przez Zari w 22 Kwi 2010, 16:58
Tworzę tez poradnik z myślą o osobach które chcą nagrać i doszlifować swój własny filmik. Wszystko jest opisane w punktach...
1: Nagrywanie- wybór programu
Oto pierwszy dylemat, jaki program wybrać. Oto lista znanych mi programów nadających się do nagrywania filmiku:
-Fraps - Wersja niezarejestrowana może nagrywać filmiki do 30 sekund ale... można wytrzasnąć wersję zarejestrowaną (nie, nie dam linka..). Polecam ten program i to jego będę opisywał w tym tutku.
-GameCam - Dosłownie "Growa Kamera". Nagrywa filmiki dobrej jakości jednak z bardzo małą ilością FPS. Dodatkowo trudno się go obsługuje i powoduje problemy na multi w grach tj. Call of Duty 4
2: Nagrywanie- obsługa Frapsa.
We Frapsie mamy cztery zakładki: General, FPS, Movies, Screenshots.
Nas interesuje tylko zakładka Movies.
Tam ustawiamy lokację do zapisania nagranych filmików, prędkość filmiku (ilość nagrywanych FPS), Ustawienia nagrywania dźwięku i parę innych opcji...
WAŻNE!!!
Ustawiamy 50 FPS. Gdy ustawimy więcej Fraps będzie zamulał i będzie dupa a nie filmik.
Dźwięk, jeżeli chcemy by nagrywał się dźwięk MUSIMY w ustawieniach dźwięku Windows odznaczyć Miks Stereo.
Po tej operacji wystarczy dostroić głośność aby nasze uszy nie eksplodowały.
Ustawiamy też zamiast Full-Size to Half-Size
To tyle jeżeli chodzi o ustawienia Frapsa.
3: Nagrywanie- nagrywanie
Pozostawię to bez komentarza...
4: Obróbka
Jak pewnie zauważyliście pliki filmowe które "wyprodukował" fraps cą pieruńsko duże i należy je prze konwertować. Możemy użyć programów do takich operacji ale możemy też zmienić format przy obróbce.
Do tego służą następujące programy:
-Ulead VideoStudio 11- Preferowany przeze mnie, prosty w obsłudze program do obróbki filmów. Posiada wystarczająco dużo opcji i nie wymaga diabel
nie dużo miejsca na dysku.
-Sony Vegas...- Klasyk obróbki filmów. Niestety jest płatny i nie polecam go gdyż jest trochę trudniejszy w obsłudze ale posiada dużo więcej różnych efektów itd.
-Pinnacle Studio...- Nie testowałem więc nie mogę się wypowiedzieć ale z tego co słyszałem posiada tyle efektów że trudno się w tym połapać. Niestety płatny.
-Adobe Premiere...- Kur**sko drogi i zajmujący pieruńsko dużo miejsca program. Posiada sporo opcji i jest dosyć łatwy w obsłudze. Nie testowałem więc nie mogę go ocenić.
5.Obróbka- format zapisu
Na końcu TRZEBA prze konwertować filmik, ale do jakiego formatu...
Opcji jest parę...
-.avi - W tym formacie filmik będzie zajmował sporo miejsca i tak samo długo będzie się zapisywał na yt.
-mpeg-4 - no cóż, czego można się spodziewać po formacie przeznaczonym dla komórki. Filmik szybko się zapisze ale jego jakość będzie opłakana.
-mp4 - ta jakość jest dobra ale yt ma problem z przyjmowanie tego formatu więc trzeba pokombinować.
6. Dodanie swojego dzieła na You Tube.
Najpierw musimy założyć sobie konto na yt a potem wgrać filmik, proste...
To byłoby na tyle... Będę aktualizował tego tutoriala na bieżąco więc piszcie jakby były jakiejś problemy.
@Caleb59: Napisz jakimi metodami robisz filmiki i co z nim robisz. Bo z tego co widzę masz dobrą jakość.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 rokuThe Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory