Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez Red Liquishert w 13 Paź 2010, 16:57

Axideus nikt nawet bóg nie jest doskonały. Jeśli istnieje ma swoje wady i zalety. Wady? Np. Jak już wspominałem bezczynność wobec tragedii. A nawet pycha. Przechwałki o potędze swego syna. Zalety? Np. Ruszenie tyłka i stworzenie świata. A sens życia? W tej sprawie legat ma rację.
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Dołączenie: 07 Sty 2010, 16:13
Ostatnio był: 16 Gru 2021, 16:32
Miejscowość: Chuj wie, Polska Ź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 167

Reklamy Google

Postprzez Papa Mobile w 29 Paź 2010, 18:21

von Carstein napisał(a):... skończymy w dole, robaczki i piesie nas ogryzą...

W wersji bez Boga... robaczki...
TRUUUUUUUU!

Nie ma innej drogi IMO przełożymy to na tablicę Mendelejewa i już wiemy czym się staniemy, to podyktują nasze uczynki w realu.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Postprzez k4r00 w 01 Lis 2010, 13:30

Tak poczytałem pare waszych postów i z niektórymi się zgodzę a z niektórymi - nie. Osobiście czasem zastanawiam się nad tym po co ten świat, jeśli jest niedoskonały i spotykają nas problemy. Sam nie jestem gorliwym katolikiem i czasem zastanawiam się czy ten Bóg istnieje czy to tylko bajka, którą w jakiś sposób wymyślili ludzie. Tak jak Kuballa lubię żyć po swojemu, tzn. palę papierosy, czasem podrywam dziewczyny, czasem zapale jakąś trawkę i czasem napiję się piwa czy coś (ale to rzadko). Nie lubię zgłębiać sensu życia i po prostu czekam w ciszy na to co przyniesie kolejny dzień, starając się żyć jak przeciętny, dobry człowiek. Co do postu Reda to zgadzam się z tym że jeśli Bóg istnieje, to powinien dawać jakieś znaki, wspomagać w trudnych chwilach. Często wielu ludzi odchodzi od wiary, mówiąc: "A mam to w dupie, jeśli Bóg mi nie pomaga to na co mi ta modlitwa?" Ech trochę się rozpisałem. Na koniec dodam że legat ma rację - wszyscy pójdziemy kiedyś pod ziemię. :wink:
Suck the tears of my dick, you ugly mud-fuckers!
Awatar użytkownika
k4r00
Ekspert

Dołączenie: 30 Wrz 2010, 00:07
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 16:55
Miejscowość: Miasto prywatne
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 160

Postprzez Lucjusz w 15 Gru 2010, 00:12

Według mnie ludzie religią, wiarą w rzeczy nadprzyrodzone uzupełniają to czego nauka nie tłumaczy, to czego jeszcze nie odkryliśmy. Im dalej sięgnąć w naszą przeszłość tym mniej wiedzieliśmy o otaczającym nas świecie i prawach, które nim rządzą a jakoś je trzeba było wytłumaczyć i tu nasza ludzka wyobraźnia stworzyła bogów, proroków, cuda itd. Po prostu my jako ludzki gatunek nie cierpimy żyć w niewiedzy, jeżeli nie możemy znaleźć odpowiedzi to sami sobie ją wymyślamy. W czasach obecnych nauka daje odpowiedź na coraz więcej pytań i religia powoli staje się "przestarzała" i dlatego wielu ludzi odwraca się od wiary ale zawsze będą jakieś niewiadome, które trzeba będzie sobie jakoś wytłumaczyć. Wielu rzeczy nigdy nie będziemy w stanie pojąć/zrozumieć bo jesteśmy "tylko" ludźmi i nasz umysł (mimo iż nie wykorzystywany w 100% :wink: ) ma swoje ograniczenia a wszechświat jak na razie nie. Co do śmierci to nie wiem jak z nią jest ale jak każdy kiedyś się przekonam, jedyne co możemy zrobić to mieć dzieci, one swoje itd. Nieśmiertelność tkwi w naszych genach które przekazujemy dalej, a w nich informacje o nas i to jest piękne.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Woland w 15 Gru 2010, 17:18

Religia?W żadną istotę nadprzyrodzoną nie wierzę, ale nie wykluczam że taka może istnieć.
Co uważam o religiach?Moim zdaniem z religiami jest tak jak to twierdził Marks:
-,,Nędza religijna jest jednocześnie wyrazem rzeczywistej nędzy i protestem przeciw nędzy rzeczywistej. Religia jest westchnieniem uciśnionego stworzenia, sercem nieczułego świata, jest duszą bezdusznych stosunków. Religia jest opium ludu. ``
-,,Religia to tylko słońce złudne, póty obracające się wokół człowieka, póki człowiek nie umie obracać się wokół siebie samego.``

Uważam że czy ktoś wierzy czy nie-nie ma to znaczenia.Ważne jaki ktoś jest.
Po śmierci raczej niestety nie ma nic.

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Markus Markt w 13 Kwi 2011, 01:59

Hmm Stalkerom się myśleć nie chce... to przesilenie wiosenne, rozumiem... Bierzcie :+: ,popijcie tym :wódka: i piszcie bo temat równie ciekawy co beztematyczny (o niczym czyli o wszystkim :-)).

Właściwie to każdy człowiek wierzy w wiele rzeczy tyczących się ogółem całego życia, a niekoniecznie musi być wśród nich "Bóg". Np. można wierzyć w bycie szczęśliwym dzięki fortunie lub/i miłości, ja wierzę że jak zaścielę swoje łóżko mama będzie szczęśliwsza (przynajmniej tego dnia). Dla mnie rozumienie postaci Boga ostatnio dosyć drastycznie się zmieniło. Jeśli pomyśleć o sensie życia to jako mały chłopiec mówiłem do mamy "mamusiu, po co my żyjemy? przecież to nie ma sensu, co dzień trzeba kupować jedzenie, potem je jeść i tak w kółko, tylko po to żeby żyć?!". Z perspektywy dojrzałego człowieka te rozterki mogą się wydawać śmieszne i typowe dla 6-latka, ale myślę że trafiają one w sedno sprawy. Niemożliwe jest znaleźć sens istnienia skoro wszystko co robimy to jest właśnie istnienie, życie. Jeśli staram się codziennie biegać po to żeby być zdrowszym, to znaczy że biegam również dla życia, bo zdrowie zawiera się w życiu, a jeśli biegam po to by lepiej wyglądać i podobać się dziewczynom to również biegam dla życia bo seksualność to jeden z wielu aspektów życia. Więc biegam bo żyję i biegam dla życia. Właściwie spróbujcie sobie wyobrazić wszystko co dotyczy człowieka jako szkolną ilustrację zbiorów i znaleźć jeden zbiór/wyraz który zawierał by wszystkie inne pojęcia, rzeczy sprawy. Na ten czas mocno wierzę (bo wiem, tfu!, wydaje mi się że nic nie wiem) że tym słowem jest ŻYCIE. Można tam również umieścić słowo "Bóg", tyle tylko że Bóg=Życie. Życie jest celem samym w sobie, jest przyczyną i celem wszystkiego. Można nazwać je Bogiem, Bytem, Wyższą Siłą, ale oczywiste jest że jest naszą jedyną, prawdziwą religią wszystkich istot.

Jeszcze bym coś napisał odnośnie takiej mojej małej filozofii "zero=nieskończoność" ale innym razem bo chyba jednak nie przetrzymam tej nocy bez snu, choć zawsze w to mocno wierzę to zawsze w końcu zasypiam, najczęściej nad ranem (czyli mało mi brakuje). Dobra już nic nie piszę. Unreal Dreams życzę sobie czyli wszystkim :-)
A wracając do tego alkoholu z początków tego tematu to alkoholizm jest w Polsce chorobą społeczną więc niejako ma charakter tradycji. Toteż nie tylko pojedynczy ludzie nie są świadomi ale całe społeczności nie widzą problemu w regularnym, ordynarnym chlaniu (dot. m. in. kręgów rodzinnych podczas różnorakich okazji) czy też codziennym "piwkowaniu" (dot. zwłaszcza grupek młodzieżowych). "Nie ma problemu skoro go nikt nie dostrzega"-Fokus. A jednak jest bo ja go dostrzegam hiehiehie. Starczy, mam nadzieję że ktoś się odezwie!
Awatar użytkownika
Markus Markt
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2010, 17:56
Ostatnio był: 04 Cze 2011, 10:31
Miejscowość: Tarnobrzeg
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Terminus w 13 Kwi 2011, 09:11

Markus Markt napisał(a): Życie jest celem samym w sobie, jest przyczyną i celem wszystkiego.!

Jeżeli życie jest celem i sensem samym w sobie, to żadne działania które uznajemy za wspaniałe i heroiczne nie mają sensu, bo podejmując je ludzie narażali lub poświęcali życie. A nawet zwyczajna bezinteresowna dobroć, empatia nie mają sensu, bo nie służą naszemu "życiu".
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Nyguz w 13 Kwi 2011, 11:30

Pamiętam jak kilka lat temu zacząłem się zastanawiać po co ja się urodziłem? Jaki jest sens życia, istnienia? Czemu akurat w tym ciele co mam i w Polsce, a nie np. Ameryce, czy Zimbwabwe klepiąc biedę... Tak mnie to zastanawiało, ze myślałem, myślałem i... Nic nie wymyśliłem :-/ Do tej pory jest to największą zagadką jaką znam i nie umiem jej rozwiązać.

Aha, rozkminiłem "Co było pierwsze jajko, czy kura?"

Otóż moi drodzy. Kura jest ptakiem. A jak wiadomo z historii, ptaki nastąpiły po gadach. Pióra zastąpiły łuski itd. Otóż jak każdy z nas wie, gady składają jajka. I właśnie w tym jajku mogła zajść zmiana genetyczna i zapoczątkował się rozwój nowego gatunku jakim jest ptak. Wątpię, żeby jakaś jaszczurka idąc sobię przez las nagle zamieniła się w ptaka.* No ludzie. To w jajku zaszła ewolucja. A teraz jak się tworzy nowe gatunki? Miksuje się jedno z drugim i rodzi się nowy. Tylko, ze Gad=Ptak powstało naturalnie i na bank nie w ciągu kilku lat a kilku wieków.

*Tak więc moi drodzy, jajko było pierwsze i nie ma innej możliwości
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Postprzez Terminus w 13 Kwi 2011, 11:59

No to odpowiedz na pytanie: Co było pierwsze: jajko czy dinozaur? I tak dalej... :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Najemnik w 16 Kwi 2011, 02:10

Nyguz napisał(a):
*Tak więc moi drodzy, jajko było pierwsze i nie ma innej możliwości

A według mnie to jest błędne założenie, bo zapewne wszystko zaczęło się od jakiegoś bakcyla, mikroba, zarazka, innego cholerstwa tego rozmiaru, które rozmnażało się przez podział komórek. Z upływem czasu cholerstwo to adaptowało się do środowiska zmieniając powoli formę. W końcu dotarło do etapu, w którym podział komórek byłby już niemożliwy, więc to, co stawało się nową istotą przez podział tym razem rozwijało się trochę wolniej w swoim hmmm...nosicielu. W pewnym momencie cholerstwo- bo tak to nazwijmy- było zbyt uciążliwe dla nosiciela, ale też za mało rozwinięte, żeby wyjść gołe na świat. Tak więc to nie jajko było pierwsze, a cholerstwo, które to jajko zniosło.
Chyba, że chodzi o dosłowne znaczenie, jajko czy kura, gdzie chodzi konkretnie o kurę. Oczywiście, że pierwsze było jajko. To jest oczywiste, ewolucja tak to wszystko zdziałała, że w pewnym momencie z jajka nie wylazł jakiś dziwny podobny do kury ptak, ale kura (a raczej kurczak).
16:19 Edka: Strach się odezwać, wszystko chu*owe i wszyscy brzydcy.

Za ten post Najemnik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher, KoweK.
Awatar użytkownika
Najemnik
Tropiciel

Dołączenie: 28 Lut 2009, 02:41
Ostatnio był: 21 Wrz 2025, 13:23
Miejscowość: Gopnikowo
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 261

Postprzez Dżuz w 17 Kwi 2011, 14:49

To jest dyskusja a filozofii czy ptactwie domowym? :facepalm:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez kapucha w 18 Kwi 2011, 21:25

Red Shoahert napisał(a):Dla mnie bóg to bzdura. Gdzie on był gdy miliony ludzi ginęli na wojnie?! Gdzie on był gdy w Katyniu również ginęli ludzie?! Był w wychodku? Sam nie wiem co o tym myśleć....

Ostrzegam jeśli jesteście słabi psychicznie to nie czytajcie. Mam trochę popie****one spojrzenie na świat.

No więc tak, moim zdaniem Bóg istnieje. To on decyduje i jest istotą tak zaj****cie skomplikowaną że człowiek jest zbyt tępy by to pojąć. Wyobraźcie sobie taką sytuację: nagle budzicie się i okazuje się że całe wasze życie było eksperymentem. Wasza rodzina i przyjaciele nie istnieją, wszystko co było dookoła jest iluzją , nawet prawa fizyczne i chemiczne były wymyślone na potrzeby doświadczenia (daje do myślenia).

Albo wyobraźcie sobie świat (raczej otchłań) przed powstaniem świata i całego kosmosu. Pustka? - nie bardzo bo nawet próżnia zajmuje przestrzeń, a czas? Co z d**y to się wzięło? Jakiś magiczny impuls zmusił materię to zrobienia się w wszechświat? A z kąt się wziął ten impuls i materia? Nie ogarniam, człowiek jest zbyt głupi żeby to pojąć.

A co do tego że jeżeli Bóg istnieje ale się o nas nie troszczy to powiem Ci tak.:
Większość ludzi o niepowodzenia oskarża Boga a jak coś się uda to twierdzą że szczęście albo własne umiejętności.
A powiem Ci tak: żeby jeden miał fajnie, to drugi musi mieć źle. Modlisz się o jakiś cud, znajdujesz stówkę, ale ktoś w tym samym czasie chodzi zły i beczy że Bóg go opuścił a te dwie prośby były ze sobą sprzeczne i coś musiał Bóg wybrać.
Albo taka sytuacja: spóźniasz się na autobus, a następny masz za 4 godz. Nie wesoło, ale może dzięki temu spotkasz miłość swego życia? jak to mówią nieznane są wyroki Pana.

Każdy może mieć własne spojrzenie na świat, ale ja sądzę że Coś nad nami czuwa, ale człowiek (przynajmniej za życia) tego nie ogarnie.

Moje spojrzenie na świat. Jeśli kogoś uraziłem niech przeczyta jeszcze raz nagłówek i niech ma pretensje do siebie.

Dziękuję, dobranoc.

Za ten post kapucha otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive riv8, Terminus, matekfpol, Bambosz107.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości