Poradnik dla amatorów nagrywania z gry

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Poradnik dla amatorów nagrywania z gry

Postprzez Zari w 22 Kwi 2010, 16:58

Tworzę tez poradnik z myślą o osobach które chcą nagrać i doszlifować swój własny filmik. Wszystko jest opisane w punktach...

1: Nagrywanie- wybór programu

Oto pierwszy dylemat, jaki program wybrać. Oto lista znanych mi programów nadających się do nagrywania filmiku:

-Fraps - Wersja niezarejestrowana może nagrywać filmiki do 30 sekund ale... można wytrzasnąć wersję zarejestrowaną (nie, nie dam linka..). Polecam ten program i to jego będę opisywał w tym tutku.

-GameCam - Dosłownie "Growa Kamera". Nagrywa filmiki dobrej jakości jednak z bardzo małą ilością FPS. Dodatkowo trudno się go obsługuje i powoduje problemy na multi w grach tj. Call of Duty 4

2: Nagrywanie- obsługa Frapsa.
We Frapsie mamy cztery zakładki: General, FPS, Movies, Screenshots.
Nas interesuje tylko zakładka Movies.
Tam ustawiamy lokację do zapisania nagranych filmików, prędkość filmiku (ilość nagrywanych FPS), Ustawienia nagrywania dźwięku i parę innych opcji...

WAŻNE!!!

Ustawiamy 50 FPS. Gdy ustawimy więcej Fraps będzie zamulał i będzie dupa a nie filmik.
Dźwięk, jeżeli chcemy by nagrywał się dźwięk MUSIMY w ustawieniach dźwięku Windows odznaczyć Miks Stereo.
Po tej operacji wystarczy dostroić głośność aby nasze uszy nie eksplodowały.
Ustawiamy też zamiast Full-Size to Half-Size

To tyle jeżeli chodzi o ustawienia Frapsa.

3: Nagrywanie- nagrywanie
Pozostawię to bez komentarza...

4: Obróbka
Jak pewnie zauważyliście pliki filmowe które "wyprodukował" fraps cą pieruńsko duże i należy je prze konwertować. Możemy użyć programów do takich operacji ale możemy też zmienić format przy obróbce.
Do tego służą następujące programy:

-Ulead VideoStudio 11- Preferowany przeze mnie, prosty w obsłudze program do obróbki filmów. Posiada wystarczająco dużo opcji i nie wymaga diabel
nie dużo miejsca na dysku.

-Sony Vegas...- Klasyk obróbki filmów. Niestety jest płatny i nie polecam go gdyż jest trochę trudniejszy w obsłudze ale posiada dużo więcej różnych efektów itd.

-Pinnacle Studio...- Nie testowałem więc nie mogę się wypowiedzieć ale z tego co słyszałem posiada tyle efektów że trudno się w tym połapać. Niestety płatny.

-Adobe Premiere...- Kur**sko drogi i zajmujący pieruńsko dużo miejsca program. Posiada sporo opcji i jest dosyć łatwy w obsłudze. Nie testowałem więc nie mogę go ocenić.

5.Obróbka- format zapisu
Na końcu TRZEBA prze konwertować filmik, ale do jakiego formatu...
Opcji jest parę...
-.avi - W tym formacie filmik będzie zajmował sporo miejsca i tak samo długo będzie się zapisywał na yt.

-mpeg-4 - no cóż, czego można się spodziewać po formacie przeznaczonym dla komórki. Filmik szybko się zapisze ale jego jakość będzie opłakana.

-mp4 - ta jakość jest dobra ale yt ma problem z przyjmowanie tego formatu więc trzeba pokombinować.

6. Dodanie swojego dzieła na You Tube.
Najpierw musimy założyć sobie konto na yt a potem wgrać filmik, proste...

To byłoby na tyle... Będę aktualizował tego tutoriala na bieżąco więc piszcie jakby były jakiejś problemy.

@Caleb59: Napisz jakimi metodami robisz filmiki i co z nim robisz. Bo z tego co widzę masz dobrą jakość.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Reklamy Google

Re: PORADNIK DLA AMATORÓW NAGRYWANIA Z GRY

Postprzez caleb59 w 22 Kwi 2010, 17:28

Dodam, że osobiście kompresuję filmy nagrane Frapsem (.avi) do formatu .mp4 korzystając z kodeka h264 co daje idealny stosunek jakość/rozmiar pliku końcowego co jest niezmiernie ważne dla userów ze słabszym łączem (upload).
Zalety są między innymi takie, że film np. 9 minutowy kompresuje się do rozmiaru około 90-100MB przy zachowaniu niezłej jakości.
Ważne jest też trzymanie się odpowiednich ustawień by otrzymać takie efekty (korzystam z programu >> SUPER <<):
DirectShow Decode - włączone (jaśniejszy, lepszy obraz po konwersji)
HiQuality - włączone
FPS - 30
Rozdzielczość - 640x480
Format ekranu - 4:3
Video bitrate - 1248kbps
Audio bitrate - 64
Dźwięk - 2 kanałowy
Częstotliwość dźwięku - 44100KHz
Format - .mp4
Kodek - h264
Kodek audio - AAC LC

LUB

Image

Warto zaznaczyć też, że jeśli komuś Fraps mocno muli podczas nagrywania wystarczy w opcjach Frapsa zmienić parametr nagrywania z Full Size na Half Size co da nam może nie brzydszy efekt końcowy obrazu podczas nagrywania ale zmniejszy to o połowę rozdzielczość nagrywania (zależne od aktualnej rozdzielczości gry) co przełoży się na lepszy fps podczas nagrywania filmu - nie ma sensu włączać tego jeśli nagrywamy w rozdzielczości poniżej 1024x768! BTW w opcjach Frapsa można zostawić domyślne 30 fps.

Jak to wygląda finalnie można zobaczyć tu: http://www.youtube.com/user/caleb59
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 10:54
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości