Wieczny Żyd czyli słowo o antysemityzmie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Wieczny Żyd czyli słowo o antysemityzmie

Postprzez Terminus w 18 Cze 2011, 19:50

Zainspirowany pytaniem Kowka: "dlaczego tak nie lubią Żydów" założyłem ten wątek ku dyskusji o tym jak widzimy Żydów tych prawdziwych lub mitycznych.

Antysemityzm wg mnie ma wiele różnych, historycznych przyczyn:

1. Naród kupców. Żydzi to jeden z narodów Bliskiego Wschodu, który tradycyjnie zajmował się pośrednictwem i handlem a w związku z tym mający cechy charakterologiczne potrzebne do takiej działalności. I tu pojawia się banalna zazdrość i złość o to, że ktoś zarabia na nas, że mu się powodzi lepiej niż nam et cetera. Oczywiście wtedy się nie myśli, że handlem z wymiernymi sukcesami zajmuje się mały odsetek narodu a większość jak my klepie biedę.
Dodatkowo na Bliskim Wschodzie jest konkurencja: Żydzi, Arabowie, Ormianie, więc nic dziwnego, że także między tymi nacjami są wzajemne napięcia i animozje.
W Europie średniowiecznej działają żydowscy kupcy i budzą uczucia jak wyżej wśród ich klientów i chrześcijańskiej konkurencji. I podnosząc zarzuty wobec Żydów, że handlują niewolnikami Słowianami, chrześcijanami jakoś się nie pamięta, że tymi samymi niewolnikami słowiańskimi czy chrześcijanami handlują z Arabami kupcy chrześcijańscy z Wenecji czy Genui...

2.Ludzie króla. Średniowieczna Europa. Tworzą się nowe państwa z chaosu po upadku Cesarstwa Rzymskiego i wędrówkach barbarzyńskich ludów. Administracje książęce/królewskie potrzebują ludzi zajmujących się skarbem państwa, podatkami, świadczącymi usługi bankowe. Wszyscy niepiśmienni a duchowni teoretycznie mają zakaz zajmowania się lichwą. Dlatego władcy sprowadzają Żydów, którzy pełnią wymienione wyżej funkcje i udzielają pożyczek władzy. W tym celu np. Kazimierz Wielki sprowadził ich do Polski. Oczywiście coś za coś. Ze względu na znaczenie dla państwa Żydzi są objęci specjalną ochroną przez rządzących. Stają się "ludźmi króla", czy "ludźmi skarbu"; są wyłączeni z cywilnego sądownictwa [mogą być sądzeni tylko przez Króla lub za jego zgodą], za ich zabójstwo grozi bezwzględna czapa otrzymują specjalne przywileje. A to znowu budzi zawiść otoczenia, które nie ma takich przywilejów.

cdn...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Re: Wieczny Żyd czyli słowo o antysemityzmie

Postprzez Lucjusz w 18 Cze 2011, 21:13

Mnie rozbraja jedno, mogę nie lubić ruskich, niemców, francuzów itd. ale jak powiem, że nie lubię żydów to już kojarzą mnie z Hitlerem i w ogóle jestem zbrodniarzem. A mnie po prostu wk.rwia to, że żydowscy żołnierze strzelają do palestyńskich dzieci a cywili używają jako żywych tarcz. Mówią, że walczą z terroryzmem a sami podkładali bomby walcząc o swoją "niepodległość". Oprócz tego są antypolakami, w swoich szkołach uczą młodzież o polskich obozach zagłady i zakłamują historię. Robią z nas największych antysemitów a podczas wojny to my im najwięcej doope ratowaliśmy. Jeżeli krytyka żydów jest antysemityzmem to nazywajcie mnie antysemitą. Bo każdą krytykę wobec Izraela zbywa się tym właśnie słowem: "antysemita". Nie można nic złego na nich powiedzieć bo będziesz antysemitą nawet tu na forum wychlali kozaki SLAYERowi bo powiedział, że jest przeciwny żydom. Możesz krytykować wszystkich tylko nie żydów, jak to mówiła moja historyczka: "ręce i cycki opadają".
--------
Dla tych co nie umieją czytać ze zrozumieniem. Nie pisze, że nienawidzę żydów tylko krytykuje ich i jeżeli krytyka żydów to jest antysemityzm to nim jestem.
Ostatnio edytowany przez Lucjusz 19 Cze 2011, 14:07, edytowano w sumie 5 razy
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive riv8, Piterxd, Greyeeh, Alchemik, Kondz, Fred,
Negative The Witcher, KoweK, kapucha, Woland.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Damianox w 18 Cze 2011, 21:25

A ja wam powiem jedno, żyd jest taki sam jak polak, francuz czy amerykanin bo w końcu też jest takim samym człowiekiem jak ty i ja i jakiś inny Kowalski a ,,hitler,, był debilem i wymordował ich całą mase, bo niby byli podludźmi ? Byli jeszcze mądrzejsi niż my. I tak jak napisał Terminus u ludzi wystąpiła ,,zazdrość i złość,, o to że im się tak powodzi.

Dziękuje dobranoc.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 15 Mar 2026, 18:03
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

Postprzez Woland w 18 Cze 2011, 21:32

Jestem przeciwnikiem antysemityzmu. Ale pragnę zauważyć jedno.

Otóż:
Kaczyński mówił że Rosjanie stoją za Smoleńskiem. Mówił także o "ruskiej trumnie".
I co? Była krytyka, ale na zasadzie jaka to zawsze jest w polityce, ot zwykły pogląd tego polityka w tym temacie.
A wyobraźcie sobie że katastrofa miałaby miejsce w Izraelu.
A on mówiłby że to Żydzi/Izrael stoją za katastrofą. A trumnę nazwałby żydowską. Albo inaczej- powiedziałby "zażydzona trumna" (bo w końcu "ruska trumna" jest tak samo obraźliwe jak ta wersja z Izraelem).
Wyobraźcie sobie co by było...

Chodzi mi o to że nietolerancyjne zachowania wobec jednego narodu są akceptowane wobec innego nie.
To co napisałem to tylko taki przykład.

Czy tu wcisnę jeszcze homofobię. Na nią to już dopiero przyzwolenie!
Ostatnio edytowany przez Woland, 18 Cze 2011, 21:40, edytowano w sumie 1 raz
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez The Witcher w 18 Cze 2011, 21:35

Nienawiść do jakiegokolwiek człowieka tylko dlatego że jest Niemcem/Francuzem/Żydem/Katolikiem jest czystym przejawem głupoty, a więc antysemici to głupcy. Głupcami nie należy się przejmować. Tyle w temacie. Bo co tu więcej pisać? :P

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00, Woland, Papa Mobile, Cysiu, Damianox, KoweK.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez kapucha w 18 Cze 2011, 21:54

Moim zdaniem grupy ludzi które są ofiarami rasizmu, antysemityzmu itp. często zarzucają innym wrogość we wrogi sposób. Często murzyn powie do białego "jak leci białasie" i nic się niestanie, powiedz do murzyna "jak leci czarnuchu" a już będziesz odbierany jako rasista. Tak samo z żydami, cyganami, rumunami i innymi mniejszościami: powiedz do nich "żydzie, cyganie, rumunie", a też będziesz odbierany jako rasista.

Co do naszego polityka i jego słów w stylu "ruska trumna", "drugi Katyń" to ostatnio słyszałem pogłoski, że proponują mu badanie psychologa.

Edit. Kultura żydowska wydaje mi się, że jest tak odbierana z dwóch powodów: przez setki lat ludzie nie ufali żydom którzy często pełnili w średniowieczu rolę pierwszych bankierów, po drugie część Katolików po prostu zazdrości, że początki naszej wiary wywodzą się z judaizmu :wink: .
Ostatnio edytowany przez kapucha, 18 Cze 2011, 21:59, edytowano w sumie 1 raz
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Woland w 18 Cze 2011, 21:55

A tak poza tym ciekawi mnie jedno w kwestii rasizmu/neonazizmu itp.- skąd się biorą w Polsce barany czczące Hitlera który Polaków (i w ogóle wszystkich Słowian) nienawidził??

Kolejna sprawa- jak to możliwe że Radio Maryja głoszące antysemityzm może legalnie działać- mało tego- występują w nim posłowie w tym w czasie rządów PiSu POSŁOWIE PARTII RZĄDZĄCYCH!!

Psycholog? Serio? :D Dawaj linka do wiadomości a masz kozaka :E :E
Woland
Legenda

Postprzez Wheeljack w 18 Cze 2011, 22:46

W radiu Maryja gadają różne głupoty, mój wujek słuchał przez 2 miesiące to dosłownie och*jał. Połowę wypłaty wysyłał na konto ojca dyrektora i chciał wywalić żonę z domu bo dała talerz zupy bezdomnemu w mroźny dzień. O tym, że ciągle chodził i pieprzył jaki to Rydzyk jest super i że "chce robić ludziom dobrze" nie wspomnę. :E

Za ten post Wheeljack otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Realkriss w 18 Cze 2011, 23:41

Ocho, drugi temat po "Homoseksualiźmie", gdzie będzie bicie piany i zamiast wymiany poglądów, biorąc pod uwagę czyjeś zdanie, będzie tylko krytykowanie czyichś wypowiedzi. Następnie grupa "panów liberalnych" będzie się dziwić, jak można ziać nienawiścią do (tu wpisać cokolwiek).
Następnie kilka osób wypowie się radykalnie (Lucjusz już jest, czekamy na Ścigacza), po czym zostaną zeżarci żywcem.
To są takie tematy, które w pewnym momencie zaczynają gonić w piętkę.
Chyba zaproponuję następny "Co wolicie, nektarynki czy brzoskwinie?"
I się podzielimy na obozy zwolenników owoców z włoskami lub bez :D

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Woland w 18 Cze 2011, 23:49

Ja już przedstawiłem opinię o antysemityzmie- jest zły ale nie wiedzieć dlaczego on budzi aż takie oburzenie a rusofobia, fobie wobec Francuzów czy Niemców czy homofobia (chodzi mi o wszelkie nietolerancje wobec grup osób nie tylko na tle rasowym a ogólnie) jest już łagodniej, a szczególnie homofobia.
"Żydzi strzelają do Palestyńczyków" :o :o
No jasne, każdy Żyd zapi*rdala z kałachem i tylko myśli jak tu wyrżnąć jak najwięcej Palestyńczyków... :facepalm:
Nie generalizuj. Nie każdy Żyd to popiera. Jak nie każdy katolik to słuchacz Radia Maryja. Nie każdy Polak to zacofany moherowy wieśniak.
Nietolerancję:
Czy na tle religijnym, rasowym czy orientacji seksualnej trzeba tępić.
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 18 Cze 2011, 23:53

Woland napisał(a):Kolejna sprawa- jak to możliwe że Radio Maryja głoszące antysemityzm może legalnie działać- mało tego- występują w nim posłowie w tym w czasie rządów PiSu POSŁOWIE PARTII RZĄDZĄCYCH!!

Bardzo prosto: Nigdy na antenie radia żaden redaktor nie głosi publicznie takich opinii. Te opinie wypowiadają zaproszeni goście, lub dzwoniący do radia słuchacze. Oczywiście radio mówi, że nie odpowiada za prywatne opinie tych ludzi, ale sposób moderowania dyskusji mówi sam za siebie.

Ne było moim zamiarem rozpętywać dyskusji o Radiu Maryja tylko zastanowieniu się np. jaki sens ma antysemityzm w praktycznie pozbawionych diaspory żydowskiej krajach jak Polska. Jaka jest geneza antysemityzmu i jak ewoluował przez wieki. Nie dyskutuję czy antysemityzm jest zły czy nie bo to akurat oczywiste.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Woland w 19 Cze 2011, 00:03

"To, co jawi się jako przeszkoda na drodze do pełnego utożsamienia społeczeństwa ze sobą, jest tak naprawdę jego warunkiem: dzięki przerzuceniu na Żyda roli ciała obcego, które wprowadza do organizmu społecznego rozpad i antagonizm, możliwe staje się społeczeństwo jako spójna i harmonijna całość."
Slavoj Žižek

Innymi słowy- kozły ofiarne...
Woland
Legenda

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości