Zagadki [historia mniej znana]

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zagadki [historia mniej znana]

Postprzez Terminus w 18 Wrz 2009, 20:15

No dobra Panowie miłośnicy broni pancernej...
Was is das?
Image Image
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez dorian w 19 Wrz 2009, 11:39

Das ist :
Waffentrager uzbrojony w armatę 88mm Pak 43/3 L/71 (prototyp Krupp/Steyr ). Prototyp czołgu ciężkiego VK 4501(P).
Tyle.
:P
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez von Carstein w 19 Wrz 2009, 21:28

Może teraz ja - co to jest?

Image
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez dorian w 20 Wrz 2009, 04:55

Czołg The Box, który brał udział w walkach tzw. Sił Centralnych z ruskimi w 1908 roku. Należał do Grupy Uderzeniowej A liczącej 800,000 żołnierzy i 200 takich zabawek. Ruszyły do boju spod Sandomierza i zdobyły Olevsk. W tym samym czasie składająca się głównie z 500,000 austryjaków Grupa B uderzyła z Centralnej Galicji i zdobyła Żytomierz. Grupa C, 450,000 głównie bułgarów zdobyła Odessę.
A Siły Centralne składały się z Rzeszy Niemieckiej, Austro-Węgier, Imperium Osmańskiego i Królestwa Bułgarii. Nazwa "centralnych" pochodzi od miejsca tych krajów. Wszystkie cztery znajdowały się między Imperium Rosyjskim na wschodzie, III Republiką Francuską i Wielką Brytanią na zachodzie.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez Terminus w 20 Wrz 2009, 14:37

Pozwolicie, że na chwilę wrócę do poprzedniej zagadki
dorian napisał(a):Das ist :
Waffentrager uzbrojony w armatę 88mm Pak 43/3 L/71 (prototyp Krupp/Steyr ). Prototyp czołgu ciężkiego VK 4501(P).
Tyle.
:P

Cóż Dorian nazwa się zgadza, reszta niekoniecznie. Waffentrager to po niemiecku zdaje się "nosiciel uzbrojenia" czyli działo samobieżne. To nie jest prototyp czołgu tylko działa samobieżnego z działem umieszczonym w wieży w przeciwieństwie do Waffentrager 38(d), który miał stałe działo tylko w nieruchomej osłonie przeciwodłamkowej. Ponadto "czołg ciężki" na podwoziu czeskiego czołgu średniego 38(t)?
PATRZ TUTAJ
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez dorian w 20 Wrz 2009, 16:24

Nie wiem już skąd wziąłem, że to prototyp czołgu ciężkiego VK 4501(P), bo przeryłem trochę neta i widać gdzieś mnie wprowadzili w błąd z tym właśnie opisem, ale nazwa się zgadza i sprzęt tak jak chciałeś znalazłem. :P
A szukałem np. tu:
http://www.panzerpunkt.info/artykuly/and_panzer/and_panzer.htm
P.S.Następną razą ograniczę się tylko do podania samej nazwy, bo w niektórych opisać widać, że mylne info podają.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez Terminus w 20 Wrz 2009, 22:05

Mam prośbę o jakiś odnośnik z informacjami o tym "austrowęgierskim czołgu" o jakże niemieckiej nazwie "The Box".
Ja, w kontekście czołgów CK słyszałem tylko o "Motorgeschuetz" Guenthera Burstyna, więc jestem bardzo zainteresowany.
Podejrzewam, że jednak o NIEGO chodzi, a jeżeli tak to małe sprostowanie:
Czołg nigdy nie powstał, a zdjęcie przedstawia makietę. Burstyn próbował zainteresować swoim wynalazkiem władze CK. i Niemiec, ale nie było zupełnie żadnego odzewu... Tak więc nie mógł brać udziału w walkach, zwłaszcza że w 1918r. [bo raczej nie chodzi o 1908r.] front rosyjski nie istniał [rewolucja w Rosji].

Terminus
Deliryk

Postprzez von Carstein w 21 Wrz 2009, 07:35

Dzisaj pomysł z Austro-węgier, czyli Bursty Tank znany również pod nazwą "Motorgeschutz". Projek opracowany przez Guntera Burstyna porucznika armii austro-węgierskiej został przedstawiony w 1911 Ministerstwu Wojny w Wiedniu. Jednakże jak prawie każda nowa broń, czołg nie spotkał się z zainteresowaniem i został odrzucony. W 1912 roku Burstyn zgłosił patent w Cesarskim Urzędzie Patentowym, gdzie udzielono mu go w dniu 28 lutego. Inspiracją dla Burstyna był amerykański gąsienicowy traktor Holt. Motorgeschutz miał mieć długość 3,5 m. Szerokość 1,9 m. i Wysokość 1,9m. Uzbrojenie miało stanowić 37 mm działo oraz 2 karabiny maszynowe.

masa bojowa: około 7 ton
opancerzenie: od 3 do 8 mm
uzbrojenie: 2 karabiny maszynowe kalibru 7 mm
jednostka napędowa: ???
prędkość maksymalna: 28 km/h na drodze, 8 km/h w terenie
załoga: 3 osoby

Te skromne info zaczerpnąłem z tej strony

Total war

I sam się zdziwiłem informacjami z posta Doriana :o. Przepraszam, że tak późno sprostowanie napisałem. Terminus zgadł.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez dorian w 21 Wrz 2009, 09:15

Legat:
Te skromne info zaczerpnąłem z tej strony

Total war

I sam się zdziwiłem informacjami z posta Doriana :o. Przepraszam, że tak późno sprostowanie napisałem. Terminus zgadł.

Panie Legat:
Ty swoje skromne info zaczerpnąłeś z jakiegoś forum, ja swoje skromne dane zaczerpnąłem z tej oto strony j/n i na niej się oparłem. Jest na niej dokładnie takie samo zdjęcie czołgu jak zapodałeś wcześniej. Czołg na mojej stronie nazywany jest jak widać w załączonym linku (pod zdjęciem) i na początku w opisie jako The Box.
Proszę:

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showpost.php?p=7003345&postcount=301

Moje wywody przetłumaczyłem z tego :
"The Central Powers’ main force, Army Group A, some 800,000 men and 200 boxes positioned ..." i dalej..
Więc jeżeli zdjęcie podpisane jest "The Box in action", to rozumiem, że 200 takich boxes jak piszą powyżej, to 200 takich maszyn mówiąc krótko.
Ale może źle rozumiem.
Nie wiem z kolei, na ile te opisy, które ty podajesz cytując je z jakiegoś forum są wiarygodne. Ja swoje wziąłem ze strony, którą podałem w linku powyżej i na której opisany jest nie tylko ten czołg, ale też dość szczegółowo, jak ruskie dostawali w dupę w 1908 roku i między innymi właśnie przy pomocy takich sprzętów.
Więc nie wiem, czy jednak twoje sprostowanie jest w ogóle uzasadnione.

Terminus:
Mam prośbę o jakiś odnośnik z informacjami o tym "austrowęgierskim czołgu" o jakże niemieckiej nazwie "The Box"

Panie Terminus: patrz pan j/w.

... Podejrzewam, że jednak o NIEGO chodzi, a jeżeli tak to małe sprostowanie:
Czołg nigdy nie powstał, a zdjęcie przedstawia makietę

Z twojego zdjęcia, a raczej rysunku można się jedynie domyślać, że to ten sam sprzęt jaki podał Legat i ja. Na naszych widać ewidentnie, że jest taki sam, bo to to samo zdjęcie. A jeżeli czołg nigdy nie powstał, to co robi na zapodanym przez Legata i mnie takim samym zdjęciu, w dodatku na moim z podpisem The Box in action, gdzie widać, że naprawdę jest w akcji?
Coś tu się jednak u ciebie chyba nie do końca zgadza.

Tak więc nie mógł brać udziału w walkach, zwłaszcza że w 1918r. [bo raczej nie chodzi o 1908r.]

Spójrz na daty z mojego linka.Więc chyba mógł.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez von Carstein w 21 Wrz 2009, 09:35

Pardon... BUAHAHAHAAAAAA!

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showpost.php?p=7003345&postcount=301

Wiesz co to są AARy? Bo właśnie z tego zaczerpnąłeś te dane.
Mała pomyłeczka zdarzy się każdemu Dorianie.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez dorian w 21 Wrz 2009, 09:56

Nie wiem co to są ARRy. Znalazłem info w necie, więc zapodałem. Jeśli nie jest ono zgodne z prawdą historyczną to sory. Bazowałem na znalezionej stronce j/w.
Następnym razem ograniczę sie tylko do podania samej odgadniętej nazwy jak już chyba wcześniej pisałem. :D
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez von Carstein w 21 Wrz 2009, 10:01

dorian napisał(a):

Nie wiem co to są ARRy. Znalazłem info w necie, więc zapodałem. Jeśli nie jest ono zgodne z prawdą historyczną to sory. Bazowałem na znalezionej stronce j/w.
Następnym razem ograniczę sie tylko do podania samej odgadniętej nazwy jak już chyba wcześniej pisałem. :D

To teraz już wiesz mój drogi (Dla niekumatych - ARRy to fikcyjne kampanie, zapiski, relacje, sprawozdania graczy z różnych gier, najczęściej strategii.

Ale nic się nie stało. Wszystko zostało już sprostowane, a ja się uśmiałem, za co dziękuje :D
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości