[M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testów

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

[M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testów

Postprzez trojanuch w 10 Kwi 2010, 23:26

Siema wszyscy,

Jestem w trakcie tworzenia dość zaawansowanego moda radykalnie poprawiającego zachowanie NPC-ów w gzre - zalecam stestowanie (lub wczytanie się w wątki z linków poniżej), żeby przekonać się co mam na myśli :)

Mod ponadto bardzo dywersyfikuje NPC-ów pod względem umiejętności w walce i stosowanej taktyki etc. np.:

- nowicjusze (wszystkie frakcje) - wolniej celują i reagują, są też mniej celni, strzelają chaotycznymi, nieregularnymi seriami. Z drugiej strony szybciej się poruszają.

- Powinność (wszystkie rangi) - szybkie celowania, długie regularne serie z bliska, regularne krótkie (2-3 starzały) na średni i duży. Szybkie tempo marszu.

To powyżej to tylko przykłady - każda frakcja i każda ranga we frakcji zachowuje się trochę inaczej.

Ponadto mod wprowadza dużo zmian (opcjonalnych) w balansie gry - zmienione zostały wszystkie bronie (i upgrady), artefakty, waga i ceny wszystkiego, wpływ obciążenia na kondycje (nie ma podziału na 'niedowage' i 'nadwage' - każdy dodatkowy przedmiot wpływa na tempo spadku kondycji) pliki handlarzy, wszystkie pancerze i hełmy (zużywają się znacznie bardziej realistycznie), siła anomalli, wytrzymałość i podatność na krwawienie bohatera i NPC-ów, wszystkie mutanty...

Wszystkie części moda są opcjonalne - można zainstalować tylko to co się chce.

Teraz tak - mod jest w fazie zaawansowanych, otwartych BETA testów - więc każdy (na własną odpowiedzialność) może go sobie pobrać i potestować (i być może nawet dobrze się przy tym bawić hehe).

-------------------------------------------------------------------------
LINK DO GŁÓWNEGO WĄTKU DYSKUSYJNEGO (JĘZ. ANG, GSC FORUM): LINK
LINK DO GŁÓWNEGO WĄTKU Z NEWSAMI / UPDATAMI (JĘZ. ANG, GSC FORUM): LINK

AKTUALNA WERSJA TO: v0.2.3 BETA + QUICK FIX #2 (aktualne linki do pobrania w dostępne u dołu wątku pod drugim linkiem)

Do czasu kiedy mod zostanie ukończony - nie będę go 'oficjalnie' publikował gdziekolwiek poza forum GSC (ani tłumaczył tych kilku dodatków tekstowych na polski). Z drugiej strony - uważam, że mod ma sporo do zaoferowania (i jest dość nowatorski) - dlatego zachęcam do testów i publikowania wrażeń / opiniii / sugestii w niniejszym bądź powyższym wątku.

Dzięki i pozdrawiam!
Trojanuch
Image
Crazy Misery Brewer

Za ten post trojanuch otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive XvyX.
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Reklamy Google

Re: [M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testó

Postprzez The Witcher w 11 Kwi 2010, 08:57

No, chłopie. Dzięki tobie zainstaluję znowu Zew Prypeci. :) Już ściągam i testuję.

EDIT:
Wpakowałem w łeb NPCa 2 magazynki z AK i nic. Przeżył też 2 wybuchy granatów tuż obok niego. Co to ma być?

EDIT2: Po 2 rozpoczęciach nowej gry wszystko gra. :wink:

EDIT3: Nie wiem czy to zamierzone, ale czasami NPC leży martwy a gdy podejdę wstaje i do mnie strzela. (Udaje trupa? :P)
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez trojanuch w 12 Kwi 2010, 12:48

EDIT3: Nie wiem czy to zamierzone, ale czasami NPC leży martwy a gdy podejdę wstaje i do mnie strzela. (Udaje trupa? :P)

Tak - to zamierzone. NPCe mogą paść ranni (nie martwi) - i tak robią to rzadziej niż w vanilla - a następnie po dłuższej lub krótszej chwili wstają i walczą dalej (lub uciekają - co też się zdarza).

Co do wytrzymałości NPCów - na tym etapie zalecam zainstalowanie wszystkich części moda (wbrew pzorom jest to dość spójna całość) - wytrzymałość NPCów została dopasowana do zupełnie nowych ustawień broni.

Korzystanie z pojedynczych elementów moda polecam bardziej doświadczonym użytkownikom, ktorzy potrafią 'wyciąć' zmiany w wytrzymałości NPC a zostawić wszystko inne (powyższa procedura jest dość prosta).

btw

Jak wrażenia z samych walk? :)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez Elvis Scatter w 12 Kwi 2010, 13:56

trojanuch napisał(a):Jak wrażenia z samych walk? :)

Szczerze mówiąc dziwne. Stoję jakieś 4 metry przed stalkerem, w ręku mam PM Makarowa, strzelam kilka razy i trafić nie mogę. Dopiero za którymś razem rozpętało się piekło, dałem się zabić. Wystarczyły 4 sekundy abym padł. Ja gram dla przyjemności, oczywiście realizmu nigdy za wiele, ale to wcale nie motywuje do dalszej gry. Zobaczę co dalej.
Awatar użytkownika
Elvis Scatter
Tropiciel

Dołączenie: 23 Maj 2008, 13:05
Ostatnio był: 27 Cze 2016, 11:58
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 8

Postprzez trojanuch w 12 Kwi 2010, 14:27

Stoję jakieś 4 metry przed stalkerem, w ręku mam PM Makarowa, strzelam kilka razy i trafić nie mogę.

Dziwne - bronie są znacznie bardziej precyzyjne (pierwsza kula leci zawsze prawie tam gdzie celownik), mają za to dużo większy odrzut.

Wytrzymałość Stalkerów opiera się na 2 założeniach:

1. Bazowo - wszyscy Stalkerzy w określonym pancerzu otrzymują dokładnie takie same bonusy do damagu dla rożnych części ciała co gracz. Bazowo są podatni na krwawienie dokładnie tak samo.
Innymi słowy - punktem wyjścia do edycji było sprawienie by każdy NPC w danym pancerzu ginął dokładnie tak samo szybko jak gracz w danym pancerzu.

2. Na powyższe należy 'nałożyć' drugie założenie, że wszyscy Stalkerzy są w stanie 'użyć' 1-2 apteczek zanim padną - oczywiście nie 'używają' żadnych apteczek - jest to emulowane przez to, że ich wytrzymałość została zwiększona o ~1/3 w stosunku do wytrzymałości gracza - a gracz przecież używa apteczek.
To samo tyczy krwawienia - jeśli już uda się je wywołać (strzelając lub otrzymując obrażenia w szyję lub uda) to w przypadku NPC'a zabiera ono tyle samo życia ale trwa o 70% krócej - jakby NPC'e 'używali' bandaży.

Moim celem było zatem żeby gracz się przestawił - że nie gra z kretyńskimi żołnierzami pchającymi się pod lufę jak w CoD (którzy dodatkowo mają tylko 1/10 wytrzymałości gracza) ale bardziej z 'botami' - które mają podobne możliwości (i przewagę liczebną) a wygrać z nimi trzeba myśleniem, mobilnością, flankowaniem.

Co do tempa twojego 'zejścia' - w moim modzie 'niemierzone' strzały NPC'ow - np. z biodra czy w trakcie poruszania się są znacznie mniej celne niż w vanilla ale następują szybciej (NPCe generalnie szybciej reagują i strzelają, szczególnie na dystans) - ma cię to zmusić do schowania się z róg i utrudnić skuteczne prowadzenie ognia, a nie od razu zabić.

Z drugiej strony 'mierzone' strzały NPC-ow są znacznie bardziej celne - jeżeli NPC już zdąży stanąć i wymierzyć lub tym bardziej przykucnąć - prawdopodobnie puści ci celną serie (oczywiście zależy to od jego rangi, frakcji itp).

Także zalecam:

- podejście do NPCów jak do 'botów' z gry MP a nie mięsa armatniego ze zwykłych strzelanek

- dużą mobilność - flankowanie, obchodzenie NPC-ów kołem, zachodzenie od tylu (wprowadziłem zmiany które promują takie podejście), zajmowanie dogodnej, podwyższonej i dobrze osłoniętej pozycji przed strzelaniem...
Przy ataku na większe zgrupowania (np. oczyszczalnię z najemnikami) zalecam taktykę 'partyzancką' - atak, zabicie 1-2 postaci, ucieczkę i atak z innej strony - NPCe będą 'szukać' gracza i obrzucać granatami miejsce z którego strzelał, co umożliwi flankę.

W ramach treningu:
- na mapie Zaton proponuje udanie się do Biura Zarządu Lasów (przy moście na wzgórzu) i zaczepienie tam jakiegoś patrolu i zwabienie go do zabudowań. Gwarantuję, że zwykły patrol bandytów da więcej frajdy niż jakiekolwiek przygotowane przez twórców i oskryptowane vanillowe strzelanki w CoP, SoC i CS :)

EDIT:

hehe - kolega z forum wrzucil fajne filmiki z rozgrywki z moim modem:

FILMIKI

Dodam, że na filmikach wykorzystane jest 'jedynie' AI z mojego moda - cała reszta (wytrzymałość, prędkość poruszania się, bronie itp.) jest nie moja.
Na wszystkich moich ustawieniach, w mojej opinii jest znacznie bardziej 'realnie' :)

Dodam też, że prezentowana jest walka z bandytami - którzy ze skilla i dyscypliny nie słyną ;) - walka np. wteranami Powinności już taka prosta nie jest hehe
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez lukass w 12 Kwi 2010, 19:05

Masz zamiar zaimplementowac w swoim modzie takie "zachowania", jak używanie przez NPCów dodatków do broni czy walka nożem/kolbą, jak to jest zrobione w tym modzie - viewtopic.php?f=77&t=8298&p=90793#p90793 ?
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Kozaki: 45

Postprzez trojanuch w 12 Kwi 2010, 19:46

Tak - oczywiście znam ten pakiet.

Implementacja jest jednak trochę kłopotliwa (były raporty o bugach od ludzi którzy próbowali zrobić to 'na skróty'). Więc muszę się tym zająć jak będę miał trochę więcej czasu.

Osobiście uważam, że powyższy pakiet to trochę taka 'ciekawostka' (NPCe i tak pozostają vanillowymi durniami) - w kwestii zachowań NPC'ów i poprawiania walki jako takiej MAIO daje dużo więcej :)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez n3ro11 w 12 Kwi 2010, 22:18

Mod wielki ;) Kiedyś głównym zagrożeniem były mutanty, teraz są nim ludzie. Gratuluje świetnego pomysłu jak i wykonania.

Czekam na wersje finalną!
Image
Awatar użytkownika
n3ro11
Stalker

Dołączenie: 03 Paź 2009, 23:15
Ostatnio był: 20 Mar 2015, 19:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez trojanuch w 12 Kwi 2010, 22:51

Zasadniczo, to już jest prawie wersja finalna - ta BETA to trochę tak 'dla picu' żeby nie brać na siebie za dużo odpowiedzialności ;)

W każdym razie poleciał był update - M.A.I.O. v0.2.4 (jest to pełna wersja - radzę wykasować całkowicie poprzednią i zainstalować tą 'od zera')

Jest to dość istotny update - pierwszy który można uznać za coś na kształt 'release candidate' - czyli wersja stabilna i pozbawiona bugów, problemów etc (oczywiście teoretycznie ;) ).

Opis zmian w nowej wersji oraz nowe, uzupełnione readme (póki co tylko po ang) dostępne pod publikowanymi już linkami:

LINK DO GŁÓWNEGO WĄTKU DYSKUSYJNEGO (JĘZ. ANG, GSC FORUM): LINK
LINK DO GŁÓWNEGO WĄTKU Z NEWSAMI / UPDATAMI (JĘZ. ANG, GSC FORUM): LINK
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez trojanuch w 13 Kwi 2010, 10:45

I prawie od razu kolejny upload.

Jest to QUICK FIX do ostatniej wersji - i 'ostateczny' doszlif systemu krwawienia i pancerzy.

Generalnie gracz i NPCe bardzo krwawią od wszelkich raz zadanym we wszystkie części ciała (jest to oczywiście różne dla różnych części).
Z drugiej strony pancerze i hełmy dają dużo większe bonusy przecikwo krwawieniu (też różne dla różnych części ciała) - np. lekki pancerz jeśli jest niezużyty prawie całkowicie chroni klatkę piersiową przed krwawieniem (a klatka krwawi bardzo mocno bez pancerza).
Z trzeciej strony - pancerze i hełmy dość szybko (hełmy szybciej) zużywają się pod wpływem pocisków i ataków mutantów (to że realistycznie niszczą się od anomalii już działa od dawna).

EFEKT:
Gracz jest dużo bardziej zależny od swojego pancerza i jego kondycji (do prowadzenia dłuższych walk prawie konieczny jest ciężki pancerz który się wolniej zużywa). A także - gracz i NPCe są bardziej wrażliwi na amunicje AP (która jest teraz sporo droższa i cięższa).

---------------------------------------------
LINK DO POBRANIA: M.A.I.O.v0.2.4_QUICK FIX
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez trojanuch w 15 Kwi 2010, 00:48

Pierwszy 'oficjalny' filmik z rozgrywki z MAIO

W końcu udało mi się nagrać coś sensownego :)

Filmik składa się z 2-óch 6-cio minutowych części i prezentuje całkowicie losowe spotkanie i walkę NPC'ów z wersji MAIO v0.2.4 SMRTER EDITION (wersja smrter jeszcze nie została opublikowana).

Pozostałe wykorzystane mody wypisane są w opisie obu filmów.

Zachęcam do komentowania.

----------------------------------------------------------------------------------------
MÓJ KANAŁ YOUTUBE
----------------------------------------------------------------------------------------
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez lukass w 15 Kwi 2010, 08:27

SMRTER Edition to będzie rozwinięcie bieżącej wersji czy specjalna wersja kompatybilna ze SMRTERem ?

ps. dzięki Twojemu opisowi na youtubie zainstalowałem SoundEFX, o którym nawet nie wiedziałem... jest rewelacyjny, szczególnie dźwięki rykoszetu od różnych materiałów (tyle na razie sprawdziłem).
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Kozaki: 45

Następna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 2 gości