Sprawa imigrantów w EU

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Sprawa imigrantów w EU

Postprzez Kazynek w 28 Wrz 2011, 17:07

Dobra dobra ja swoje wy swoje. A dyskusja jest o emigrantach i problemach z tym związanych, moje zdanie jest takie jak w pierwszym moim poście w tym temacie. Żałuję że dałem się wciągnąć w tą dyskusję, miałem ją zakończyć od razu gdy zeszła z pierwotnego toru ale co się odwlecze to nie uciecze. Tak więc moje zdanie w tym temacie (pierwszy post) wszyscy znają i z mojej strony to wszystko.

Do usłyszenia w innych tematach :)

Xionc zanim wyzwiesz kogokolwiek od niedouczonych idiotów to spójrz na siebie bo takie teksty marnie świadczą o twojej kulturze.
Rozpad Związku Radzieckiego to największa katastrofa geopolityczna XX wieku - Władimir Władimirowicz Putin
Awatar użytkownika
Kazynek
Kot

Dołączenie: 28 Wrz 2011, 14:26
Ostatnio był: 15 Kwi 2012, 14:38
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -11

Reklamy Google

Postprzez szm w 28 Wrz 2011, 17:11

Kończąc oftopik.. Ja pisałem z tym Wilnem poważnie. Miasto przez X lat było niemal całkowicie polskim miastem. Oczywiście, pewnie wpływ na to miała polonizacja litewskiej szlachty etc. Ale ludność narodowości litewskiej w Wilnie, przeskoczyła Polaków, dopieo po repatriacjach po II wojnie. Ja poważnie uważam Wilno za jak najbardziej polskie miasto, które swój rozkwit miało w czasach kiedy większość stanowili tam Polacy.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Glaeken w 28 Wrz 2011, 17:44

Nawiasem mówiąc Wilno to doskonały przykład do tematu bo: skład narodowościowy mieszkańców w 2001 wynosił - Litwini 57,8%, Polacy 18,7%; Rosjanie 14%; Białorusini 4%; Żydzi 0,5%; inne narodowości 5%. I ma to swoje plusy i minusy, zresztą jak wiele innych współczesnych stolic w UE, np.: Londyn, czy nawet Warszawa a której coraz częściej na ulicach słyszę język inny niż Polski. Co mnie nawet cieszy.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez kapucha w 28 Wrz 2011, 21:04

Kazynek napisał(a):No cóż akurat tamten dług to mikro pikuś z tym który mamy teraz dzięki panom rządzącym od 89.

Odp.

1- Poczucie, że się jest Polakiem.
2- Znajomość języka polskiego.
3- Posiadanie obywatelstwa polsk]Niego.
4- Posiadanie obojga rodziców narodowości polskiej.
5- Znajomość kultury i historii Polski.
6- Mieszkanie na stałe w Polsce.
7- Przestrzeganie polskich obyczajów.
8- Urodzenie się w Polsce.
9- Wiara katolicka lub żadna.
10- Rasa Nordycka, Środkowoeuropejska lub Śródziemnomorska.

Terminus napisał(a):Polak to każdy z polskim obywatelstwem, czyli także emigrant, który je uzyska...

Nie jeśli go nie uzyska.

Tak ja to widzę. Oczywiście można się ze mną nie zgodzić.

Twoja pierwsza wypowiedź wydała mi się skrajnie nietolerancyjna, ale mimo to jak najbardziej sensowna.

Niestety, twoje późniejsze wypowiedzi jakoś mi się nie podobają :-/
Po pierwsze: tak, po 89r. żyje się znacznie lepiej niż za komuny. Nie było mnie jeszcze, ale sporo wypytałem się od taty. Brakowało rzeczy w sklepie, każdy zdrowy obywatel miał obowiązek pracować, jak nie był zatrudniony to był "zUEm" w oczach władzy, wyjazd za granice (do krajów zachodnich) na wakacje był prawie nie możliwy, jak byś zjechał władzę, tak jak teraz może każdy, to byś trafił do więzienia na długie lata.

Teraz twoje "zasady". A tak na marginesie, liczba 10 nawiązuje do Starego Testamentu? Takie było moje pierwsze wrażenie.

1. Kiedy pierwszy raz usłyszałem o Simo Hayha, pomyślałem sobie jak to fajnie jest mieć takiego bohatera w swoim narodzie. Kiedy strzelam z wiatrówki wyobrażam sobie że jestem nim. Czy to wystarczy, aby czuć się Fińskim patriotom?

2. I mówi to osoba, która jechała shiftem przez pół wypowiedzi...

4. Żeby stać się Polakiem, trzeba mieć obu rodziców narodowości polskiej. Ale żeby według twoich kryteriów uznać tych rodziców za Polaków, to ich rodzice też muszą być Polakami itd. Błędne koło się zamyka. Więc wg. Ciebie, żeby być Polakiem, twoi przodkowie też muszą nimi być. Więc jeśli moja prababcia ze strony matki była Niemką, to ja już Polakiem nie zostanę... :facepalm:

5. Znajomość historii... powinieneś wiedzieć, że ZSRR praktycznie ciągle widziało w Nas wroga i przeszkodę. Powinieneś wiedzieć też o Katyniu, o 17 września, o tym jak "bratni" naród stał w ' 44 dwa miesiące nad Wisłą patrząc na umierającą Warszawę, o sybirakach, o stanie wojennym, księdzu Popiełuszce i innych takich przykładach.

9. Mi się wydawało, że stereotypowy Polak musi być katolikiem... Ale pewnie Ty jesteś ateistą, więc musiałeś trochę nagiąć zasady, by samemu się w nich mieścić.

10. Rasa Nordycka... Kojarzy mi się to z "Nordycki m szkolonym piechurem" z gry Mount & Blade :E .

Na resztę punktów się nie wypowiem, bo zrobili to już inni, nie chce mi się pisać drugi raz tego samego.

Na prawdę, nie mam zamiaru Cię obrażać, ale muszę to z siebie wyrzucić.

Patrząc na twoje wypowiedzi i avatar, jesteś jakimś wielkim zwolennikiem komunizmu. Patrząc na twój profil masz 28 lat. Mi się jednak wydaje, że twój wiek waha się pomiędzy 13-15. Nagrałeś się w Stalkera i naoglądałeś filmów, chciałeś się wyróżnić z tłumu i spodobał Ci się ten cały komunizm. Jest on na swój sposób kontrowersyjny, a fajnie jest mieć jakąś swoją ideologię, inną niż wszyscy. Prawda jest taka, że kraj w którym utrzymuje się komunizm staje się zacofany, rozkradziony przez "swoich" bo wszystko jest "wspólne", na koniec popada w ruinę. Czasy komunizmu przeminęły. Komunizm to najbardziej zbrodniczy ze wszystkich systemów. Twój avatar rozumiem jakoś tak z że komunizm powinien ogarnąć całą ziemię? No, coś w tym stylu. Komuchy zachlali się i sami pozawalali własne państwa, te gówno trzyma się jeszcze na Kubie i w Chinach, ale ja daje dla tego systemu jeszcze góra 20 lat.
A zgadnij kto zatrzymał pochód tej czerwonej zarazy na zachód Europy? Tak, prawdziwi Polacy.

Sorki, jak Cię uraziłem ale musiałem to z siebie wyrzucić :wink: .

Na swoją obronę zacytuje jeszcze Twoje własne słowa:
Kazynek napisał(a):Tak ja to widzę. Oczywiście można się ze mną nie zgodzić.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez xionc w 28 Wrz 2011, 21:21

No nie powiedziałbym że w Chinach mają komunizm, racja mają te swoje czerwone gwiazdy, wielkie czapki, defilady, politbiuro, komitety ale to tylko fasada, w gospodarce to tam jest więcej kapitalizmu niż w całej UE i USA razem wziętych. I to tego w najgorszym stylu: dzikiego, rodem z XIX wieku. Władza totalitarna i gospodarka kapitalistyczna w jednym stali domu. Na Kubie też ostatnio poluzowali śrube tam lada dzień system padnie. Wszystkim fanom komunizmu polecam Koree Północną. Tam jak władza uzna że po ulicy chodzi za mało ludzi to idzie sygnał i obywatele maszerują. Kraj całkowicie odizolowany od świata a ludnośc przymiera głodem i wpie*dala korzonki bo nie ma nic.
Rasa nordycka? hehe może aryjska? Rasa panów.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Maku w 28 Wrz 2011, 21:55

Panowie, widzę że zaczynają się zbędne nerwy.
Kazynek twierdzi że komunizm jest ok, i ani wy nie zmienicie jego przekonań ani on waszych. Od siebie mogę dodać jedynie że prawdziwego komunizmu(takiego jaki miał być w założeniach) nie było i nie będzie, tak długo jak rasa ludzka jest rasą ludzką, zawsze ktoś będzie miał mniej, ktoś więcej, ktoś będzie kimś rządził, ktoś będzie pod czyimiś rządami. Ten system jest utopijny i nic tego nie zmieni.
A wracając do tematu.
Dla mnie do Polski może przybywać każdy, kto nie wprowadza na siłę swojej religii/poglądów i kto pracuje na polski PKB. Co do zajmowania przez imigrantów miejsc pracy - ten kto nie chce pracować nie będzie pracował, a ten kto chce pracy to wszędzie ją znajdzie.
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez SVDstriker w 04 Paź 2011, 19:05

A ja tak sobie wrócę kilka stron wcześniej do pana Kazynek czy jakoś tak - ten z godłem ZSRR na avatarze co tak krzyczał w jednym poście.

Zdaję mi się, że komunizm "przewidywał" równość dla wszystkich ludzi oraz zwalczanie burżuazji i nacjonalizmu. A pan tu pieprzy o tym, że "Chińczycy u siebie", "Polacy u siebie!" - i to jest równość? To to mi bardziej wychodzi na jakiś nacjonalizm że "Tylko Polska! Żółtki won!". Pan to raczej za dużo z komunizmem wspólnego nie ma...
Image
Awatar użytkownika
SVDstriker
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lis 2010, 11:37
Ostatnio był: 15 Cze 2012, 20:18
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 52

Postprzez szm w 04 Paź 2011, 19:15

Odmian komunizmu było wiele. Od internacjonalnego Lenina, do jak najbardziej nacjonalnego Stalina. Oczywiście nie był to nacjonalizm stricte narodowy. Chociaż może i dałoby się podciągnąć homo sovieticusa pod narodowość.
A tak w ogóle to komunizm nie przewidywał równość dla wszystkich ludzi, tylko zakładał walkę klas. Oczywiście ten ortosoksyjny, marksistowski.

To to mi bardziej wychodzi na jakiś nacjonalizm że "Tylko Polska! Żółtki won!". Pan to raczej za dużo z komunizmem wspólnego nie ma...

A Iwan Demko vel Mietek Moczar? A tow. Wiesław?
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez SVDstriker w 04 Paź 2011, 19:24

Lenin przecież mówił, że ludzie powinni być sobie równi bez względu na rasę i narodowość. A walka klas to wiadomo, główne "założenia" komunizmu. Stalinizm to moim zdaniem żaden komunizm, tylko czarna dziura...
Image
Awatar użytkownika
SVDstriker
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lis 2010, 11:37
Ostatnio był: 15 Cze 2012, 20:18
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 52

Postprzez Terminus w 04 Paź 2011, 19:40

Każdy może sobie mówić co chce. Komunizm to władza grupy zawodowych rewolucjonistów a z czasem urzędników partyjnych kosztem reszty społeczeństwa zaprzęgniętej do niewolniczej pracy na rzecz tych pierwszych. Reszta dostaje ochłapy na poziomie minimum socjalnego. Większość PKB idzie na potrzeby państwa: partię i jej członków oraz armię i służby utrzymujące społeczeństwo w poddaństwie.
Równość polega na tym, że każdy który podpadł władzy może być zapędzony do obozu koncentracyjnego [ros. łagr] lub skończyć z kulą w potylicy.
Komunizm najlepiej opisał Orwell w Folwarku zwierzęcym.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 04 Paź 2011, 19:43

@ SVDstriker
Być może. Ja nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. Mówiłem o komuniźmie ortodoksyjnym. Co do stalinizmu, to nie wiem na jakiej podstawie tak sądzisz. Równie dobrze można powiedzieć, że Bernstein to czarna dziura, a nie socjalista. Ale czy to do czegoś nas zaprowadzi?
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości