Problem z wyświetlaniem grafiki.

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z wyświetlaniem grafiki.

Postprzez Grimm w 17 Sty 2011, 17:22

Mam problem problem z poprawnym wyświetlaniem grafiki w Czystym Niebie. Problem pojawił się po zmianie karty graficznej z GF8600GT na Ati Radeon HD4870 i polega on na tym, że podczas grania zaczynają się pojawiać dziwne artefakty graficzne, najpierw na niebie, potem również w menu gry, w PDA, podczas celowania, a na końcu wszędzie. Artefakty wyglądają jak prostokąty o różnych rozmiarach i kolorkach, a mianowicie tak:
http://img190.imageshack.us/i/ssadminis ... 141118.jpg
http://img831.imageshack.us/i/ssadminis ... 141118.jpg
http://img84.imageshack.us/i/ssadminist ... 141118.jpg
Obecnie gram w Limańsku i te krzaczki wyskakują już po kilku minutach (w innych lokacjach trwało to dłużej). Jak już pisałem, wcześniej miałem GF8600 i takich problemów nie było. Podejrzewam, że będę musiał się bawić w zmienianie sterowników, co niespecjalnie mnie bawi, chyba że ktoś z was ma jakiś inny pomysł. Zmienianie ustawień graficznych nie pomagało, nie przeinstalowywałem, bo gra działa i nie wyrzuca do pulpitu ani nic z tych rzeczy (tylko płynność nie powala). Sterowniki Ati Catalyst 10.12, jedyny mod jaki instalowałem to Clear Sky Complete.
Specyfikacja:
Amd Athlon 64 X2 4400+
Gigabyte GA-M56S-S3
4GB RAM
Ati Radeon HD4870 1GB
Pozdrawiam.
Grimm
Kot

Dołączenie: 17 Sty 2011, 17:02
Ostatnio był: 29 Kwi 2014, 12:19
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki.

Postprzez Kontroler w 17 Sty 2011, 18:30

A inne gry też tak mają?
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez Grimm w 18 Sty 2011, 08:10

Nie, to się dzieje tylko przy Czystym Niebie, pozostałe gry razem z Zewem Prypeci i Cieniem Czernobyla działają bez takich atrakcji.
Grimm
Kot

Postprzez caleb59 w 18 Sty 2011, 13:16

Znając życie odinstalowałeś sobie sterowniki w panelu sterowania i zamontowałeś kartę + wgrałeś stery od karty a to już podstawowy błąd bo prawidłowo należy użyć Driver Sweepera w trybie awaryjnym by usunąć pozostałości po starych sterownikach, które mogą powodować różne problemy w zależności od konfiguracji PC...

Po drugie artefakty, które widać na screenach wskazują na za mocny OC karty graficznej i zalecane jest obniżenie taktowania pamięci i rdzenia lub też kupiłeś już nadpaloną i uszkodzoną kartę od jakiegoś debila, który przesadził z OC...

Po trzecie możesz spróbować starszej wersji sterownika do karty graficznej np. Catalyst 10.10 oraz wgraj sterowniki do chipsetu płyty głównej (z doświadczenia wiem, że tylko jakieś 10% userów o tym pamięta)...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:04
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez Grimm w 18 Sty 2011, 14:03

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o sterowniki do karty, to rzeczywiście zrobiłem to przez panel sterowania, sprawdzę ten program do usuwania sterów. Sterowniki do płyty głównej, do procka itd. mam zainstalowane. Żadnego OC nie robiłem, taktowania i napięcia są fabryczne. Spróbuję jednak zmniejszyć parametry, karta rzeczywiście może się przegrzewać, a chłodzenie nie jest rewelacyjne :/.
Grimm
Kot

Postprzez MatrixSTR w 18 Sty 2011, 14:37

Jest jeszcze czwarta możliwość, a mianowicie za słaby zasilacz. Podaj moc i producenta
caleb59 napisał(a):wskazują na za mocny OC karty graficznej i zalecane jest obniżenie taktowania pamięci i rdzenia lub też kupiłeś już nadpaloną i uszkodzoną kartę od jakiegoś debila, który przesadził z OC...
w takich wypadkach cały czas by mu wyskakiwał problem ze sterownikami, a artefakty miałby cały czas, nie tylko w grze
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez Grimm w 18 Sty 2011, 20:28

Mam zasilacz Chieftec GPS-450AA-10A 450W. Dziwi mnie fakt, że te krzaczki mam tylko w tej grze, temperatury na karcie też nie są jakieś wysokie, sięgają zaledwie 60-65 stopni. Jedyne co jeszcze mogę zrobić to obniżyć taktowanie karty i przeinstalować grę.

Edit: Zmiana taktowania nic nie dała, zmiana sterowników też nic, ale za to po przeinstalowaniu i uruchomieniu Czystego Nieba bez moda Complete nie zauważyłem żadnych artefaktów. Z kolei po instalacji Complete i pograniu dosłownie 5 minut zaczęły wyskakiwać kolorowe kwadraciki. Wychodzi na to, że to ten mod się gryzie z moją kartą :/
Grimm
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość