Nowicjusz pyta obytych STALKERÓW

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Nowicjusz pyta obytych STALKERÓW

Postprzez kondotierfred w 09 Cze 2011, 11:27

Witam wszystkich. Dopiero co zacząłem zabawę ze STALKERAMI ( maj 2011).
Od razu od Czystego Nieba. Wszystko szło gładko aż do Doliny Mroku. W pierwszym podejściu nie mogłem do niej wejść. Bugi wywalały grę. Zacząłem nową grę, wszedłem do Doliny i tu zaczęły się cyrki.
Po zdarzeniu w piwniczce, każda utrata życia i wczytanie szybkiego zapisu kończyło się wywaleniem gry bez możliwości zgłoszenia buga.
Jest na to jakiś sposób? Poczytałem rady na forum, lecz niewiele moglem się z nich dowiedzieć.
I następne pytanie.
Jeśli oszukałem bandytów zostawiając wyposażenie przed piwniczką, to jak z PDA usunąć zadanie zabrania fantów lub teraz mi zbędny zakup na Pchlim Targu.
Wiem, że można dokonać wielu modyfikacji grzebiąc w grze, ale tego nie chcę robić.
W końcu, omijając wszystkie zadania udało mi się wejść do Agropromu. Przyjemność grania szlag trafił. :[
Tu złaziłem całą zonę i za cholerę nie mogę znaleźć przywódcy z którym mam zadanie pogadać.
Są to niedoskonałości gry, czy moja nieudolność?

Uwagi moderatora:

Zły dział (przeniosłem)

Za ten post kondotierfred otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2011, 21:31
Ostatnio był: 20 Cze 2023, 18:48
Kozaki: 25

Reklamy Google

Re: Nowicjusz pyta obytych STALKERÓW

Postprzez Darth ReX w 09 Cze 2011, 12:00

Jaki patch?
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez DeadMan w 09 Cze 2011, 13:34

Z tą piwniczką to wystarczyło sobie zostawić jedną jakąś mało wartościową rzecz którą mogli by zabrać, poszedłbyś do nich wybiłbyś ich i po sprawie.
Co do...
W końcu, omijając wszystkie zadania...

Nie można omijać wszystkich zadań w stalkerze bo w końcu tak jak w Twoim przypadku coś nie poszło. Co do bugów w grze coś masz ich za dużo. Wgraj patche, a przypadkiem nie grasz na piracie?
MOBO Gigabyte Aorus Elite v2, CPU Ryzen 5600x, GPU Asus RTX 5070
RAM
Corsair VENGEANCE RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz
SSD
Samsung 990 Pro Heatsink 1TB, Sabrent Rocket Q 1TB
SYS
Windows 11 Pro 64-bit
Awatar użytkownika
DeadMan
Stalker

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 15:23
Ostatnio był: 27 Sty 2026, 22:47
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez djcycu w 09 Cze 2011, 14:32

DeadMan napisał(a):a przypadkiem nie grasz na piracie?

Daruj sobie... Przecież co to za różnica czy pirat czy oryginał? Ludzie koszą grę na obu wersjach i wszystko działa. CS ma to do siebie że jak nie zrobisz czegoś po myśli twórców to przepadasz... W SoC się ładnie zadanie składało (Dolina Mroku gdy zamiast w kanał idziemy główną bramą) no a w CS jest kicha (Limańsk kiedy wyłączamy generator. Zamiast według ścieżki idziemy przez balkonik na dach). Takie rzeczy zazwyczaj powodują błędy a nie to czy pirat czy oryginał.

Kolego założycielu... Grałem w CS na wersji 1.0 bo myślałem że będzie jak w SoC czyli stabilnie... Nie było :) Zalecam więc granie na najnowszym czyli 1.10 (coś w ten deseń szukaj). Gra będzie śmigać ładnie no a bajery z bandytami to owszem oszukać możesz ich ale fanty i tak musisz odzyskać więc idź i ten pusty schowek otwórz dla świętego spokoju :) Zadań broń boże nie omijaj! :) Możesz fruwać po lokacjach (przed ograbieniem możesz iść na Agroprom kupić SEVĘ albo coś ulepszyć) no i gra będzie bez problemowa jeśli wrócisz na wysypisko zrobić zadania w dalszym ciągu :).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez DeadMan w 09 Cze 2011, 14:59

Tak, tylko że ja osobiście przeszedłem grę w wersji 1.0 bez żadnych bugów o dziwo. Dopiero jak z lenistwa nie chciało mi się biegać po płytę wgrałem pigułkę i niestety zaczęło się wszystko sypać i wywalać do pulpitu, Więc na swoim przykładzie wiem, że lepiej grać na orginalnym pliczku *.exe. Nie chodzi mi o to, że jak piarat to się nie da grać. Da się bo to są obrazy orginalnych płyt. Chodzi o "crack" który powoduję te błędy. Więc to Twoje:
Daruj sobie...

...jest bezsensowne i bezpodstawne.
MOBO Gigabyte Aorus Elite v2, CPU Ryzen 5600x, GPU Asus RTX 5070
RAM
Corsair VENGEANCE RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz
SSD
Samsung 990 Pro Heatsink 1TB, Sabrent Rocket Q 1TB
SYS
Windows 11 Pro 64-bit
Awatar użytkownika
DeadMan
Stalker

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 15:23
Ostatnio był: 27 Sty 2026, 22:47
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez kondotierfred w 11 Cze 2011, 19:43

DeadMan napisał(a):Z tą piwniczką to wystarczyło sobie zostawić jedną jakąś mało wartościową rzecz którą mogli by zabrać, poszedłbyś do nich wybiłbyś ich i po sprawie.
Co do...
W końcu, omijając wszystkie zadania...

Nie można omijać wszystkich zadań w stalkerze bo w końcu tak jak w Twoim przypadku coś nie poszło. Co do bugów w grze coś masz ich za dużo. Wgraj patche, a przypadkiem nie grasz na piracie?

Może od tyłu. Nie, nie gram na piracie. mam oryginała z wszystkimi paczami ( ver 1.5.10), z płyty dodatkowej.
A problem polegał na tym, że jeśli w drodze po fanty, obojętnie z jakiego powodu straciłem życie ( psy, promieniowanie czy nieudane zaatakowanie bandytów), nie moglem startować z szybkiego zapisu ( z klawisza funkcyjnego), bo mnie wywalało do Widowsa. :( Te przypadki wysypywania się gry dotyczyły, nomen omen :E , tylko Wysypiska. Problem z wejściem i wyjściem.( Nie mogłem wejść z Kordonu, a wszedłem dopiero z Ciemnej Doliny.)
Ratowało mnie ponowne uruchomienie gry i wczytanie ostatniego zapisu gry z nazwą.
Omijanie zadań dotyczyło właśnie zebrania broni pozostawionej za piwniczką ( :idea: rada wyczytana na forum)i ominięcie walki bandytami przy fantach i w drodze do teleportera. Może kogoś bawi takie rozwiązanie, ale mnie nie.
W Agropromie ( w końcu znalazłem Generała!) i Jantarze, tych problemów już nie miałem. Szybkie wgranie działało. Co dalej będzie nie wiem, na razie zrobiłem przerwę na Cień Czarnobyla. Zobaczę jak tam będzie.
Szanowny djcycu, uświadom mnie, co to za pukty reputaci, bo po dwukropku nic nie ma.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez kubu k w 11 Cze 2011, 23:34

Jeżeli chodzi o bugi to nawet idąc ścieżką do tartaku na oryginale wywalało mi bug do pulpitu. Więc wydaje mi się, że stabilność całej gry polega na konfiguracji kompa, wnioskując na problemach co po niektórych graczy.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Postprzez kondotierfred w 12 Cze 2011, 10:08

kubu k napisał(a):całej gry polega na konfiguracji kompa

Przy instalce dostałem okno z komunikatem, że parametry komputera są spełnione dla tej gry.
Gdyby było inaczej, działo by się to też na innych lokacjach. A to tylko dzieje się w sytuacjach dotyczących Wysypiska (Pchlego targu ). Trudno się decydować na powrót tam, wiedząc o problemie. Sądzę, że to algorytm gry nie jest dopracowany i gdy grający zrobi coś po " swojemu ", głupieje :mad: .
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 12 Cze 2011, 10:47

seniorfred napisał(a):Jeśli oszukałem bandytów zostawiając wyposażenie przed piwniczką, to jak z PDA usunąć zadanie zabrania fantów lub teraz mi zbędny zakup na Pchlim Targu.
Wiem, że można dokonać wielu modyfikacji grzebiąc w grze, ale tego nie chcę robić.
W końcu, omijając wszystkie zadania udało mi się wejść do Agropromu. Przyjemność grania szlag trafił. :[

To ze fanty zostawiłeś to jedno a to ze Ci kasę zabrali z "konta" to drugie bo jej nie można wyrzucić z plecaka, zadanie będziesz musial wykonać czyli zabić bandytów i odzyskać kasę. Może 5min zabawy wiec nie ma co się przejmować.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości