Cóż, ja trochę podobnie jak Pijawol broni stricte snajperskiej używam stosunkowo rzadko gdyż zwyczajnie w tej grze (a przynajmniej w ShoC i CoP) nie ma za wiele sytuacji ani misji, które wymagały w większym stopniu użycia takiej broni. Zaś strzelanie rekreacyjne do przypadkowych mutantów lub bohaterów niezależnych mnie nie bawi. Wolę bezpośrednie starcia, głównie z wykorzystaniem wszystkiego co wypluwa z siebie spore ilości ołowiu w postaci śrutu, toteż staram się mieć zawsze ze sobą jakąś strzelbę - zwykle jest to Eliminator z trybem ognia automatycznego, aczkolwiek TOZ34 też jest przydatną bronią na trochę większym dystansie, choć wymaga odrobinę więcej wprawy

Oczywiście strzelba, nawet TOZ34, nie jest najlepszą bronią gdy musimy eliminować przeciwników ze znacznej odległości - wtedy używam karabinów szturmowych ze zamontowanym celownikiem optycznym (zastępują mi klasyczne 'snajperki', a poza tym przydają się też gdy jednak któremuś uda się podejść bliżej), zazwyczaj są to SGI 5k (ten Sriełoka albo od chłopaków z Wolności). A gdy pojedynek toczy się w zamkniętych pomieszczeniach, to bywam okrutny i podrzucam przeciwników granatami.
Jeśli zaś chodzi o chomikowanie różności, to zwykle ograniczam się do zbieractwa artefaktów, które szybko upłynniam. Na bardzo wczesnym etapie gry zdarza mi się jedynie zbierać jakąś broń w większych ilościach, ale tylko po to żeby szybko zamienić ją na ruble. Innych przedmiotów nie gromadzę (S.T.A.L.K.E.R. to nie
The Elder Scrolls 
), a apteczek, żywności i amunicji wystarcza mi z tego co mogę kupić u handlarzy albo zbierać na bieżąco z pokonanych wrogów.