Piractfo nie kradzierz?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez Pipboy w 19 Mar 2007, 03:18

Ja tez korzysta³em kiedy¶ z piratów - i wiecie co mnie z tego wyleczy³o? W³a¶nie te pirackie wersje. Zestarza³em siê i siê leniwy zrobi³em:) Po prostu pieprzenie siê z tymi wszystkimi crackami, zabezpieczeniami, obrazami p³yt etc. a to co¶ nie dzia³a³o, a to polska wersja by³a "polskawa";) a to siê gra wykrzacza³a co 10 minut robi±c mi zawiechê systemu.
Znudzi³o mi siê - idê do sklepu, kupujê, odpalam i gram bez problemów. I patche mogê ¶ci±gaæ . W ogóle inaczej siê podchodzi do gry któr± kupi³e¶ ni¿ do czego¶ co ¶ci±gn±³e¶ za darmo. Mia³em tak± sytuacjê kiedy¶ ¿e trafi³em z 5 nowo¶ci - przelecia³em wszystkie w pó³ godziny i w sumie w ¿adn± nie gra³em. Nie dlatego ¿e by³y to s³abe gry - po prostu przy takiej ilo¶ci nie bardzo chcia³o mi siê przysiadywaæ do której konkretniej bo "a jeszcze tamtej nie sprawdza³em".
Teraz jak p³acê za grê 100 z³ to wybieram uwa¿niej - czytam kilka recenzji, wypowiedzi graczy, ogl±dam trailery i jak mnie "wkrêca" to kupujê. Poza tym je¿eli gra jest dobra to zwyczajnie chcê zap³aciæ ludziom którzy to zrobili. Nie dlatego ¿e muszê - po prostu chcê im zap³aciæ za dobrze wykonan± robotê. A zyski mam nadziejê nakrêc± ich do produkcji kolejnych ciekawych tytu³ów.

Touchdown to co napisa³e¶ - masz racjê. Osobi¶cie znam takich ludzi którzy nawet 20 z³ nie zap³ac± za p³ytê z muzyk±,gr± czy filmem bo "mo¿na mieæ za friko". Na takich ju¿ nic nie poradzisz. Najgorsze jest to ¿e soft jest naj³atwiej ukra¶æ -wystarczy emule i ju¿. I nikt ciê nie z³apie. Ogólnie mo¿na jedynie apelowaæ do ludzkiej moralno¶ci...
Image
Awatar użytkownika
Pipboy
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 21:51
Ostatnio był: 04 Maj 2009, 19:44
Miejscowość: ze wsi nad Wisla:)
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Boras w 19 Mar 2007, 10:13

Od razu mowie Sciagam, i na pocz±tku kwietnia kupie raczej nie EK ale polsk± wersje.

Piractfo;p bylo juz tematem poruszanym tutaj wiele razy, jest z³e ale caly czas irytuje mnie porownywanie tego do kradzie¿y auta, nie mowie ze jest to mniejsze z³o ale jest to inne z³o.
a poza tym, s± piraci i piraci, jest grupa ktora kradnie (doslownie kradnie) p³yte i j± rozpowszechnia w sieci, s± ludzie ktorzy to sci±gaj±, co mozna zaliczyc nie tyle do kradziezy co do popierania kradziezy (wiem ze nie jest to zbyt trafne, ale kradn± ci pierwsi ci drudzy maj± z tego korzysci), no is± ludzie ktorzy to sprzedaj± na gie³dach i oni czerpi± jeszcze zyski z czyjejs ciezkiej pracy.

Wg. mnie pierwsza grupa jest najgorsza, 3 pozniej, a 2 na samym koncu, pierwsz± mozna porowanac do tych ktorzy kradn± samochody, drug± do tych ktorzy uzywaj± kradzione czesci fur, a trzeci± do tych ktorzy sprzedaj± kradzione auta i czêsci.
Core duo 1,86 stoj±ce na asusie p5w dh deluxe
2 giga ramu g.skill'a na 800
i moje dziecko ukochane radeon x1900xtx
cieszy mnie to niezmiernie
Awatar użytkownika
Boras
Tropiciel

Dołączenie: 21 Mar 2006, 14:42
Ostatnio był: 03 Sty 2016, 16:07
Miejscowość: Sie biara dzieci?
Kozaki: 3

Postprzez morthi w 19 Mar 2007, 10:21

ksysinek napisał(a): do³aczam do grona piratów, tym razem jako ten 2001 :)
Pozdro dla wszystkich graj±cych.
Ksysinek

jedyne co mozna powiedziec o Tobie to fakt ze Twoi rodzice zle wychowali Cie - najwyrazniej nigdy nie zostales nauczony w domu ze zlodziejstwo jest zle - nigdy nie dowiedziales sie tego ze jesli jestes zlodziejem to jestes rpzestepca

piractwo = zlodziejstwo

no chyba ze w Twoim domu tatus i mamusia tez kradna i masz taki przyklad - jesli tak jest to masz patologiczna rodzine. Jesli tak nie jest - najwyzszy czas zebys zastanowil sie nad swoim postepowaniem zlodzieju

btw - komuter tez ukradles? eee nie? nie dalo sie hardware z neta sciagnac? co za bol

jestes zalosny
morthi
Stalker

Dołączenie: 14 Lut 2007, 08:16
Ostatnio był: 15 Kwi 2014, 16:46
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 1

Postprzez Touchdown w 19 Mar 2007, 10:24

Nawi±zuj±c to wypowiedzi monsa z tematu o Edycji Kolekcjonerskiej:

mons napisał(a):Wiecie ju¿ czemu developerzy nie chc± wydawaæ gier na PC? eh... wiem, ¿e na konsolach te¿ jest piractwo, ale nie w takim stopniu... (...)

To i tak nie przejdzie. Póki co faktycznie konsole nie s± tak trawione przez piractwo jak PC, ale to tylko kwestia czasu. Konsole z, nie ma co ukrywaæ, ¶wietnym produktem w postaci Xbox360 na czele staj± siê coraz bardziej popularne i osobi¶cie uwa¿am, ¿e prêdzej czy pó¼niej bêd± na ca³ej linii lepszymi maszynkami do grania ni¿ PC. I kiedy (lub je¶li, jak kto woli) PC pozostanie platform± tylko do MMO (World of Warcraft), konsole równie¿ przetrzebi fala piractwa nie mniejszego ni¿ obecnie na PC.

Boras
Mo¿na siê tak usprawiedliwiaæ. Ale efekt na wiêksz± skalê jest taki sam.
Awatar użytkownika
Touchdown
Retired

Dołączenie: 07 Maj 2005, 14:01
Ostatnio był: 29 Maj 2015, 17:06
Kozaki: 26

Postprzez morthi w 19 Mar 2007, 10:51

Boras napisał(a):piraci, jest grupa ktora kradnie (doslownie kradnie) p³yte i j± rozpowszechnia w sieci, s± ludzie ktorzy to sci±gaj±, co mozna zaliczyc nie tyle do kradziezy co do popierania kradziezy (wiem ze nie jest to zbyt trafne, ale kradn± ci pierwsi ci drudzy maj± z tego korzysci), no is± ludzie ktorzy to sprzedaj± na gie³dach i oni czerpi± jeszcze zyski z czyjejs ciezkiej pracy.

piractwo = zlodziejstwo. Nie wierzysz? odsylam do kodeksu karnego art 278 § 2 - tyle mam do powiedzenia w tej kwesti

pirat kmputerowy to taki sam zlodziej jak zlodziej samochodu - zadne tlumaczenie nie jest wlasciwe. Zastanawia mnie czy rodzice takich piratow tego ich nauczyli - czy piraci wyniesli z domu wlasnie takie poszanowanie cudzej wlasnosci - moze to wlasnie rodzice ich nauczyli ze nalezy krasc bo to jest prawidlowe postepowanie i sami kradna? a pozniej mamy takie tlumaczenia jakie czesto widzimy w sieci
morthi
Stalker

Postprzez Boras w 19 Mar 2007, 11:00

HAHA, lubie miec racje (ktorej tu nie mam tak do konca) ale jeszcze bardziej jak ludzie mysl± ze mnie z³apali, a mnei nie zlapali

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osi±gniêcia korzy¶ci maj±tkowej.

czyli ci pierwsi i ci trzeci
Ci drudzy nei osi±gaj± korzysci maj±tkowych, zgadzam sie ze jest to bardzo z³e, i przez piratów my mamy drozsze gry (bo gdyby popyt byl wiekszy to ceny by spadly(odwrotnie do normalnych zachowan rynku)) ale nei jest to z³odziejstwo. Mnie poprostu zawsze irytowal fakt porownywania tego do z³odziejstwa, chcecie porownywac, znajdzcie cos trafniejszego
Awatar użytkownika
Boras
Tropiciel

Postprzez morthi w 19 Mar 2007, 11:02

Boras napisał(a):Ci drudzy nei osi±gaj± korzysci maj±tkowych, zgadzam sie ze jest to bardzo z³e, i przez piratów my mamy drozsze gry (bo gdyby popyt byl wiekszy to ceny by spadly(odwrotnie do normalnych zachowan rynku)) ale nei jest to z³odziejstwo. Mnie poprostu zawsze irytowal fakt porownywania tego do z³odziejstwa, chcecie porownywac, znajdzcie cos trafniejszego

skoro nie masz pojecia o prawie to dlaczego zabierasz w tej sprawie glos?
racje mzoesz miec tylko co z tego skoro jest ona bledna? z blednej przeslanki jestes w stanie udowodnic wszystko

skoro masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem zachecam Cie do zapoznania sie z definicja "osiagniecia korzysci majatkowej"
morthi
Stalker

Postprzez Weak Flesh w 19 Mar 2007, 11:18

IMO nic z³ego siê nie stanie, je¶li kto¶ ¶ci±gnie sobie STALKERa dzisiaj, a kupi za dwa tygodnie. Gorzej gdyby na ¶ci±gniêciu siê skoñczy³o :wink:
Image
Awatar użytkownika
Weak Flesh
Kot

Dołączenie: 24 Lut 2007, 23:33
Ostatnio był: 19 Cze 2007, 15:22
Miejscowość: Poznañ

Postprzez morthi w 19 Mar 2007, 11:19

ciaganie stalkera to zwykla kradziez - wiec skoro uwazasz ze kradnac nic zlego nie robisz... coz... szkoda mi Ciebie

Twoi rodzice nie za dobrze Cie wychowali i nie przekazali CI wlasciwych wartosci
morthi
Stalker

Postprzez Weak Flesh w 19 Mar 2007, 11:34

Oczywi¶cie - ¶ci±ganie programu do którego nie posiadamy praw autorskich to kradzie¿. Ale je¿eli kradzie¿ bêdziemy bardziej liberalnie rozumieæ jako pozbawienie kogo¶ zysku który kto¶ móg³ osi±gn±æ, to ¶ci±gniêcie gry i kupienie jej w sklepie za 2 tygodnie absolutnie pod kradzie¿ nie podpada. Nie wiem sk±d ta nagonka na ludzi którzy ¶ci±gnêli a i tak kupi±, zamiast na paso¿ytów którzy nie wydadz± ani z³otówki. Bo chyba jest miêdzy nimi ma³a ró¿nica.

morthi napisał(a):Twoi rodzice nie za dobrze Cie wychowali i nie przekazali CI wlasciwych wartosci

Nie tobie to oceniaæ.
Image
Awatar użytkownika
Weak Flesh
Kot

Dołączenie: 24 Lut 2007, 23:33
Ostatnio był: 19 Cze 2007, 15:22
Miejscowość: Poznañ

Postprzez morthi w 19 Mar 2007, 11:49

Weak Flesh napisał(a):je¿eli kradzie¿ bêdziemy bardziej liberalnie rozumieæ jako pozbawienie kogo¶ zysku który kto¶ móg³ osi±gn±æ, to ¶ci±gniêcie gry i kupienie jej w sklepie za 2 tygodnie absolutnie pod kradzie¿ nie podpada. Nie wiem sk±d ta nagonka na ludzi którzy ¶ci±gnêli a i tak kupi±, zamiast na paso¿ytów którzy nie wydadz± ani z³otówki. Bo chyba jest miêdzy nimi ma³a ró¿nica.

widze ze nie masz w ogole pojecia o prawie - czas Cie oswiecic (jak i wielu Tobie podobnych forumowiczow ktorzy nie uwazaja sciagania za kradziez):

"piractwo komputerowe" jest niczym innym jak charakterystyczna ze wzglêdu na specyfike programu komputerowego kradzieza. Odpowiedzialnosc za tego typu czyn przewiduje art. 278 par. 1kk, ktory mowi: "Kto zabiera w celu przywlaszczenia cudza rzecz ruchoma podlega karze pozbawienia wolnosci od 3 miesiêcy do 5 lat". A w odniesieniu do programu komputerowego par. 2 tegoz art. stwierdza: "Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osi±gniecia korzysci maj±tkowej".

Korzyscia majatkowa w przypadku kopiowania i sprzedazy "pirackiego" oprogramowania jest uzyskanie zysku ze zbycia tych programow. Nabywca nielegalnego oprogramowania ponosi odpowiedzialnosc karna jako nabywca kradzionej rzeczy na mocy art. 293kk. ktory stosuje sie odpowiednio do programow komputerowych. W tym przypadku dzia³anie w celu osiêgniecia korzysci maj±tkowej zgodnie z literatur± przedmiotu polega tak na zwiêkszeniu aktywow jak i zmniejszeniu pasywow. Chodzi wiec to ze kupujemy plyte piracka z programem komputerowym za np. 20 zl badz tez pobieramy "za darmo" a nie w cenie jakiej zada osoba uprawniona do jego dystrybucji czyli np. 100 zl.

piractwo jest kradzieza wlasnosci intelektualnej

"W rozumieniu prawa karnego, kradzie¿ to zabór w celu przyw³aszczenia cudzej rzeczy ruchomej. Istot± zaboru jest wyjêcie cudzej rzeczy ruchomej spod w³adztwa osoby uprawnionej do niepodzielnego w³adania [dysponowania] t± rzecz±. Rzecz ruchoma to ka¿dy przedmiot o w³a¶ciwo¶ci materialnej, który daje siê przeliczyæ na pieni±dze.

Rzecz ruchoma ma jeszcze te w³a¶ciwo¶æ, ¿e mo¿na ja przenosiæ z miejsca na miejsce. Do rzeczy ruchomych zaliczane s± tak¿e pieni±dze i papiery warto¶ciowe. Przedmiotem kradzie¿y w rozumieniu kodeksu karnego nie mog± wiêc byæ nieruchomo¶ci, np. pole, dom, staw czy las. Je¿eli jednak okre¶lony przedmiot mo¿e zostaæ od nieruchomo¶ci od³±czony, to jego zabór w celu przyw³aszczenia stanowi kradzie¿. Mo¿na zatem ukra¶æ drzewo z lasu, okno po wymontowaniu, ziemniaki z pola czy ryby ze stawu.

Nie mo¿na ukra¶æ przedmiotów dobrowolnie porzuconych, albowiem takie porzucenie stanowi sposób wyzbycia siê prawa w³asno¶ci. Chwilowe pozostawienie bez dozoru rzeczy nie jest jednak jej porzuceniem. Nie jest te¿ porzuceniem rzeczy jej zapomnienie, np. w przedziale w poci±gu czy w sklepie. Tak¿e rzecz ukryta przez w³a¶ciciela w okre¶lonym miejscu, np. zakopana w ogrodzie w celu zabezpieczenia przed dostêpem obcych osób, nie jest mieniem porzuconym. Obowi±zuj±ce aktualnie przepisy uznaj± za kradzie¿ uzyskanie bez zgody uprawnionej cudzego programu komputerowego, je¿eli tylko nastêpuje to w celu osi±gniêcia korzy¶ci maj±tkowej. Uzyskanie mo¿e polegaæ na skopiowaniu tego programu albo na zabraniu no¶nika informacji z zawarto¶ci± cudzego programu. Kradzie¿± jest tak¿e bezprawne pobieranie energii [elektrycznej, cieplnej] oraz karty bankomatowej.

Kradzie¿ zaliczana jest do tzw. przestêpstw kierunkowych. Sprawca musi wiêc dzia³aæ w ¶ci¶le okre¶lonym celu. Tym celem jest przyw³aszczenie rzeczy cudzej, czyli postêpowanie z ni± tak, jakby by³o siê jej w³a¶cicielem. Zasady odpowiedzialno¶ci za kradzie¿ wymagaj± ponadto ustalenia, ¿e sprawca mia³ ¶wiadomo¶æ faktu, ¿e zabiera rzecz cudz±. Je¿eli rzecz stanowi wspó³w³asno¶æ dwu lub wiêcej osób, to zadysponowanie ni± przez jednego z nich bez zgody pozosta³ych jest kradzie¿±. Kradzie¿± jest te¿ zabranie rzeczy cudzej po to, ¿eby j± przekazaæ do dyspozycji innej osoby czy np. zniszczyæ. Do przypisania odpowiedzialno¶ci za kradzie¿ nie jest tym samym konieczne ustalenie, ¿e sprawca kierowa³ siê zamiarem osi±gniêcia korzy¶ci maj±tkowej dla siebie lub kogo¶ innego.

Je¿eli kto¶ znajduje siê legalnie w posiadaniu mienia stanowi±cego cudz± w³asno¶æ, a nastêpnie mienie to sobie przyw³aszcza, np. sprzedaj±c je, dopuszcza siê nie kradzie¿y ale przyw³aszczenia, które stanowi odrêbne od kradzie¿y przestêpstwo. Jednak zabieraj±c mienie pracodawcy i postêpuj±c z nim, jak ze swoim, pracownik dopuszcza siê kradzie¿y. Odpowiedzialno¶æ karna za kradzie¿ w istotnym stopniu uwarunkowana jest warto¶ci± skradzionego mienia. W przypadku, gdy warto¶æ ta nie przekracza kwoty 250 z³ czyn stanowi wykroczenie i podlega ¶ciganiu w trycie postêpowania w sprawach o wykroczenia. W takiej sytuacji sprawcy grozi kara aresztu od 5 do 30 dni, kara ograniczenia wolno¶ci 1 miesi±ca, wzglêdnie grzywna od 20 do 5 tys. z³otych. Sprawê rozpoznanie S±d Grodzki, a oskar¿ycielem z zasady jest Policja. W przypadku kradzie¿y mienia o warto¶ci przekraczaj±cej 250 z³ sprawca dopuszcza siê kradzie¿y w formie wystêpku. Czyn tego rodzaju w postaci podstawowej zagro¿ony jest kar± pozbawienia wolno¶ci od 3 miesiêcy do 5 lat [art.278. § 1 kk]. Je¿eli jednak okoliczno¶ci czynu nie s± szczególnie ra¿±ce mo¿na i przyj±æ, ¿e stanowi on wypadek mniejszej wagi sprawcy grozi kara kara pozbawienia wolno¶ci od 1 miesi±ca do 1 roku, kara ograniczenia wolno¶ci do 2 lat albo grzywna [ art. 278. § 2. kk]. Dobrowolne naprawienie szkody w ca³o¶ci przez zwrócenie rzeczy pokrzywdzonemu lub wyp³acenie odszkodowania umo¿liwia jednak s±dowi zastosowanie nadzwyczajnego z³agodzenia kary, a nawet odst±pienie od jej wymierzenia [art. 295. § 1 kk]. W przypadku natomiast dokonania kradzie¿y mienia znacznej warto¶ci lub kradzie¿y dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury nale¿y siê liczyæ z mo¿liwo¶ci± orzeczenia przez s±d kary do 10 lat pozbawienia wolno¶ci [art.294 § 1 i 2 kk].

Szczególne [kwalifikowane] postacie kradzie¿y to w³amanie, rozbój, kradzie¿ rozbójnicza i wymuszenie. " - www.zielona-gora.po.gov.pl/ciekawostki.php?idt=110

Pojêcie programu komputerowego. Zgodnie z definicj± podan± przez K.Golat, R.Golat jest to: "logicznie uporz±dkowany ci±g instrukcji, przeznaczony do uzyskania za po¶rednictwem sprzêtu komputerowego po¿±danego przez u¿ytkownika systemu informatycznego wyniku, który w wielu wypadkach sprowadza siê do otrzymania poszukiwanej informacji". Ochronie podlega ka¿dy program bez wzglêdu na warto¶æ, przeznaczenie i formê wyra¿enia.

Osob± uprawnion± w rozumieniu przepisu jest osoba posiadaj±ca do niego prawo w rozumieniu ustawy o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych. Mo¿e to byæ twórca programu, a tak¿e w niektórych sytuacjach równie¿ pracodawca twórcy czy wydawca programu komputerowego.

Uzyskanie w tym przypadku oznacza skopiowanie programu. Oczywi¶cie nie ma znaczenia z jakiego ¼ród³a kopiujemy czy z CD-ROMu, dyskietki, czy z zasobów serwera. Skopiowanie do pamiêci RAM równie¿ jest uzyskaniem w rozumieniu tego przepisu.

Mam nadzieje ze nie jest to za trudne do zrozumienia
morthi
Stalker

Postprzez Boras w 19 Mar 2007, 13:59

piêknie i cudownie, ja powiedzialem tylko moj drogi ze. Paragraf ktory mi podales nie odnosi sie w rzaden sposob do tego co ja napisalem, dlatego ze piraci sci±gaj±cy z internetu programy i gry ni eodnosz± w ten sposob korzysci maj±tkowych, nie czytalem zadnego innego paragrafu poniewaz nie interesowal mnie zadne inny.

Nie mozesz mowic mi ze nie potrafie czytac ze zrozumieniem poniewaz wszystko co napisalem , odnosilo sie bardzo ladnie do twojej wypowiedzi i paragrafu ktory mi podales. Juz predzej ja moglbym to tobie zarzuciæ, poniewwaz nei zrozumiales tego ze ja tylko zwrocilem uwage na to ze paragraf ktory podales nie odnosi sie do mojej poprzedniej wypowiedzi,

Niestety znam ludzi takich jak ty, jestes pewny siebie, i tylko ty masz racje uwazasz ze piractwo to kradziesz (nie mowie ze b³êdnie) i ¿aden argument do ciebie nie przemowi, bo nawet nei probujesz go zrozumiec.

Najfajniejsze polemiki prowadzi sie gdy tak naprawde broni sie tego kogos, czegos z czym sie nie zgadzamy ale sprobujemy spojrzec abstrakcyjnie na argumenty strony przeciwnej
Awatar użytkownika
Boras
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości