ProtteuSS napisał(a):Nie jestem Polakiem ani Niemcem tylko Ślązakiem. Taką też narodowość
deklaruję.
Skoro nie czujesz się obywatelem Rzeczypospolitej, skoro deklarujesz, że jesteś obywatelem nieistniejącego państwa Śląsk, to czemu po prostu nie zrzekniesz się obywatelstwa polskiego??. Przecież z Twoich postów widać, że jest to dla Ciebie przykry bagaż.
Prawda jest taka, że nigdy nie było takiego państwa jak Śląsk. Górny Śląsk to kraina historycznie Polska, Dolny Śląsk jest historycznie Niemiecki. Po II wojnie św. dostaliśmy prawie cały Śląsk w zamian za Kresy Wschodnie. (Jeśli o mnie chodzi, to ja bym nie oddał bym Lwowa za Wrocław, ale to już inna bajka

) Skoro ten cały RAŚ tak walczy o te swoje racje powołując się na podział administracyjny II Rzeczypospolitej, to może byście przy okazji wysunęli jakiś postulat o przyłączenie Kresów Wschodnich.
Śląsk to jest kraina geograficzna, nie państwo. Przypomnij sobie tylko Powstania Śląskie i bohaterskie walki ludności śląskiej po przyłączenie Ślaska do Rzeczypospolitej (a nie o państwo Śląsk).
A tak na marginesie - Z wami (RAŚ), to jest trochę tak jak z ukrainą. Przez całe dzieje historyczne nie starali się o własne państwo. ( powstanie Chmielnickiego, to w przeważającej ilości Kozacy Zaporoscy i Tatarzy a nie ukraińcy). (piszę wyraz ukraina z małej litery, bo nie mam absolutnie żadnego szacunku dla ludzi, którzy wymordowali moich krewnych na Kresach podczas II w św. i dla państwa, które powstało na ich krwi)A kiedy nagle dostali swoje państwo, to nie wiedzą co z nim zrobić i oddają je po kawałku Rosji. I z Wami by było podobnie. Jakbyście dostali autonomię, lub państwo to byście "popsuli to", jak ta małpa zegarek.
Cytujesz Otto von Bismarcka. Nie wiem czy uważałeś na lekcjach historii, ale ten człowiek, który w pewnym okresie za punkt honoru postawił sobie wynarodowienie polaków mieszkających w Prusach a potem II Rzeszy, również nigdy nie uważał Ślązaków za osobny naród. Śląsk dla niego to była czysto niemiecka ziemia.