Śląsk i Ślązacy.

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Śląsk i Ślązacy.

Postprzez szm w 06 Maj 2010, 21:05

Nie może :D. Może być wyimaginowanym śląskim nacjonalistą :E.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 06 Maj 2010, 21:17

Śląsk miał autonomię w ramach państwa polskiego i tylko tyle. Władzę wykonawczą stanowił Wojewoda powoływany przez Prezesa Rady Ministrów Rp. Nie miał własnej państwowości. Powstał jako element propagandowej walki Polski z Niemcami o te tereny. O wiele dłuższa jest historia autonomii Gdańska, ale nikt tam nie "świruje" o "narodowości gdańskiej".
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez ProtteuSS w 06 Maj 2010, 23:51

Jeszcze tylko dwie części ciekawego wywiadu telewizyjnego. Może kogoś zainteresuje.

Część pierwsza: http://www.youtube.com/watch?v=6FikClg30k4&NR=1

Część druga: http://www.youtube.com/watch?v=QLLxmf_W ... re=related

Dobranoc......
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2200.00 MHz
Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430
GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5
GeForce with CUDA 9500 GT Gigabyte OC 1GB HDMI & DVI / PCI-E
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
Microsoft Windows XP Home Edition PL SP3

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Lip 2009, 18:29
Ostatnio był: 25 Paź 2010, 10:52
Miejscowość: Świętochłowice
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -1

Postprzez xionc w 07 Maj 2010, 01:28

W Polsce są też Tatarzy, Kaszubi, Górale i pare innych grup etnicznych i nikt nie ma problemu tylko paru oszołomów, na szczęscie niegroźnych. Śląsk by świetnie propserował gdyby nie Polska? Na pewno, pewnie tak świetnie jak zagłębia węglowe w Anglii :> Tu jest Polska i radze sie z tym pogodzić.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez ProtteuSS w 07 Maj 2010, 01:55

ProtteuSS napisał(a):W swoim referacie przypomina m.in. wypowiedz sprzed kilku lat Gorzelika, który nawiązując do słów brytyjskiego premiera Lloyda George'a, że dać Polsce Śląsk, to jak dać małpie zegarek, miał dopowiedzieć: po latach widać, że małpa zegarek zepsuła.

Dodam jeszcze cytat: Dajcie Polakom rządzić, a sami się wykończą - Otto von Bismarck

Nic dodać nic ująć..........

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Postprzez Terminus w 07 Maj 2010, 07:12

ProtteuSS napisał(a):
ProtteuSS napisał(a):Nic dodać nic ująć..........

Pogratulować.......

David Lloyd George -jego polityka walnie przyczyniła się do sukcesu Adolfa Hitlera i powstania III Rzeszy. Był tak "dalekowzroczny", że za głównego wroga Anglii po IWŚ uważał Francję i dążył za wszelką cenę do wzmocnienia Niemiec. Rzeczywiście autorytet i wizjoner... Mały cytacik:
"Adolf Hitler największym z żyjących Niemców oraz George'em Washingtonem Niemiec"

Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen - to akurat bardzo wybitny polityk. A wiesz na czym polega żart? Na tym, że jak Niemcy [de facto Prusacy] w końcu go wykopali to okazało się, że jego następcy mimo organizacyjnej prawie doskonałości kompletnie nie potrafią rządzić, co skończyło się samobójczą polityką i upadkiem na własne życzenie Niemiec w 1918r. I jeszcze mały cytat: Współczuję sytuacji, w jakiej się znajdują [Polacy]. Jeżeli wszakże chcemy przetrwać, mamy tylko jedno wyjście - wytępić ich To nie jest pogarda tylko strach...

Ciekawe co o takich jak wy powiedzieliby Alfons Zgrzebniok czy Wojciech Korfanty? Pewnie coś w prostych górniczych słowach...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez ViS w 07 Maj 2010, 10:26

ProtteuSS napisał(a):Nie jestem Polakiem ani Niemcem tylko Ślązakiem. Taką też narodowość
deklaruję.

Skoro nie czujesz się obywatelem Rzeczypospolitej, skoro deklarujesz, że jesteś obywatelem nieistniejącego państwa Śląsk, to czemu po prostu nie zrzekniesz się obywatelstwa polskiego??. Przecież z Twoich postów widać, że jest to dla Ciebie przykry bagaż.
Prawda jest taka, że nigdy nie było takiego państwa jak Śląsk. Górny Śląsk to kraina historycznie Polska, Dolny Śląsk jest historycznie Niemiecki. Po II wojnie św. dostaliśmy prawie cały Śląsk w zamian za Kresy Wschodnie. (Jeśli o mnie chodzi, to ja bym nie oddał bym Lwowa za Wrocław, ale to już inna bajka :( ) Skoro ten cały RAŚ tak walczy o te swoje racje powołując się na podział administracyjny II Rzeczypospolitej, to może byście przy okazji wysunęli jakiś postulat o przyłączenie Kresów Wschodnich.

Śląsk to jest kraina geograficzna, nie państwo. Przypomnij sobie tylko Powstania Śląskie i bohaterskie walki ludności śląskiej po przyłączenie Ślaska do Rzeczypospolitej (a nie o państwo Śląsk).

A tak na marginesie - Z wami (RAŚ), to jest trochę tak jak z ukrainą. Przez całe dzieje historyczne nie starali się o własne państwo. ( powstanie Chmielnickiego, to w przeważającej ilości Kozacy Zaporoscy i Tatarzy a nie ukraińcy). (piszę wyraz ukraina z małej litery, bo nie mam absolutnie żadnego szacunku dla ludzi, którzy wymordowali moich krewnych na Kresach podczas II w św. i dla państwa, które powstało na ich krwi)A kiedy nagle dostali swoje państwo, to nie wiedzą co z nim zrobić i oddają je po kawałku Rosji. I z Wami by było podobnie. Jakbyście dostali autonomię, lub państwo to byście "popsuli to", jak ta małpa zegarek.

Cytujesz Otto von Bismarcka. Nie wiem czy uważałeś na lekcjach historii, ale ten człowiek, który w pewnym okresie za punkt honoru postawił sobie wynarodowienie polaków mieszkających w Prusach a potem II Rzeszy, również nigdy nie uważał Ślązaków za osobny naród. Śląsk dla niego to była czysto niemiecka ziemia.
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Postprzez Plaargath w 07 Maj 2010, 11:22

Kupa jadu, zero realiów. Też jestem Ślązakiem, czuję się Ślązakiem tak samo jak czuję się Polakiem. Nieprzyjemnie się czyta zarówno posty jednej i drugiej strony tej nap#$%^alanki, bo dyskusją to to nie jest. U nas na Śląsku osoby angażujące się w działalność organizacji pokroju RAŚ to nie tylko fanatycy z bombami. Ślązoki i Zagłębioki nie naparzają się popołudniami na sztachety - pracujemy razem i chodzimy na piwo, a nie pożeramy nienawistnie swoje małe terytoria. Jest sporo osób światłych, zorientowanych w temacie i weń zaangażowanych, które wiedzą że realna autonomia regionu nie ma kompletnie nic wspólnego z separatyzmem, niepodległością itp. Wybaczcie, ale odnoszę wrażenie, że w tym wątku takowe osoby się nie wypowiedziały. Mówicie Panowie o skrajnościach i jątrzycie. Na nic niepotrzebnie cytujecie i przerzucacie fakty historyczne. Zapomnieliście o najistotniejszym - rzeczywistości. Rzeczywistość Śląska dzisiaj to nie jest to samo co historia Śląska. Jest niedorzeczne, żeby w 2010 roku wywlekać zaszłości z PRL i sprzed PRL. Styl tej wymiany ciosów jest dokładnie pokłosiem takiego stylu dyskursu publicznego - błoto. Wszelkie wypowiedzi antagonizujące nieślązaków są sprzeczne z ideą autonomii regionu, substancjalnym elementem śląskości jest nie zaprzeczanie ani naszej polskości, ani niemeckości, ani czeskości. Jako Ślązakowi wstyd mi za Ślązaków niemądrze agresywnych na zewnątrz, jest mi przez to trudniej, bo potem patrzą na mnie jak na gościa obłożonego pod kurtką dynamitem. Wszelkie wypowiedzi a priori krytyczne wobec Śląskości są po prostu bezczelną, szkodliwą tępotą, tak samo jak wrogość do Żydów, Murzynów czy Rumunów. Jako Polakowi wstyd mi za Polaków wykazujących rażącą niewiedzę o jednym z regionów ojczyzny i wrogość zamiast współodpowiedzialności za historię i dalsze losy kraju. Wstyd mi za Waszą agresję, po jednej i drugiej stronie, a i przykro jakoś, bo wrzucacie mnie - Ślązaka - Panowie swoimi wypowiedziami do nie mojego wora - jedni do wora nienawistnych rycerzyków bez idei ale z p$#dą, drudzy do wora ciemnej masy spod ziemi, co dopiero głowę na świat podniosła. Fakty, które przytacza Autor wątku są faktami. Wiecie, mam nadzieję, że faktom można nadawać znaczenie, widzieć ich kontekst, używać ich uczciwie i nie. Pozwólcie sobie powiedzieć, że na Śląsku od lat gore dyskusja, czym dokładnie ma być autonomia, wzmacnianie regionu czy jego rozwój. I każdy człowiek z głową na karku wie, że izolacja to samobójstwo. To nie jest, powtarzam, treścią idei autonomii Śląska. A że taki region jest nikt nie może zaprzeczyć, wojna o sformułowania, albo dla samego upuszczania złości i poczucia pokrzywdzenia jest po pierwsze nieuczciwa, po wtóre niesmaczna, a po trzecie jest oznaką braku poszanowania własnej tożsamości tak narodowej jak i regionalnej, a i dziadów i pradziadów naszych wspólnych pamięci.

Pax Panowie, albo rzeczywiście, lepiej wypieprzyć te posty na cztery wiatry...
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 21 Maj 2025, 23:10
Kozaki: 237

Postprzez ProtteuSS w 07 Maj 2010, 11:50

Zgadzam się z Plaargath. W końcu jakiś Ślązok z głową. Ale jak napisałeś "Fakty są faktami" Ja je tylko przytoczyłem w odpowiedzi na pytanie które padło no i się zaczęło. Polak prawdy nie trawi to nie moja wina.

Terminus......Wojciech Korfanty ? To żeś autorytet przytoczył :E Zasraniec naobiecywał a naobiecywał a potem my dostali figa z makiem. Przecież on uwielbiał Polskę a nie Śląsk. Wiesz co sam na Śląsku baitle za starych czasów jak i grajki śpiewali po placach ? Cytuje: WOJCIECH KORFANTY JEDZIE NA AUTOKU A MY ŚLĄZOKI ZA NIM PO BOSOKU. Na Śląsku prawie każdy zna ta śpiewka no może młode pokolenie nie za bardzo ale jo i większość starszych Ślązoków ja. A te swoje mądrości to ty bierzesz z książek czy z reala ?

P.S. Cytuje: Skoro nie czujesz się obywatelem Rzeczypospolitej, skoro deklarujesz, że jesteś obywatelem nieistniejącego państwa Śląsk. ViS czy ja gdziekolwiek wspomniałem o państwie Śląsk ? Cały czas mowa o Autonomii
Śląskiej, nie widzisz różnicy :D I jak kiedykolwiek była by taka możliwość to i owszem
zrzeknę się od razu na rzecz Śląska. Oczywiście w teorii bo cały czas mowa o AUTONOMII A NIE PAŃSTWIE ŚLĄSKIM. Jak kto ma tak bredzić na temat o którym nie ma zielonego pojęcia to może niech zamilknie.

Jeszcze mały cytacik dający do myślenia: Zgodnie z definicją słownikową naród to trwała wspólnota ludzi utworzona historycznie, powstała na gruncie wspólnoty losów historycznych, kultury, języka, terytorium i życia ekonomicznego, przejawiająca się w świadomości narodowej jej członków. Naród jest zatem znacznej wielkości społecznością, którą tworzą ludzie powiązani ze sobą historycznie, dziejowo. Pochodzą oni z tego samego obszaru kulturalnego, łączy ich wspólna tradycja. Patriotyzm jest postawą, którą charakteryzuje przywiązanie do ojczyzny, często nawet miłość. Patriota gotowy jest do poświęceń i ofiar na rzecz ojczyzny, czy własnego narodu. A przy tym szanuje inne narody, nie odmawia im prawa do istnienia. Skrajnym przejawem patriotyzmu jest szowinizm. Z tym zjawiskiem związane jest ślepe wywyższanie własnego narodu i, co za tym idzie, głoszenie nienawiści i pogardy dla innych narodów.

Pozdrawiam

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Postprzez ViS w 07 Maj 2010, 12:57

ProtteuSS napisał(a):Terminus......Wojciech Korfanty ? To żeś autorytet przytoczył

Ty z kolei przytaczasz takie "wybitne" autorytety zasłużone dla rejonu Śląska jak :Otto von Bismarck czy David Lloyd George.

Jeszcze raz Ci powtarzam, skoro nie czujesz się Polakiem, to po co Ci obywatelstwo??. Zrzeknij się go i będzie po sprawie.
Twierdzisz, że mój poprzedni post to brednie??. Wolno Ci tak myśleć. Podobnie mi również wolno twierdzić, że cały ten RAŚ to jedna wielka brednia. Śląsk nie zasługuje na autonomię, bo nie ma ani praw historycznych, ani politycznych ani społecznych do tego. Śląsk=Mazowsze=Wielkopolska=Małopolska itd. nic innego tylko kraina geograficzna.

A to co Ty będziesz dalej pisał w kolejnych postach, przywołując jakieś piosenki, czy "autorytety" pokroju Bismarcka to już jest Twoja sprawa. I wcale się nie zdziwię, jeśli Kowek znów wywali Twój temat...
Ostatnio edytowany przez ViS, 07 Maj 2010, 13:24, edytowano w sumie 1 raz
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Kozaki: 22

Postprzez J0Hny w 07 Maj 2010, 13:22

Dobra, nie rozdrabniajmy się bo za nie długo Polska podzieli się na małe państewka.

btw

na takiej zasadzie można uznać że Polska zniewoliła Ślązaków?
The healthy human mind doesn't wake up in the morning thinking this is its last day on Earth. But I think that's a luxury. Not a curse. To know you're close to the end is a kind of freedom.
Awatar użytkownika
J0Hny
Stalker

Dołączenie: 06 Kwi 2010, 09:35
Ostatnio był: 05 Lis 2014, 23:53
Frakcja: Powinność
Kozaki: 1

Postprzez SaS TrooP w 07 Maj 2010, 15:31

Gdyby Polska zniewoliła Ślązaków, to ci z pewnością nie braliby się do powstania. Po WWII na tereny dolnego śląska przerzucono dość wielu ludzi ze wschodu, a Niemców wysiedlono, więc de facto Niemcy nie mogą sobie pozwolić na roszczenia do tych terenów, a samych Ślązaków do Niemców bym nie porównywał.

A ty zaś ProteuSSie (twój nick kojarzy mi się jednoznacznie) jesteś generalnie idiotą, jak i każdy, kto dąży do rozdrobnienia kraju. Na cholerę ci ta autonomia? Co ona ci da? Szpan?
Bo z politycznego i gospodarczego punktu widzenia nic się nie zmieni oprócz kosztów, jakie poniesie administracja.
Chińczycy, Rosjanie, Niemcy, Włosi czy Jankesi pierwsi zrozumieli, że podstawą kraju jest jak największy uniwersalizm i jedność. I tymczasem te kraje są mocarstwami, a ty próbujesz się uwsteczniać przez jakieś takie bzdury.

Nikt poza działaczami RAŚiu nie traktuje RAŚiu poważnie i ciebie gros ludzi tutaj również tak nie traktuje, bo bawisz się w pseudo-wywrotowca, wielce niezadowolonego z istnienia w tym kraju. A zarówno z Czechami, jak i Niemcami sprawa skończyłaby się osobno. Polska przynajmniej Śląska się nie wyrzeka, nawet się o niego biła, gdy Niemcy go olewali już w średniowieczu, potem go dostali i eksploatowali. Teraz śląskie kopalnie w większości to flak i RFN po prostu by się na nas wypięło.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt66 oraz 1 gość