Wychowanie patriotyczne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Wychowanie Patriotyczne?

Owszemik
18
29%
Nieeee
20
32%
Dobre Wychowanie
17
27%
Rasta ==='
8
13%

Razem głosów : 63

Re: Wychowanie patriotyczne

Postprzez nagyatsu w 13 Kwi 2009, 16:08

Marihuana? Legalize it, hell yeah !
Ale od razu w szkołach? Zdecydowanie NIET! Papierosy są zabronione w miejscach publicznych, a co dopiero miękkie narkotyki! Ekhem gdzie tu logika?

Co do patriotycznego wychowania.... Troszkę nie byłoby złe... Aczkolwiek zagłosowałem na NIE. Szczerze to mam qmpla o poglądach ściśle patriotycznych i na jego podstawie uważam, że gdyby nauka tak wyglądała to nie byłoby to za fajne ;)
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez S.T.A.L.K.E.R. 12 w 13 Kwi 2009, 16:40

Wychowanie patriotyczne? Po co to komu? Jak można nauczyć miłości do czegoś? Oczywiście że jestem na NIE! Poglądy w tej sprawie mam takie jak maciekt, zgadzam się z tym że byłaby to zwykła nudna propaganda i nic poza tym.
Nie wiem jak u innych ale u mnie w szkole na godzinie wychowawczej wychowawca wciąż gada o tym że Rosja jest generalnie bee, a Polska to najlepszy kraj na świecie, Chrystus narodów itp. Ludzie z mojego otoczenia (szkoły, bloku, podwórka) którzy mówią że są patriotami to ich poglądy są takie: gejów palić, murzynów zabijać itp.
Please respond.
S.T.A.L.K.E.R. 12
Stalker

Dołączenie: 12 Kwi 2009, 14:08
Ostatnio był: 27 Lip 2012, 18:56
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 7

Postprzez von Carstein w 13 Kwi 2009, 17:17

S.T.A.L.K.E.R. 12 napisał(a):Nie wiem jak u innych ale u mnie w szkole na godzinie wychowawczej wychowawca wciąż gada o tym że Rosja jest generalnie bee, a Polska to najlepszy kraj na świecie, Chrystus narodów itp. Ludzie z mojego otoczenia (szkoły, bloku, podwórka) którzy mówią że są patriotami to ich poglądy są takie: gejów palić, murzynów zabijać itp.
maciekt napisał(a):Od zawsze jakoś neutralnie podchodziłem do spraw patriotyzmu i nie czuję szczególnej więzi z Polską.

Smutne. Mam nadzieje, że jesteś jednym z nielicznych w kraju, bo inaczej naprawdę marny nasz los.

S.T.A.L.K.E.R. 12 napisał(a):Wychowanie patriotyczne? Po co to komu? Jak można nauczyć miłości do czegoś? Oczywiście że jestem na NIE!

To też mnie smuci. Ja chciałbym, żeby Polska młodzież była nauczona szacunku do ojczyzny, żeby była do niej przywiązana i wrazie czego jej broniła...

S.T.A.L.K.E.R. 12 napisał(a):Nie wiem jak u innych ale u mnie w szkole na godzinie wychowawczej wychowawca wciąż gada o tym że Rosja jest generalnie bee, a Polska to najlepszy kraj na świecie, Chrystus narodów itp. Ludzie z mojego otoczenia (szkoły, bloku, podwórka) którzy mówią że są patriotami to ich poglądy są takie: gejów palić, murzynów zabijać itp.

Polska nie jest najlepszym krajem na świecie. Ale mimo wszystko to nasza ojczyzna, za którą ludzie przeszłości przelewali krew. Pamiętajcie o tym. A ludzie z twojego otoczenia - to nacjonaliści. W dodatku głupi.

Zrozumcie - Bez odpowiedniego wychowania patriotycznego (NIE LEKCJE W SZKOLE) nie "wyhodujemy" dobrych obrońców ojczyzny. I będziemy mieć Gruzje (postawa ich żołnierzy wobec sił rosyjskich). Ale szanuje wasze zdanie - W końcu to ma być porządna dyskusja.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez nagyatsu w 13 Kwi 2009, 20:20

O i sam Wasiłow zaznaczyłeś "NIE LEKCJE W SZKOLE".
Takie coś to ja również popieram jak najbardziej. Wartości takie jak patriotyzm IMO powinny być przekazywane przez rodziców, razem z wychowaniem. Patriotyzmu można nauczyć przypominając historię naszego kraju(patrz: Walki o niepodległość, przelana za Polskę krew itp.). Sama lekcja historii w szkole na której się uczymy wystarcza wg. mnie. Po co więcej o tym truć? Żeby powstali właśnie tacy nacjonaliści jak koledzy STALKERA12, czy mój qmpel?(co wiąże się z hasłem "Polska dla Polaków" itp. ^^)
Samo przypominanie dziejów polski i jej korzeni tworzy pewną więź.
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 2

Postprzez maciekt w 14 Kwi 2009, 10:37

.
Ostatnio edytowany przez maciekt 14 Lip 2019, 22:19, edytowano w sumie 6 razy
maciekt

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Przemek77 w 14 Kwi 2009, 13:53

Wychowanie patriotyczne w dodatku w polskim wydaniu? Nie, stanowczo nie.

Od dawna widać, że słowo "patriotyzm" jest pojęciem - za przeproszeniem - sqrwionym do cna. I to w pojęciu globalnym. "Patriotyzm" obecnie stanowi zbiór hasełek i komunałów, któymi faszeruje się ludzi aby chętniej umierali w obronie - nie ojczyzny, nie narodu - ale w obronie interesów "tych co na górze". Patriotyzmem zasłaniały się wszelkie mozliwe kanalie z przestrzeni dziejów, aby miec usprawiedliwienie dla likwidowania niewygodnych, ekspansji terytorialnej czy wreszcie wyrzynaniu całych grup ludności ot tak dla rozrywki.
Nie wiem kiedy "konieczność obrony ojczyzny i granic" zastapiła "koniecznośc ochrony pochowanych w bunkrach bankierów i naczelnych wodzów i ślepe wykonywanie ich rozkazów". Ale pewnie wtedy, kiedy króle przestali jeździć na wojne wraz z pospolitym ruszeniem a zaczęli kryć się po piwnicach i liczyć złoto. Kiedyś generałem zostawał ten co się zasłużył w boju, a nie ten co miał lepsze koneksje i lepiej się lansował. Współczesne sztaby, armie czy nawet rządy to bandy pajaców.
Patriotyzmem zasłaniali się rewolucjoniści francuscy, socjaliści, Lenin, Stalin, Hitler, Kimowie z Korei, Pinochet i tak dalej że reszty z litości nie wymienię, ale nazwiska aż się nasuwają.

Dlatego jeśli coś takiego będzie w szkołach - a pewnie będzie - to swoim dzieciom powiem, żeby owszem, respektowały symbole narodowe - ale żeby tez miały własny rozum i w razie czego nie zamieniły swoich mózgów na smierdzące onuce.

Wychowanie patriotyczne chciało już wprowadzić LPR - tyle, że w tym wydaniu byłoby to nauczanie w rodzaju "Kto najwięcej zrobił dla Polski i dlaczego endecja?". Czyli nihil novi sub sole....
Sam też nie zamierzam iśc umierać, bo jacyś debile, których nawet nie znam wywołali wojnę. Sprawa jest krótka - politycy wywołuja wojny - więc niech politycy biorą strzelbe w łape i idą walczyć. Ja nie zamierzam.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez von Carstein w 14 Kwi 2009, 18:42

maciekt napisał(a):Zresztą, jeśli historia jakiegoś idioty jeszcze nie przekonała do tego, że wszelkie wojny to nonsens, a na front idzie z przymusu tylu ludzi, którzy wcale tego nie chcą ze świadomością, że gdyby urodzili się w innym kraju, to siedzieliby pewnie wygodnie w fotelu oglądając co najwyżej wiadomości w telewizji, to niech sobie idzie własną rodzinę mordować, zamiast pozbawiać życia rodziny niewinnych osób.

I jeszcze raz napiszę, że patriotyzmu, w tym wypadku w kontekście miłości do ojczyzny nie da się nauczyć. Chyba, że ma być patriotyzm na pokaz, ale raczej nie o to chodzi.

Maćkut - Nie bądz naiwny. Wojny nie znikną z 10, 100 czy nawet za 1000 lat. Ludzie w życiu nic nie naucza się z historii ( No, może nieliczni zdają sobie sprawę, jakim okropieństwem jest wojna). Wojna to najprostszy sposób rozwiazywania konfliktów. Nie najlepszy, ale najprostszy w którym jedno jest jasne - Silny ma zawsze racje.

Prawda. Nie można nauczyć miłości. Ale można taką miłość rozbudzić. Myślę, że każdy z was ma w sercu to "COŚ", które odpowiednio potraktowane wydałoby swój plon.

Przemek77 napisał(a):Sam też nie zamierzam iśc umierać, bo jacyś debile, których nawet nie znam wywołali wojnę. Sprawa jest krótka - politycy wywołuja wojny - więc niech politycy biorą strzelbe w łape i idą walczyć. Ja nie zamierzam.

A gdyby ktoś napadł na nasz kraj? Nie broniłbyś swoich dzieci, swojego domu. Czy Patriotyzm nie jest umiłowaniem domu (ojczyzny)?

Przemek77 napisał(a):Kiedyś generałem zostawał ten co się zasłużył w boju, a nie ten co miał lepsze koneksje i lepiej się lansował. Współczesne sztaby, armie czy nawet rządy to bandy pajaców.

Niestety to szczera prawda. Chociaż powinniśmy dziękować Bogu (albo komu tam chcecie) za to, że nie było wojen na których mogliby się doszkalać...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Microtus w 14 Kwi 2009, 19:53

Co do marihuany to krótko. SADZIĆ, PALIĆ, ZALEGALIZOWAĆ
Ale niestety, mamy jedną z bardziej restrykcyjnych ustaw w europie dla przykładu (chodzi o posiadanie małych ilości).
Niemcy - posiadanie do 10g uznawane, że na użytek własny. Paragrafy lecą ale nie ma kratek (niska szkodliwosć społeczna).
Włochy można używać ale nie wolno posiadać (ciekawe nie?) Tu zależy ile razy Cię złapią. Jak raz to dostajesz pouczenie. 2 grzywna, 3 sąd ale zazwyczaj nie ma wyroków więzienia)
Hiszpania - Jedyna kara za używanie posiadanie to grzywna wysokości 300-3000euro.
POLSKA - za posiadanie powyżej 0,5 grama zioła grozi do 5 lat!!!

No i gówniarz chciał spróbować i posiedzi 3 miesiące w areszcie. Sąd go może i uniewinni ale psyche będzie miał zrytą.

Jak ktoś powie co to ma do tematu patriotyzmu to jeszcze słówko dopowiem:
Wolałbym płacić Państwu a nie bandytom.

Druga część za którą zabrał się nasz Porucznik. Tyczy sie raczej pojmowania patriotyzmu przez ludzi.
Dla mnie patriotyzm w dzisiejszych czasach to nie wojna, nie flagi narodowe,nie nacjonalizm.
Moim zdaniem to utożsamianie się ze swoim krajem. I pseudopatrioci pokroju PiS (jedyne za co im dziękuję to Muzeum Powstania Warszawskiego)i LPR sprawiają, że reprezentują mój kraj debile. Przyszło PO, to teraz mnie reprezentują niemoty i nieroby. Przykro mi, że Polska nie ma przywódców, autorytety się publicznie opluwa. Nikt nie potrafi pójść na kompromis. I wymieniamy co 4 lata nic nie potrafiących debili na innych umiejących jeszcze mniej.
Wszyscy potem mówią, że KUR_WA zaczynają od początku. I tak jest od 1989 roku. Nie jestem sie w stanie utożsamiać z żadną partią w chwili obecnej, no może trochę z UPR z wiadomych względów :wink: .

A gdzie w tym patriotyzm. A w tym, że jak słyszę hymn to wstaję. Jak gra Polska (w cokolwiek) to jak głupi zawsze wierzę w sercu, że się uda. Bo znam Historię (tę chlubną i te nie - lekcje pokory) i wiem, że syna czy córkę w przyszłości będę jej uczył (w szkolnych podręcznikach do dziś nie pisze sie prawdy). Bo patriotyzm nie leży w tym by bić się i umierać za kraj tylko by dla niego żyć. No i jeszcze lokalny patriotyzm, nie lubię jak ktoś jeździ po warszawie i warszawiakach. A dlaczego - pokażcie mi w warszawie rodowitego warszawiaka. W warszawie zameldowanych jest około1,8 mln ludzi a mieszka około 2,8-3 mln. I niech ktoś powie, przy mnie warszawka :)
To narazie tyle. :P
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez Terminus w 14 Kwi 2009, 20:18

Microtus napisał(a):Co do marihuany to krótko. SADZIĆ, PALIĆ, ZALEGALIZOWAĆ

Jak powiedział kiedyś pracownik Monaru, przy okazji podobnej dyskusji: "większość naszych pensjonariuszy zaczynała od Marysi"...[/quote]
Przykro mi, że Polska nie ma przywódców, autorytety się publicznie opluwa. Nikt nie potrafi pójść na kompromis. I wymieniamy co 4 lata nic nie potrafiących debili na innych umiejących jeszcze mniej.
Wszyscy potem mówią, że KUR_WA zaczynają od początku. I tak jest od 1989 roku. Nie jestem sie w stanie utożsamiać z żadną partią w chwili obecnej, no może trochę z UPR z wiadomych względów

Amen.
Pytanie czy mieliśmy kiedykolwiek przywódców, o których można powiedzieć "mąż stanu", we właściwym tego słowa znaczeniu? Dla mnie ostatnim takim [może jedynym] był Ignacy Paderewski.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Przemek77 w 15 Kwi 2009, 07:20

Ppor. Wasiłow napisał(a):
Przemek77 napisał(a):Sam też nie zamierzam iśc umierać, bo jacyś debile, których nawet nie znam wywołali wojnę. Sprawa jest krótka - politycy wywołuja wojny - więc niech politycy biorą strzelbe w łape i idą walczyć. Ja nie zamierzam.

A gdyby ktoś napadł na nasz kraj? Nie broniłbyś swoich dzieci, swojego domu. Czy Patriotyzm nie jest umiłowaniem domu (ojczyzny)?

Broniłbym swego domu, rodziny - tak jak bym umiał - wiatrówką, siekierą, łomem czy gołymi rękami, choć pewnie bym niewiele wskórał. Ale umarłbym ze świadomością, że broniłem tego co w moim zyciu najważniejsze, a nie "politycznej racji stanu" czy jak tam to zwać. Bo dziś "walka za ojczyznę" jest w istocie "walką w obronie czyichś interesów". Wojny dziś nie wybuchają ot, tak - dziś wojna wybucha bo jest ku temu powód. Brzęczący i błyszczący.

Zdaję sobie też sprawę, że po drugiej stronie frontu są tacy sami ludzie - zwykli "Kowalscy", "Schmidtowie" czy "Iwanowowie" - tyle, że oni akurat uwierzyli w patriotyczne bzdury jakimi ich naszpikowano.

Zapytano kiedyś pewnego generała przed bitwą - "Po czyjej stronie jest Bóg - naszej czy tamtych?" - na co generał odrzekł "Nie wiem, ale na pewno nikt z nas nie stoi po stronie Boga".

Pozwolę sobie przytoczyć wiersz polskiego Żyda - Juliana Tuwima, jakże na czasie.

Do prostego człowieka

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -

- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z panami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Microtus w 15 Kwi 2009, 11:57

No poglądy Przemas mamy podobne :)
A dziś wojsko to ma łatwe życie w porównaniu do np: wojen Napoleońskich, że o Średniowieczu nie wspomnę.
Bo zapinać z wojskiem 20 lat (jak ktoś miał wyjątkowe szczęście) dajmy na to w chłodzie i smrodzie (nie wiedząc za bardzo o co i z kim walczymy) to nie to samo co dziś roczny wyjazd do Afganistanu (choć nic tym co jadą nie ujmuję).
Jedno się nie zmieniło to nadal konflikty o kasę i koleś co jedzie na misję nawet pokojową i celuje z broni do cywili to po prostu zgroza.

No i uzupełnienie wiersza Tuwima i ukłon w jego stronę.
Akurat - Do prostego człowieka
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez Nacjonalista w 03 Maj 2010, 21:38

Nie tyle patriotyczne co nacjonalistyczne ;).

Zastanówmy się nad tym. Gimnazjaliści w Polsce, uważają ogólnie iż imigranci są za*eb**** i niech do nas przyjeżdżają (widać że reggae szkodzi), natomiast gdy pokaże im się filmy z Francji czy innych krajów, to mówią że to tylko źli ludzie itp.

Do czego zmierzam. Jesteśmy Polakami(wiadomo że genetycznie ciężko będzie znaleźć 100% Polaka) i musimy się trzymać tego aby Polska była dla Polaków, bo nie chcę doczekać czasów, aż będzie strach przejść osiedlem zamieszkanym przez imigrantów.

Na koniec jedno zdanie: "Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie." - Roman Dmowski.
Awatar użytkownika
Nacjonalista
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2010, 21:13
Ostatnio był: 09 Maj 2010, 09:00
Frakcja: Powinność
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość