Komiksy - kto lubi?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Komiksy - kto lubi?

Postprzez Xen w 17 Lis 2011, 22:53

Ja pamiętam, jak kolega z 1 podstawówki wypożyczył komiks zamiast lektury i przyniósł na polski, zrypa jakich mało :E

Ja osobiście nie preferuje komiksów, ale nie powiem, że delirki Termiego są z dupy, są bardzo fajne. Styczność mam tylko z mangą od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 12:26
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 19 Lis 2011, 11:24

No i to jest właśnie debilstwo, że przeciętny polonista na widok komiksu dostaje zawału.
Jak studiowałam polonistykę, często lubiłam na zajęciach wtrącać, że kocham i czytam komiksy.
Dziewczęta, które same nie czytały nawet książek, pomijając Paulo Coelho zawsze patrzyły na mnie jak na niepełnosprawną umysłowo.
Jeśli chodzi o komiksy i gry komputerowe ludzie są niesłychanie ograniczeni.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Dżuz w 19 Lis 2011, 14:02

No i masz rację, chociaż ja powiedziałbym, że jest to wręcz hipokryzja. Bo jak nazwać to, że w szkolnych bibliotekach - w placówkach oświatowych :!: - można znaleźć komiksy (za moich czasów też tak było), a mimo to nauczyciele z pasją i wypiekami na twarzy nadal piętnują tę część - chyba jednak - literatury? Nie wiem skąd się to bierze, to znaczy domniemywam, że z błędnego postrzegania komiksów jedynie przez pryzmat ich formy - to jest, coś rysowanego (podobnie jak filmy animowane) nie może stanowić ani przekazywać większej wartości. Powiem więcej - uważają oni, że komiksy nie przekazują kompletnie nic wartościowego, co jak wiemy jest błędem zarówno jeśli chodzi o treść jak i samą formę. Tyczy się to również samego procesu tworzenia komiksów - komiks na uczelniach artystycznych, moim zdaniem, nadal jest traktowany jako coś gorszego i mało wartościowego.

Problemem jest właśnie błędna selekcja prowadząca do uogólniania wszystkiego. Oczywiście komiksy są różne i nie wszystkie są równie ambitne, ale to nie jest argumentem - to samo można powiedzieć o szerzej pojmowanej literaturze czy filmie, o grach komputerowych już nawet nie wspominając :wink:
A jeszcze inna kwestią jest wpajany od pokoleń stereotyp, że czytanie komiksów to przejaw niedojrzałości albo zdziecinnienia.

Dziwi mnie też to, że komiksy - będąc niewątpliwie częścią kultury - są kompletnie ignorowane, bo przecież szkoła powinna uczyć tylko o Mickiewiczu, Da Vinci, Szekspirze czy Mozarcie. Takie przymusowe ukulturalnianie jest jakoś mało skuteczne, żeby nie powiedzieć, że godzi w wolność obywatela. Może trochę przesadzam, ale uważam, że szkoła powinna przede wszystkim informować, a nie w zakamuflowany sposób próbować kształtować gust. Może jest to znowu idealistyczne i nieracjonalne podejście, ale nic na to nie poradzę :P

No tom zrobił wywód przy okazji komiksów :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Stalker Rambo w 19 Lis 2011, 18:49

Realkriss napisał(a):Jak studiowałam polonistykę, często lubiłam na zajęciach wtrącać, że kocham i czytam komiksy.
Dziewczęta, które same nie czytały nawet książek, pomijając Paulo Coelho zawsze patrzyły na mnie jak na niepełnosprawną umysłowo.
Jeśli chodzi o komiksy i gry komputerowe ludzie są niesłychanie ograniczeni.

Przepraszam, ale kobieta zainteresowana grami komputerowymi i komiksami to zjawisko rzadkie, porównywalne do dresa na studiach. Większość lasek za hobby bierze kupowanie butów i malowanie paznokci. Dziewczyno imponujesz mi swoimi zainteresowaniami :E
Osobiście uważam, że komiksy to fajna sprawa. Gdzieś w domu mam nawet jakiś odcinek "Spawn'a".

Dżuz, przyznaję Ci rację. Nie wiem jak wy ale ja w szkole przeczytałem może ze trzy lektury. Jak słyszę o Panu Tadeuszu to dostaję drgawek. Co oczywiście nie oznacza, że nie czytam wogóle. Mam małą biblioteczkę i co jakiś czas dokupuję sobie jakąś ciekawą książkę. Wracając do tematu, wolałbym przeczytać fajnie namalowany komiks "Krzyżaków", niż nudną książkę. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem nazywając takie arcydzieła jak Pan Tadeusz lub Krzyżacy nudnymi, ale za takie je właśnie uważam.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Realkriss w 19 Lis 2011, 21:02

Dziękuję, miło mi, zawsze byłam przez koleżanki uważana za dziwadło, co nie przeszkadzało im w głupim zazdroszczeniu, że mam dobry kontakt z facetami. A to tylko kwestia wspólnych zainteresowań.
He, jeszcze na dodatek lubię piłkę nożną, oglądam Ligę Mistrzów i kibicuje Chelsea :E

Nie urazisz nikogo mówiąc, że niektóra klasyka literatury polskiej jest nudna, bo to święta racja. Kwestia gustu, ja na przykład uwielbiam czytać Mickiewicza.
A komiksy oparte na Sienkiewiczu? Genialny pomysł!
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Przemek77 w 21 Lis 2011, 10:12

Realkriss napisał(a):Dziękuję, miło mi, zawsze byłam przez koleżanki uważana za dziwadło, co nie przeszkadzało im w głupim zazdroszczeniu, że mam dobry kontakt z facetami. A to tylko kwestia wspólnych zainteresowań.

No tak, bo jak nie jesteś modelowym typem współczesnej dziewoi (różową lallą z tipsami, "yntelektualystką" w brylach i z Coehlo pod pachą czy oazowiczką w rozciągniętym swetrze) to służysz jako "dziwadło".
Mam to samo - ja z kolei lubię grać w gry, nienawidzę piłki nożnej i często się wzruszam. Też nie jestem typowym "facetem".

Nie urazisz nikogo mówiąc, że niektóra klasyka literatury polskiej jest nudna, bo to święta racja. Kwestia gustu, ja na przykład uwielbiam czytać Mickiewicza.

Mickiewicz fajnie pisze, no właśnie - "Pana Tadeusza" za pierwszym razem zrozumiałem i podobał mi się :) Słowacki zaś - tragedia, porażka i kompleks Edypa na dodatek. "Listów do matki" nie idzie czytać bez puszczenia potem wielkiego pawia w klozecie.

A komiksy oparte na Sienkiewiczu? Genialny pomysł!

Tylko niestety z wykonaniem gorzej....

Mi wpadł w ręce słynny "Chopin New Romantic" (a raczej jego skan) - i jak się mogłem wkurzyć - to mistrzostwo świata. Banda debili, ćwoków, wsiurów i bęcwałów z dupami zamiast głów uwaliła świetną artystycznie produkcję. Oczywiście histeria medialna jaka miała miejsce oparta była na półprawdach - nie! Na zwyczajnym kłamstwie i manipulacji zgrai niedojebanych moherów. Nie ma tam żądnego "plugawienia pamięci narodowej", "antypatriotyzmu" czy wreszcie "bluzgającego Szopena" - o czym to rozpisywały się media plując jadem i fanatyzmem. Nie wiem, może oni jakiś inny komiks czytali?
Żałuję, bo było to ciekawe ujęcie tematu, teraz każdy twórca się 100 razy zastanowi zanim puści "w świat" produkcję opartą na polskiej historii w ujęciu "nie-martylologicznym".
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.

Za ten post Przemek77 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Realkriss w 03 Sty 2012, 15:58

A teraz coś z zupełnie innej beczki, widziałam w Empiku wznowione trzy części Funky Kovala. Bardzo ładne, kolorki, lakierowane okładki.
Jak ktoś jeszcze nie ma, warto kupić.

Ale, ale, na tylnej obwolucie trzeciej, jak sądziłam - ostatniej części, mignęła mi się zapowiedź czwartej! Jestem ciekawa, czy to wyciąganie jakiegoś nieskończonego trupa z szafy, czy nowa część, żeby zarobić kasiory na nas, starych wielbicieli komiksów z lat 90?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Soviet w 03 Sty 2012, 16:02

Nowa część, sporo z niej dają w Nowej Fantastyce, można zerknąć co i jak.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Realkriss w 03 Sty 2012, 16:27

Czyli podczytałeś? I co?
Pewnie chcą chłopaki się odhibernować i sprawdzić, czy stare pierniki, co to kiedyś czytały "Fantastyka - Komiks" dadzą się naciągnąć.
Pomarudzę, a i tak kupię, tak jak kupuję kolejne części Thorgala, choć wyć mi się chce, kiedy "to" czytam...
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Soviet w 03 Sty 2012, 16:30

Nie potrafię ocenić, bo nie podoba mi się styl graficzny tego komiksu, jak i nie znam poprzednich części. Zaraz porobię fotki.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Realkriss w 03 Sty 2012, 16:40

Super!
Ja tez nie jestem fanką rysunków pana Polcha, ale w latach 90 to był jeden z fajniejszych polskich komiksów, takich całkiem polskich, bo przecież nie Thorgal, którego co więksi patrioci uznają za komiks polski. A tam Rosiński jeno rysował.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Soviet w 03 Sty 2012, 17:03

- Wywiad z Polchem.
- Wywiad z Parowskim.

- Rozmowa w katedrze.
- Strzały na Green Point.

Z góry przepraszam za jakość zdjęć :E. Pirat komiksowy ze mnie słaby, a i światło do dupy :P. No i zapomniałem obrócić, więc najlepiej ściągnąć tego "bootlega" i sobie zedytować.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości