Witam wszystkich
Posiadasz kartę z rodziny Creative? Denerwuje Cię słaby support techniczny i mierna jakość sterowników? Jesteś ofiarą różnych błędów w odtwarzaniu dźwięku i crash'ów?
Możesz to zmienić!Po tym pompatycznym wstępie chciałbym zaznaczyć, że wszystko opisane tutaj
robicie na własną odpowiedzialność tylko i wyłącznie! Mimo, że ja nie mam żadnych problemów z tymi sterownikami, nie znaczy to, że Wy nie będziecie ich mieć. Ok, no to do dzieła.
Na początek może przytoczę Wam opis tych driverów:
What is Pax?
Formally known as Youpax, Pax was founded by Robert McClelland 5 years ago, who is continuing to provide an alternative tweaked driver to the Official driver released by Creative.
Why should I install this Pax alternative?
Pax is aimed at improving sound quality and to give a more deeper bass sound, while retaining the clarity of the overall output audio. Most users continue to use Pax drivers once moving over and never look back!
Generalnie chodzi o to, że sterowniki dają głębszy bas i ogólnie "czyszczą" dźwięk. Różnica jest zauważalna nawet u mnie na pierdziawkach od Geniusa. Bazują one na ostatnich, stabilnych driverach od Creative.
Pierwsze, co trzeba zrobić, to wejść na
stronę sterowników PAX. Znajdziecie tam całą masę wątków o tych sterownikach, tutoriali i dyskusji na ich temat. Możecie się zarejestrować i ewentualnie zadać pytania autorowi, jeśli macie jakieś wątpliwości. Dział downloadu znajduje się
TUTAJ. Może przerazić Was ilość postów, ale jak się uważnie przyjrzeć, to wszystko jest dobrze uporządkowane

Zakładam, że znacie angielski w miarę dobrze, więc nie będziecie mieli problemów ze znalezieniem posta, w którym widnieje nazwa waszej karty dźwiękowej. Posty z końca wątku są najnowsze, więc powinniście przeszukiwać go od końca, aż traficie na daną kartę (przykładowo Sound Blaster X-Fi XtremeGamer). Wtedy wystarczy kliknąć w link i pobrać sterowniki.
Jak toto instalować? Należy usunąć wszelkie pozostałości starych sterownikow, usuwając je przez Menedżer Urządzeń, przeczyszczenie systemu CCleaner'em oraz użycie programu typu Driver Sweeper (który polecam). Gdy już będziecie mieli zupełnie "czysty" OS, odpalacie setup.exe, klikacie "next" i instalujecie. System może krzyczeć, że drivery nie są podpisane cyfrowo, należy to oczywiście zignorować. Po wszystkim następuje restart komputera. I voila!
Nie wiem, jak sprawa wygląda przy SB X-Fi, ale ja na mojej Audigy 2 ZS zawsze wyciszam wszystkie wejścia i wyjścia, oprócz oczywiście samych głośników. Preferowane jest też ustawienie mikrofonu na jakość DVD (szczególnie na Win 7 ma to znaczenie). Jakość dźwięku wyjścia ustawiacie wg. własnych upodobań, zwykle jest ona ustawiona na max. Ja musiałem też skorygować ustawienia trebli i basu, ponieważ suwaki były ustawione na minimum.
Jeszcze raz powtarzam,
nie biorę odpowiedzialności za cokolwiek, z pretensjami lecieć na forum Pax

. Aha, chciałbym też nadmienić, że ten post nie ma absolutnie na celu reklamować w/w sterowników, nie zachęca też do ich instalacji, robicie to z własnej woli. Te drivery są darmowe, obsługują wszystko to, co zwykłe od Creative, włącznie z EAX'em (w Win Vista i 7 potrzebny program Alchemy, tak jak do zwykłych sterów). No, to by było na tyle, w razie pytań pisać.
Aha, zapomniałem wspomnieć o sterownikach dla
Realteka HD (stąd drugi człon tytułu). Ten sam autor zabrał się za polepszanie dźwięku w popularnej karcie zintegrowanej, pakowanej prawie do każdej mainstream'owej płyty głównej.
Wszelkie informacje możecie znaleźć na forum Pax.