Terminus napisał(a):... "wycierających" się w Anglii z murzynami i arabami...

nie mów że husaria nie była czymś godnym podziwu, bo to że ktoś nauczył się jak ją pokonać musiało się stać prędzej czy później, a Ty to traktujesz jak coś strasznego, niedopuszczalnego i "w ogóle czemu nie wyjechaliśmy na szwedów z czołgami i myśliwcami"?Terminus napisał(a):Husaria, póki Szwedzi nie nauczyli się z nią walczyć?
Tu masz rację, nie rozumiem Polskiej mentalności, bo po jasny ch*j świętować porażki (1 września, powstania listopadowe czy styczniowe), a bagatelizować triumfy (powstanie Wielkopolskie).Terminus napisał(a):Monte Cassino, gdzie polski korpus mimo dużych strat nie przełamał niemieckiej obrony?
i znów pytam się, czemu tak pesymistycznie to widzisz?! Polacy zwyciężyli z siłami wroga znacznie większymi niż nasze! Tym samym zahamowaliśmy (tymczasowo, ale jednak!) rozrost dyktatury radzieckiej na resztę Europy! Nie chce Cię obrażać, ale żeby tego nie doceniać trzeba być zwykłym ignorantem...Terminus napisał(a):Cud Nad Wisłą, który był skutkiem katastrofy mocarstwowych planów Piłsudskiego i spektakularnej klęski polskiej ofensywy na wschód w 1920r?
Słucham? Mimo, że sam jestem ateistą, to istotnie jestem dumny z Jana Pawła II bo był dobrym człowiekiem, ale jak zauważyłem to drugie zdanie to myślałem że z krzesła spadnę="Adriomeniks"]5. Jestem dumny z katolickiej Polski. Nikt nie dal "katolickiemu światu" tyle ile Polska.
Terminus napisał(a):="Adriomeniks"]Jestem dumny z tego ze w każdej szkole, w każdej klasie, w każdym biurze wisi nasze piękne polskie godło.
I przez lata wisiał obok piękny portret towarzyszy Lenina czy Stalina?
Może i tak, ale trzeba przyznać: Polska ma ciekawą historię!Terminus napisał(a):Z historii Polski.... która jak feniks odrodziła się z popiołów w które obróciły ją państwa zaborcze.
Po tym jak sami przepiliśmy i przehulaliśmy swoją potęgę i zaprzepaściliśmy wszystkie szanse na obronę niepodległości....
Dając kilka przykładów negujesz całość Polskiego wojska? Polscy żołnierze słynęli z zapału z jakim walczyli z wrogiem, wiedział o tym choćby Napoleon, ale pod tym względem Polska nie jest jakaś wyjątkowa, bo chyba każdy kraj ma swoją elitę z której może być dumny. Podsumowując: Jestem patriotą i jestem dumny z mojego narodu, ale denerwują mnie "stereotypowi polacy", których niestety jest coraz więcej, bo jak to rzekł Józef Piłsudski: "Polska- Naród wspaniały, tylko ludzie ch*je"Terminus napisał(a):Np. z mjr. Sucharskiego chcącego poddać Westerplatte już pierwszego dnia? Czy może wiejących z pola walki jak gen. Stefan Dąb-Biernacki w 39r.?Adriomeniks napisał(a):Z Polskich żołnierzy i ich odwagi.

Terminus napisał(a):@SkullDagger i Wheeljack: Żaden o sarkazmie nie słyszał?

scigacz1975, Lucjusz.

djcycu napisał(a):[...]jestem dumny z naszego Fiata 125p no i też innych wynalazków które za granicą (np malucha) [...]

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości