Remont sarkofagu

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Re: Remont sarkofagu

Postprzez $D014 w 01 Sie 2010, 08:29

djcycu napisał(a): A tak poza tematem. Ma ktoś zdjęcia bloku czwartego przed wybuchem?

Nie łatwo jest znaleźć, gdyż dopiero na takowe trafiłem na oficjalnej stronie Elektrowni CzAES: http://www.chnpp.gov.ua/

TUTAJ SĄ ZDJĘCIA BLOKU IV PODCZAS BUDOWY

TUTAJ SĄ ZDJĘCIA BLOKU IV TUŻ PO AWARII
(jeszcze przed zbudowaniem Sarkofagu)

Niestety jakość wielu z powyższych zdjęć jest cokolwiek kiepska, dlatego też pewnym wyobrażeniem wyglądu óczesnego CzAES, mogą być zdjęcia innych d.radzieckich, a dziś rosyjskich elektrowni typu RBMK:

Kurskaja AES
Image
(Źródlo: Panoramio)

Leningradzkaja AES
:

Image

(Źródlo: Panoramio)

Smoleńska AES
English Russia >> At the Nuclear Power Plant

Ciekawe czy ludzie mieszkający przy KAES, LAES i SAES nie obawiają się nawet w duchu iż tego typu prymitywne elektrownie z moderatorem grafitowym stanowią potencjalne zagrożenie nawet rzędu "CzAES — REAKTYWACJA".

Uwagi moderatora:

Za takiego molocha to powinienem warna wstawić. Ale że jest niedzielny poranek to się wstrzymam... Pewnie w główce szumi jeszcze... - ati
Trochę tą przebieranką przed Sarkofagiem wkurzyłem Ukraińskiego Przewodnika, ale co tam... :-)

Za ten post $D014 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
$D014
Kot

Dołączenie: 08 Sie 2009, 02:41
Ostatnio był: 10 Maj 2024, 14:35
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 23

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 01 Sie 2010, 12:33

Super foty :) Aż sobie zapisałem stronki. W zasadzie czar Czarnobylskiej elektrowni nieco pryska jeśli widzi się taką bliźniaczą elektrownię z takim samym kominem i blokiem. Najbardziej podobna to chyba ta z Kurska.

Co do obaw to wyraźnie pisze na stronie Smoleńskiej EA że w planach była budowa 4 reaktorów jednak podczas paniki po wybuchu elektrowni Czarnobylskiej zaprzestano budowy :) Poza tym widać nawet 2 bloki przy sobie tak jak 4 i 3 w Czarnobylu no i tam dalej widać tylko jeden blok :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez tk21211 w 30 Wrz 2010, 12:25

Tak, tak jak w Czarnobylu jest jeszcze ten 5 i 6 niedokończony. Słyszałem, że te sprawne reaktory jeszcze potem działały to prawda?
Awatar użytkownika
tk21211
Stalker

Dołączenie: 21 Mar 2010, 19:30
Ostatnio był: 03 Paź 2010, 17:44
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez Woland w 30 Wrz 2010, 18:30

tak działały ostatni zamknęli w 2000 albo 2002.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Dziarsky w 30 Wrz 2010, 19:54

Woland napisał(a):tak działały ostatni zamknęli w 2000 albo 2002.

Natomiast likwidacja sprzętu trwała do 2006 roku bodajże. Do teraz pracuje tam administracja i służby techniczne zamykając kolejne działy elektrowni. Dziwne uczucie, gdyż zawsze miałem świadomość, że miejsce to jest opuszczone a tam jest całkiem spory ruch.
Na południowy wschód od Bloków 1-4 stoi niedokończony blok 5 (wraz z kominami ciepłowniczymi) - to dopiero miała być budowla (zdjęcia z mojej kolekcji):
http://picasaweb.google.pl/dziarsky/Pri ... 1082817874
http://picasaweb.google.pl/dziarsky/Pri ... 3430050594
Jak widać inwestycja była potężna. Szkoda, że nie można zwiedzać ruin budowy, to musi być niesamowity widok.

ps. Ktoś ma świeższe dane co do terminu rozpoczęcia właściwej budowy "Nowego Sarkofagu"? Bispol wciąż organizuje wyjazdy więc może znów notują opóźnienia?
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Dołączenie: 18 Lut 2007, 14:58
Ostatnio był: 07 Sie 2017, 08:16
Miejscowość: Gliwice
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 7

Postprzez djcycu w 30 Wrz 2010, 23:27

Tam chyba miały powstać bloki bliźniacze do 4 i 3 :) Ale pewien nie jestem. Z tego co wiem to budowę nowego sarkofagu chcą rozpocząć 2012 :D Tak że koniec świata wcale nie jest taki nieprawdopodobny :D
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez $D014 w 01 Paź 2010, 00:43

tk21211 napisał(a):Tak, tak jak w Czarnobylu jest jeszcze ten 5 i 6 niedokończony. Słyszałem, że te sprawne reaktory jeszcze potem działały to prawda?

Podam jako ciekawostkę, że gdyby uruchomiono sześć bloków CzAES, to byłaby to ponoć wówczas największa elektrownia jądrowa na świecie. Aczkolwiek prym obecnie na świecie wiedzie bodajże japońska elektrownia jądrowa Kashiwazaki Kariwa: 5 bloków ×1067 MWe + 2 bloki ×1315 MWe — pierwsze 5 typu BWR, pozostałe typu ABWR.

Wracając jednak do Elektrowni CzAES, że tam w latach 80. ub.w. trwała jeszcze budowa w tamtejszych Bloków V i VI oraz reaktorów RBMK, hali turbin, etc. — począwszy od 1.I.1981 r. — aż do czasu, gdy doszło do Awarii Bloku IV, 26 kwietnia 1986 r.

WAŻNE: Reaktory 5 i 6, jako że były w budowie, nie miały jeszcze paliwa jądrowego!

Prace budowlane uległy raptownemu zahamowaniu, na rzecz likwidacji skutków awarii, a ostatecznie na początku 1988 r., wstrzymano niedokończoną ogromną inwestycję, m.in. "Novum" w radzieckiej energetyce — kominy chłodnicze — które są konstrukcją inżynieryjną od dawna stosowaną na Zachodzie...
Rzecz jasna tam gdzie zachodzi potrzeba odprowadzania ciepła z elektrowni, gdy okoliczne zbiorniki wodne okazują się być za mało wydajne.

A tak wygląda pokrótce historia Bloków Elektrowni CzAES:

Kod: Zaznacz wszystko
                Data           Data
            uruchomienia    wyłączenia                        Uwagi

Blok   I      27.V.1978     30.XI.1996  →  skażenie z kilku jednostek paliwowych: 1.IX.1982
Blok  II      28.V.1979      11.X.1991  →  wyłączony po pożarze turbiny; brak skażenia
Blok III      8.VI.1982    15.XII.2000  →  wyłączony w wyniku międzynarodowych protestów
Blok  IV    26.III.1984     26.IV.1986  →  Z N I S Z C Z O N Y
Blok   V    wstrzym. bud.  →  1.I.1988
Blok  VI    wstrzym. bud.  →  1.I.1988
ŹRÓDŁO:
Daty:     wg. IAEA http://www.iaea.org/cgi-bin/db.page.pl/pris.powrea.htm?country=UA
Uwagi:   Wikipedia

Spoko zdjęcia...   :D    ...ja dorzucę do "kolekcji" swoje zdjęcie zrobione z przeciwnej strony:
z trasy kolejowej Sławutycz—Semichody

Image

►►KLIKNIJ◄◄ żeby powiększyć...

Zdjęcie zrobione w odległości ok. 3,5 km od budynków. Od lewej:
  • Niedokończone kominy chłodnicze bloków 5 i 6 – jeden był w zaawansowanym stadium budowy, budowa drugiego dopiero się zaczynała.
    Interesującą ciekawostką jest to, że skraplacze pary pochodzącej z turbin, wszystkich ówczesnych Radzieckich Elektrowni Jądrowych były chłodzone jedynie wodą ze zbiorników wodnych! Ciepłą wodę z tego obiegu, wpuszczano z powrotem do zbiornika, a powodowało ona m.in. rozrost glonów, powodujących zapychanie filtrów i inne problemy w eksploatacji elektrowni.
    Stąd "nowatorska" w ówczesnym ZSRR budowa kominów chłodniczych, które od dawien dawna stosuje się w takich elektrowniach na Zachodzie...
  • pośrodku zdjęcia – olbrzymi 700 t dźwig do przenoszenia części reaktora, a na prawo od niego niski budynek w którym znajduje się, albo już w zasadzie znajdował się budowany reaktor (obecnie podobno jest już demontowany na złom)
  • tuż obok różowe budynki z mnóstwem dźwigów: to są bowiem niedokończone Bloki 5 i 6.
  • przy prawej krawędzi zdjęcia – obiekt nienależący do kompleksu CzAES, bo znajduje się w odległości 12 km – bo to jest... słynny radar "Oko Moskwy".

Dziarsky napisał(a):(...)ps. Ktoś ma świeższe dane co do terminu rozpoczęcia właściwej budowy "Nowego Sarkofagu"? Bispol wciąż organizuje wyjazdy więc może znów notują opóźnienia?

Do budowy Nowego Sarkofagu — "ŁUKU" — jeszcze droga daleka; wg. relacji GCP ChAES kończą się prace nad uprzątnięciem rejonu za ogrodzeniem wokół Sarkofagu z radioaktywnych skażeń i porzuconego z 1986 r. sprzętu budowlanego. Wcześniej trwały prace konserwatorskie na dotychczasowym Sarkofagu: załatano dziury i zabezpieczono skorodowane miejsca (84m2 = 6% całej powierzchni budowli). Naprawiono też 530m2 blachy karbowanej poszycia. Dzięki tym poprawkom, dotychczasowy Sarkofag ma dzięki temu jeszcze wytrzymać 15 lat, nim zostanie rozebrany wewnątrz "ŁUKU".

Co do samego Nowego Sarkofagu, to w 2010 r. ma być zakończony ostateczny projekt "ŁUKU", a sama osłona ma być zbudowana prawdopodobnie w 2013 r. Niedawno amerykańska firma PaR Systems wygrała przetarg na budowę suwnic wewnątrz "ŁUKU"...

Trzeba pamiętać, że "ŁUK",to nie będzie tylko i wyłącznie budowla chroniąca otoczenie przed wydostawaniem się radionuklidów — taką rolę spełnia dotychczasowy Sarkofag — ale wewnątrz będą znajdować się m.in. zautomatyzowane suwnice służące do rozbiórki dotychczasowego Sarkofagu i wiele innych skomplikowanych urządzeń i elementów.
Dlatego też budowa Nowego Sarkofagu oraz prace związane z tzw. decommissioning-iem zniszczonego Bloku IV potrwają jeszcze wiele, wiele lat...

Poniżej można obejrzeć ok. 8' symulację budowy i jak będzie wewnątrz odbywała się rozbiórka starego Sarkofagu. Potem znajdujące się wewnątrz zgliszcz Bloku IV radioaktywne odpady, będą być może przeniesione w specjalnych kontenerach do składowisk odpadów wysokoaktywnych lub zabezpieczone na miejscu...

Chernobyl New Safe Confinement / Sarcophagus:

Uwagi moderatora:

Jedno zero za mało w wielkości czcionki :F
Trochę tą przebieranką przed Sarkofagiem wkurzyłem Ukraińskiego Przewodnika, ale co tam... :-)
Awatar użytkownika
$D014
Kot

Dołączenie: 08 Sie 2009, 02:41
Ostatnio był: 10 Maj 2024, 14:35
Ulubiona broń: --
Kozaki: 23

Postprzez Dziarsky w 01 Paź 2010, 15:53

Bardzo fajna fotka. Słyszałem, że podróż do zony koleją też ma niesamowity klimat :).
No i dzięki za informacje - są jak dla mnie wystarczająco wyczerpujące :).
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Dziarsky w 19 Kwi 2011, 14:49

http://www.tvn24.pl/0,1700066,0,1,swiat ... omosc.html
Nowe fakty z budowy Nowego Sarkofagu.

jedno jest pewne. Śpieszcie się zobaczyć Zonę i Elektrownię w jej pierwotnej postaci bo termin budowy naprawdę się zbliża.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Krige w 19 Kwi 2011, 17:08

Powołując się na poniższy link, dodam, że Polska TAKŻE przekaże fundusze na ten szczytny cel. Chociaż kwota 1.5 mln euro wygląda trochę śmiesznie (oczywiście w porównaniu do innych, jakże hojnych darczyńców :P )

http://www.rp.pl/artykul/25,645346-550-milionow-na-Czarnobyl.html
Krige
Kot

Dołączenie: 16 Lut 2011, 11:48
Ostatnio był: 24 Lut 2016, 00:33
Kozaki: 3

Re:

Postprzez Kamrat w 21 Kwi 2011, 21:40

maciekt napisał(a):No i mimo tego, że zaprojektowali go i zbudowali w bodajże pół roku. Mam nadzieję, że zdążę tam pojechać zanim cały sarkofag będzie zasłonięty...

Właśnie, zna ktoś już oficjalnie termin ?
Szkoda, ja raczej już nie zdążę, bo w ciągu 3 lat na pewno zdążą wybudować...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kamrat
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2011, 20:31
Ostatnio był: 24 Wrz 2017, 16:21
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 3

Re: Re:

Postprzez Dziarsky w 22 Kwi 2011, 06:51

Kamrat napisał(a):
maciekt napisał(a):No i mimo tego, że zaprojektowali go i zbudowali w bodajże pół roku. Mam nadzieję, że zdążę tam pojechać zanim cały sarkofag będzie zasłonięty...

Właśnie, zna ktoś już oficjalnie termin ?
Szkoda, ja raczej już nie zdążę, bo w ciągu 3 lat na pewno zdążą wybudować...
Pozdrawiam.

Oficjalny termin przekładają co roku od co najmniej 2008. Jadąc w 2009 bałem się, że nic nie zobaczę - niepotrzebnie. W tym roku znów elektrownia i sarkofag nie ruszone. Przygotowują się trochę i tyle.
Jedno jest pewne - kasy mają już sporo co pozwala pewnie rozpoczynać prace.
Stawiam, że to ostatni sezon wycieczek, gdzie podjazd pod sarkofag i pomnik będzie w planie zwiedzania. Gdy zaczną się tam budować zostają sezon, dwa, w trakcie których mają konstrukcję stawiać obok - będzie pewnie można wszystko oglądać (ale) z ciut dalszej perspektywy (więc nie ma tal źle).
Natomiast od momentu rozpoczęcia fazy nakładania nowej kopuły zabawa będzie skończona.
ps. Pamiętajcie, że sam sarkofag choć kultowy to tylko jedna z wielu smakowitych atrakcji zony. W zasadzie główne miejsce odwiedzin to Prypeć (choć i ta niestety jest już sporo wydeptana i ciężko powiedzieć jak długo zachowa dziewiczy charakter).
Image

Za ten post Dziarsky otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gość, Kamrat.
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości