[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez portals w 13 Lip 2010, 13:40

Jeśli chcecie grać stabilnie w Solyankę to przed instalacją dodatków zawsze sprawdzajcie czy na 100% jest kompatybilne z waszą wersji Solyanki i innymi dodatkami.Zawsze przed instalacją czegokolwiek róbcie kopie zapasowe lub używajcie smart-mod-manager.Ja trzymam się tej zasady i Solyanka wywala się bardzo rzadko.
A co do Fps fix to powoduję on destabilizację gry i problemy więc używajcie go tylko gdy to konieczne a jeśli już używacie to co kilka godzin musimy wykonać poniższą czynność:
1.Zapisze grę w bezpiecznym miejscu i wyjdź z stalkera.
2.Przywróć oryginalny plik bind_stalker.script
3.Wczytaj save i zostaw włączonego stalkera na 2 minut(Nie w menu tylko w grze).
4.Zapisz grę i wyjdź
5.Przewróć plik bind_stalker.script z fps fixa
I możesz teraz grać na nowym zapisie.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Rolex w 13 Lip 2010, 13:54

Ja mam taki kłopot ale to chyba wina mojego komputera. W stalkera zawsze gram na statycznym bo na innych mam lagi ale podstawka działa bez zarzutu. Po zainstalowaniu solyanki gra się tnie niemiłosiernie przy czym potrafi się zaciąć przy przeszukiwaniu zwłok na parę minut. Porada dotycząca "zabicia pasących się połamańcy" nie działa bo w pobliżu ich nie ma. Ten fix na fps dla starszych kart graficznych też nie działa. Czy to oznacza, że nie pogram sobie normalnie na tym modzie? Bo tak to jest niegrywalny.
Image
Awatar użytkownika
Rolex
Kot

Dołączenie: 13 Mar 2010, 21:50
Ostatnio był: 09 Wrz 2012, 17:07
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez caleb59 w 13 Lip 2010, 14:07

Tak zapytam kolege @portalsa i ekipe ze stalkerteam.pl w sprawie spolszczenia Zewu Monolitu - moda do SoC...
Kiedy rozpoczynacie pracę - mod jest IMO bardziej wartościowszy niż Soljanka i zdecydowanie bardziej stabliniejszy + mniejsza ilość tekstów...
Sorry za offtop...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 15:59
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez portals w 13 Lip 2010, 14:15

Najpierw musimy zakończyć polonizację Solyanki,potem pewnie zajmiemy się tym.Nie jestem w stanie podać dokładnego terminu ale będziemy informować na bieżąco
Ostatnio edytowany przez portals, 13 Lip 2010, 18:11, edytowano w sumie 1 raz
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30

Postprzez Fenishi w 13 Lip 2010, 14:35

Rolex napisał(a):Ja mam taki kłopot ale to chyba wina mojego komputera. W stalkera zawsze gram na statycznym bo na innych mam lagi ale podstawka działa bez zarzutu. Po zainstalowaniu solyanki gra się tnie niemiłosiernie przy czym potrafi się zaciąć przy przeszukiwaniu zwłok na parę minut. Porada dotycząca "zabicia pasących się połamańcy" nie działa bo w pobliżu ich nie ma. Ten fix na fps dla starszych kart graficznych też nie działa. Czy to oznacza, że nie pogram sobie normalnie na tym modzie? Bo tak to jest niegrywalny.

Podaj konfigurację Twojego PC - będzie wiadomo, czy to wina sprzętu czy czegoś innego :P
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez MOS w 13 Lip 2010, 14:45

Pisze ci jak wół że SoC działa mu "bez zarzutu".
Po prostu w NS jest tak nasran... zbędnych duperel że efekt jaki jest widać, czyli w nieskończoność wczytywanie się poziomu/save. Wymagania względem podstawy z kosmosu to samo z wyjazdy na pulpit 10x częściej.

Zostaje ci zacisnąć zęby i rozluźnić zwieracz.
Awatar użytkownika
MOS
Stalker

Dołączenie: 15 Paź 2009, 10:54
Ostatnio był: 15 Mar 2020, 20:45
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 4

Postprzez Rolex w 13 Lip 2010, 15:03

Intel Pentium D 2.66 GHz ( jest dwurdzeniowy )
ATI Radeon HD 2400 troszkę OC
1,5 GB ram Good Ram i Samsung 667 mhz
Windows XP

Widać sprzęt nie jest najlepszej jakości ale powinien na tym statycznym dźwigać z 25 fps chociaż, a tutaj mam straszną zacinkę nie to co podstawka bez moda.
Image
Awatar użytkownika
Rolex
Kot

Dołączenie: 13 Mar 2010, 21:50
Ostatnio był: 09 Wrz 2012, 17:07
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez Fenishi w 13 Lip 2010, 15:21

MOS napisał(a):Pisze ci jak wół że SoC działa mu "bez zarzutu".
Po prostu w NS jest tak nasran... zbędnych duperel że efekt jaki jest widać, czyli w nieskończoność wczytywanie się poziomu/save. Wymagania względem podstawy z kosmosu to samo z wyjazdy na pulpit 10x częściej.

Zostaje ci zacisnąć zęby i rozluźnić zwieracz.

Sorry - mam po -3,5 w obu oczach, więc mogłem to przeoczyć :P A co do zawartości NS to racja - jest tam nas*ane mnóstwem niepotrzebnego chłamu, który sprawia sprzętowi problemy z obliczaniem wszystkiego na raz (np. anomalie) :mad:

Rolex - mam niemalże podobną konfigurację kompa co Ty, tzn. mam troszkę więcej (2GB) RAM-u i GeForce'a 9500 GT. I gram na dynamicznym oświetleniu (a zainstalowałem jeszcze shadery, które zmniejszają trochę FPS). I pomimo to gra chodzi mi płynnie, jedyne co sprawia lekkie problemy to wywały do pulpitu przez "out of memory", średnio co 2 godziny - ale na to chyba nie ma antidotum :P Może podaj kolejność instalacji NS?
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez TUK w 13 Lip 2010, 16:17

E7300 2,66 Ghz x2
GeForce 9800GT 1024
2 giga ram + pamięć podręczna,że tak powiem na dysku
Windows XP
Okazuje się,że gra działa płynnie, tylko...

WCZYTAM GRĘ Z ZAPISANEJ ROZRYWKI I ZACZYNA SIĘ CIĄĆ - PRAWIE POKAZ SLAJDÓW dlaczego się tak dzieje, skoro po pierwszym włączaniu działa płynnie ?
:

Więc jeśli pragniesz do czegoś dojść,
Ty jesteś twórcą, ukształtować musisz to,

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Dołączenie: 30 Maj 2008, 22:57
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 10:01
Miejscowość: Folksdojcz
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 3

Postprzez Fenishi w 13 Lip 2010, 16:22

Że jak? :o Jesteś chyba pierwszym takim przypadkiem tutaj :E Hm... a jak dokładnie przebiegała u Ciebie instalacja NS? Chodzi mi o kolejność - bo w wielu przypadkach to przez złe zainstalowanie Solyanki działy się z nią różne cuda nie widy :P
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez trurl3 w 13 Lip 2010, 16:38

Fenishi napisał(a):
MOS napisał(a): jedyne co sprawia lekkie problemy to wywały do pulpitu przez "out of memory", średnio co 2 godziny - ale na to chyba nie ma antidotum :P

Antidotum na to znajduje się na tej stronie, a nawet w tym temacie xKoweKx podawał już linka. Wystarczy poszukać.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 11

Postprzez djcycu w 13 Lip 2010, 16:42

Ja tam mam Out of Memory tylko przy ładowaniu nowego levelu. Dzieje się to po jakichś 3h gry. A że niektórym tnie to dziwne. Co lepsze może grafę macie na full a nie wiecie, dodatkowo syf w systemie i się dziwić. Komputer to nie sieczkarnia że uciągnie. Trzeba nieco zadbać.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości