The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Saga Elder Scrolls

Postprzez Mroczny w 23 Lip 2010, 14:16

Terminus napisał(a): Ale gdzie ty widziałeś cukierkową grafikę w Gothicu?

W Gothicu 3 :) Emanowało aż :)

Terminus napisał(a):Wyłączyłeś w Oblivionie wszystkie efekty? Mnie HDR w TES IV denerwował. Wszystko się świeciło i błyszczało. Zarówno podziemia jak i powierzchnia. TES IV błyszczy się i świeci jak psu....

Ale świeciło się tam gdzie powinno, mi nie przeszkadzało. Drewno miało fakture drewna a wilgotna jaskinia, wilgotnej jaskini. Ale to subiektywne odczucia, na to nic nie poradzimy. Święciły jak psu... to się magiczne przedmioty w Morrowindzie, kompletna poracha :D . Tu chyba przyznasz racje :)

Terminus napisał(a): [...]jedna przeciętna [G3] z fatalnym dodatkiem [ZB]. Do tego niezły Risen.

Gothic 3 był baaardzo mocno przeciętny, dodatek był tak lipny że nie zdzierżyłem. Tu akurat Oblivion pokazał wyższość, Shivering Isles okazały się strzałem w 10 !
Risen niestety inny świat, inna historia, nie należy już do serii Gothica. Początek był interesujący ale latanie po ruinkach i szukanie jakiś pierdoł w 3 i 4 rozdziale nie było za ciekawe, zepsuli potencjał...
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 23 Lip 2010, 15:56

Mroczny napisał(a):W Gothicu 3 :) Emanowało aż :)

Oj polemizowałbym... Mimo klęski fabularnej tej gry projekty lokalizacji były dalej świetne. Potwory niezłe. Udało się też nieźle pokazać zniszczenia. Zbroje były poszczerbione, szaty zużyte. Nie było jak w Oblivionie, że wszystko było spod igły -nawet elfickie pseudogotyckie ruiny ;-) Poza tym twórcy Obliviona zupełnie nie mieli pomysłu na prowincję cesarską. W Morku były miasta w skorupie cesarskiego kraba, roślinne domy elfów, parowe podziemia krasnoludów. A w Oblivionie? Nic ciekawego. Zupełnie... Banalne lokalizacje. Trochę eklektyzmu, trochę neogotyku. I wszędzie te same wnętrza... Nawet strefy piekielne za drugim razem wywoływały ziewanie...
Ale świeciło się tam gdzie powinno, mi nie przeszkadzało.

Właśnie że nie :E Jesteś w podziemiach. Widzisz świecący artefakt. Zabierasz go. Wnęka gdzie stał świeci dalej ;-) W G3 przynajmniej było oświetlenie dynamiczne i idąc z pochodnią przez podziemia można się było wystraszyć samych cieni...
Gothic 3 był baaardzo mocno przeciętny, dodatek był tak lipny że nie zdzierżyłem. Tu akurat Oblivion pokazał wyższość, Shivering Isles okazały się strzałem w 10 !
Mi się podobał. choć do G2 mu dużo brakowało. Niestety twórcy zapatrzyli się na serię TES i marnie to się skończyło. G3 z community patchem jest trochę fajniejszy = trudniejszy. W Zmierzch bugów nie grałem. Po reckach dałem sobie spokój. Shivering - jak zobaczyłem screeny to pierwsza myśl: przenieśli świat Morka do Obliviona. Te same grzyby, te same potworki... Jednak byłem tak wynudzony TES IV, że w dodatki nie chciało mi się grać.

Owszem magiczne przedmioty w Morku wyglądały dziwnie.

Oczywiście nasze oceny są subiektywne. Jednemu się podoba to drugiemu tamto. Powiem tylko, że w demo Daggerfalla na studiach grałem dłużej niż w całego Obliviona ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Mroczny w 24 Lip 2010, 11:50

Terminus napisał(a):
Shivering - jak zobaczyłem screeny to pierwsza myśl: przenieśli świat Morka do Obliviona. Te same grzyby, te same potworki... Jednak byłem tak wynudzony TES IV, że w dodatki nie chciało mi się grać.

Przełam się i zagraj, na prawdę warto. Reszty nie ma co komentować i tak nie zmienie Twojego odczucia postrzegania wirtualnych światów :)
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez Zari w 24 Lip 2010, 12:07

Ej, ludu. Nie wiecie ile kosztuje Morrowind Złota Edycja w tej taniej kolekcji (nie pamiętam nazwy)?
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez Znajomy w 24 Lip 2010, 12:13

Spodziwałbym się w granicach 40zł tak jakoś :D

A co do Obliviona ... nie przyciągnał tak mojej uwagi jak Morrowind... nie wiem... w Morrowinda mogę grać do dzisaj... nie znudził mi się na jak Oblivion
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Znajomy
Stalker

Dołączenie: 01 Lip 2010, 11:14
Ostatnio był: 07 Gru 2013, 15:04
Miejscowość: Magazyny Wojskowe
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 7

Postprzez Striełok215 w 29 Lip 2010, 10:59

Ja z serii TES miałem przyjemnośc zapoznac się tylko z Oblivionem. Gra jest naprawdę bardzo udana. Kreator postaci ma dużo możliwości i jest bardzo rozbudowany. Świat? świat IV-órki jest przeogromny rozmaite jaskinie, ruiny i miasta. Mamy możliwośc kupna domów w praktycznie karzdym mieście oraz urozmaicenia go poprzez kupno mebli. Nic dziwnego że tesIV dostał 10/10 :wink:
Jeśli nie jesteś kretyNEM to tego nie czytaj:
:

Ha ha Kretyn :D !!!
Awatar użytkownika
Striełok215
Stalker

Dołączenie: 19 Maj 2010, 20:18
Ostatnio był: 21 Lis 2010, 17:59
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: PMm

Postprzez dorian w 21 Sty 2011, 15:55

TES V: Skyrim - oficjalne szczegóły

Jeśli zrobią tą grę wg. tego, co podają w artykule powinno być ciekawie. A na pewno lepiej, niż w Oblivionie.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Terminus w 21 Sty 2011, 20:45

No gorzej niż Oblivion to chyba nie może być?
Może nas zaskoczą i wrócą do poziomu Daggerfall-a, lub chociaż Morka?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Przemek77 w 24 Sty 2011, 10:12

Terminus napisał(a):No gorzej niż Oblivion to chyba nie może być?
Może nas zaskoczą i wrócą do poziomu Daggerfall-a, lub chociaż Morka?

Oblivion był całkiem dobry. Wnerwiało mnie tylko auto-levelowanie przeciwników.

Boję się w "Skyrim" konsolizacji. Boję się tej masowej tendencji do spłycania gier i ich skracania. Boję się, że fabuła rozbije się na podstawkę i różne "DLC" (czyli zmorę obecnego rynku gier).

Na powrót do komplikacji Morrowinda czy mega-obszerności Daggerfalla jak dla mnie nie ma co liczyć. Sądzę, że będzie to "zimowo-skandynawski Oblivion" i oby chociaż to sie spełniło...
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Kozaki: 118

Postprzez Terminus w 25 Sty 2011, 10:24

Przemek77: Nie mam złudzeń, że zrobią tak rozległy świat jak w Daggerfallu, bo trwało by to baaardzo długo i kosztowało tyle, że produkcja byłaby nieopłacalna. Moje żale do Obka i oczekiwania względem następcy dotyczą głównie warstwy fabularnej, która była w TES IV żenująca i zupełnie nielogicznych rozwiązań w mechanice świata np. przynależność do przeciwstawnych gilii. Do tego powtarzalność i nuda. Podziemia w Daggerfallu były złożone z 4 rodzajów korytarzy ale stanowiły zwykle wyzwanie dla orientacji i zawierały podstawowe zagadki typu: znajdź dźwignię by otworzyć przejście z drugiej strony. A w Obku: "alleluja i do przodu". A największe wyzwanie intelektualne to było strzelenie do posągu z łuku. Żeby gracz nie miał za trudno łuk i strzały leżały obok...
Aż strach przypomnieć, że Daggerfall miał różne zakończenia w zależności od frakcji, którą wybraliśmy...

Tego mi Przemo brakuje. Oblivion to był łatwy h&s, nic więcej.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Przemek77 w 25 Sty 2011, 10:52

Masz rację, co do TES4 - jednak mi się podobał. To znaczy grało mi się ogólnie sympatycznie - jako gra łatwa i przyjemna, o wadach mozna by pisać i pisać.

Daggerfall.... taki największy zarzut, to fakt, że świat był w głownej mierze oparty na losowości co się w sumie zemściło - tysiące jednakowych miasteczek i wiosek. No ale tego się inaczej nie dało zrobić.
Z drugiej jednak strony - o wiele bardziej było to realne w porównaniu do tych wszystkich pięciu miast w TES4 - a gdzie wsie, folwarki, pojedyncze zagrody....? Imponuje mi jednak ta wielkość Daggerfalla - kiedyś zrobiłem eksperyment i postanowiłem dojechać z jednego miasta do drugiego "via koń" - na mapie te miasta nie były specjalnie odległe, po 1,5 godzinie blokowania klaiwsza "W" zapałką - udało się.
w TES4 dojechanie z jednego krańca mapy do drugiego to jakieś 10 minut. Żenada. Imperialna prowncja? Heh... To mnie właśnie w TES4 (i trochę w TES3) bolało - niby "rozległy" świat ale tak naprawdę ma wielkość średniego średniowiecznego miasta. Po jakimś czasie robi sie "duszno". W zasadzie to samo mamy w Morrowindzie.

No i ta strzałka - w takim Daggu - jesli dostało się questa aby znaleźc coś tam w jakichś Lochach of Tramtamtam - to ich lokalizacje trzeba było sobie najpierw odnaleźc na mapie, zaplanować podróż i uważac aby nie zabłądzić bo faktycznie - to były istne labirynty pełne ukrytych przejśc, pułapek i tałatajstwa wszelkiego.

Tak samo jak sie miało quest z zabiciem/pogadaniem z jakąś postacią - nie było wskaźnika, o nie. Należało wypytywac mieszkańców miasta, oni albo mówili, że "ten a ten jest tam", albo, że "gdzieś tam w okolicach świątyni go widzieli"... a nie, że autokompas wskazuje nam drogę.

W Daggu - a nawet w stareńkiej Arenie - było coś tak nieznacznego jak..... pory roku. Tak - w miesiącach zimowych otoczenie się zabielało, często padał śnieg... Morrowind jest prowincją leżącą mniej więcej tak "wysoko" jak Skyrim - dlaczego więc tam mamy cały rok pogodę letnią?
Dlaczego w sumie jest przekłamanie sterf klimatycznych i w Cyrodill mamy klimat europejski a nie tropikalny?

Zamiast ładować moc obliczeniową w shadery, havoki, hi-res tekstury i inne fajerwerki - wzieliby się za porządne wykreowanie świata - ale to już zarzut do większości obecnych erpegów.

Gdzie są dzieci? Żebracy? Karawany z towarami? Po cholerę sa te liczne kościoły jak się w nich nigdy nie odprawia? Festyny? Święta? Jarmarki? Publiczne egzekucje? Rolnicy na polach siejący i zbierający? I tak można długo.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Kozaki: 118

Postprzez MalinaOSG w 14 Lut 2011, 17:36

Jeśli chodzi o Elder Scrolls grałem tylko w Morowinda. Moja ocena co do gry jest bardzo pozytywna przeżyło się wiele przygód w tym tajemniczym świecie. Gdy pierwszy raz grałem zostałem cesarskim żołnierzem, a za drugim razem dołączyłem do złodziei. Co do fabuły bardzo fajna, najbardziej mi się podobał tamta sieć tuneli z zarażonymi (zmutowanymi) istotami. Zakończenie bardzo mnie zawiodło a może po porostu wymagam za dużo jak na tak starą grę? Możliwe, przyzwyczajenie do wyjechanych w kosmos zakończeń :).
Zona jest darem tego świata, a my wolność jesteśmy jej obrońcami, będziemy ją chronić bezapelacyjnie do samego końca a wrogowie zony będą skończeni gdy my z nimi skończymy.

Cytat. Życie jest jak bycie stalkerem zawsze trzeba walczyć oto by móc żyć oto by móc stać się kimś lepszym.

Cytat. Negatywne skutki picia radioaktywnej wódki.
Awatar użytkownika
MalinaOSG
Stalker

Dołączenie: 28 Kwi 2010, 17:04
Ostatnio był: 20 Kwi 2012, 08:40
Miejscowość: Magazyny Wojskowe
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości