z moim modem:
FILMIKIDodam, że na filmikach wykorzystane jest 'jedynie' AI z mojego moda - cała reszta (wytrzymałość, prędkość poruszania się, bronie itp.) jest nie moja.
Na wszystkich moich ustawieniach, w mojej opinii jest znacznie bardziej 'realnie'

Dodam też, że prezentowana jest walka z bandytami - którzy ze skilla i dyscypliny nie słyną

- walka np. wteranami Powinności już taka prosta nie jest hehe