Nóż to narzędzie!

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Nóż to narzędzie!

Postprzez marcel w 14 Maj 2011, 22:06

kapucha napisał(a):Niech jeszcze zakażą posiadania penisów, bo to jest przecież narzędzie straszliwych przestępstw jakimi są gwałty, trzeba k*tasy amputować po narodzeniu, a rozmnażać się będziemy in vitro :facepalm:.

... :E

kapucha napisał(a):A zwykły obywatel (oczywiście nie karany, o nienagannej opinii sąsiadów i społeczeństwa) powinien mieć dostęp do broni jak w USA

O nie, co to to nie. Po pierwsze, Stany Zjednoczone i Polskę dzieli wielka przepaść jeśli chodzi o mentalność obywateli. Za wielką wodą posiadanie broni palnej zagwarantowane jest od samych początków istnienia tego kraju i jego konstytucji (II poprawka, 15 grudnia 1791). U nas zmiana prawa skutkowałaby boomem na broń palną, którą kupowaliby najpewniej weseli tatusiowie, by postrzelać sobie przy grillu i piwku w weekend na działce, nabuzowane misie z bram i inne indywidua typu moich sąsiadów, rzucających kamieniami w psy. To, o czym piszesz, nienaganna opinia, to sytuacja utopijna. Sprzedawca w sklepie z bronią mógłby powiedzmy sprawdzić czy klient był karany, ale co poza tym? Przecież nie rozpytywałby sąsiadów rzeczonego klienta, ani nie przeprowadzał testów psychologicznych. Jestem przekonany, że głównymi zainteresowanymi byłyby osiemnastoletnie chłystki, którym zachciało się bawić w gangsterkę.

kapucha napisał(a): Dodatkowo moim zdaniem, "przekroczenie obrony koniecznej" powinno być odrzucone i zapomniane.

Tu się zgodzę tylko połowicznie - takie pojęcie w prawie funkcjonować nie tylko powinno, ale i musi, jednak sytuacja w której facet zostaje skazany za poturbowanie złodzieja który włamał się nocą do jego domu to czysty absurd.

Ja sam noszę przy sobie cały czas foldera, z nożami miałem kilka przygód i ich samych miałem trochę, jeden - stary scyzoryk Gerlacha - przetraciłem w bójce, ale jakoś nie obnoszę się z tą, bądź co bądź, bronią. Gdy ktoś mnie pyta, na co mi kosa, odpowiadam, że do obierania jabłek i temperowania ołówków, i w sumie nie mijam się z prawdą. Wyciągnięcie noża podczas spięcia może mieć gorsze skutki niż dostanie kilku sztuk w baniak. Najważniejszym - chłodna i trafna ocena sytuacji. A z samym projektem oczywiście się nie zgadzam.

Na koniec komiks: Knife Life.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Reklamy Google

Postprzez apg2312 w 14 Maj 2011, 22:35

:P
Ostatnio edytowany przez apg2312, 07 Lut 2016, 20:32, edytowano w sumie 1 raz
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2009, 21:41
Ostatnio był: 18 Wrz 2019, 08:49
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez marcel w 14 Maj 2011, 22:48

Wyobraź sobie sytuację: ciemna noc, pijany małolat podchodzi do mężczyzny stojącego na przystanku, obraża go i przechodzi do rękoczynów. Facet odpowiada używając podobnych argumentów, jest jednak większy i silniejszy, więc powala przeciwnika na chodnik, a potem długo i metodycznie kopie go, doprowadzając do jego śmierci. To właśnie nazywamy przekroczeniem obrony koniecznej. Postępowanie mężczyzny - mimo, że został napadnięty - nie jest niczym usprawiedliwione. Nie był już w niebezpieczeństwie, skończyła się więc obrona konieczna, to on stał się atakującym. Usunięcie tego terminu z prawa prowadziłoby do jeszcze większych problemów, od tej pory w sądzie skutecznie można by było używać argumentacji `bo on zaczął`. `Bo on zaczął, to zabiłem go na śmierć.`
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler

Za ten post marcel otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
marcel
Opowiadacz

Postprzez apg2312 w 14 Maj 2011, 23:09

Gdybym był na miejscu tego męzczyzny, to po skopaniu gówniarza oblałbym go benzyną i podpalił.

I powinienem za to dostać medal "za ofiarność i odwagę", wysoką nagrodę pieniężną i nowe auto, minimum mercedesa S-klasse.
Za wyrwanie chwasta.
Ostatnio edytowany przez apg2312, 07 Lut 2016, 20:31, edytowano w sumie 1 raz
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?

Za ten post apg2312 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Paladyn95, Kpuc,
Negative KoweK, Lucjusz.
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Postprzez Universal w 14 Maj 2011, 23:29

I w niczym nie różniłbyś się od tego gościa, który Cię zaczepił. Brawo.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez marcel w 14 Maj 2011, 23:41

@apg2312

Hehe, a wiesz, że nie sposób nie przyznać ci pewnej racji? Ogród naszego życia byłby zdecydowanie milszym miejscem, gdybyśmy regularnie wyrywali wszystkie zielsko, które wyrośnie pod bokiem. Niestety, nie takie to wszystko proste. Dla ciebie typek to chwast, agresywny kozak niewart splunięcia, a dla jego matki ukochany syn i nadzieja na lepszą przyszłość. No, a poza tym żyjemy w państwie prawa. Ma nas to prawo bronić, co czyni nieco nieudolnie, ale i my musimy się do niego stosować. A nawet gdyby prawa nie było i żylibyśmy w anarchii, nadal pozostawałaby jakaś tam moralność, a przez jej pryzmat to ty byłbyś bandytą mającym krew na rękach. BTW., piątka za cytat z Psów.

Proponuję koniec OT'a.
marcel
Opowiadacz

Postprzez KoweK w 15 Maj 2011, 00:09

apg2312 napisał(a):Szczerze ??
Gdybym był na miejscu tego mężczyzny, to po skopaniu gówniarza oblałbym go benzyną i podpalił.

Jakie to smutne, że nadal są tacy idioci na świecie.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Wheeljack w 15 Maj 2011, 00:12

apg2312 napisał(a):Za wyrwanie chwasta.

Ciekawe kto wyrwie Ciebie.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Lucjusz w 15 Maj 2011, 00:33

Brawo @apg2312 jesteś pierwszą osobą, która mnie na tyle zbulwersowała, żeby wychlać jej kozaka. Twój tok rozumowania jest głupszy niż żarty Strasburgera w Familiadzie.
----------------
A żeby nie było offtopu to w temacie dodam, że od razu powinni także zabronić chodzenia z pustą butelką po piwie bo "tulipanem" też można zabić .
----------------
:arrowd: :facepalm: jak tu nie pić :facepalm:
Ostatnio edytowany przez Lucjusz, 15 Maj 2011, 01:10, edytowano w sumie 1 raz
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 261

Postprzez apg2312 w 15 Maj 2011, 00:50

:P
Ostatnio edytowany przez apg2312, 07 Lut 2016, 20:32, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Postprzez Wheeljack w 15 Maj 2011, 00:59

Ty jesteś taki głupi sam z siebie, czy ktoś Ci za to płaci?
To, że jakiś dzieciak Cię zwyzywał nie znaczy, że możesz go zabić i spalić. To też jest człowiek, może i głupi, ale ma prawo do życia tak jak Ty. Resztę przemilczę, bo reprezentujesz poziom gimnazjalisty, który na widok kota mówi: "ej chłopaki, patrze jaki kot! zapie*dolimy go?!".
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez KoweK w 15 Maj 2011, 01:09

Wybacz, ale jak ktoś życzy komuś śmierci, tylko dlatego, że kogoś tam nawyzywał i doszło do jakiejś szarpaniny, to z samej definicji jesteś osobą mało inteligentną lub jak wolisz - idiotą.

A za łamanie regulaminu są warny, a nie kozaki. A ja cię nie obrażam tylko stwierdzam fakty.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości