Cześć mam pytanie do ludzi, którzy się interesują grafiką i grami. Mam problem z grafą w grze NFS ProStreet jak jadę to obraz mi się łamie i gra czasami mi się zawiesza. Sterowniki mam 8.52 (chyba takie, nie pamiętam dokładnie)
jeżeli ekran się załamuje to może być to wina przegrzania układu GPU (karty graficznej). Jest to podstawowy objaw. Gdyby karta była za słaba to by się po prostu cięło, a ona się musi solidnie grzać.
CPU:i7 7700GPU:Gigabyte RTX2060 SuperRAM:16GB DDR4PSU:Be-Quiet 750W Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Pewnie zainwestuje w dodatkowy wentylator. Może coś pomoże, tak jest to podstawowy objaw. I jest coś jeszcze jak miałem starą kartę radka 9550 to przy zainstalowaniu sterowników ekran przy wł. mrugał mi na czarno a teraz, gdy mam tą kartę to cały czas mi mruga przy wł. na czarno może to być też związane z tym że się przegrzewa??
Najlepiej jakbyś ją rozebrał, wyczyścił z kurzu, wytarł gpu, nałożył świeżą pastę termo-przewodzącą i założył z powrotem chłodzenie. Obstawiam, że kostki pamięci się grzeją mocno
Dzisiaj ją wyciągnąłem i wyczyściłem z kurzu bo trochę tego było i procek też wyczyściłem i pastę zdarłem starą bo już wyschła całkiem i kartę jeszcze rozbiorę na weekendzie bo jestem w interku i nie mam jak pracować i kondensatory patrzyłem tak przez chwilę to nie zauważyłem nic, ale popatrzę dokładnie jak będę w domu. Kupie pastę i założę na procek i kartę. Się zobaczy;P
Edit 1: Kostki też mi się grzeją od serca;/ Płyta ASRock P4i45g
EDIT: 2
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pod radiatorem jest pasta czy taśma termo-przewodząca?? Bo nie wiem czy rozbierać kartę i nakładać nową pastę. Będę wdzięczny o szybko odpowiedź do wieczora;)
Chłopie nie ma sensu - ta karta to zwykły gniot - nic Ci nie da podkręcanie skoro cała reszta jest na minus: pamięci DDR2, 64bit, przepustowość 8GB/s - wymień ją bo gra nie warta świeczki...
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Damn... podkręcać tą kartę, to trzeba mieć naprawdę tupet. HD 3450 to karta do Office'a, a nie do gier więc nie wiem po co chcesz zwiększać jej wydajność. Kup sobie jakiegoś GF 7600/HD 3650 za parę złociszy i już.