0 tolerancji dla piratów

Miał już dość tego bezowocnego jazgotu i przepitych mord. Wyłączył transmisję z obrad sejmu.

Postprzez Quinn w 12 Lip 2007, 10:38

Ależ nie wyzywamy się od złodzieji. Tylko stwierdzamy, że jakby nie kombinować, jest się oszustem, bowiem prawo nie reguluje tych zagadnień prawidłowo, a to już różnica.
Czy mam piraty? Jakieś się na pewno znajdą - przegrane płyty od znajomych, porzyczone gry. Ale z sieci nie ściągam, na giełdę nie łażę. 93% moich gier są zakupione legalnie, zarejestrowane online, itp.

Poza tym poprzednia wypowiedź była sarkazmem, to raz, dwa, zwróceniem uwagi na oczywiste fakty. Sprawa piractwa jest poważna, ale faktycznie złotego środka nie ma.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 14 Wrz 2025, 14:27
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez shadow-face w 12 Lip 2007, 11:27

Złotego srodka nigdy nie bedzie. Jesli cos raz zostało stworzone, mozna to zawsze odtworzyc. Takie jest juz prawidło i nikt tego nie zmieni. Owszem, mozna probowac, puszczajac spoty reklamowe, tworzac co raz to nowsze zabezpieczenia, ale koniec koncem i tak to czesc to oleje, ktos zlamie szyfri a piac od nowa.

Mozecie wierzyc badz nie. W stalkera grałem ostatni raz w polowie czerwca i wszystko co napisałem na forum, zasiegam z pamieci.
To, ze grałem, zawdzieczam zyczliwosci kumpla z pokoju. Kuzyn przysłał mu na urodziny gre. Ten pograł troche, z ciekawosci obejrzał filmiki i odstawil bo mniejwiecej juz wszystko wiedzial o grze... SIK
Zaczałem, wciegnelo mnie jak szlag i teraz tylko czekam chwili, az bede mial wystarczajaco kasiurki na kompa ( ten trup doprowadza mnie do szewskiej pasji), ORYGINALNA GRE...taka az waniajaca swiezoscia, bo 3 dni temu widzialem u kumpla wersje sciagnieta z neta i za zadne sakrby nie popelnie tego bledu co on. ZAPRAWDE POWIADAM WAM!! BIEDA AZ PISZCZY

Z tym przytaczaniem wersow... moim zdaniem to zenada. Raz, ze nie kazdy kozysta z instrukcji obsługi( jak to mowia POLAK POTRAFI) i albo ja gdzies ciepnal i szukac jej to masakra, albo wywalil wraz z opakowaniem przesylki. No bo i po co. Z drugiej strony... ile to jest sciagnac z neta( patrz: Fjk) przytoczyc zadany wers i basta.

Co do "pigol" i "konowałow". Moim zdaniem to troszke kiepski przykładzik wobec piractwa.

Pozostaje kwestia "wybielonych piratow". Widze samochod na ulicy... podoba mi sie, czytam o nim w internecie, zasiegam jezyka u mechanikow i mam ochote własnie na to auto.
W sadzie nie bedzie nikogo interesowało, ze podwedzilem auto, by sie przekonac czy rzeczywiscie bedzie mi pasowało.
Ile to umowic sie na jazde probna??
Dokladniej wypytac wlasciciela jakie ma mozliwosci i osiagi??
Tutaj jest tak samo. Co z tego, ze sciagnales z neta, aby tylko sprawdzic czy rzeczywiscie jest tak jak mawiaja.
W akademikach w Poznaniu, Jeleniej Gorze, Koszalinie, Wrocławiu, wiedza jak to jest.
Masz lewizne?? No to klapa i nie zdadza sie tlumaczenia.
W życiu jest tylko jeden poziom trudności... HARD
Awatar użytkownika
shadow-face
Stalker

Dołączenie: 20 Cze 2007, 10:43
Ostatnio był: 13 Lis 2014, 00:05
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Microtus w 12 Lip 2007, 11:43

Dobra misiu ale każdy kto gry ściąga (no prawie każdy) wie co za to grozi. Tyle że policja w bardziej rozwiniętych niż nasz krajach z tym problemem sobie nie radzi. U nas to samowola pełna. A akademiki to jaskinie piractwa wszelkiego i tylko za akademiki sie umieją wziąć, zresztą i tak im ktoś donosi bo sami nie wyśledzili by piractwa nawet gdyby wyszło z krzaków i kopnęło ich w dupę. Swoją drogą wyrok na akademiki podpisały władze uczelni (czyt. rektorat) bo pozwoliły wejść na teren uczelni policji, a teren uczelniany jest swego rodzaju autonomią. Na SGGW jest nawet posterunek policji przy akademikach a piratów tam nie brakuje, wkleję wam kiedyś zdjęcie jednej ze ścian zewnętrznych akademika (okablowana po całości).

No i jeszcze na koniec powiem że jakbym miał kupić w ciemno grę to tylko wtedy gdy zasady zwrotu były jak np: w UK. Można oddać wszystko bo np nam sie jednak nie podoba i oni takie zwroty bez szemrania przyjmują. A jak chciałem zwrócić grę w sklepie to 40 minut trwała rozmowa a po co a za co i sprawdzanie wszystkiego co sie da by mi tylko nie zwrócić pieniędzy.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez BasseB w 12 Lip 2007, 11:50

u nas tez tak jest! prawo konsumenckie głosi, że masz mozliwość w terminie 7 dni od daty zakupu zwrócic produkt, jeśli nie spełnia on Twoich oczekiwań. -wszystko pod odpowiednimi obostrzeniami - paragon, towar nie noszący śladów uszkodzeń lub uzytkowania obniżającego jego wartość.
W przypadku braku paragonu(dowodu zakupu)sytuacja się zmienia.

Można oddać wszystko bo np nam sie jednak nie podoba i oni takie zwroty bez szemrania przyjmują. A jak chciałem zwrócić grę w sklepie to 40 minut trwała rozmowa a po co a za co i sprawdzanie wszystkiego co sie da by mi tylko nie zwrócić pieniędzy.

tu poruszę kwestię ucziwości, wychowania itp.
Wiesz jaki procent klientów zasłania sie prawem konsumenckim zwracając grę, którą w domu zainstalowali, skopiowali itp.
Najprostszy sposób - kup, skopiuj, oddaj.
" Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia alkoholu aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
E. Hemingway
Awatar użytkownika
BasseB
Stalker

Dołączenie: 08 Cze 2007, 14:16
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 23:49
Miejscowość: Ostrów Wlkp
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 1

Postprzez fjk w 12 Lip 2007, 12:06

Quinn nie tobie oceniać kto jest oszustem ponieważ nie każda przed każdą grą są zamknięte bety... zresztą nie ma sensu się kłucić jeśli nie ma o co.... aha oszust, czyli jak ni mjestem to kogo oszukuję?
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Ulubiona broń: TOZ34

Postprzez MCaleb w 12 Lip 2007, 12:12

fjk napisał(a):aha oszust, czyli jak ni mjestem to kogo oszukuję?

Siebie, że ten pirat jest Ci należny z tych i takich powodów. Że gry za drogie, że chcę tylko wypróbować, że wszystko jest w porządku. Czy warto?
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Microtus w 12 Lip 2007, 12:16

Tyle że u nas prawa konsumenckie są nagminnie łamane. Ja spełniałem wszystkie wymogi a załatwianie trwało jak pisłaem 40 minut. I pytania jaki mam komputer czy może nie przeczytałem wymagań, potem oglądanie każdego elementu pudełka niemalże pod lupą.
Co do UK: paragon + nie zniszczony towar. Proszę tu pieniądze i dowidzenia.
I nie wiem czy zauważyłeś ale w większości sklepów jest taka miła kartka "zwrotów nie przyjmujemy" i co podasz ich do sądu?.
Kopiowanie akurat nie jest argumentem jeśli chodzi o zwroty (jak jest prawo ze mozna oddać po 7 diach to można)., bo jest to patrzenie na wszystkich tak jak przedstawiciele naszych władz państwowych czyli że wszędzie są złoczyńcy.
Bury
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Postprzez sniper222 w 12 Lip 2007, 13:29

Quinn napisał(a):A więc we dwójkę jesteście zwykłymi oszustami, bo żeby sprawdzić grę, gra się w betę bądź demo. Ratuje was fakt, że następnie kupujecie oryginał, ale i to można pewnie podważyć...

Pzdr.

Z tego co wiem i pamietam to niebylo dema stalkera a beta byla chyba zamknieta dla niewielkiej ilosci uzytkoniwkow pc
A tak btw mam bf2142 i bf2 oryginalne ale mi sie plytki pogubili wiec skorzystalem z dobrodziejstw wujka torrenta i w takiej sytuaci tez jestem piratem ?
CO do sciagania/kupywania nielegalnych gier to jest problem na wielka skale gdyby w polsce ludzie dobrze zarabiali to by sie piractow zmiejszylo bo wielu wybiera albo isc na wolumen albo stadion 10lecia i kupic sobie pirata za 20 zl niz w sklepie za 100-130 (albo sciagnanc z netu) Fakt my gracze ktorzy kupuja oryginały napedzaa rynek gier . W swojej kolekci mam malo gier ale wszystkie oryginaly bo mnei neistac zeby wydac 130 zl na gre , jesli mi sie jakas spodoba to testuje demo lub sciagnietego z netu i potem kupuje oryginał wiec tak czy siak daje producentom gier zarobic ;)
sniper222
Kot

Dołączenie: 11 Lip 2007, 23:17
Ostatnio był: 06 Wrz 2008, 12:35
Kozaki: 0

Postprzez BasseB w 12 Lip 2007, 13:34

Microtus

i to jest własnie ta dwuznaczność, ta niemozliwość zdefiniowaniar az a dobrze.
Akurat stało się tak, że ja jestem takim "oglądającym pod lupą" czy to gry, film, cd.
95%przypadków przyjmuje bez zadania pytania.
Przykład - kupiłem tony hawk american wasteland i mi nie dziaaaałaaaa.
Już wiem że karty MX nie obsługuja tej gry i mówię dzieciakowi że w to nie pogra ale niech sobie wybierze cos innego.
Przychodzi pani z córą i mówi że mi to nie działa, ze cos tam i cos tam. Jeśłi wada jest mi znana, wiem że cos sie takiego wydażyło to tłumacze o co chodzi, jesli nie to od ręki wymieniam, jesli nie mam akurat to oddaje kasę lub proponuję cos innego.
Święte prawo klienta! ALE jak widze kolesi który przychodzi codziennie lub co dwa dni oddawać inny produkt to zadaję mu proste pytanie - co jest nie tak, co nie działa, dlaczego pan nie jest zadowolony a wtedy taki złodziej generalnie nie wie co odpowiedzieć, bo nawet z tego k**wa nie skorzystał, tylko skopiował a CD-Key puscił w swiat.
Kartka "zwrotów nie przyjmujemy" to mnie prowokuje tylko do tego, zeby własnie tam coś kupić i niech sie okaże wadliwe :>

gdzie Cie potraktowali 40 minutami sprawdzania i uznawania reklamacji??

jeszcze jedna kwestia - wielu ludzi nie wie wogóle o tym co mają zrobić, gdy cos nie działa a zazwyczaj to kwestia sterów, sprzętu, nośnik DVD w CD-ROMie i inne bzdury. Poza tym jest jeszcze pomoc techniczna danej firmy i to ich zasrany obowiązek rozwiązywac problemy softwarowe gier + ozcywiście lifetime warranty na nośnik (oczywiscie z obostrzeniami)
" Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia alkoholu aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
E. Hemingway
Awatar użytkownika
BasseB
Stalker

Dołączenie: 08 Cze 2007, 14:16
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 23:49
Miejscowość: Ostrów Wlkp
Ulubiona broń: Sniper VLA

Postprzez MCaleb w 12 Lip 2007, 14:10

Przypomina mi się moja sytuacja z Dungeon Keeperem 2. Otóż kupiłem oryginał (internetu wtedy nawet przez modem nie miałem), a złom okazał się oczywiście za słaby. Gra przeleżała u mnie prawie rok, lecz była pierwszą, jaką zainstalowałem na nowym kompie. Mimo, iż kupiłem w dniu premiery nie żałuję ani trochę tego zakupu.
Że tak zacytuję "Jak dobrze być złym" (btw w tym miesiącu ma wyjść Overlord ;).

Co do sklepów, to u nas jest taka mentalność. Klienta traktuje się bardziej jako potencjalnego złodzieja, niż uczciwego nabywcy. Przez co nie ufa się mu w takich sprawach, jak reklamacja. Niestety nie zmienimy tego szybko.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Quinn w 12 Lip 2007, 14:20

Quinn napisał(a):Poza tym poprzednia wypowiedź była sarkazmem, to raz, dwa, zwróceniem uwagi na oczywiste fakty. Sprawa piractwa jest poważna, ale faktycznie złotego środka nie ma.

Ludzie, błagam, czytajcie uważnie! Mówiłem, że zawarłem w tym sarkazm, aby uświadomić o chorej sytuacji.
Jednak sporo z was tworzy z gracza bohatera tragicznego - kupi legalnie grę - to na chleb braknie, kupi pirata - to złodziej... No nic, tylko się pociąć...

Wielu z was umyka natomiast fakt, że spora część piratów ma naprawdę dobry sprzęt (bo jak inaczej zagrali by w STALKER'a?), natomiast skarży się na brak pieniędzy na gry. Czy nie lepiej chwilę poczekać? Rozumiem, że w pewnych warunkach zakupienie pirackiej kopii jest wytłumaczalne - marzyliśmy o grze, czekaliśmy, ale mieszkamy sami, w akademiku, dzieląc mały pokój z drugim lokatorem (choć życie studenta wcale złe nie jest obecnie...), brakło kasy - ok, ściągnę z torrenta. Ale w przypadku bogacącego się społeczeństwa nie ma mowy o wszechobecnej biedzie. Czy ludzie nie rozumieją faktu, że sam zakup oryginała, zapakowanego, nawet z dodataki, jest naprawe przyjemny? Czy nie warto czasem docenić młodych twórców, jakiegoś jeszcze raczkującego polskiego studia, poprzez zakup ich gry - oryginalnej? Powstaje tyle świetnyvh polskich gier - Afterfall, New Dawn, Soul Quest, Forlorn World, powstało Two Worlds - tych ludzi trzeba nagrodzić za ich ciężką pracę, mnóstwo wyrzeczeń, ambicje i chęci.

Ba, mogę się wręcz odwołać do moralności, ale nie sądzę, by wielu z was to ruszyło. ;]

Pzdr.
PS. Przeczytajcie to ze dwa razy, bo znów będą bluzgi... :P
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 14 Wrz 2025, 14:27
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez Microtus w 12 Lip 2007, 14:47

Spoko Quinn ja tam sie o nic nie mam zamiaru ciskać bo to w sumie sprawa osobista.
Jedna strona drugiej nie przekona itp. To i tak temat rzeka.
Co do wspierania polskich produkcji to jak najbardziej jestem za. Tyle, że na razie wyszła z nich jedna i nie w moim typie. Ja ze swojej strony kupiłem pain killera ale mi sie krzaczył :P
Większość tych prod to prace fanow (fallouta) i za to rzeczywiście czapki z głów.
Dodam Ci tylko na pocieszenie, że piraci będą się smażyć w piekle (na szczęście jestem ateistą :wink: )
Bury
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości