Ulepszone sterowniki dla Sound Blaster i nie tylko

Ulepszone sterowniki dla Sound Blaster i nie tylko

Postprzez Bambosz107 w 16 Kwi 2011, 11:04

Witam wszystkich :)

Posiadasz kartę z rodziny Creative? Denerwuje Cię słaby support techniczny i mierna jakość sterowników? Jesteś ofiarą różnych błędów w odtwarzaniu dźwięku i crash'ów? Możesz to zmienić!

Po tym pompatycznym wstępie chciałbym zaznaczyć, że wszystko opisane tutaj robicie na własną odpowiedzialność tylko i wyłącznie! Mimo, że ja nie mam żadnych problemów z tymi sterownikami, nie znaczy to, że Wy nie będziecie ich mieć. Ok, no to do dzieła.

Na początek może przytoczę Wam opis tych driverów:

What is Pax?

Formally known as Youpax, Pax was founded by Robert McClelland 5 years ago, who is continuing to provide an alternative tweaked driver to the Official driver released by Creative.

Why should I install this Pax alternative?

Pax is aimed at improving sound quality and to give a more deeper bass sound, while retaining the clarity of the overall output audio. Most users continue to use Pax drivers once moving over and never look back!

Generalnie chodzi o to, że sterowniki dają głębszy bas i ogólnie "czyszczą" dźwięk. Różnica jest zauważalna nawet u mnie na pierdziawkach od Geniusa. Bazują one na ostatnich, stabilnych driverach od Creative.

Pierwsze, co trzeba zrobić, to wejść na stronę sterowników PAX. Znajdziecie tam całą masę wątków o tych sterownikach, tutoriali i dyskusji na ich temat. Możecie się zarejestrować i ewentualnie zadać pytania autorowi, jeśli macie jakieś wątpliwości. Dział downloadu znajduje się TUTAJ. Może przerazić Was ilość postów, ale jak się uważnie przyjrzeć, to wszystko jest dobrze uporządkowane :E Zakładam, że znacie angielski w miarę dobrze, więc nie będziecie mieli problemów ze znalezieniem posta, w którym widnieje nazwa waszej karty dźwiękowej. Posty z końca wątku są najnowsze, więc powinniście przeszukiwać go od końca, aż traficie na daną kartę (przykładowo Sound Blaster X-Fi XtremeGamer). Wtedy wystarczy kliknąć w link i pobrać sterowniki.

Jak toto instalować? Należy usunąć wszelkie pozostałości starych sterownikow, usuwając je przez Menedżer Urządzeń, przeczyszczenie systemu CCleaner'em oraz użycie programu typu Driver Sweeper (który polecam). Gdy już będziecie mieli zupełnie "czysty" OS, odpalacie setup.exe, klikacie "next" i instalujecie. System może krzyczeć, że drivery nie są podpisane cyfrowo, należy to oczywiście zignorować. Po wszystkim następuje restart komputera. I voila!

Nie wiem, jak sprawa wygląda przy SB X-Fi, ale ja na mojej Audigy 2 ZS zawsze wyciszam wszystkie wejścia i wyjścia, oprócz oczywiście samych głośników. Preferowane jest też ustawienie mikrofonu na jakość DVD (szczególnie na Win 7 ma to znaczenie). Jakość dźwięku wyjścia ustawiacie wg. własnych upodobań, zwykle jest ona ustawiona na max. Ja musiałem też skorygować ustawienia trebli i basu, ponieważ suwaki były ustawione na minimum.

Jeszcze raz powtarzam, nie biorę odpowiedzialności za cokolwiek, z pretensjami lecieć na forum Pax :P . Aha, chciałbym też nadmienić, że ten post nie ma absolutnie na celu reklamować w/w sterowników, nie zachęca też do ich instalacji, robicie to z własnej woli. Te drivery są darmowe, obsługują wszystko to, co zwykłe od Creative, włącznie z EAX'em (w Win Vista i 7 potrzebny program Alchemy, tak jak do zwykłych sterów). No, to by było na tyle, w razie pytań pisać.

Aha, zapomniałem wspomnieć o sterownikach dla Realteka HD (stąd drugi człon tytułu). Ten sam autor zabrał się za polepszanie dźwięku w popularnej karcie zintegrowanej, pakowanej prawie do każdej mainstream'owej płyty głównej. Wszelkie informacje możecie znaleźć na forum Pax.
Go Go Power Rangers!!

Za ten post Bambosz107 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Reklamy Google

Re: Ulepszone sterowniki dla Sound Blaster i nie tylko

Postprzez caleb59 w 16 Kwi 2011, 11:41

Osobiście używam tych (mam Audigy SE): http://forums.creative.com/t5/Sound-Bla ... m-p/553341
@Bambosz107 możesz z nudów kiedyś sprawdzić sobie te sterowniki (masz Audigy 2 ZS): http://forums.creative.com/t5/Sound-Bla ... m-p/554398
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:54
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 679

Postprzez Bambosz107 w 16 Kwi 2011, 11:49

Tak, tylko że:

No, this driver does not improve sound quality nor increase performance.

Przez pewien czas używałem tego Support Pack'a, najważniejszą rzeczą, jaką umożliwia na kartach Audigy jest chyba tryb CMSS2. Cała reszta 'tweaków' jest dostępna np. poprzez doinstalowanie z płytki Audigy 4 (jeśli mamy standardowe sterowniki Creative'a lub Pax'y). Generalnie nie poczułem żadnej różnicy pomiędzy tą paczką daniel'a k a oryginalnymi sterownikami (bo i tak nie używam CMSS2). Mogę natomiast polecić w/w Pax'y, znacząco poprawiają jakość dźwięku, co chyba jest najważniejsze.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Kozaki: 87

Postprzez caleb59 w 01 Gru 2011, 13:18

Uuu przykra niespodzianka - to badziewie nie rozpoznaje mojej karty dźwiękowej mimo, że jest wymieniona jako produkt współpracujący ze sterownikiem - cóż - no to się "natestowałem"... :facepalm: :-/
Niestety sterownik nie współpracuje z kartami Audigy SE co jest IMO kompletnym debilizmem i brakiem profesjonalizmu w podejściu autora sterowników do tematu...
---------------
Testowałem ponownie PAX'y pod Windows 7 zainstalowały się normalnie - jakość dźwięku jest poprawna ale niestety sterowniki te nie oferują takich bajerów jak X-Fi Crystalizer, który ZNACZĄCO podbija jakość dźwięku, dlatego opamiętałem się i wróciłem do swoich modowanych sterowników: http://forums.creative.com/showthread.php?t=553341 ,które są o niebo lepsze!
---------------
Ukazały się nowe wersje sterowników dla kart Creative:

* P17X Series Support Pack 3.0 (08/20/2014) - AudigySE/Value/LS_Live24-bit_X-FiXtremeAudio_SB5.1VX: http://forums.creative.com/showthread.php?t=709515

* SB X-Fi Series Support Pack 3.0 (08/11/2014): http://forums.creative.com/showthread.php?t=709286

* SB Audigy Series Support Pack 5.0 (05/01/2014): http://forums.creative.com/showthread.php?t=706277
Ostatnio podbity przez caleb59, 01 Gru 2011, 13:18
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:54
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 679

Powróć do Oprogramowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość