Vampire: The Masquerade Bloodlines

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Vampire: The Masquerade Bloodlines

Postprzez Terminus w 31 Sie 2010, 12:52

Chciałem przypomnieć trochę zapomnianą grę stworzoną przez nieodżałowaną Troikę, twórców Arcanum.
Jest to druga z gier cyklu Vampire The Masquerade rozgrywających się w Świecie Mroku, czyli w zawampirzonym USA.
Co do technikaliów to rozgrywka zamiennie pierwszo i trzeciosobowa. Gra bazuje na silniku Source i dość średnio go wykorzystuje tzn.: obok ładnych lokacji i postaci występują dość marne.
System walki mieszany: zręcznościowy poparty statystykami RPG liczącymi atak i obronę. Do wyboru jest broń biała -podstawa dla wampira, palna i odrobina wampirzej magii.
Na początku wybieramy przynależność do klanu wąpierzy co decyduje o naszych statystykach, wyglądzie, relacjach ze zwykłymi ludźmi [taki nosferatu w ogóle na powierzchnię nie powinien wychodzić], dostępności magii itp.

Jako świeżo zwampirzony wąpirek trafiamy do brutalnego świata wampirów, ghouli i innych popaprańców tworzących różne własne koterie i sprzeczne interesy. I jak w grach cRPG ganiamy od jednego do drugiego i zbierając informacje, uzyskując klucze i dostęp do kolejnych miejscówek. Przy czym sposób rozwiązywanie postawionych przed nami zadań jest naszym wyborem i kwestią naszych statystyk. Możemy się włamywać do pomieszczeń, próbować znaleźć alternatywne drogi, albo zhakować komputer i uzyskać kod do zamka. Możemy niektóre zadania rozwiązywać pokojowo lub iść na konfrontację. Możemy przyjąć kontrzlecenia od potencjalnych ofiar. Możemy pomagać lub niszczyć. Od naszych wyborów zależy ile w nas zachowa się człowieczeństwa a na ile wyzwolimy tkwiącą w wampirze bestię.
Podstawą naszych działań jest utrzymanie maskarady - czyli pozostania w tajemnicy wobec zwykłych ludzi.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę się podzielić.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Re: Vampire: The Masquerade Bloodlines

Postprzez affliction w 05 Wrz 2010, 00:45

Grałem w Vampire: The Masquarade zapodaną kiedyś w CDA - było to mniej więcej na niedługo przed wydaniem cześci Bloodlines. I od tamtej pory mam ochotę na tą grę. Kiedyś grałem chwilę na pożyczonej wersji, ale mocno się od tej gry odbiłem - głównie za sprawą strasznie słabej optymalizacji, przez co praktycznie nie szło grać na moim sprzęcie.

...i tak w sumie zapomniałem o tej grze + że mi przypomniałeś :) Oriętuje się, że jest chyba jakiś dosyć spory nieoficialny patch wprowadzający mnóstwo korzystnych zmian, jak również miała być podobno robiona polonizacja przez ekipe PLProject, ale czy to doszło do skutku - nie wiem.

Trzeba będzie się zatroszczyć o zdobycie gry :)
ImageImage
Awatar użytkownika
affliction
Stalker

Dołączenie: 10 Wrz 2009, 10:54
Ostatnio był: 31 Sty 2016, 10:35
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Re: Vampire: The Masquerade Bloodlines

Postprzez Terminus w 06 Wrz 2010, 18:10

Właśnie skończyłem Blooodlines.
@affliction: Owszem są community patche ale ja byłbym ostrożny. Po zainstalowaniu ostatniego miałem buga w grze - nie mogłem otworzyć drzwi potrzebnych do kontynuowania głównego wątku. Reinstalka gry tylko na oficjalnym patchu rozwiązała problem.
Z polonizacją chyba nic nie wyszło... Ale przy podstawowej znajomości angielskiego gra się bez problemów.

Słowem posumowania po przejściu gry [klan Tremere]: było fajnie, choć na koniec gra cierpi na to co większość gier cRPG -czyli robi się liniowa. Tzn. są możliwości wybrania zakończenia - frakcji po której stronie się opowiemy, ale same misje to już liniowa rzeźnia na koniec + walka z kilkoma ciężkimi bossami.

A co do samych zakończeń: zaliczyłem na razie 2: po stronie Camarilli i Księcia. To drugie pozwala na otwarcie sarkofagu i jest odlotowe :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości