Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Postprzez Wojorowskipl w 25 Sty 2013, 21:32

Hmm, akurat wyścigi karaluchów mogą być fajne ;x
Przede wszystkim, dodałbym (z pewnością się pojawiło) maski przeciw gazowe i zmienił te, które mają Stalkerzy. Bo wydaje mi się, że te małe maski, są przeciwpyłowe (fakt, mogę się mylić). Poza tym dodałbym opcję po np. spotkaniu z doktorem, żeby zignorować Świadomość-Z, albo po jej zniszczeniu, by móc chodzić po "otwartym świecie". Dokończyć questy, pozwiedzać itp. Wtedy, można by faktycznie czuć się najemnikiem i za garść rubli wykonywać wszystkie misje od NPC, czy bandytą i mordować każdego napotkanego kota :)
Wojorowskipl
Kot

Dołączenie: 25 Sty 2013, 17:29
Ostatnio był: 27 Mar 2015, 22:29
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Ardas w 25 Sty 2013, 22:49

To będzie opowieść trochę nerdowska, ale ok. W stalkerze chciałbym ujrzeć ogromną jedną lokacje, gdzie nie będzie niewidzialnych ścian, a jedynie płoty kolczaste, pokazujące nam granice Zony. Chcę wreszcie oddanie rzeczywistych odległości terenów czarnobyla, a nie przebycie w parę sekund sprintem jednej lokacji. Nasilanie się realizmu, czyli oprócz głodu i zmęczenia, pragnienie, alkoholizm, złamania, rany ciężkie, lekkie, poziom krwi(Śmierdzi DayZ) i co tam jeszcze można oddać. Poza tym, zwiększenie ryzyka śmierci, szczególnie w słabym kombinezonie. Kulka w łeb - zap*erdalasz do piekła lub nieba. Zwiększenie klimatu, w tym nastawienie na horror i survival. Mały multiplayer w singlu, gdzie fabułę mogą przejść za ciebie inni gracze(Tak jak to obiecywali w SoC z NPC). Maksymalnie ludzi dwudziestu. Większa interakcja z przedmiotami. Bardziej rozbudowany handel. Jakieś specjalizacje, doświadczenie, coś w stylu RPG. To tyle, chociaż zmieniłbym dużo więcej.
Ardas

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Voldi w 25 Sty 2013, 23:10

Większość tego o czym piszesz miało być w ShoC, z tym, że:
a) kompy wtedy nie dały rady uciągnąć jednej wielkiej lokacji, więc podzielono je na kilka mniejszych (kompromis - albo wielkie pustkowia, albo podział na mniejsze, bardziej szczegółowe lokacje); mówimy tu cały czas o 'wielkiej lokacji' o wymiarach tych z SoC razem wziętych, a nie 'rzeczywistych odległości'. Rzeczywistych odległości szukaj na symulatorze lotu (polecam z Frankfurtu do Singapuru, bez przyspieszania ;) ). Pomyśl, naprawdę chciałbyś zapieprzać 18km w czasie i odległości rzeczywistej po to, żeby się dowiedzieć, że szuka Cię jakiś koleś, który siedzi w tunelu 10km stąd? :facepalm:
b) złamań i ran ciężkich to nie widziałem jeszcze w żadnym fps, jedynie jako-takie elementy ze szkłem wbitym w przedramię, albo z nastawianiem nadgarstka z Far Krajów...
c) alkoholizm? A to mało go w obecnym wydaniu Zony?
d) 'i co tam jeszcze można oddać' - może sraczkę z powodu zjedzenia napromieniowanego steku z mięsacza? Pisałem kiedyś coś o tym
e) zwiększenie ryzyka śmierci - graj na najwyższym poziomie, dodatkowo polecam jakiegoś moda, w którym 'w ludziach' jest naprawdę mało ammo i wytłuczenie całego oddziału (co zajmie załóżmy 2 magazynki AK47) da nam raptem 10 pestek i to pewnie do pistoletu albo strzelby... poza tym, headshoty czasami się zdarzają, miałem osobiście kilka przypadków, że mając kombinezon i zdrowie na 100% zostałem zabity jednym strzałem
f) obiecywali nam, obiecywali, tak jak jedną wielką lokację... I co - 100zł w dupę, bo jakiś "ВаняНиХуя16[RUS]" rozwalił Świadomość-Z robiąc na chama SpeedRuna?
g) zrobienie więcej elementów RPG - pisałem o tym, ale głównie w kontekście możliwości wyborów [polecam tego posta]
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Ardas w 26 Sty 2013, 00:43

Voldi napisał(a):a) kompy wtedy nie dały rady uciągnąć jednej wielkiej lokacji, więc podzielono je na kilka mniejszych (kompromis - albo wielkie pustkowia, albo podział na mniejsze, bardziej szczegółowe lokacje); mówimy tu cały czas o 'wielkiej lokacji' o wymiarach tych z SoC razem wziętych, a nie 'rzeczywistych odległości'. Rzeczywistych odległości szukaj na symulatorze lotu (polecam z Frankfurtu do Singapuru, bez przyspieszania ;) ). Pomyśl, naprawdę chciałbyś zapieprzać 18km w czasie i odległości rzeczywistej po to, żeby się dowiedzieć, że szuka Cię jakiś koleś, który siedzi w tunelu 10km stąd? :facepalm:
b) złamań i ran ciężkich to nie widziałem jeszcze w żadnym fps, jedynie jako-takie elementy ze szkłem wbitym w przedramię, albo z nastawianiem nadgarstka z Far Krajów...
c) alkoholizm? A to mało go w obecnym wydaniu Zony?
d) 'i co tam jeszcze można oddać' - może sraczkę z powodu zjedzenia napromieniowanego steku z mięsacza? Pisałem kiedyś coś o tym
e) zwiększenie ryzyka śmierci - graj na najwyższym poziomie, dodatkowo polecam jakiegoś moda, w którym 'w ludziach' jest naprawdę mało ammo i wytłuczenie całego oddziału (co zajmie załóżmy 2 magazynki AK47) da nam raptem 10 pestek i to pewnie do pistoletu albo strzelby... poza tym, headshoty czasami się zdarzają, miałem osobiście kilka przypadków, że mając kombinezon i zdrowie na 100% zostałem zabity jednym strzałem
f) obiecywali nam, obiecywali, tak jak jedną wielką lokację... I co - 100zł w dupę, bo jakiś "ВаняНиХуя16[RUS]" rozwalił Świadomość-Z robiąc na chama SpeedRuna?
g) zrobienie więcej elementów RPG - pisałem o tym, ale głównie w kontekście możliwości wyborów [polecam tego posta]

a) Wolałbym. Bo po drodze moglibyśmy spotkać stada mutantów, siedliska artefaktów, opuszczone osady, jakieś podziemne kompleksy, inny stalkerów, co przekłada się na nowe zadanie itd, itp. Grunt polega na zróżnicowaniu, aby gracz miał co robić na całej mapie. A nie w danych jej momentach. Patrząc na przykład na mapę Skyrima i jego różnorodność, dałoby się. Ale to kiedyś, na razie takie coś jest na początkowym etapie. Dodajmy do tego, że jeśli gra by wciągała, miałbym ją na dłużej. Więcej zabawy = mniej żalu wydania kasy na grę(Argument dla piratów, hehe).
b) To tylko fantazja twórcza. Nie musi być tak samo, jak chcę. Coś w tym kierunku, po prostu. Dajmy na to, Arma II już jest do tego zbliżona.
c) Chodzi mi o jego skutki. I brak podawania stalkerowi alkoholu, jeśli na niego zachoruje. Mała drobnostka, a cieszy. (W OL mod, miałeś takie coś).
d) Wydalanie pomińmy, bo to rzeczywiście burzliwy temat. Btw: Nie o tym pisałem. Chociaż jakby to stworzyć ciekawie, to czemu nie(:D).
e) W modach. Nie w oryginale. Piszemy tutaj o podstawce, którą stworzyli twórcy. O realizmie, miałem na myśli coś w stylu przytłaczanej już Army II.
f) To gramy od nowa, tym razem obiecując, że żaden sk*rwiel nas nie dogoni? Czemu nie, skoro gra wciąga nawet bez fabuły głównej. A znaleźli by się ogarnięci gracze, którzy nie niszczyli by innym gier. Można zresztą to rozwinąć, że najpierw takowy gracz byłby sprawdzany przez właściciela sesji. Zresztą, dla mocno wybrednych zawsze zostawałby singleplayer z krwi i kości.
g) Widzisz, ty możesz nienawidzić statystyk. Ja za nimi przepadam, jednak wiem, dlaczego za nimi nie przepadasz. Po prostu tak zwane "expienie" z MMO. Nastawienie na rozwijanie postaci, aby dokopać tam komuś. Tutaj nie miałem tego na myśli. Bardziej mi chodziło o jakieś specjalizacje, dajmy na to, mechanik. Uczymy się za parę wódek i sprzętu u jakiegoś mechanika i voila. Im dłużej naprawiamy, tym sprawniej to robimy. System z TES, można rzec. Żadnych atrybutów, czy czegoś tam. To nie pasuje do Stalkera.

Uwagi moderatora:

Nie cytuj ostatniego posta w całości. - Wheeljack
Ardas

Postprzez Voldi w 26 Sty 2013, 09:40

Nie musisz cytować ostatniego posta.

a) Wciąż nie jestem przekonany. Ba, dla mnie to zwykłe przedłużanie gry (na które niektórzy skarżą się i w obecnym wydaniu gry, że spod Czerwonego Lasu trzeba się zawracać do Sida, a potem gonić do Agropromu)
c) Nie grałem w OL, więc cóż, nie wypowiem się
e) Mody z reguły usprawniają rozgrywkę. W październiku SCS Software wydało Euro Truck Simulator 2. Niespełna po tygodniu zaczęły pojawiać się modyfikacje na rozmaite sposoby urozmaicające rozgrywkę tak, że po pewnym czasie SCS wydał patcha, który poprawki z modów zawierał. Pamiętaj, że twórca GRY jest zależny od wydawcy (co doskonale widzimy na przykładzie Stalkera nawet, poprzeglądaj tematy o poprzednich buildach), twórca MODA jest zaś ograniczony jedynie własną wyobraźnią i umiejętnościami.
f) Owszem, ale dla zapaleńca. Dla kogoś, kto wydał grubą kasę, żeby zobaczyć co to za 'strzelanka z elementami RPG' i 'nowa jakość multiplayer', gdy po 3/4 gry pojawi się napis "GAME OVER" pewnie zajrzy do instrukcji, przeczyta, że inni gracze też mogą ukończyć fabułę przed nami i... wyrzuci grę przez okno. To miałem też na myśli przy punkcie e) - gra nie może być zrobiona hardkorowo i dla zapaleńców, bo nigdy nie przyniesie zysku. Powinna być wyważona między takimi, którzy gotowi są fabułę przejść 10 razy, a potem grać w setki modów, a takimi, którzy chcą sprawdzić co to takiego, przejść i zapomnieć.
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Ardas w 26 Sty 2013, 11:58

a) Kwestia gustu. :)
e) Tak, usprawniają. Co do patchy, racja. Jednak w oficjalnych patchach do Stalkera tego co wymieniłem, nie ma, niestety.
f) Tu jak powiedziałem, powinno się pomyśleć. Bo to tylko "O, mam pomysł, zobaczmy jak będzie wyglądał". Nie musi być Game Over, jednak pewne linie dialogowe już będą inne do nas, dajmy na to itd. Co do ostatniego zdania, zgadzam się.
Ardas

Postprzez Ranger801 w 26 Sty 2013, 17:07

Dodałbym coś takiego, jeden model stalkera z losowaniem twarzy (kto grał w ArmA 2 ten wie o co mi chodzi). Znacznie zwiększyłoby to różnorodność NPC.
Ranger801
Łowca

Dołączenie: 22 Wrz 2012, 11:57
Ostatnio był: 28 Sie 2016, 16:12
Miejscowość: Miejsce zamieszkania nieznane
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 94

Postprzez Tajemniczy w 26 Sty 2013, 18:12

Mhm. Też popieram. Wpieniają mnie tacy "bliźniacy"- jest gościu a obok niego praktycznie jego klon :/ Dobrze by było gdyby różnili się trochę wyglądowo- jeden niech będzie grubszy, drugi chudszy czy wyższy, trzeci niech ma wąsy czy brodę a czwarty niech ma głowę ogoloną na zero.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Gizbarus w 26 Sty 2013, 18:16

Też chętnie bym coś takiego zobaczył, jednak zazwyczaj za dużo z tym babrania, żeby twórcy zaimplementowali coś takiego do gry. Po pierwsze - różnice w modelach (wzrost, tusza), po drugie - dziesiątki dodatkowych tekstur (twarze etc). Zazwyczaj robi się po najmniejszej linii oporu...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Tajemniczy w 26 Sty 2013, 18:23

Ale z drugiej strony to bolączka praktycznie każdych gier- w Hitmanie SA też większość gości (no oprócz celów czy przechodniów) ma takie same tekstury, zabijesz kolesia a za drzwiami stoi jego "brat bliźniak" w SoF też to samo- też mamy armię klonów.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez tomek56791 w 26 Sty 2013, 18:30

Absolutnie nic:)

Uwagi moderatora:

Tak więc warn. - Wheeljack
Cóż, przynajmniej nie mamy żadnych psychicznych dziwaków, wyganiających złe duchy z wódki. Wyobraź sobie coś takiego: „O Panie, przegnaj złe duchy! Zostaw tylko czysty spirytus sanctus!”

Za ten post tomek56791 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Voldi.

tomek56791
Wygnany z Zony

Dołączenie: 06 Sty 2013, 14:57
Ostatnio był: 08 Lut 2015, 16:57
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: -3

Postprzez Gizbarus w 26 Sty 2013, 18:39

Tajemniczy - a widzisz, gdyby Zona była taka, jak powinna być w założeniu (małe zaludnienie - najwyżej setka osób na raz), to byłoby to wykonalne i nie sprawiałoby aż takiego problemu. A tak? Statystyki pod koniec Zewu Prypeci - ubite mutanty: 800, ubici stalkerzy: 1200. Przykładowe liczby, ale proporcje mniej więcej zachowane.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość