Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez Terminus w 18 Kwi 2011, 21:56

Kapucha, chcący lub niechcący streściłeś spory kawałek teologii katolickiej :D
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Markus Markt w 19 Kwi 2011, 00:36

Heh Terminus. Nie miałem na myśli życia w sensie czysto biologicznym! Chyba jednak za bardzo chciałem pokazać punkt widzenia autora pewnej książki którą ostatnio czytam... chociaż moim zdaniem jest to sensowne i logiczne. Ale pomyśl tylko, czas między twoimi narodzinami a śmiercią to na razie jedyne co masz dane samo z siebie. Nikt cię nie wymyślił, po prostu stałeś się. To że masz ciało podobne do rodziców nie ma wielkiego znaczenia, ważna jest twoja świadomość z wyjątkowości swojego istnienia i cieszenia się tym i dzielenia się tą radością z innymi ludźmi. Wydaje się że to banał pasujący do wszystkich religii prawda? Tak właśnie jest, bo wydaje mi się że wszystkie religie w zamyśle zmierzają do spełnienia tych samych, uniwersalnych pragnień miliardów ludzi. Tylko że z czasem każda z nich niepotrzebnie obrasta różnymi kultami, obrządkami i zasadami które tak na prawdę są narzędziem do kontroli nad wierzącym a raczej posłusznym ludem. Sednem każdej religii jest przecież to samo - zbawienia człowieka czyli wieczne, ostateczne szczęście.
To jest właśnie punkt widzenia chyba jeszcze chrześcijanina porażonego świeżym spojrzeniem na rzeczywistość pewnego nieżyjącego już nauczyciela z dalekiego wschodu. Polecam książkę Rozmowy z mistrzem OSHO. Tajemnice życia. Postaram się aby mój następny post nie był znów na temat wierzeń.
Najskrytsze marzenie Strieloka: S.T.A.L.K.E.R. 2 Oblivion Lost dla wszystkich.
Awatar użytkownika
Markus Markt
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2010, 17:56
Ostatnio był: 04 Cze 2011, 10:31
Miejscowość: Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Red Liquishert w 19 Kwi 2011, 11:34

No ja pierdziu! Dlaczego to zawsze człowiek wychodzi na tępotę, idiotę i nie potrafiącego nic wyjaśnić bałwana?!
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Dołączenie: 07 Sty 2010, 16:13
Ostatnio był: 16 Gru 2021, 16:32
Miejscowość: Chuj wie, Polska Ź
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 167

Postprzez Terminus w 19 Kwi 2011, 20:02

Markus Markt:
Właśnie moja świadomość mojej wyjątkowości karze mi szukać głębszego sensu mojej egzystencji, czyli Boga. Jakoś trudno mi zaakceptować myśl, że jestem tylko małpą, która nauczyła się używać narzędzi. I to, że cały mój wewnętrzny świat, moja filozofia, sztuka, muzyka, miłość znikną razem z moją śmiercią. Ateiści [nie agnostycy] oczywiście odrzucają ten głębszy sens, przyjmując że jesteśmy zwierzętami i nic poza tym co widzimy nie ma... I tego zaakceptować nie jestem w stanie.

Religie? Ponieważ jestem wyznawcą jednej z nich, inne będę chcąc nie chcąc oceniał wg kryteriów własnej. Oczywiście chyba każda obiecuje jakieś pozagrobowe szczęście, choć tak trzeźwo na to patrząc niekoniecznie dla mnie atrakcyjne. Nie wiem czy nie wole piekło chrześcijaństwa od raju muzułmanów. Podobnie nie widzę niczego atrakcyjnego w buddyzmie czy hinduizmie. Co mi po reinkarnacji jak każda śmierć oznacza zagładę mojej samoświadomości? Nawet jeżeli się odrodzę jako ktoś inny to już nie będę to JA z poprzedniego życia. A jak odrodzę się żabą to co będę miał za świadomość? I jak można ocenić mój byt jako płaza? A ostateczne szczęście poprzez roztopienie się mojej osobowości w jakiejś szczęśliwej nieokreśloności? Wolę już chrześcijaństwo, które zakłada trwanie mojego osobowego Ja.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive PrzemoC.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez PrzemoC w 19 Kwi 2011, 21:16

Ogólnie to podzielam zdanie Terminusa (jak chyba zawsze :wink: ), ale mam takie pytanko
odnośnie reinkarnacji.
Otóż, zakładając jej istnienie należy uwzględnić istnienie puli genetycznej.
Dajmy na to, kilka miliardów lat wstecz nie było za dużo życia, o ile się orientuję.
Potem załóżmy jakieś bakterie, jednokomórkowce,etc, etc.
Dajmy na to, miliard lat temu pewna dusza zamieszkuje w wyżej wspomnianej żabce.
I czeka sobie skacząc z żyjątka na stworzonko, by w końcu doczekać się inteligentnej formy życia
w formie człowieka, jakiem jest teraz.
A co się stanie, jeżeli pula genetyczna ulegnie wyczerpani w skutek np. eksplozji słońca?
Mówię tu o całkowitej zagładzie. Czy takie dusze będą się pałętać kolejne miliardy lat po
wszechświecie tylko po to, by zacząć wszystko od nowa, tylko po to, by kolejny raz nic nie pamiętać?
Nie zrozumcie mnie źle, po prostu jestem ciekaw.

Terminus, co do niemożności pojęcia takiego stanu rzeczy, jaki opisałeś -
- uważam, że masz rację. Ja także nie wyobrażam sobie człowieka jako zwierzęcia.
Wystarczy, by zerknąć przez ramię, w dość bliską przeszłość ( bo kilkanaście tysięcy lat
to wcale nie tak zaraz dużo), i widać, że już ludzie pierwotni mieli podobne problemy.
Chowali swoich zmarłych, uwieczniali różne sceny obyczajowe na ścianach jaskiń,
nawet składali ofiary. Czasem z ludzi. Niektórzy chcieli być złożeni w ofierze...
Czy takie psy postępują podobnie? Raczej nie. Bo jest pewna zasadnicza różnica między
życiem, a funkcjonowaniem. Być może właśnie dla tego Biblia przeczy istnieniu "duszy
zwierzęcej", co jednocześnie wyklucza wędrówkę dusz w chrześcijaństwie i przy okazji
reinkarnację.

ot, przypadkiem trafiłem na topic :)
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Terminus w 19 Kwi 2011, 21:49

PrzemoC: też się zastanawiałem na tym problemem puli dusz. Popatrz na to jeszcze z innej strony. Ludzkość kilka tysiącleci temu liczyła kilka milionów ludzi. Dzisiaj ponad 6mld z tego co pamiętam. To aż tyle dusz się "udoskonaliło"? Ponoć cywilizacja przetrzebiła gatunki roślin i zwierząt, to teoretycznie oznacza, że jest mniej tych bytów "gorszych" a więcej "ludzkich", czyli cały system doskonalenia trochę bierze w łeb...
Inna sprawa. Zawsze mi się reinkarnacja kojarzyła z jakimś gigantycznym "boskim" kalkulatorem, który liczy kto ile tej karmy nazbierał i na jaki "byt" teraz się kwalifikuje.

Żeby było jasne. Ja się nie nabijam z buddyzmu, który cenię. Chętnie bym pogadał z kimś, kto w to się bardziej zagłębił, jak buddyści widzą te kwestie, które poruszyłem.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez PrzemoC w 19 Kwi 2011, 22:14

Szacunek do innych religii (tudzież jej braku) jest rzeczą podstawową. Nikt nie mówi o nabijaniu,
żeby coś lepiej poznać, trzeba niekiedy posmakować dystansu :wink:
Terminus napisał(a):liczy kto ile tej karmy nazbierał i na jaki "byt" teraz się kwalifikuje.

Niby coś tam wiem, niby nie, ale że nie jestem pewien, nie napisze więcej na temat reinkarnacji,
żeby nie kompromitować siebie i innych wierzeń.

W każdym razie, choć świat nie jest logiczny, to całkiem logicznie prezentuje się koncepcja
chrześcijańska, gdzie pula dusz jest, w pewnym sensie, ograniczona. Tj, jedna duszą na jednego
człowieka. I taka dysza sobie zasłuży, nie koniecznie na "byt" tygrysa czy nietoperza, raczej na
"byt" pośmiertny lub jego brak.

"Karma"? Z czym mi się kojarzy, to chyba jasne, że z Falloutem 1 i 2 :)
Mimo to, motyw "Karmy" występuje w wielu religiach, choć pod wieloma postaciami,
a to trzeba mieć już na uwadze. Tu popełnione czyny wracają w przyszłym życiu, czy to w
formie bytu, w jaki się wcielimy, czy w innej. W każdym razie, to, co robimy, nie tylko
determinuje nasze przyszłe życie pośmiertne, ale to, co o nas myślą inni i jak się z nami
obchodzą.
Dla jednych "karma" to ogólnie całokształt postępowania w danym wcieleniu, zaś dla, np.
starożytnych Greków oznaczała dokonania. Heros po śmierci balował z bogami na Olimpie,
zwykły, "szary Kowalski czy Nowak" błąkał się bez celu po Hadesie (już pozwolę sobie pominąć
tu platońską "wędrówkę dusz").
Nie chodzi tu chyba tylko o to, czy ktoś "grzeszy", choć w kulturach dalekowschodnich ciężko
tu znaleźć określony schemat, w formie np. "Dekalogu". Z jednej strony mamy Boga, który
nam mówi: "Nie cudzołóż!", z drugiej karmę: "Masz 5 kochanek? W porządku, jeżeli nikogo
to nie rani w ten, czy inny sposób!". Człowiek musi zdecydować, co zrobi, ale które prawo
jest ważniejsze - ludzkie, boskie, czy tez intuicja, to temat stary, jak "Antygona". :wink:
Tu "karma" może ma znaczenie, ale nie przy zasadach określonych nam przez "górę".

"Boski kalkulator" to dobre pojęcie, ale dla różnych bóstw i dla ludzi wygląda on na pewno inaczej.
Nie wiem tylko, czy gdzieś tu po drodze nie zgubiłem wątku...
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Dżuz w 20 Kwi 2011, 09:58

Karma is like a 69er: you get what you give

Żarty żartami, ale tak ja to widzę i tak chyba rzeczywiście jest. Buddystą ani hinduistą nie jestem, ale w ideę karmy "wierzę", że tak powiem. Tylko ponieważ nie praktykuję żadnego z powyższych wyznań, a w dodatku nie wybiegam myślami aż tak daleko w przyszłość jak życie pośmiertne, to cały ten koncept zawężam do życia doczesnego. To co robimy - złego czy dobrego - wraca do nas jeszcze za naszego życia. W przypadku tych dobrych uczynków, jest nam to trudniej zauważyć, bo mamy ogólną tendencję do narzekania i nie dostrzegamy pozytywnych aspektów życia.

Ja islamu nie akceptuję, ale to dla tego, że mam jakieś uprzedzenia do muzułmanów z tego względu, że nie potrafią własnej Świętej Księgi zinterpretować jak należy i później mamy różne WTC i obcinanie głów niewiernym, ale:

Terminus napisał(a):Nie wiem czy nie wole piekło chrześcijaństwa od raju muzułmanów

Każdy facet wolałby nagie hurysy od kudłatego typa z ogonem i widłami :P Spłyciłem to do granic możliwości, ale po prostu Cię Terminus nie rozumiem :wink:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez kapucha w 20 Kwi 2011, 17:03

Dżuz napisał(a):
Ja islamu nie akceptuję, ale to dla tego, że mam jakieś uprzedzenia do muzułmanów z tego względu, że nie potrafią własnej Świętej Księgi zinterpretować jak należy i później mamy różne WTC i obcinanie głów niewiernym,

A ja nie mam uprzedzeń do żadnej religii, ale chcę ci przypomnieć, że muzłumanie nie są źli, a katolicy dobrzy. Uważam nawet, że (biorąc pod uwagę ostatnie 1000lat) katolicy są gorsi. Nawracanie siłą Indian w Ameryce, wyprawy krzyżowe (jakiś Europejski król po zajęciu Jerozolimy kazał wybić całą ludność muzłumańską razem z kobietami i dziećmi), palenie na stosach heretyków za swoje poglądy, gromadzenie bogactw i jednoczesne namawianie do życia w ubóstwie, czy nawet Rydzyk ze swoim maybachem i krzyż pod pałacem.

Jak widać katolicy też nie zawsze poprawnie interpretują swoją Świętą Księgę. To samo co napisałeś pewnie muzłumanie myślą o nas ale biorąc pod uwagę fakty historyczne zadaliśmy im o wiele więcej bólu.

Nie mam zamiaru obrażać chrześcijaństwa, ani wywyższać islamu. Napisałem tylko, że zawsze znajdzie się ktoś kto będzie mordował, kradł i gwałcił tylko dla tego, że uzna swoją religje za "fajniejszą".

Pozdrawiam.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez von Carstein w 20 Kwi 2011, 17:39

(jakiś Europejski król po zajęciu Jerozolimy kazał wybić całą ludność muzłumańską razem z kobietami i dziećmi)

Podczas pierwszej krucjaty nikt nikomu nie rozkazał masakrować ludności Jerozolimskiej. To była samoistna inicjatywa rycerstwa, wściekłego na obrońców za m.in zatruwanie studni itp miłe wojenne gesty.
Innych przykładów masakr na ludności Jerozolimy nie znam.
Równie dobrze można wypominać muzułmanom łupienie Konstantynopola (aczkolwiek łagodniejsze, bo ani nie było czego rabować ani MII nie był słabym władcą). To jest typowe zachowanie zdobywców. Tak robiono za Asyryjczyków tak i robiono potem.
Palenie heretyków za swe poglądy. Prawda, spalono pewną ilość. Ale większość procesów nie kończyła się spaleniem/mordem. Co więcej trudno takich Albigensów żałować... Ba! Sądy inkwizycyjne były często o wiele łagodniejsze niż takie sądy grodzkie (tam wyrok śmierci poprzez łamanie kołem to standard był i to za błahostki).
Do mordowania, gwałcenia, palenia nie potrzeba religii. W średniowieczu nie tyle religia co głód ziemi (połączone z umiejętną propagandą życzliwych ludzi) skutecznie zachęcał do tego typów czynów. Nie mówiąc już o starożytności...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Terminus w 20 Kwi 2011, 19:27

Dżuz napisał(a):Każdy facet wolałby nagie hurysy od kudłatego typa z ogonem i widłami :P Spłyciłem to do granic możliwości, ale po prostu Cię Terminus nie rozumiem :wink:

Taaak? Całą wieczność z bandą 33-letnich dziewic??? Wiesz jak taka w tym wieku jest sfrustrowana i pyskata?
I cała wieczność wciągać sorbet?
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Dżuz w 21 Kwi 2011, 08:13

kapucha napisał(a): A ja nie mam uprzedzeń do żadnej religii, ale chcę ci przypomnieć, że muzłumanie nie są źli, a katolicy dobrzy. Uważam nawet, że (biorąc pod uwagę ostatnie 1000lat)

Przecież ja nie twierdzę, że muzułmanie są źli a katolicy dobrzy, a tym bardziej że jedna religia jest lepsza od drugiej. Chrześcijanie prześladowali muzułmanów i vice versa. Po prostu, jestem do muzułmanów uprzedzony, a chyba nawet powinienem powiedzieć, że mi ich żal za to ich nieuctwo i za to, ze pozwalają sobie wmawiać, że Allah wzywa do wojny z niewiernymi: chociaż to prawda, to chodzi częściej o walkę duchową a nie zbrojną. Jednak wzywa do jakiejś nienawiści, a przynajmniej muzułmanie tak to rozumieją, i to nie jest O.K. :( Już nie wspomnę o podejściu do kobiet, wiadomo, że różnie to wygląda w zależności od kraju i znowu od interpretacji Koranu, ale jakby nie patrzeć - kobieta nie ma lekko. I właśnie za tą niekonsekwencje i niejasność Koranu, w kwestiach bardzo istotnych, mam do niego uprzedzenia. W ogóle, cała ta idea, żeby prawo tworzyć w oparciu o Koran, który jest nie do końca zrozumiały, jest jakieś chore, przynajmniej dla mnie. Tradycja i kultura są ważne, ale żeby kobiecie nos obcinać za to, że się puszcza: wiadomo, kobieta jest ułomna, ale please... :facepalm: A taki Jezus, to jednak był miłosierny i jawnogrzesznicy nie potępił. I tak sobie teraz myślę, że Biblia jest jednak bardziej racjonalna.

Terminus napisał(a):Taaak? Całą wieczność z bandą 33-letnich dziewic??? Wiesz jak taka w tym wieku jest sfrustrowana i pyskata?
I cała wieczność wciągać sorbet?

I'm not convinced, but I like your attitude :D masz połówkę, chlapnij se :wódka:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości