Thorgal

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Thorgal

Postprzez Realkriss w 28 Lip 2012, 12:47

Grzesiu już nic nie wymyśli, bo mu się łapa za bardzo trzęsie.
Kilka lat temu byłam na konwencie komiksu w Łodzi, gdzie miał odczyt, przyszedł na niego spóźniony półtorej godziny i zalany. A ludzie czekali na niego jak na boga Ogotaya. Byłam w szoku, bo dla mnie także był bogiem.
Bełkotał, śmiał się do siebie, nie umiał mi odpowiedzieć, dlaczego porzucił serię Yans... Szybko się ulotnił i zostawił całą salę wku*wionych ludzi, niektórzy pobiegli z Thorgalami w ręku po autograf.
Ja zostałam z moimi zmaltretowanymi od lat "Łucznikami" (moja ukochana część, tam pierwszy raz pojawia się Kriss :E) w ręku i z wielkim zawodem.

Seria Thorgal jest martwa od "Ofiary", a ja i jak sądzę wielu innych - idę kupić następną część, bo miłość jest ślepa...

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Reklamy Google

Postprzez Woland w 26 Gru 2012, 01:09

http://thorgalverse.blogspot.com/2012/1 ... lowej.html
Nowa część.
Kilka dni i będą miał tą część.
Biedna Kriss, jak ona wytrzyma? Bez zabijania???
Przygotuję sobie przy okazji playlistę na youtube z fajnymi utworkami do czytania komiksu- fajniej się czyta gdy się dobierze ciekawie muzykę.

Czytałem komiks (na święta dostałem). Świetnie się czytało :E
A Kriss lubiłem, lubię i chyba żaden odcinek serii nie sprawi że przestanę lubić najfajniejszą postać z całego komiksu :E
Z każdym odcinkiem w jakim była oraz z każdym odcinkiem tej serii lubię Kriss coraz bardziej :E
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Microtus w 26 Gru 2012, 21:46

Realkriss napisał(a):Grzesiu już nic nie wymyśli, bo mu się łapa za bardzo trzęsie.
Kilka lat temu byłam na konwencie komiksu w Łodzi, gdzie miał odczyt, przyszedł na niego spóźniony półtorej godziny i zalany. A ludzie czekali na niego jak na boga Ogotaya. Byłam w szoku, bo dla mnie także był bogiem.
Bełkotał, śmiał się do siebie, nie umiał mi odpowiedzieć, dlaczego porzucił serię Yans... Szybko się ulotnił i zostawił całą salę wku*wionych ludzi, niektórzy pobiegli z Thorgalami w ręku po autograf.
Ja zostałam z moimi zmaltretowanymi od lat "Łucznikami" (moja ukochana część, tam pierwszy raz pojawia się Kriss :E) w ręku i z wielkim zawodem.

Seria Thorgal jest martwa od "Ofiary", a ja i jak sądzę wielu innych - idę kupić następną część, bo miłość jest ślepa...

Realkriss, ja byłem na trzech spotkaniach z Grzegorzem i za każdym razem były to udane konwenty/spotkania (fakt że ostatnie spotkanie miało miejsce 5lat temu).
Na jednym z nich rozdawał autografy przez 3 godziny... Może miałaś pecha albo Grześ miał zły dzień. Bo i za każdym z tych razów szło z nim pogadać i pożartował, narysował mi Szninkla w Starym wydaniu, więc ja nie narzekam ;)
Co do niego jako twórcy to najlepsze rysunki miał w Szninklu właśnie czyli w zasadzie na początku kariery.
Co do serii Thorgal to dla mnie mogła się ona już zakończyć przed Piętnem Wygnańców, już od klatki ledwo da się to czytać, ze względu na scenariusz z którym Rosiński ma raczej mało wspólnego więc nie można dziadka za to winić
Jednak rysunki są przyzwoite i w statku mieczu nie ma moim zdaniem takiego aż dramatu. Jednak trzeba przyznać że plansze są cholernie nierówne (jakościowo). Czasy Szninkla, Czarnej Galery, Łuczników i Władcy gór bezpowrotnie przeminęły trza się niestety pogodzić. Też pewnie będę dalej kupował bo może wreszcie jakoś tę serię zakończy...
Ale włosów z głowy i wieszać psów na panu Grzegorzu nie zamierzam bo było nie było jest to najbardziej rozpoznawalny i utytułowany Polski rysownik komiksów.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez Realkriss w 27 Gru 2012, 10:46

Wcale mu tego nie ujmuję, bynajmniej. Uważam, że jest geniuszem i szanuję jego twórczość i dokonania.
Tylko niestety moim zdaniem niepotrzebnie przedłużył agonię serii.

A to, co teraz się dzieje to już jest istny horror.
Właśnie kupiłam dwie części: z serii Thorgal: Kriss de Valnor "Czyn godny bogini" i z serii Thorgal: Louve "Dłoń boga Tyra".
Pieniądze wyrzucone w błoto, bo te komiksy to dno i kilo mułu.
W części o Kriss - ona zostaje lesbijką oraz zmartwychwstaje - nie wiem, co gorsze.
W części o Louve wśród kretyńskiej fabuły spotykamy Strażniczkę Kluczy, tym razem nie jako istotę nadprzyrodzoną, ale kurwiszonka z naprzeciwka.
Gwałt, jaki nowi rysownicy i scenarzyści zadają tej serii jest niewyobrażalny. Mam szczerą nadzieję, że w końcu zdechnie w konwulsjach. Z litości to mówię, bo to powinna być eutanazja.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Woland w 27 Gru 2012, 18:22

Realkriss napisał(a):W części o Kriss - ona zostaje lesbijką oraz zmartwychwstaje - nie wiem, co gorsze.

pierwsze skojarzenie: http://www.sadistic.pl/streszczenia-lek ... vt1174.htm :E
A więc punktami jadąc:
1. Kriss jest w komiksie biseksualna, nie lesbijką jak już. Zresztą z tego co było w linku co dałem mówione- drobne sugestie były już dawniej przez pierwszego autora serii przy czym pierwszy autor zostawił tam pewną furtkę do rozważań czy nie jest aby biseksualna ale nic w tym temacie się nie rozwinęło. Nie jest to zresztą głównym tematem komiksu. Osobna kwestia iż fakt że jest biseksualna do niej pasuje rzekłbym. Ogólnie nawet mnie to nie zdziwiło, mimochodem mi przeszła niegdyś taka myśl pół-żartem przez głowę.
2. A co? Miała być dead i komiks the end? To jak według ciebie to się zakończyć miało niby? No w sumie musiało tak a nie inaczej.
4. Zresztą ciekawe co dalej będzie bo to co było dotychczas zauważ jest dopiero wstępem do właściwego jednego tematu na moje oko. Bo przecież wątek przymusowej chrystianizacji co najmniej na 3-4 części jeszcze się pociągnie z tego, w końcu skoro zaczęli jakoś sensownie zakończyć muszą.
5. Słowem końcowym- mi się bardzo i ten komiks i cały cykl ten podoba i mam nadzieję że częściej będą go wydawać bo raz na rok to świństwo!
Woland
Legenda

Postprzez Microtus w 28 Gru 2012, 01:27

Ja tych 2 nowych "serii" kupować nie mam zamiaru, przekartkowałem Louve 1 tom i generalnie padaka.
Kriss się bałem ale myślałem, że chociaż może to będzie jej historia sprzed Łuczników a tu kolejny zonk jak widzę.

Woland zjadłeś punkt 3, a co do drugiego to było by fajne zakończenie serii ;)
Co do 4 to ja myślę że będzie tego więcej i jak znam życie to po śmierci Grzesia tą serie ktoś przejmie.

A czytaliście "Skargę utraconych ziem" albo zemstę "hrabiego Skarbka"?

Ja czytałem to pierwsze i rysunki nie powalają a komiks taki trochę dla młodszego odbiorcy. Tego drugiego nie czytałem ale z tego co wiem to sukcesu żadnego nie odniósł (poza przejęciem schedy przez Sante po Van Hammie) choć tego bym raczej sukcesem nie nazwał ;)
Bury

Za ten post Microtus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Postprzez Realkriss w 28 Gru 2012, 11:10

Mikrotus, święte słowa.

Skargę utraconych ziem mam i bardzo lubię czasem do niej wracać. Za Skarbkiem nie przepadam, trochę przerost formy nad treścią. Z twórczości Rosińskiego bardzo lubię jeszcze Yansa, serię, do której świetny scenariusz napisał Duchateau. Polecam, jak nie znasz.
Ale po piątej części stało się tak, jak z Thorgalem, kto inny zaczął rysować, a scenariusz zaczął robić się niedorzeczny i seria zdechła.

Woland:
1. KRISS DE VALNOR NIE JEST BISEKSUALNA W ŻADNYM KOMKSIE Z SERII THORGAL.
W bardzo słabej części "Kriss de Valnor", przedostatniej tandemu Rosiński-Van Hamme, Kriss kąpie się z Aarcią i trochę ją tam obłapuje. Biorąc pod uwagę, jak Kriss uwilebiała zawsze drażnić się z Aaricią (w całej przygodzie w Krainie Qa na przykład) nikt przy zdrowych zmysłach nie odbierze tego, jako seks lesbijski.

A marzenia można mieć, mężczyźni w każdym wieku, a zwłaszcza w Twoim żywią jakąś chorą fascynację lesbijkami.
Dlatego w "Czynie godnym bogini" jest to słaby chwyt słabego scenarzysty, dać na tacy to co teraz jest tryndy.
Żenua.

2. Kriss de Valnor umarła w części "Kriss de Valnor". I kropka.
Wyciąganie trupa z szafy jest brakiem poszanowania starej serii przez nowych "twórców" spowodowanym jak sądzę brakiem własnych pomysłów na postaci. Rosiński z Van Hamme nigdy nie stosowali tak niskich chwytów.

4. Pozwolisz, że pominę punkt 3 i przejdę od razu do punktu 4 :E ?
Mnie to nie ciekawi.

5. Mojej 11 letniej Córce też się podoba ta kontynuacja, czyli trafili w target dla dzieci.

Dla starych Thorgalowców, podchodzących do serii konesersko i z nostalgią, seria skończyła się na "Piętnie wygnańców", jak to świetnie podsumował wcześniej Mikrotus, a już w ostateczności na "Ofierze".
W tym dla mnie.
A szarganie jednej z najlepszych postaci z tej serii, robienie z niej Ripley z czwartej części Obcego i rysowanie jej w tak paskudny sposób, w tym doprawianie kulistych, ciastowatych wymion z kolosalnymi sutami, oraz robienie z niej lesby, żeby się toto lepiej sprzedało, to zwykłe kures*wo.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Woland w 28 Gru 2012, 11:51

Realkriss napisał(a):5. Mojej 11 letniej Córce też się podoba ta kontynuacja, czyli trafili w target dla dzieci.

Słaby argument. Ja w II klasie szkoły podstawowej zacząłem swoją fascynację poezją śpiewaną Jacka Kaczmarskiego (pierwsza kaseta to "Mimochodem" chyba). Czy poezja Kaczmarskiego to poezja dla dzieci?
Oglądałem też godzinami Discovery World i tak miałem chyba gdzieś aż do VI klasy. Kanał którego targetem są dzieci?
W VI klasie szkoły podstawowej czytałem "Fabrykę oficerów", "Mistrz i Małgorzata", "Ojciec chrzestny", "Przygody dobrego wojaka Szwejka" między innymi. Czy targetem tych książek był mój wiek?
W I klasie gimnazjum czytałem "Wspomnienia" Waltera Schellenberga (w czasie II wojny światowej szef wywiadu Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS ) ale przyznam że tylko do połowy, ostatnie zdanie jakie przeczytałem to było o tym jak Hitler starał się powstrzymać "wojenne zapędy Roosevelta" :E Czy Schellenberg spisywał swe wspomnienia z myślą o gimbusach? I to dla nich tak wysilał swą wyobraźnię o ulotkach o przepowiedni Nostradamusa siejących popłoch wśród Francuzów w 1940 roku :E ?
To tylko takie przykłady. Naprawdę to że w tym wieku takie rzeczy czytałem to to oznacza że to skierowane dla dzieci (tym bardziej iż niejeden dorosły to wszystko by określił "g*wnem" czy nawet gorzej bo tak i już)?

1. KRISS DE VALNOR NIE JEST BISEKSUALNA W ŻADNYM KOMKSIE Z SERII THORGAL.
W bardzo słabej części "Kriss de Valnor", przedostatniej tandemu Rosiński-Van Hamme, Kriss kąpie się z Aarcią i trochę ją tam obłapuje. Biorąc pod uwagę, jak Kriss uwilebiała zawsze drażnić się z Aaricią (w całej przygodzie w Krainie Qa na przykład) nikt przy zdrowych zmysłach nie odbierze tego, jako seks lesbijski.

Ta teoria to z blogu co dałem, konkretów nie podał.
Zresztą naprawdę, do jej charakteru to pasuje bez wątpienia dla mnie.

2. Kriss de Valnor umarła w części "Kriss de Valnor". I kropka.
Wyciąganie trupa z szafy jest brakiem poszanowania starej serii przez nowych "twórców" spowodowanym jak sądzę brakiem własnych pomysłów na postaci. Rosiński z Van Hamme nigdy nie stosowali tak niskich chwytów.

Seria Thorgala bez Kriss? Kurczę no, Thorgal bez Kriss to nie Thorgal!
Woland
Legenda

Postprzez Realkriss w 28 Gru 2012, 15:35

Nie zamierzam polemizować z Tobą i toczyć akademickich dyskusji, co do subiektywnych odczuć, Ty masz swoje zdanie, ja swoje.
A to ile książek przeczytałeś i jakich, nie powoduje, że stałeś się dorosłym, ukształtowanym człowiekiem, choć tak najwyraźniej Ci się wydaje, sądząc po Twoich wypowiedziach.

Co do "Faceta Z Blogu", z tego, co pisze o książkach, to chyba większości nawet nie czytał, podaję przykład:
"Camus "Dżuma" - niezła rozp***ziucha w mieście. Wielu ginie."
Że co? Chyba ma w głowie rozpierdziuchę.

"Mickiewicz "Dziady" - Wszyscy piją i mają zwidy, ale niestety nie ma rozp***uchy."
Że co? W Dziadach nie ma z kolei?

Gimbus pieprzy głupoty dla gimbusów, a oni się radują, jakie jaja.
Gdzie tam jest o Thorgalu, to nie wiem...
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Woland w 28 Gru 2012, 20:44

Realkriss napisał(a):Nie zamierzam polemizować z Tobą i toczyć akademickich dyskusji, co do subiektywnych odczuć, Ty masz swoje zdanie, ja swoje.
A to ile książek przeczytałeś i jakich, nie powoduje, że stałeś się dorosłym, ukształtowanym człowiekiem, choć tak najwyraźniej Ci się wydaje, sądząc po Twoich wypowiedziach.

Fajnie tylko że napisałaś o tym że targetem komiksu były dzieci powołując się na fakt że twojej córce się podoba, ja tu wskazałem natomiast że to żaden dowód raczej ;)

Realkriss napisał(a):Co do "Faceta Z Blogu", z tego, co pisze o książkach, to chyba większości nawet nie czytał, podaję przykład:
"Camus "Dżuma" - niezła rozp***ziucha w mieście. Wielu ginie."
Że co? Chyba ma w głowie rozpierdziuchę.

"Mickiewicz "Dziady" - Wszyscy piją i mają zwidy, ale niestety nie ma rozp***uchy."
Że co? W Dziadach nie ma z kolei?

Sadistic.pl :facepalm:
Wiesz co to? :E

Realkriss napisał(a):Gdzie tam jest o Thorgalu, to nie wiem...

Bo nic nie ma?
1. O Thorgalu dawałem blog Thorgalverse jeśli o to idzie
2. A ten link to po prostu sposób opisu odcinka skojarzył mi się z tym jak ty opisałaś.
Woland
Legenda

Postprzez Realkriss w 29 Gru 2012, 11:53

Żeby już skończyć tę czczą gadaninę - wiem, co to jest Sadistic, portalina dla ludzi, którzy mają zbyt wysokie mniemanie o swoim poczuciu humoru.
Życzę Ci miłej lektury dalszych części komiksu dawniej będącego Thorgalem.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Microtus w 29 Gru 2012, 14:50

Przekartkowałem tą Kriss (2 pierwsze tomy) w empiku i generalnie to od razu nie spodobały mi się rysunki. Styl rysowania typowy raczej dla amerykańskich produkcji (momentami lepiej a momentami tragedia).
No i niestety jak się spłyca historię tak ciekawej postaci do tematu, że bił ojczym i wszyscy dybali na jej płeć (motyw taki pojawia się w prawie każdej historii o kobiecie wojowniczce czy to z literatury fantasy czy komiksu).
No i kwestia pomysłów, no doprawdy jak Kriss się pojawia w łucznikach to wiemy że z Sigwaldem tworzyli parę dobrych zakapiorów. A z owych dwóch tomów wynika, że jej całe doświadczenie sprowadza się do uwolnienia córki Sigwalda i obrabowania wieży kerridwen a i o wymordowaniu połowy jej wioski [sic!] za co już powinno ją ścigać pół świata.

No i pomysły na postaci, to wszystko już było (drewniana stopa - nie młodzy nawet o dzień na wygląd. Sigwald widać oparzenia mu się rozszerzyły na całą twarz. Przebranie córki Sigwalda jakby znajome. Ehh strata czasu dobrze generalnie, że nie kupiłem.

A teraz wisienka na torcie mało wam serii o Thorgalu to macie jeszcze jedną.
http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/thorgal-mlodziencze-lata/1
Ja odpadam całe szczęście, że to Surżenko rysuje bo wychodzi mu to dużo lepiej niż Giulio de Vitowi
Grzesio dla wszystkich za to rysuje okładki ten to się umie ustawić ;) Tylko oddzierać kupony.

PS: Kriss Yansa znam, i odczucia mam podobne.

PPS: Jak ktoś lubi poczytać coś ambitniejszego i z o niebo lepszą kreska to polecam większość komiksów Enkiego Bilala.
Bury
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości