Metro- kupić czy nie?

Metro- kupić czy nie?

Postprzez Woland w 08 Cze 2011, 23:15

1.Witam, czy gra pójdzie na:
Windows 7 32 bit home premium
GeForce 9600 GT
2gb ramu
procesor 2.8 GhZ
?
Szczególnie mnie martwi kwestia windows 7...
2. Gra jest liniowa czy w stylu stalkera?
3. Czy gra ma dużo bugów? Stabilna?
4. I ostatecznie- warto (waszym zdaniem, proszę o uzasadnienie) to kupić?

Mówię o zwykłym, jedynce metra 2033.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Re: Metro- kupić czy nie?

Postprzez Darth ReX w 08 Cze 2011, 23:22

Już w kolejnym temacie masz problem związany z systemem. Metro spokojnie na nim pójdzie, co nie oznacza, że dla twojego PC jest to dobry system - a to ciężko stwierdzić, skoro podajesz takie ogólniki, jak "GF 9600, procesor 2.8GHz".

Gra jest liniowa, garść bugów również się znajdzie, ale przejść się da.

Moim zdaniem nie warto, parę godzin zabawy, gra na raz (brak multi), płytkość fabularna w stosunku do knigi.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Dzisiaj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Bambosz107 w 08 Cze 2011, 23:24

Ściągnij demo, to się przekonasz, czy będzie działać.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Postprzez ArcGOne w 10 Cze 2011, 12:13

Nie wiem jak z windowsem 7, ale sprzęt mam podobny i powiem Ci, że... pójdzie.
Gra jest liniowa, ale ma wiele rzeczy, które naprawdę urzekają i cieszą.

Odpowiadając na tytuł - kupić!:).
W uzasadnieniu powiem, że choćby po to by poczuć ten klimat i poznać zupełnie nową historię, czując wagę podejmowanych decyzji, choć to akurat bardziej czytając książkę.

Jeśli masz pieniądze to z czystym sercem możesz przeznaczyć je na ten właśnie tytuł.

Pozdrawiam.
__________Nie liczy się siła rażenia, a siła wywieranego wrażenia
Image
Awatar użytkownika
ArcGOne
Kot

Dołączenie: 20 Kwi 2011, 09:15
Ostatnio był: 11 Lis 2011, 13:35
Kozaki: 16

Postprzez DeadMan w 10 Cze 2011, 13:13

A ja proponuję najpierw książeczkę, jest za darmo do pobrania, a później grę. Ale jak dla mnie warto kupić tą gierkę.
MOBO Gigabyte Aorus Elite v2, CPU Ryzen 5600x, GPU Asus RTX 5070
RAM
Corsair VENGEANCE RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz
SSD
Samsung 990 Pro Heatsink 1TB, Sabrent Rocket Q 1TB
SYS
Windows 11 Pro 64-bit
Awatar użytkownika
DeadMan
Stalker

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 15:23
Ostatnio był: 27 Sty 2026, 22:47
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez Vandelshoff w 10 Cze 2011, 13:30

Gra:
Według mnie - zmarnowany potencjał. TOTALNIE.
Liniowa do granic bólu (powinni dać trochę więcej luzu żeby połazić spokojnie po stacjach, poczuć klimat) pędzimy po ciasno wytyczonym torze.
Inteligencja wrogów powala. Tak głupich NPC dawno nie widziałem.
Już w ogóle zabili tę grę faktem, że poziom trudności jest adekwatny do ilości kulek, które musisz wpakować w wroga. Bardzo prymitywne.
Cieszę się, że wybrałem poziom "Normalny", bo już na nim można zaobserwować absurdalne rozwiązania. Koleś przyjął serię kulek (tych niewojskowych) po nogach, skulił się, dostał w łeb po czym wyprostował się i zaczął biec.
Pomysł z niezdejmującą się maską w momencie gdy jest uszkodzona - popieprzone. Jak nie ma trupa z nową maską to możemy zacząć rozdział od początku, bo po pewnym czasie nie będzie nic widać.
Warto nadmienić jeszcze o dość czerstwej animacji NPC.

Ja się zawiodłem na tej pozycji, jestem wściekły, że wydałem na nią pieniądze. Skusił mnie klimat "postapo" i ciekawe trailery. Jednak gra sama w sobie sprawia wrażenie niedopracowanej, jakby twórcom się nazbyt spieszyło. A szkoda, jakby włożyli w to trochę więcej serca, gra byłaby dużo lepsza.

KSIĄŻKA:

I tak jak myślałem.

Brudny, wynaturzony świat po zagładzie nuklearnej wywołanej wojnami z powodu toksycznych ambicji. Chory świat i relacje ludzi, równie chorych. Bo "ludzie zawsze umieli zabijać lepiej niż każde inne żywe stworzenie".
Książka traktująca o naturze człowieka w obliczu groteskowego scenariusza jakim jest życie po wojnie nuklearnej.
Bardzo mądra książka... nawiązująca do tego, że jeżeli taki los nas czeka to tylko ze względu na ludzką pyszność i ślepe ambicje.
Akcja toczy się w moskiewskim metrze, największym schronie atomowym na świecie. W momencie bombardowań ludzie skryli się pod powierzchnią ziemi by przeczekać bombardowanie.
Jednak wyjście na powierzchnię okazuje się praktycznie niemożliwe... radioaktywny pył jeszcze nie opadł, a oczy ludzi przyzwyczajone do mroku tuneli nie wytrzymałyby natężenia światła słonecznego.
Po pewnym czasie ludzie zaczynają osiedlać się na stacjach metra, które zaczęły pełnić rolę karłowatych państw.
Świat na zewnątrz stał się światem, który nie należał już do ludzi. Sami zniszczyli coś, co było piękne i naturalne. Teraz na powierzchni pojawiały się liczne mutacje roślin oraz zwierząt spowodowane deszczem promieniowania który otulił świat.
Pojawiają się liczne anomalie... ludzie tracą zmysły i rozsądek na stacjach położonych blisko powierzchni. Nic więcej nie zdradzę.

Chora książka.

Niesamowicie ciekawa.

Zawierające refleksje odnośnie ludzkiej natury.

Mój numer jeden.

Jak naprawdę kochasz post-apo to kup książki, nie grę. Bo pierwsze rządzi - drugie ssie.
Vandelshoff
Kot

Dołączenie: 05 Gru 2009, 17:30
Ostatnio był: 19 Sty 2018, 23:14
Kozaki: 0

Postprzez Realkriss w 17 Cze 2011, 22:24

A ja dziś dostałam grę i w końcu sama się przekonam, z kim z Was się zgadzam :E Idę instalować.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez Grave w 17 Cze 2011, 23:40

Gra- Jeśli lubisz bardzo post apokaliptyczne klimaty to jest to dla ciebie pozycja obowiązkowa. Szczerze mówiąc niezbyt przepadam za grami z liniową fabułą. Lecz Metro 2033 pokazało mi ,że nawet liniowa fabuła może być bardziej wciągająca od Freeplaya. Co dwa rozdziały robiłem sobie przerwę by ochłonąć z emocji. Dla mnie pozycja obowiązkowa.

Książka/ki- Tutaj mamy bardziej filozoficzne podejście do sprawy. Szczególnie 2034 gdzie cała książka składa się z rozmyślań nad egzystencją człowieka. Warto przeczytać. Po obu częściach, odłożyłem książkę, założyłem ręce za głowę i zacząłem rozmyślać.
"-You heard that? -What? -Destiny! -Dude... What the hell are you smoking?"
Zapraszamy na Wojny Frakcji! Komedia, Sensacja, Kryminał! Wszystko tutaj!
Image
Awatar użytkownika
Grave
Stalker

Dołączenie: 18 Sty 2011, 13:33
Ostatnio był: 18 Cze 2020, 18:38
Miejscowość: Wawa
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 33

Postprzez paintball_0 w 18 Cze 2011, 00:22

W tym przypadku powinieneś mieć inny dylemat: zagrać, czy nie zagrać. Na twoim sprzęcie gra będzie chodzić na niskich detalach (na najwyższych właściwie wcale), przez co stanie się okrutnie brzydka. A to właśnie grafika, wespół z muzyką, buduje klimat gry.

I proszę mi tu nie wyjeżdżać ze sloganami, jak to grafika w grach to nie wszystko. Jeśli gra się tnie, to przyjemność z niej żadna. Jeśli gra ma rozmyte tekstury i wszystkie bajery graficzne powyłączane, to źle się na to patrzy. Człowiek nie może się wczuć w rolę, jeśli wszystkie NPCe i wszystkie ściany wyglądają jak pomalowane akwarelą. Wiem co mówię, sam miałem kompa o podobnym konfigu. Grę kupiłem w dniu premiery i przeleżała na półce jakieś pół roku, do momentu, kiedy dorobiłem się lepszego sprzętu. A i wtedy ciężko mi się było rozstać z niektórymi efektami i wysoką rozdzielczością. Ta gra jest bardzo ładna i bardzo klimatyczna. Szkoda sobie psuć pierwsze wrażenie grając w wykastrowany produkt.

Znajomość książki jest mile widziana, ale nie jest wymagana, żeby cieszyć się fabułą. Wszystko, co musisz wiedzieć, dowiesz się w trakcie zabawy, a elementy ominięte i wycięte z książki nie będą ci zawracać głowy. Przynajmniej unikniesz podświadomego porównywania książki z grą, co nigdy nie jest rzeczą przyjemną. Dla gry, dla książki ani dla odbiorcy.

Za ten post paintball_0 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Nyguz w 18 Cze 2011, 08:18

paintball_0 napisał(a):W tym przypadku powinieneś mieć inny dylemat: zagrać, czy nie zagrać. Na twoim sprzęcie gra będzie chodzić na niskich detalach (na najwyższych właściwie wcale), przez co stanie się okrutnie brzydka. A to właśnie grafika, wespół z muzyką, buduje klimat gry.

Co ty gadasz? Na moim E2180 (2.50 GHZ) i 8800 GT (Od 9600GT różni się tylko większą ilością jednostek cieniujących)
gra śmigała na normalnych w 1280x960 bez żadnej ściny, natomiast na wysokich też, ale ścinała się gdy było dużo przeciwników. Więc, jeżeli procesor jest dwujajowy i ma przynajmniej 9600GT to spokojnie może zagrać.
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Postprzez Woland w 18 Cze 2011, 13:47

paintball czyli mój komputer to aktualnie już aż taki złom??
I teraz nie wiem- ty mówisz jedno, Nyguz drugie. I kto ma rację?
Procesor:
AMD Athlon(tm) II X2 240 Processor 2.81 GHz
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Nyguz w 18 Cze 2011, 15:46

Uwierz mi. Przechodzę tę grę 3 raz. Dwa pierwsze przeszedłem na moim złomku.
E2180 @ 2.50 GHz
2 GB 667
8800 GT 512

na normalnych ten sprzęt pociągnął metro bez problemów. A i tak wyglądało niesamowicie. Jak ktoś mówi inaczej to znaczy, ze ma syf na kompie i strasznie o niego nie dba, dlatego muli.

Chociaż ten AMD ustępuje wydajnością prockom Intela. Musiałbyś się więc zapytać ludzi z takim procem jak ty, czy grali w metro 2033.

Tak więc ciężko stwierdzić. Mogę Ci powiedzieć, ze na 100% pograsz, bo komp spełnia wymagania gry. 9600 GT dobra karta, 2 GB ram też okey :D Myślę, ze proc też da radę. :wink:

EDIT :

Da radę proc ;)

Karta lepsza niż Twoja, ale widać, że proc jej nie ogranicza.
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość