Samolot Lecha Kaczyńskiego rozbił się!

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Samolot Lecha Kaczyńskiego rozbił się!

Postprzez von Carstein w 11 Kwi 2010, 07:37

Wiesław WODA, Poseł na Sejm RP.

Ech... krajan... Pochodził z sąsiedniej wsi (Paleśnica w małej gminie Zakliczyn, która leży za rzeką Dunajec, praktycznie naprzeciwko Faliszewic, też w gminie Zakliczyn).
Miał tam dwóch braci, często ich odwiedzał...

Żal po śmierci krajana...

PS. Proponowano mu lądowanie (pilotowi) i w Mińsku i w Moskwie.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 11 Kwi 2010, 09:44

My Polacy pięknie cierpimy, tylko żyć nie umiemy.

Żal ludzi, którzy zginęli. Żal tak zwyczajnie po ludzku, po chrześcijańsku. Nigdy bym nie pomyślał, że będę miał łzy w oczach na wieść o śmierci [któregokolwiek] Pana Kaczyńskiego. A jednak...

Ale patrząc trzeźwiej. Znowu tragedia przez głupotę. Samolot nie powinien tam w ogóle lądować w tych warunkach [ciekawe czy były "naciski" na pilota jak w Gruzji?], nie powinien jednym samolotem lecieć taki "garnitur" urzędników państwowych, nie powinno tam być szefów sił zbrojnych itp.

Trochę niedobrze mi się robi jak słyszę w TV niektórych, którzy najwyraźniej zbyt daleko dali się ponieść nastrojowi chwili i robią ze zmarłych świętych, męczenników et. cetera, cetera...

Mi najbardziej żal Pana Prezydenta Kaczorowskiego, który swoją osobą był łącznikiem współczesnej Polski z Rzeczpospolitą sprzed II WŚ, której oficerowie spoczęli w Katyniu.

Dies irae, dies illa, solvet saeclum in favilla
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Freeman w 11 Kwi 2010, 11:22

Katastrofa mająca wczoraj miejsce jest tragedią dla Polskiego Rządu, nie będę oceniał politycznej działalności ludzi, którzy wczoraj ponieśli śmierć, powiem tylko tyle, że dla osób będących na pokładzie samolotu jako Ludzi mam szacunek, natomiast polityczna ocena w obliczu niedawnych wydarzeń jest delikatnie mówiąc niestosowna.
Powiem jeszcze jedno:

Świat usłyszy dzięki tej katastrofie o Katyniu...
o zbrodniach mających tam miejsce 70 lat temu...
Awatar użytkownika
Freeman
Stalker

Dołączenie: 23 Lip 2009, 19:17
Ostatnio był: 26 Maj 2010, 20:34
Miejscowość: Terra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez dorian w 11 Kwi 2010, 12:09

Argemen :
dodam swe zdanie do ludzi, co piszą, że to sabotaż..Samolot był stary, była gęsta mgła, a pilot po prostu zahaczył lewym skrzydłem o drzewo i się rozbił. Koniec tematu.

Nie, nie koniec.
Po pierwsze to prawda jest taka, że jak można było wsadzić do "sztrucla" z lat 60/70 - tych, nawet wcześniej powiedzmy odpowiednio wyremontowanego (o tym potem), połowę rządu polskiego? Pilot był podobno bardzo dobry, ale samolot..nie wiem, chociaż jeszcze nie wiadomo dokładnie, co było przyczyną katastrofy. Może faktycznie zahaczył skrzydłem o drzewo..
Po drugie. Może się nie znam i tak sobie gdybam, ale tutaj nasuwają mi się pewne uwagi:
- taki samolot, nawet sprzed lat, a zwłaszcza wożący głowę państwa i jego świtę po prawie całym świecie ma przecież przyrządy pokładowe, informujące go o wysokości, drzewach, torze lotu czy pasie do lądowania. Nawet w nocy, podczas zamieci, a co dopiero w bardzo poważnej mgle. Bez tego pilot nie ruszył by się takim sprzętem nigdzie, bo to by było tak samo, jakby mu opaskę na oczy zawiązać i kazać lecieć. Więc nawet jak była mocna mgła, to i tak powinien wylądować, a nie zahaczać o drzewo. Bo ma przyrządy i po omacku przecież nie leci, a pas był wolny.
- jak podają, maszyna była ze 2 miechy wcześniej na gruntownym remoncie - u specjalistów naszych sąsiadów. Mówi Wam to coś ? Kaczyński (r.i.p) był przeciw nim, blokował ich, gdzie mógł i był niewygodny dla nich, a zwłaszcza tego pana na ichniej górze, co to nam teraz tak mocno współczuje. Może przeginam, ale tak jakoś wewnętrznie pewne wnioski i podejrzenia co do sprawności maszyny, a zwłaszcza instrumentów pokładowych, odpowiadających za bezpieczeństwo i pewność lotu nasuwają mi się same. Może zawsze w "pewnym/odpowiednim" momencie mogą się zepsuć ? To tak jak ze śmiercią Diany i Al Fayeda. Mieli przecież wypadek, zawiniła maszyna, prędkość i zginęli.., g&%wno prawda:facepalm: .
Oczywiście, będą teraz kondolencje z TAMTEJ strony, żałoba, współczucie.., ale śmierć naszego prezydenta i jego świty otwiera nowe tory i możliwości prowadzenia nowej, odpowiedniej i wygodnej dla siebie ichniej polityki, co do nas. Kraju, który aktualnie po takiej tragedii jest w dole i musi się z niego podnieść.
Obchody w Katyniu były dla nich świetną okazją, żeby to wszystko pozmieniać. I się zmieniło. Odblokowało.. Może da się to teraz inaczej, od nowa i w/g nich po ichniemu ustawiać..?
Żal z tamtej strony, jedność i współczucie z nami, tjaa. :facepalm:
Nie wierzę w ani jedno ich słowo.
Ostatnio edytowany przez dorian, 12 Kwi 2010, 08:36, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Tawarish Kozłow w 11 Kwi 2010, 12:45

Moja rodzina jako rodzina wojskowa najbardziej przeżyła strate generała :( [i]
Chce OICW w wersji ASG AEG!

Jeśli też chesz taką replike wklej to do podpisu a może nasze modły zostaną wysłuchane!
Tawarish Kozłow
Stalker

Dołączenie: 28 Paź 2009, 15:05
Ostatnio był: 30 Kwi 2012, 16:51
Miejscowość: Prypiat
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 4

Postprzez klawisz w 11 Kwi 2010, 13:15

Prezydent Kaczyński był wg. mnie najlepszym prezydentem III RP, w szczegóły nie będę wchodził bo już dawno znudziło mi się dyskutowanie z jego przeciwnikami.
Smuci mnie, że dopiero po śmierci został przez wielu doceniony i jednocześnie z obrzydzeniem patrzyłem na wyrazy współczucia od m.in. Michnika. Na szczęście Palikot jak dotąd milczy.

Nie starczy mi czasu by napisać o pozostałych 95 osobach ale to byli naprawdę niezwykli ludzie (np. Anna Walentynowicz), więc zakończę na tym.
Awatar użytkownika
klawisz
Retired

Dołączenie: 16 Lis 2004, 14:27
Ostatnio był: Wczoraj, 20:20
Miejscowość: Sopot
Kozaki: 88

Postprzez El Diablo w 11 Kwi 2010, 13:41

stoned napisał(a):
Weź pod uwagę, że straciliśmy prezydenta, głowę państwa, przywódce i reprezentanta nas wszystkich.
Ten fakt boli najbardziej, a nie to że był to Lech Kaczyński.

Tak straciliśmy prezydenta, zgodzę się, ale już pod przywódcą i reprezentantem to się nie podpiszę bo jak dla mnie to zbyt wielkie słowa jeśli chodzi o tego akurat prezydenta :| Mi po prostu żal tych wszystkich ludzi którzy zginęli niepotrzebnie, byłoby mi tak samo żal gdyby to nie byli politycy.
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 53

Postprzez Terminus w 11 Kwi 2010, 13:55

jackie napisał(a):Prezydent Kaczyński był wg. mnie najlepszym prezydentem III RP, w szczegóły nie będę wchodził bo już dawno znudziło mi się dyskutowanie z jego przeciwnikami.

Widzisz Jackie, też pamiętam te dyskusje z "wyznawcami" polityki Panów Kaczyńskich. I poprzez szacunek dla zmarłych nie chcę do tego zupełnie wracać. Zginał człowiek. Jego duszę osądzi Bóg. Jego czyny historia, ale dopiero za wiele dziesięcioleci kiedy ani mnie, ani Ciebie nie będzie wśród żywych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez KoweK w 11 Kwi 2010, 14:18

Ja mam do tej sprawy, że tak powiem, neutralny stosunek... ale nie znaczy to, że nie czuję, ani smutku, ani żalu. Czuję, szczególnie żal mi wszystkich rodzin poszkodowanych. Jedyne, co mnie teraz śmieszy w polskim społeczeństwie to wielka "niby żałoba", masa fotek, pseudo-zniczy i innego, wg mnie, gówna. Najpierw ostro wyśmiewali, zami śmiali się z mixów na YT z udziałem prezydenta i reszty, a teraz "wielcy patrioci". :)

Rozumiem, że niektórzy to przeżywają, ale ci ludzie nie okazują tego w ten sposób, iż wstawią sobie opisik na gg, jak co niektórzy, tylko po prostu płaczą/odczuwają ból/cokolwiek, wielu z nich stoi właśnie teraz pod pałacem prezydenckim i z tysiącami ludzi czekają na przyjazd trumny z L. Kaczyńskim.

Głupotą był transport tych ludzi jednym samolotem... no ludzie! Kto tyle ważnych osób pakuje do jednego samolotu? Amerykańskie władze (bodajże) dobrze się wypowiedziały o tym i powiedziały, że NIGDY nie wzięliby tylu ważnych osób w jeden samolot, gdyż przy wypadku straciliby całą władzę.

Ciekaw jestem, jak Tusk, jeśli w ogóle, wykorzysta obecną sytuację.
- - -

A teraz schodząc z tematu, to z chęcią dowiedziałbym się, dlaczego prezydent Kaczyński był tak dobry i lepszy od poprzedników. W tej chęci nie ma żadnej prowokacji, ani niczego złego. Nie znam się na polityce i z chęcią chciałbym to wiedzieć. Możecie napisać tutaj, albo mi na PW... proszę. :)
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Terminus w 11 Kwi 2010, 14:42

xKoweKx napisał(a):Ciekaw jestem, jak Tusk, jeśli w ogóle, wykorzysta obecną sytuację.

Musieliby być większymi patałachami niż sądzę, żeby zmarnować tą sytuację. W zasadzie nie muszą robić nic, przez 2 miesiące zachowywać się "przyzwoicie" i powinno wystarczyć do wygrania. PiS stracił kandydata na prezydenta, plany kampanii wzięły w łeb. Na dodatek stracił kilka bardzo rozpoznawalnych twarzy, w tym kilku takich jak s.p. Szczygło czy Wasserman wykorzystywanych do "czarnego PR", co przy obiektywnej słabości kadrowej tej partii jest dużym osłabieniem.

PO. na po prezydenta Komorowskiego, który ma 2 miesiące na przekonanie społeczeństwa, że wybory są formalnością...
Ale pożyjemy, zobaczymy. Śmierć Lecha Kaczyńskiego namieszała w polskiej polityce.

Co do zasług ś.p. Lecha Kaczyńskiego, wygląda na to, że ta tragedia przysłuży się polepszeniu stosunków na linii Polska-Rosja.

Wszystkim egzaltującym się, polecam wysłuchanie wypowiedzi ks. Boniewskiego na temat śmierci, tragedii, żałoby...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Wheeljack w 11 Kwi 2010, 14:51

PiS się rozpadnie, a Tusk do władzy dojdzie i bd lipa. ;/ Nadal nie rozumiem co ludzie widzę w Tusku, że ma takie poparcie nacyganił ludziom, że bd robił to, że bd robił tamto, a J.Kaczyński kiedy był premierem cały czas dążył do tego co naobiecywał np. wziął się za korupcje.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Kuroi w 11 Kwi 2010, 15:51

Chyba nie muszę mówić, że Kaczyńscy cały czas dążyli do chwycenia dawnych SBków za ogon i zabrania im władzy, którą de facto nadal mają. Są praktycznie całkowicie nietykalni i mają bardzo wysoką emeryturę. Dlaczego? Bo taka była umowa w '89. Oddali nam część władzy ale za to są nie do ruszenia.

Co do Tuska. Pamiętam, jak kiedyś w telewizji przed wyborami była taka sytuacja:
Tusk się pytał wtedy dlaczego ziemniaki tyle kosztują. Dlaczego owoce tyle kosztują. Dlaczego to wszystko takie drogie. I co? Teraz to wszystko jest znacznie droższe niż wtedy!
Awatar użytkownika
Kuroi
Stalker

Dołączenie: 12 Gru 2009, 19:40
Ostatnio był: 12 Kwi 2013, 17:43
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości