Wędkowanie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Wędkowanie

Postprzez MałyGłód w 11 Kwi 2011, 15:55

Czy ktoś z was może kiedyś wędkował lub ma takie hobby ? Pochwalcie się swoim sprzętem i osiągnięciami.
Ja zacznę:
Wędka: Cormoran Match Master Primos Heavy
Kołowrotek: Daiwa Procaster X RD
A oto osiągnięcia:
Szczupak 80cm, Lin 38 cm, Kleń 33cm oraz wiele innych.
Image
Podstawą szczęścia jest WOLNOŚĆ, a podstawą WOLNOŚCI odwaga.

Za ten post MałyGłód otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive El Diablo.
Awatar użytkownika
MałyGłód
Stalker

Dołączenie: 06 Mar 2011, 11:20
Ostatnio był: 14 Paź 2011, 22:36
Miejscowość: Galaktyka Kurvix
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 14

Reklamy Google

Re: Wędkowanie

Postprzez Terminus w 11 Kwi 2011, 16:23

Kiedyś dawno, dawno temu... Jakoś koło 1995r. zrobiło mi się żal rybek i rzuciłem to hobby.
Sprzęt był, jaki był w tamtych czasach. Teleskop z włókna szklanego, krótka wędka spiningowa i ruskie kołowrotki.
Jakichś przesadnych sukcesów brak. Parę sumów nieprzesadnie dużych na Bugu.

Modlitwa wędkarza: Panie daj mi raz złowić taką rybę, bym więcej nie musiał zmyślać co złowiłem...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Dżuz w 11 Kwi 2011, 20:46

Mój ojciec jest zapalonym wędkarzem, to ja też kiedyś (w okolicach liceum) chciałem spróbować, bo Dunajec mam o dwa kroki od domu: ustawiłem się z kumplem na czwartą rano, wziąłem wędkę taty, jakąś przynętę, kumpel też coś zabrał i poszliśmy nad rzekę. Po jakimś czasie zarzucania przy brzegu stwierdziłem, ze to nie ma sensu, wziąłem mega zamach co by posłać przynętę za "środek" rzeki. Nie wziąłem tylko pod uwagę, że sprzęt był już trochę leciwy i żyłka była gdzieś przerwana... no i poszło wszystko w piździeeeec (haczyk, ciężarek i co najgorsze spławik taty, co go sam sporządził z korka od wina i piórka jak był jeszcze kawalerem). I tak moja przygoda z wędkowaniem dobiegła końca za nim się na dobre zaczęła :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Adam w 11 Kwi 2011, 20:51

My z ojcem kiedyś dostaliśmy zaproszenie na małe wędkowanie do wuja, który ma stawik. Ogólnie to łapalim płotki i bąki, ale mieliśmy niezłą akcję z amurem białym. Tata mi kazał wykopać kilka robaków na przynętę i poszedłem. Wtem słyszę krzyk: "Adam, dawaj szybko! Ryba duża!!". To lecę, a tu normalnie wędka wygięta maksymalnie. Ojciec mówi, żebym ją przytrzymał, choć jej wygląd mnie przerażał. Gdy schodził ku brzegowi, aby go rękoma złapać, amur wyrwał przynętę z haczykiem, a ja o mało z ojcem do wody nie wpadliśmy. :E
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Ropasiak w 11 Kwi 2011, 21:04

ImageImageImage

Zdjęcia z Wakacji 2010. Moja rodzina od strony Ojca wywodzi się z mazur to też z dziadkiem się w wakacje łowi... i to dużo. Zwykle na jedno wypłynięcie łodzią na jezioro złowi się 2 kg szczupaka. A, że zwykle w Kosewie jestem na 2 tygodnie, a łódź się bierze raz na tydzień to podczas wakacji złowię ze 4 szczupaki :P + dużo płotek z pomostu. :) Sprzętu również trochę mam. Gdzieś tak w połowie/pod koniec kwietnia powinienem mieć wreszcie porządny aparat to się pochwalę moim arsenałem :P
| Ryzen 7 5700X (4.85GH) | Gigabyte B450 Gaming X | Arctic Liquid Freezer II 280mm | 40GB DDR4 RAM 3466MHz CL16| PowerColor RX 6700XT Hellhound 12GB GDDR6 (+Cooler Master ELV8) | Kingstone KC3000 2TB + Crucial BX500 1TB | Gigabyte Aorus Elite Platinum ATX 3.1 850W | Fractal North XL White (+Cooler Master Halo 2 120mm) | Windows 10 Pro x64
Ropasiak
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2008, 18:02
Ostatnio był: 04 Mar 2025, 17:36
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 18

Postprzez El Diablo w 11 Kwi 2011, 22:14

No proszę, a już myślałem że tylko ja tu jestem "moczykijem", a tu proszę jaki ciekawy temacik :D Tak się składa, że regularnie od 12 lat opłacam składki PZW od kiedy zaraził mnie tym sportem ojciec. Co zabawne nie znoszę ryb (jako potraw), tak więc złowionym rybkom zwracam wolność, no chyba że trafi się większa sztuka to rybożerna rodzinka się już nią zajmie :wink: Sprzęt? Hmm... każdy który mnie nie zawodzi, nie wędka świadczy o człowieku, kiedyś łowiono potwory na kij z wierzby i zagiętą ografkę :P Choć przyznam że lubię zabawki firmy Jaxon, ale nie fanatycznie :wink: Lubię spławikować z brzegu lub łódki, ale uwielbiam też jesienny spining na rzece :D Ogólnie to polecam ten odprężający sposób spędzania wolnego czasu, który niestety dla części ludzi jest stratą czasu i totalnym nudziarstwem :wink:
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez MałyGłód w 25 Kwi 2011, 10:46

No owszem, większość ludzi, których znam mówią, że to nudne. Ja jednak myślę, że to odprężające i świetne zajęcie na zabicie czasu. Z resztą i tak ryby, które złowię wypuszczam.
Image
Podstawą szczęścia jest WOLNOŚĆ, a podstawą WOLNOŚCI odwaga.
Awatar użytkownika
MałyGłód
Stalker

Dołączenie: 06 Mar 2011, 11:20
Ostatnio był: 14 Paź 2011, 22:36
Miejscowość: Galaktyka Kurvix
Kozaki: 14

Postprzez Kuballa44 w 25 Kwi 2011, 15:20

Ropas, coś mi te okonie wymiarem nie śmierdzą na ostatnim zdięciu. :PP
Opłacanie składek do PZW... :facepalm: Nie na naszych wodach.
Łowię od dziecka, ojciec mnie tym zaraził. I jestem mu wdzięczny za świetny sposób relaksu. :)
Sukcesy...? Pare półkilowych karasi (japońce), dwie 33 cm wzdręgi, okoń 32 cm i jeden szczupak 3.5 kg.
Reszta raczej nie warta wzmianki. Głównie łowię dla relaksu drobnicę, nie mam cierpliwości na zanęcanie i polowanie na grubsze, a z marszu to rzadko się uda.
Ale pochwale się tak na oko półtora kilowym okoniem na wędce przez 10 minut. :P Niestety, podczas wciągania na skarpę, odpadł z blaszki. :)
Głównie spławik, czasem spinning, kiedyś mucha.
Sprzęt? Daiwa, Jaxon, Albo Mikado. Tyle. :)
A, no i pare rapalek i salmiaków sie znajdzie w pudełkach. :E
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 08:21
Ostatnio był: 02 Gru 2025, 19:29
Miejscowość: Prawie że Koszalin.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 297

Postprzez Dovchenko w 25 Kwi 2011, 19:41

Cóż, ja wędkuję tak raczej amatorsko. Nie zwracam uwagi na sprzęt. Łapię taką wędkę, jaka akurat mi wpadnie w ręce. Nie łowię na spinning.Wielkich sukcesów żadnych nie mam. Głównie łapię płocie i leszcze, więc jak widzicie, bez szału. Chociaż mam jeden sukces, ale raczej jest on wyczynem dzięki czasowi, w jaki go osiągnąłem. W 2 godziny nałapałem 12 kg właśnie płotek i leszczy.
Reasumując: Wędkarz amator bez większych sukcesów na rybackim koncie.
Kogóż to z nas tonący nie wiózł wrak, któż z nas zaprzeczyć może - że ułomny?
Kogóż nie łudził oślepiony ptak, kogóż w bezludzie nie wiódł pies bezdomny?

A przecież wciąż przyciąga strefa ogrodzona, i ogrodzona nie bez celu chcemy wierzyć;
To nie my w Zonie - to nam odebrana Zona,nam ją niepewnym, ale własnym krokiem mierzyć
Póki nadziei gorycz wreszcie nie pokona.

Dovchenko
Wygnany z Zony

Dołączenie: 16 Kwi 2011, 21:15
Ostatnio był: 16 Kwi 2012, 17:25
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 6

Postprzez El Diablo w 26 Kwi 2011, 18:03

Ludziska! Długi weekend się zbliża, więc smarujmy kołowrotki, szykujmy kije bo pogoda ma być wyborna! A po weekendzie zrobimy małe podliczenie kto ile nakosił! :wink: Zwycięzcy reszta leci po kozaku! :P
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez Dżuz w 26 Kwi 2011, 18:51

El Diablo napisał(a):A po weekendzie zrobimy małe podliczenie kto ile nakosił!

No i wydało się :P
Na "kose" bedziesz łowił, kłusowniku szatański... nieładnie! :wink:
A poza tym to jest chyba nielegalne.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Dovchenko w 26 Kwi 2011, 19:35

Jeżeli ktoś łowi bez karty, mam dla niego ciekawy sposób, który powiedział mi znajomy i który już wiele razy dupę mi uratował.
Przed wędkowaniem wyjmijcie z talii kart jednego jokera i zabierzcie ze sobą na ryby. Jeżeli dorwą was strażnicy i poproszą o okazanie karty, wyjmujecie z kieszeni jokera i walicie tekst "Ale przecież joker zastępuje każdą kartę!". Po czymś takim zazwyczaj odpuszczają.
W jednym takim miejscu, w którym łowię najczęściej już mnie nawet znają jako "Jokera".
Kogóż to z nas tonący nie wiózł wrak, któż z nas zaprzeczyć może - że ułomny?
Kogóż nie łudził oślepiony ptak, kogóż w bezludzie nie wiódł pies bezdomny?

A przecież wciąż przyciąga strefa ogrodzona, i ogrodzona nie bez celu chcemy wierzyć;
To nie my w Zonie - to nam odebrana Zona,nam ją niepewnym, ale własnym krokiem mierzyć
Póki nadziei gorycz wreszcie nie pokona.

Dovchenko
Wygnany z Zony

Dołączenie: 16 Kwi 2011, 21:15
Ostatnio był: 16 Kwi 2012, 17:25
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 6

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości