Zagadki [historia mniej znana]

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zagadki [historia mniej znana]

Postprzez Method w 02 Sie 2010, 16:49

Przepraszam, chyba nie w temacie jestem - czy teraz ten temat przeszedł na zagadki typu nożyczki z I WŚ i tonące statki, które widać może w 10 % ? O ile jeszcze ostatnia zagadka vCarsteina - samolot jakoś zrozumie, to "najnowszą" już nie jestem w stanie. Czy naprawdę chcecie aby nowe zagadki wyglądały tak : http://img576.imageshack.us/img576/3628/25596816.jpg ?

Co niektórzy Panowie, przystopujcie, Terminus i ostatnia lukass'a - wszystko widać, nie trzeba się głowić "a co tam może być poza kadrem? ", zostaje czysta przyjemność rozpoznawania danej konstrukcji. Takie zagadki powinny być wzorem.
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Reklamy Google

Postprzez von Carstein w 02 Sie 2010, 18:52

Wybacz, ale czego ty chcesz? Mam zejść na dno morza śródziemnego i zrobić kilka fotek resztek tego nieszczęsnego Okrętu Podwodnego? A może grobów jego pierwszej załogi? Może najlepiej skan całej strony książki z wyraźnie podkreśloną nazwą okrętu, żebyście się nie musieli głowić i mogli zgadnąć zagadkę w kilka sekund.
Dałem to zdjęcie bo było sławne na początku wojny. Jak chcecie to mogę poszukać zdjęcia tego okrętu przed zatonięciem, może nawet znajdę. Jeżeli coś sprawia komuś problem w danej zagadce to się pyta! :P

Na koniec: Terminus nie narzeka. On wie chyba o co chodzi. On się pyta, a nie w płacz.

Zdjęcie okrętu:

Image

Za ten post von Carstein otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalker Mikołaj.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Method w 02 Sie 2010, 19:29

Legat, zrozum - nie idzie mi tu o płacz - po prostu może sam na przykładzie owego okrętu podwodnego pokazałeś o co mi tak na prawdę chodzi - nie pomyślałeś że ktoś może znać owy okręt a akurat tego zdjęcie gdy tonął nie widział ?
Chyba w "zagadkach" nie chodzi o myślenie typu "Chwila, gdzieś widziałem to zdjęcie, muszę teraz je znaleźć !" a o zastanawianie się nad ową konstrukcją. Tak samo było z działem - w zdecydowanej większości zasłoniętym przez piechotę. Ale, jeśli uważasz że fajna zagadka to taka gdzie główną trudnością jest dopatrzenie się czegoś ze zdjęcia, to ok, od teraz będę zadawać zagadki podobne jak ta pokazana w przykładzie prze zemnie wyżej.

Wybacz, ale czego ty chcesz? Mam zejść na dno morza śródziemnego i zrobić kilka fotek resztek tego nieszczęsnego Okrętu Podwodnego? A może grobów jego pierwszej załogi? Może najlepiej skan całej strony książki z wyraźnie podkreśloną nazwą okrętu, żebyście się nie musieli głowić i mogli zgadnąć zagadkę w kilka sekund.

Do tego jeszcze proszę wyniki sekcji zwłok załogi.

Nie, po prostu chcę zdjęcia takiego jakie wkleiłeś niżej ;) . I nie trzeba się spinać.
I nie porównuj mnie to Terminusa, gdyż z wiedzy o okrętach nawet Mu do pięt nie dorastam. Chwała mu za to że się domyśla, pyta, próbuje. Mi okręty bardzo mało mówią, więc tą zagadkę sobie odpuszczę. Ja na jej przykładzie tylko pokazałem byś zastanowił się nad doborem zdjęć.

Na koniec jeszcze, niech każdy odpowie sobie samemu na pytani z którego zdjęcia łatwiej rozpoznać (w tym przypadku) okręt :
Z tego http://img825.imageshack.us/img825/9633/okrt.jpg
czy z tego : http://img121.imageshack.us/f/demoniszcze002.jpg/

Z lotniczymi pozdrowieniami,
Method ;)
Image

Za ten post Method otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Znajomy.
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 174

Postprzez Terminus w 02 Sie 2010, 20:43

Akcja ratownicza przy brytyjskim okręcie podwodnym HMS Thetis 1 czerwca 1939r.

Method: akurat ta zagadka mi się podobała. W przeciwieństwie do niektórych poprzednich typu: "zgadnij co to za kawałek armaty wystaje zza tych gości, bo ja nie wiem?". Przyznam, że niektóre są dziwne, ale byłbym przeciwny jakiejś odgórnej selekcji tematów. Jednych interesuje to, drugich coś innego.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez von Carstein w 03 Sie 2010, 09:14

Dla ciekawych - to nie Thetis, tylko Zwaardvis (zdjęcie drugie, ta rufa to oczywiście thetis. :P
Dlatego nie daje zdjęć okrętów produkowanych masowo. Już widzę te teksty: "Jacie, dawaj spis łokrętów danej klasy i strzelamy..." Lub "Po*ebało".
Jeżeli już daję takie zdjęcia, to tylko w charakterystycznych sytuacjach. Np. Rzadka sytuacja, jaką jest sławny Thetis w tej pozycji.

Zdjęcia całych sylwetek traktuję jako podpowiedzi. O takie coś wystarczy po prostu zapytać. Zamiast pisać tyrady, napisać "Daj ku*wa podpowiedź człowieku!". Tak to działa.

Oczywiście: Trudno, żeby ktoś podchodził do tego tematu i oczekiwał, że bez znajomości... tematu... coś zgadnie. Chyba, że ma odpowiedni program/będzie uparcie szukał w google.
Fajna zagadka to coś rzadkiego, niepowtarzalnego... czy to jakiś eksperymentalny pojazd z moskiewskich lochów, czy to Bismarck, uchwycony, gdy tonął...

I jeszcze raz powiem: Zamiast płakać pytajcie. Termi to twardziel, od razu wpadł na pokrewieństwo zagadki z okrętami klasy K... Kombinował, pytał... zamiast narzekać i płakać.

BTW: Jakby na to patrzeć... zagadka Lukassa o nożycach nie była zła. Dał przecież zdjęcie całych nożyc. A, że nikt z nas nawet nie pomyślał, co to jest...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Znajomy w 03 Sie 2010, 15:07

Tu pewnie szybko odgadniecie, albo pewnie to już było wcześniej... no ale nie chce mi się przeglądać tyle postów.. :E
:

2.jpg

Przede wszystkim kto to jest i co zrobił?
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Znajomy
Stalker

Dołączenie: 01 Lip 2010, 11:14
Ostatnio był: 07 Gru 2013, 15:04
Miejscowość: Magazyny Wojskowe
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 7

Postprzez von Carstein w 03 Sie 2010, 15:17

Wysokości skoku - ustalony w 1960 r. przez Joe Kittingera z USA, który skoczył z ponad 31 km
To nasz Joe?

Za ten post von Carstein otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tenk.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Terminus w 03 Sie 2010, 15:20

Wracamy na morze:
Image
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Darth ReX w 03 Sie 2010, 20:06

http://pl.wikipedia.org/wiki/VS_5
VS-5, prototyp torpedowego ścigacza.
Zadaj ktoś następną zagadkę, bo nie mam pomysłu, a nie chcę zatrzymywać tematu.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Znajomy w 04 Sie 2010, 11:09

A jak już jesteśmy przy morzu... kolejna zagadka z serii "proste"
:

2.jpg

Jak się nazywa ew. jak nazywali tą jednostkę żołnierze?
Mała podpowiedź - służył na Pacyfiku w czasach WWII
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Znajomy
Stalker

Dołączenie: 01 Lip 2010, 11:14
Ostatnio był: 07 Gru 2013, 15:04
Miejscowość: Magazyny Wojskowe
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 7

Postprzez Mroczny w 04 Sie 2010, 11:12

USS Enterprise, zwany Big E

Zagadka ode mnie:
Image

Podaj nazwe broni. Zagadka bardzo prosta.
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez Freezen360 w 04 Sie 2010, 11:36

Za ten post Freezen360 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive von Carstein.
Freezen360
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 16:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:41
Frakcja: Powinność
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości