Wycieczka samodzielna.

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Wycieczka samodzielna.

Postprzez Wysiedlony w 26 Wrz 2010, 00:07

Witam. Wiem, że było już pełno takich tematów ale mam nadzieje, że ten będzie wyjątkowy ;). Pytanie kieruje do ludzi którzy byli w Czarnobylu ale sami (bez zorganizowanej wycieczki). Mam zamiar wybrać się ze znajomymi na wycieczkę, chcemy jechać sami. Wiem, że trzeba mieć przepustkę ale gdzieś przeczytałem, że po zonie można poruszać się wyłącznie z przewodnikiem. Czy to jest prawda? Może ktoś był i jest mi w stanie powiedzieć jak jest naprawdę. Z góry dziękuje za odpowiedzi :).
Wysiedlony
Kot

Dołączenie: 05 Lut 2010, 21:51
Ostatnio był: 05 Maj 2014, 22:07
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Wycieczka samodzielna.

Postprzez Zielony34 w 26 Wrz 2010, 10:22

Moja dziewczyna jest fotografem i ogólnie interesujemy się takimi rzeczami jak Zona i inne tego typu, chcieliśmy jakiś czas temu pojechać jak było troszkę grosza to i poczytaliśmy co nieco. Więc informacje jakie zdobyliśmy są następujące - wejście tylko z przewodnikiem, stosunkowo tanie, nie pamiętam ile się płaci. Chodzi się ściśle wytyczonymi drogami ponieważ o ile w miejscach uprzątniętych promieniowanie jest w normie [oczywiście przewodnik twierdzi że wcale go nie ma] o tyle jeżeli podejdziesz z licznikiem Geigera do większej sterty uschłych liści czy innych śmieci to Ci się skala skończy... Łażenie po Zonie bez przewodnika jest nie tyle nie legalne czy karalne ile niebezpieczne dla życia. Jeżeli chodzi o aparaty fotograficzne, lustrzanki czy zwykłe małpki to wnosić i robić zdjęcia możesz ale na własną odpowiedzialność bo zdarzały się wypadki że po wycieczce do Zony elektronika w aparacie była martwa albo uszkodzona, to samo było z kartą pamięci [; Jeśli chodzi o aparaty analogowe, w większości wypadków klisza była uszkodzona bezpowrotnie, czasami się komuś zdarzy zrobić i będzie wszystko OK tak z analogiem jak i z cyfrówką ale to chyba zależy od pogody i tego jak silne jest promieniowanie danego dnia.
Zielony34
Kot

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 23:45
Ostatnio był: 26 Wrz 2010, 10:52
Kozaki: 0

Postprzez rafalprelude w 26 Wrz 2010, 10:46

Wysiedlony napisał(a):Pytanie kieruje do ludzi którzy byli w Czarnobylu ale sami (bez zorganizowanej wycieczki). Mam zamiar wybrać się ze znajomymi na wycieczkę, chcemy jechać sami. Wiem, że trzeba mieć przepustkę ale gdzieś przeczytałem, że po zonie można poruszać się wyłącznie z przewodnikiem.

Owszem jest możliwość wyjazdu do ZONY w swojej kameralnej grupie, ba nawet możesz sam ekspolorwac Strefe, oczywiście przewodnik zostanie ci przydzielony tutaj nie ma żadnych odstępstw. Oczywiście im mniejsza grupa tym koszta zdecydowanie bardziej wzrosną. Jednak jeśli pieniądze nie są dla Ciebie przeszkodą jedź swoją ekipą - jednak miej na uwadzę że nie zobaczysz nic ponadto co byś zobaczył za mniejsze pieniądzę w zorgranizowanej wycieczce. Suma sumarum i tak źle i tak nie dobrze.
Oczywiście jest moźliwość eksloracji prawie całej ZONY ale do tego trzeba już trochę przepustek, kombinowania, znajomości. Pozdrawiam.

Zielony34 napisał(a):Łażenie po Zonie bez przewodnika jest nie tyle nie legalne czy karalne ile niebezpieczne dla życia. Jeżeli chodzi o aparaty fotograficzne, lustrzanki czy zwykłe małpki to wnosić i robić zdjęcia możesz ale na własną odpowiedzialność bo zdarzały się wypadki że po wycieczce do Zony elektronika w aparacie była martwa albo uszkodzona, to samo było z kartą pamięci [; Jeśli chodzi o aparaty analogowe, w większości wypadków klisza była uszkodzona bezpowrotnie, czasami się komuś zdarzy zrobić i będzie wszystko OK tak z analogiem jak i z cyfrówką ale to chyba zależy od pogody i tego jak silne jest promieniowanie danego dnia.

Co do pierwszego zdania to trochę z przesadą napisane, jeśli zachowujesz min. zdrowego rozsądku, poruszanie sie po Strefie nie jest niebezpieczne zarówno jeśli chodzi o promieniowanie jak i stan budynków. Co do "padania" elektroniki po takiej wycieczce to ciekawe. Powiem szczerze ze jestem zaskoczony. 3-krotnie byliśmy w Zonie z tego 2 razy własnym samochodem obładowani kamerami aparatami laptopami, spędzaliśmy w samej Zonie po kilka-kilkanaście godzin dziennie często w miejscach zamkniętych dla turystów i naprawdę nie zauważyłem żadnej usterki w sprzęcie elektronicznym. No cóż może mieliśmy szczęscie;) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rafalprelude
Kot

Dołączenie: 19 Gru 2009, 16:44
Ostatnio był: 19 Paź 2015, 20:56
Miejscowość: Kraków
Kozaki: 9

Postprzez Mroczny w 27 Wrz 2010, 19:14

Pragnę tylko dodać , że poruszanie się samemu (tzn. w pojedynke) w Zonie jest prawnie zakazane. Gdy strażnik zobaczy pojedyńczą osobę może strzelać do Ciebie bez oddania strzału ostrzegawczego, czyli na moje jeśli nie jesteś złodziejem złomu, terrorystą łakomym na zużyte paliwo jądrowe służące do zrobienia brudnej bomby, to nie polecam eskapad w pojedynke. W najlepszym wypadku zapłacisz pokaźną grzywnę a w najgorszym Cię ustrzelą :)
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez V1rus w 26 Paź 2010, 14:00

Dobra, rozumiem, że w pojedynkę nie ma sensu. Z resztą kto samemu chciałby tam jechać :|?

Jednak czy przewodnik musi być jakiś konkretny? Jak dostać przepustkę aby wjechać własnym samochodem?
Chodzi mi mniej więcej o średnie koszta jak i miejsca gdzie można dorwać przewodnika jeżeli musi być jakiś konkretny oraz gdzie można wyrobić przepustkę aby móc wjechać min. do Prypeci na trochę więcej niż te 2-3 godziny które otrzymujemy od organizowanych wycieczek.

I jeszcze jedno pytanie, czy wjeżdżając na Ukrainę potrzebny jest paszport?

[w wakacje 2011 chciałbym się wybrać do Zony - jeżeli ktoś planuje jeszcze jechać mnie więcej w tym terminie, piszcie]
Awatar użytkownika
V1rus
Kot

Dołączenie: 26 Sie 2010, 14:33
Ostatnio był: 23 Gru 2010, 17:03
Miejscowość: Gorzów Wlkp.
Frakcja: Zombie
Kozaki: 3

Postprzez $D014 w 26 Paź 2010, 15:16

V1rus napisał(a):Dobra, rozumiem, że w pojedynkę nie ma sensu. Z resztą kto samemu chciałby tam jechać :|?

Jednak czy przewodnik musi być jakiś konkretny? Jak dostać przepustkę aby wjechać własnym samochodem?
Chodzi mi mniej więcej o średnie koszta jak i miejsca gdzie można dorwać przewodnika jeżeli musi być jakiś konkretny oraz gdzie można wyrobić przepustkę aby móc wjechać min. do Prypeci na trochę więcej niż te 2-3 godziny które otrzymujemy od organizowanych wycieczek.

(...)

Wyjazd na dłuży czas, wiązać się może z większymi kosztami od klasycznej wycieczki, poza tym trzeba się liczyć z trudniejszym zdobyciem zezwolenia. Proponuję wpierw pojechać na "rekonesans" z zorganizowaną grupą nawet z... Polski.
Potem mając już pewne rozeznanie jak taka wyprawa wygląda, będzie łatwiej negocjować z samymi Ukraińcami warunki samodzielnej wyprawy, niż od razu „wskakiwać na głęboką wodę”...

Krótkie takie wyprawy, podobne do ofert większości biur kijowskich, oferuje cytowane na tym Forum Biuro Turystyczne z Krakowa. Zaś na dłuższą choć nieco droższą wyprawę można pojechać z naukowcami z IEA Świerk (PTN) z Warszawy.

Dla Zainteresowanych, którzy chcieliby pojechać "tam" jeszcze w 2010: wg. informacji z dn. 26.XI, "Bispol" ma jeszcze 20 wolnych miejsc na 1.dniową wyprawę do Strefy — wyjazd 25-28.XI.2010
zaś "Strefa Zero" ma też trochę wolnych miejsc na 2.dniową wyprawę do Strefy — wyjazd 23-29.XI.2010

Licencjonowany Przewodnik na wyprawie, jest WYMAGANY przez Administrację Strefy oraz przedsiębiorstwo państwowe "Chernobylinterinform Agency"; więc się go nie „przeskoczy”. Z jednej strony, owszem — fajnie by było być "tam" samemu — z drugiej strony, od wielu z Przewodników można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy i nieznanych ogółowi faktów dot.Awarii i Likwidacji jej skutków. Na przykład Pan Sergei W. Akulinin był operatorem turbiny reaktora nr 2 w CzAES i uczestnikiem pamiętnych wydarzeń z i po 26.IV.1986 r.!

V1rus napisał(a):(...)

I jeszcze jedno pytanie, czy wjeżdżając na Ukrainę potrzebny jest paszport?

[w wakacje 2011 chciałbym się wybrać do Zony - jeżeli ktoś planuje jeszcze jechać mnie więcej w tym terminie, piszcie]

Zgadza się, potrzebny jest PASZPORT, gdyż Ukraina nie należy do Strefy Schengen, chociaż ma nad Kijowem „Strefę Zero” ;-)

Polacy przebywający na terenie Ukrainy NIE POTRZEBUJĄ WIZY, gdy pobyt nie trwa dłużej niż 90 dni!

Jeżeli się jedzie samochodem, trzeba wcześniej wykupić np. w swoim Towarzystwie Ubezpieczeniowym ZIELONĄ KARTĘ, zdarzały się przypadki iż Celnik żądał dodatkowych opłat na jakieś tam ichnie ubezpieczenie, które nie jest od 2007 już wymagane (chodzi tak naprawdę o popularne za wschodnią granicą łapówki).
Poza tym po przekroczeniu granicy trzeba się liczyć z takimi niespodziankami jak: zdarzająca się czasem „kozackość” ukraińskich kierowców, milicja drogowa i jej łapówkarstwo, oraz nienajlepszy stan wielu ukraińskich dróg (nawet autostrad!).

Dlatego też warto rozważyć możliwość pojechania innym środkiem transportu do Kijowa i wypożyczenia samochodu na miejscu. Zresztą w ofercie biur kijowskich jest już wliczony Ich pojazd do Strefy.

To i owo na temat podróżowania po Ukrainie, można przeczytać tutaj:
http://wikitravel.org/pl/Ukraina

Chciałbym tutaj wspomnieć o pewnym "drobiazgu", o którym z reguły większość przypomina sobie dopiero, gdy się Ukaiński Celnik upomina... :-|

Znalazłem w Sieci wzór druczku Karty Imigracyjnej (nie mylić z wizą imigracyjną), którą dostaje się i wypełnia się na granicy.

Kto przekraczał granicę Ukrainy ten zna ją doskonale:

http://www.windrose.aero/files/articles ... rd_psw.pdf

Trzeba od razu wypełnić na raz obie części, Celnik zabiera ją wraz z paszportem, przybija pieczątki i odrywa część "ARRIVAL",a oddaje część "DEPARTUE" – należy trzymać ją przy sobie najlepiej razem z Paszportem, aż do powrotu do granicy Ukraińsko-Polskiej (gdzie zwykle sobie zabierają ten "świstek" :-) ).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Co do wypełnienia, to wpisujemy DRUKOWANYMI po Polsku (chyba że ktoś woli Cyrylicą ;-) ).

W części ARRIVAL
-----------------
  1) nazwisko,
  2) imię,
  3) obywatelstwo,
  4) Datę urodzenia ddmmrrrr,
  5) płeć,
  6) nr Paszportu;
  7) pkt. 7 pozostawia się KONIECZNIE wolny;
  8) w przypadku naszej podróży zostawiamy wolny, bo nawet jeśli mamy dzieci to nie podróżujemy
      tym razem z nimi
  9) z reguły wszyscy piszą "TURYSTYCZNY"
10) najprościej IMHO podać np.adres tego Hotelu w Kijowie: HOTEL "BRATYSŁAWA" UL.MALISCHKA 1
     (i tak tego nie sprawdzają aż tak dokładnie — ale wpis musi być!)
11) Nr rejestracyjny autobusu/samochodu którym będziemy jechać
12) Własnoręczny Podpis

W części DEPARTURE
--------------------
powielamy w odpowiednich punktach dane z części ARRIVAL, z tymże w pkt. 6 należy umieścić Własnoręczny Podpis.

Na granicy zauważyłem, że Celnicy pilnują przede wszystkim tego by wszystkie odpowiednie pola były wypełnione, no i lepiej żeby istotne dane osobowe się zgadzały się z Paszportem.

Apeluję jeszcze raz: wypełniajcie OD RAZU obie strony druczku. TO WAŻNE!

Pamiętajcie by NIE ZGUBIĆ na Ukrainie części "DEPARTURE", gdyż na Przejściu Powrotnym, zapłacić możecie za to grzywnę!

Uff! Myślę że ta garść informacji z pewnością się Państwu przyda...
Trochę tą przebieranką przed Sarkofagiem wkurzyłem Ukraińskiego Przewodnika, ale co tam... :-)

Za ten post $D014 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gość.
Awatar użytkownika
$D014
Kot

Dołączenie: 08 Sie 2009, 02:41
Ostatnio był: 10 Maj 2024, 14:35
Ulubiona broń: --
Kozaki: 23

Postprzez V1rus w 27 Paź 2010, 15:41

No dobra, dobra. Ale jak samodzielnie można dostać przepustkę do zamkniętej strefy? Gdzie ją można zdobyć, mniej więcej po ile i na jakich zasadach.
Awatar użytkownika
V1rus
Kot

Postprzez $D014 w 28 Paź 2010, 10:58

V1rus napisał(a):No dobra, dobra. Ale jak samodzielnie można dostać przepustkę do zamkniętej strefy? Gdzie ją można zdobyć, mniej więcej po ile i na jakich zasadach.

Na stronie "Chernobyl Info":
http://www.chernobyl.info/index.php?use ... =566&lID=2
jest opisana ta procedura:

(...)Przebywanie na terytorium Strefy Wykluczenia i Strefy Gwarantowanego (obowiązkowo) Przesiedlenia jest regulowane ustawą Ukrainy "O stanie prawnym na terytorium, które zostało skażone w wyniku katastrofy w Czarnobylu". Wspomniane ustawy nakłada ograniczenia wizyt na obszarach skażonych. Organizacja wycieczek do strefy Czarnobyla realizowana jest przez przedsiębiorstwo państwowe "Chernobylinterinform Agency" wraz z wydawaniem zezwolenia przez Administrację Strefy.

Aby uzyskać zezwolenie na wizytę do Strefy, zainteresowane osoby lub organizacje muszą wysłać żądanie, skierowane do dyrektora Administracji Strefy Zamkniętej i Strefy Gwarantowanego (obowiązkowo) Przesiedlenia, wskazując cel i żądaną datę wizyty, obywatelstwo, data urodzenia i numer paszportu każdego wnioskodawcy. Ten list może być przesłany faksem +380 4493 52205 do departamentu współpracy zagranicznej z "Chernobylinterinform Agency". Po uzyskaniu potwierdzenia zarejestrowania wniosku, dane mogą być określone przez telefon
(+380 4493 52449 i +380 4423 55014). W przypadku problemów prosimy o kontakt z szefem Międzynarodowego Wydziału.

Przetwarzania dokumentów i przygotowanie programu trwa do 10 dni. W nagłych przypadkach termin ten może zostać skrócony. Osobom z zewnątrz, nie wolno poruszać się po Strefie na własną rękę, wszyscy ludzie mogą poruszać się po terytorium Strefy, jeżeli towarzyszy im Przewodnik, który może również służyć jako tłumacz dla obcokrajowców. Ponieważ liczba pracowników Agencji jest ograniczona, nie wszystkie wnioski mogą zostać przyjęte dla wszystkich, dotyczy to zwłaszcza maksymalnych ich ilości przypadających w sezonie (marzec-maj). W takich przypadkach, grupy tworzone są według dnia złożenia wniosku.

Zwykle odwiedzający pokrywają wydatki związane z przygotowaniem programu, usługi przewodnika i transportu (transport z Kijowa i na całym terytorium strefy). Poza tym, goście mogą zamówić posiłki i pokój w hotelu w przypadku kilkudniowego pobytu. Całkowity koszt takiej wizyty jest obliczana w każdym przypadku oddzielnie, w zależności od liczby uczestników i usług. Koszty, obliczone dla grupy 3 osób, stanowią około 400$ za jednodniową wizytę wraz z posiłkami. Pojedynczy odwiedzający płacą prawie tyle samo co kilka osób. Dlatego w grupie 3-4 osób wydatek na jedną osobę jest niższy niż w przypadku indywidualnej podróży. Dla dużych grup (7 lub więcej osób), koszty są jeszcze mniejsze.(...)
Trochę tą przebieranką przed Sarkofagiem wkurzyłem Ukraińskiego Przewodnika, ale co tam... :-)

Za ten post $D014 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dementorin.
Awatar użytkownika
$D014
Kot

Dołączenie: 08 Sie 2009, 02:41
Ostatnio był: 10 Maj 2024, 14:35
Ulubiona broń: --
Kozaki: 23

Postprzez V1rus w 28 Paź 2010, 15:32

Dobra, myślę, że rozwiałeś przynajmniej 90% moich wątpliwości :> Dzięki bardzo.
Awatar użytkownika
V1rus
Kot

Postprzez Dementorin w 09 Mar 2011, 14:50

Każdy wjeżdżający (chcący dostać pozwolenie na wjazd) musi mieć ukończone 18/19 lat?
Czy osoba mająca skończone 16/17 lat może wjechać do strefy z opiekunem czy musi czekać 2-3 lata?
Jeżeli nie to chodzi tu o przepisy np. [każdy kto nie ma 18 lat to dziecko] czy o zdrowie [ciało się rozwija i promieniowanie mu szkodzi]?
Spotykam ludzi w wieku 16 lat, którzy są na prawdę odpowiedzialni, nawet bardziej niż niektórzy dorośli.
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

Postprzez Bambosz107 w 09 Mar 2011, 16:45

Nie ma szans, trzeba mieć ukończone 18 lat. Może i część nastolatków jest odpowiedzialna, ale to mniejszość, chyba się ze mną zgodzisz.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Kozaki: 87

Postprzez Dementorin w 09 Mar 2011, 17:22

Bambosz107 napisał(a):Nie ma szans, trzeba mieć ukończone 18 lat. Może i część nastolatków jest odpowiedzialna, ale to mniejszość, chyba się ze mną zgodzisz.

Zgadzam się w pełnej mierze. Szkoda że dosłownie odsetek młodzieży umie się zachować jak trzeba w miejscach, które tego wymagają. :-/
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

Następna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości