Wychowanie patriotyczne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Wychowanie Patriotyczne?

Owszemik
18
29%
Nieeee
20
32%
Dobre Wychowanie
17
27%
Rasta ==='
8
13%

Razem głosów : 63

Re: Wychowanie patriotyczne

Postprzez Papa Mobile w 11 Maj 2010, 23:34

No nie wiem, sam nie wiem, kto może być wzorem (autorytetem) dla innych, każdy ma swojego Boga, ale jeśli chodzi o mnie, to wspominam Karola Wojtyłę, dlatego, że nie dzielił ludzi na "prawych i lewych", szukał Boga w dialogu z drugim człowiekiem. Może to nie jest dobry przykład i nie rozumiem czym jest ojczyzna, tak jak Ty, być może pomyślisz sobie, że jestem anarchistą lub kosmopolitą, ale myślę sobie, że ojczyzna jest przede wszystkim w rodzinie. Btw. jak to jest do jasnej cholery, że młody dojrzewający chłopak po pierwszej polucji nocnej, idzie do łazienki prać prześcieradło wstydząc się przed rodzicami, a nie biegnie do ojca z dumą mówiąc, że staje się mężczyzną (piszę o tym, ponieważ prowadzę zajęcia tzw. WDŻ, moduł Wosu i wiem jaką konsternację powoduje pierwsza miesiączka czy polucja w umysłach młodych ludzi). Możecie powiedzieć, że to nie ma żadnego związku z patriotyzmem. Być może. Najbliższy dla oddali jest Twój dom. Hm, gdybym zapytał Was o o korzenie rodzinne, możecie powiedzieć kilka słów o genealogii swojej rodziny, ale dlaczego " z ziemi włoskiej do Polski", kim był Czarniecki, Dąbrowski, o jaki "zabór szwedzki" chodzi w hymnie RP to już wolę nie pytać. Lepiej śpiewać wlazł kotek na płotek i mruga, bezmyślnie.
Hm, jestem dinozaurem tutaj są moje korzenie, tutaj jest ten horyzont znajomy. Nie ja to stworzyłem, ja tu się urodziłem. Nie oceniam ludzi, ja to tylko sobie przeżywam, a czemu Polska jest mi bliska? Bo to jest moje miejsce na ziemi, nie chcę sobie tego zawłaszczyć, powtarzam(choć nie uważam się za chrześcijanina), że najtrudniej być prorokiem we własnym kraju. Myślę, że jeśli patriotyzm to miłość do ojczyzny, to miłości uczymy się w rodzinie. A wzorem jest Matka i Ojciec. Najbliższy dla oddali jest Twój dom.

PIEŚŃ OD ZIEMI NASZEJ
Et aux horions, l´on verra qui a
meilleur droit - -

Tam, gdzie ostatnia świeci szubienica,
Tam jest mój środek dziś – tam ma s t o l i c a,
Tam jest mój gród.

Od wschodu – m ą d r o ś ć – k ł a m s t w a i ciemnota,
Karności harap lub samotrzask z złota,
Trąd, jad i brud.

Na zachód – k ł a m s t w o – w i e d z y i błyskotność,
Formalizm prawdy – wnętrzna bez – istotność,
A pycha pych!

Na północ – Zachód z Wschodem w zespoleniu,
A na południe – n a d z i e j a w z w ą t p i e n i u
O z ł o ś c i złych!

Więc mamże oczy zakryć i paść twarzą,
Wołając: „Kopyt niech mię grady zmażą,
Jak pierwo – traw!”

Lub mamże barki wyrzucać do góry
Za lada gwiazdką ze złotymi pióry –
Za sny nieść jaw?

Więc mamże nie czuć, jaką na wulkanie
Stałem się wyspą, gdzie łez winobranie
I czarnej krwi!...

Lub znać, co ogień z łona mi wypali?
Gdzie spełznie? – o d k ą d n i e p o s t ą p i d a l ej ? –
I – zmarszczyć brwi…

Gdy d u c h a z mózgu nie wywikłasz tkanin,
Wtedy cię czekam – ja, głupi Słowianin –
Zachodzie – ty!...

A tobie, Wschodzie, znaczę d z i e ń – w i d z e n i a,
Gdy już jednego nie będzie sumienia
W ogromni twej.

Południe! Klaśniesz mi, bo klaszczesz mocy;
A ciebie minę, o głucha Północy,
I wstanę s a m.

Braterstwo ludom dam, g d y ł z y o s u s z ę,
Bo wiem, co w ł a s n o ś ć ma – co ścierpieć muszę:
Bo już cię znam.

C. K. NORWID
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Reklamy Google

Postprzez szm w 12 Maj 2010, 08:09

Ja się tylko dziwię ludziom, którzy zazwyczaj deklarują się jako "Polacy - Katolicy" i "się nie dziwią ludziom którzy dokonali masakry na Żydach" i doszukują się na siłę "usprawiedliwień". "Podziwiam" elastyczność sumienia.

Wszystkie te [co najmniej] 340 osób zabitych w Jedwabnym, wliczając w to kobiety i dzieci było donosicielami NKWD, sowieckimi szpiclami, czy co najmniej sympatykami ZSRR? Naprawdę?

To nie jest tak.. Np. ja nie szukam usprawiedliwienia. To była zbrodnia, i nikt z tym nie dyskutuje. Z tym, że trzeba wziąć pod uwagę pewne okoliczności. To się nie wydarzyło, od taka sobie. Nikt nie wstał sobie rano, i nie wpadł na pomysł, że o dziś to sobie zrobię jakiś pogromik. Co do tych 340 osób, to pewnie, że nie byli, ale widzisz... Wystarczył pewnien % kolaborantów, antagonizmy przedwojenne, prowokacja niemiecka i doszło do tego do czego doszło.

byli i kolaborujący z komunistami. A wśród nich byli także Polacy wyznania mojżeszowego

Ja uparcie twierdzę, że takich nie było. Tacy byli u Andersa, na emigracji w WB. Btw. wiem o co chodzi, ale musiałem się oburzyć, ponieważ ja tym pojęciem określam tych Żydów, którzy uważali się za Polaków. Wpisywali wszędzie narodowość polską etc.
Zresztą mówić o komunistach, że byli jakiegokolwiek wyznania...

Każdy mówi to co chce pamiętać i stawia go w dobrym świetle...

Dobrze, tylko to, że w kolaboracyjnych jednostkach milicyjnych, władzach na Kresach większość stanowili Żydzi, jest faktem.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Adam w 12 Maj 2010, 09:31

Co do patrioty od butów, co on osiągnął? Ulice są nazwane nazwiskami ludźmi, którzy COŚ zrobili dla kraju. Walczyli, dowodzili, rządzili i tworzyli. Tylko przypadek zdarza się, gdy plac główny mojego miasta (tak samo jak innychw Polsce) został nazwany Adolf Hitler Platz.
Może i Marszałek był tchórzem, ale jednak przyczynił się do czegoś, reszta słów to tylko mroczne szczegóły jego życia. Każdy człowiek ma jakieś ludzkie skazy, a potrzebny był wtedy jakiś heros (papieros :D) i taki kult Piłsudskiego powstał.

PS.
Mój pradziadek był ułanem, który ruszył z odsieczą "Lwowowi". Otrzymał Odznakę Honorową "Orlęta lwowskie". Pozostał mi tylko po nim dyplom z podpisem generała Tadeusza Rozwadowskiego (do tejże odznaki).
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 12 Maj 2010, 12:47

Szm: Oczywiście w przypadku komunisty nie można mówić o innym wyznaniu jak "komunizm". Dlatego powinienem był użyć określenia "pochodzenia żydowskiego, polskiego", w końcu komunizm z założenia był bezpaństwowy i beznarodowy [nawet jeżeli w istocie był silnie "rosyjski"].
Co do Jedwabnego i ogólnie naszych polsko-żydowskich relacji to zgadza się, problem jest złożony i ciągnie się od wieków. Brak integracji Żydów ze społeczeństwami krajów gdzie przebywali wynikał historycznie nie tyle z ich niechęci [Żydów] a średniowiecznych regulacji Kościoła, który nakładał na nich obowiązek odróżniania się od chrześcijan, określał formy ubioru itp. Do tego XIXw. współczesny nacjonalizm w Niemczech za czasów Bismarcka budowano na gruncie "wspólnego wroga" a tu Żydzi zwyczajowo zajmujący się handlem, arendą i lichwą pasowali jak ulał. A za tym wzorem i w innych europejskich krajach z diasporą żydowską tworzono nacjonalizmy oparte na antysemityzmie. W Polsce niestety było podobnie. W 20-leciu międzywojennym antysemityzm był oficjalnie wspierany przez państwo. Władze wzywały do bojkotu sklepów, latały różne pomysły typu Madagaskar. Dlatego też trudno się dziwić niektórym przedstawicielom tej diaspory, że mogli się zrazić do RP i oczekiwać z pewną nadzieją na poprawę losu w ZSRR [agenturę sowiecką celowo pomijam]. Rozczarowanie przyszło szybko i znane są przykłady Żydów witających kwiatami Wermacht idący na wschód w 1941r... Taki okrutny żart historii.
Rozpisałem się, ale nie do tego zmierzałem. Chodziło mi o to, że zbrodnia jest niepodważalna. Udział Polaków niewątpliwy i wszelkie próby kwestionowania i usprawiedliwiania nie mają sensu i nie służą interesom Polski. Było, przeprosiliśmy i cicho nad tą trumną. Trzeba jednak wiedzieć, że mamy i takie karty w historii, aby nie popadać w niebezpieczną skrajność "narodu bez skazy, który zawsze cierpiał". Do XVII w. tłukliśmy wszystkich prawie dookoła. Byliśmy lokalną potęgą i tylko własnej głupocie zawdzięczaliśmy upadek. Trzeba znać nasze błędy, wiedzieć jakie "demony" potrafią tkwić w naszych duszach aby starać się unikać starych błędów.

Adam: patriota od butów? Nie zrozumiałem. "Marszałek przyczynił się do czegoś" - i zaczyna się dyskusja. Owszem przyczynił się do odzyskania niepodległości. Ale jego wpływ na to był relatywnie mały i o wiele mniejszy niż polityków i żołnierzy, którzy działali we Francji i USA. Niepodległość zawdzięczamy głównie tym 2 krajom. Piłsudski został Naczelnikiem bo miał najwyższy stopień wojskowy - pomimo tego, że wojskowym de facto nie był. Dostał "marszałka" jako nagrodę od CK za dostarczanie rekruta i wierną służbę. Rada Regencyjna przekazała mu władzę, bo był "swój" [austriacki]... Zapytaj w Poznaniu jak cenią Marszałka, który chciał Niemcom oddać Wielkopolskę... Przyczynił się do paru rzeczy jeszcze: zniszczenia demokracji i zastąpienia jej dyktaturą wojskową. Osłabienia obronności kraju poprzez blokowanie reform wojska, blokowanie rozwoju floty, wymordowanie i odsuniecie od wojska najwybitniejszych dowódców. W skali geopolitycznej pozbawił nas sojuszników na wschodzie wdając się w konflikty np. z Litwą. Przed wojną działała cenzura która pozwalała o Marszałku mówić tylko dobrze. Była nawet specjalna ustawa: za krytykę 5lat więzienia. Po wojnie z kolei przyszła czarna propaganda komunistów, która działała na odwrót: Komunistyczny okupant krytykuje - to znaczy, że kłamie i oczernia. Nawet jeżeli to co w PRL-u mówiono o nim to była prawda... Wracając do relacji "dziadków": moja babcia wspominała wprost, że przed wojną ludzie go NIENAWIDZILI. Co ciekawe była ona córką legionisty, który za zasługi był najpierw szefem policji w Janowie Lub a potem dostał od władz [kolegów z legionów] karczmę na Wołyniu...
Dlatego uważam, że kult Piłsudskiego w Polsce jest zupełnie niezasłużony i były osoby o wiele bardziej godne by im stawiać pomniki w centrach miast...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości