Wieczny Żyd czyli słowo o antysemityzmie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wieczny Żyd czyli słowo o antysemityzmie

Postprzez Terminus w 19 Cze 2011, 00:16

Woland napisał(a):Innymi słowy- kozły ofiarne...

No właśnie kolejny element o którym chciałem napisać:
3. Nacjonalizm i budowanie jedności narodowej. W punkach 1 i 2 opisałem mniej więcej historyczne przyczyny wg mnie antysemityzmu. Oczywiście przez wieki nałożyło się jeszcze trochę innych elementów tak jak hermetyczność diaspory zamykającej się w większości we własnym gronie co prowadziło do takich pomysłów jak getto. Było ono pomysłem samych Żydów później usankcjonowanym na Soborze Laterańskm bodajże i miało z jednej strony pozwolić na lepszą ochronę przed napaściami i pogromami a z drugiej na zabezpieczenie przed mieszaniem się z gojami, czemu też zależało i drugiej stronie. Nakładała się na to odrębność stroju wynikająca z przepisów kościelnych mających również uniemożliwić stopienie się Żydów ze społecznością chrześcijańską.
Tak więc Żydzi stanowili w Europie mniejszość bardzo wyrazistą i odróżniającą się od reszty społeczeństwa. To oraz te wszystkie animozje wynikające z przyczyn ekonomicznych i historycznych wykorzystał Bismarck budując nowe społeczeństwo niemieckie ze zlepku podbitych i podporządkowanych przez Prusy ksiąstewek niemieckojęzycznych i terenów poaustriackich. Najłatwiej jak stwierdził zorganizować ludzi wokół idei wspólnego wroga - wybór Żydów był oczywisty. Przy okazji także na wrogów narodowych awansowali i Polacy.
Patent Bismarcka był kontynuowany przez partie i środowiska nacjonalistyczne w większości państw europejskich ze znaczącą diasporą żydowską. Było tak i w przedwojennej Polsce, gdzie w okresie międzywojennym prowadzono akcje bojkotu żydowskich sklepów, dyskryminowania uczniów, czy snuto mżonki typu przesiedlenie diaspory na francuski Madagaskar.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Woland w 19 Cze 2011, 00:25

Getta ławkowe na przykład.Były ograniczenia ile procent uczniów na studiach może być pochodzenia żydowskiego. O ile wiem Kolbe się w antysemityzm mieszał, był w gazecie katolickiej o charakterze antysemickim.
Były jakieś pogromy Żydów na wschodzie w czasie wojny Polsko-Bolszewickiej przez Polaków dokonane.
Ciekawy jest pogrom kielecki po II wojnie światowej, gdzie Żydów oskarżono o porwanie i rytualny mord dziecka.
Same legendy o tym pochodzą jeszcze z średniowiecza. O średniowiecznym antysemityzmie był cały artykuł w "Inne Oblicza Historii". Poszukam i podam kilka informacji z artykułu jak kogoś to ciekawi.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Terminus w 19 Cze 2011, 00:55

Woland napisał(a):Były jakieś pogromy Żydów na wschodzie w czasie wojny Polsko-Bolszewickiej przez Polaków dokonane.
Były dwa we Lwowie i Wilnie w 1919r. Z tego co czytałem były związane z publikacją starego paszkwila "Protokołów Mędrców Syjonu" a poza tym wojna sprzyja radykalizacji nastrojów a Żydzi byli tradycyjnie posądzani o sprzyjanie bolszewikom czy spekulacje żywnością.

Ale przez złośliwość przypomnę, że w takiej Austrii przed Anschlussem były pogromy Żydów np. w Wiedniu i jakoś o tym cichosza...
Ciekawy jest pogrom kielecki po II wojnie światowej, gdzie Żydów oskarżono o porwanie i rytualny mord dziecka.
Ciekawy jest udział służby bezpieczeństwa i NKWD w tym mordzie i fakt, że miał miejsce gdy trwały rozmowy między Aliantami o powojennym losie Polski...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez k4r00 w 19 Cze 2011, 01:14

Dla mnie człowiek to człowiek. Nieważne czy o czarnym kolorze skóry, czy o skośnych oczach, czy właśnie żyd. Wkurzałem się, gdy po raz pierwszy czytałem o prześladowaniach podczas II WŚ.

Niby Polska jest w UE, ale zacofanie u nas takie jakie było od niepamiętnych czasów. Byłem ostatnio świadkiem sytuacji, w której trzech chłopaków (15-18 lat) wpatrywało się we Włocha, z którym szedłem jakby zobaczyli Świętą Krowę. Delikatnie zwróciłem im uwagę, czym oni tradycyjnie odpowiedzieli grzecznym spie**alaj.
Suck the tears of my dick, you ugly mud-fuckers!
Awatar użytkownika
k4r00
Ekspert

Dołączenie: 30 Wrz 2010, 00:07
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 16:55
Miejscowość: Miasto prywatne
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 160

Postprzez Woland w 19 Cze 2011, 09:56

O tych pogromach mam wiedzę bardzo ogólną, coś słyszałem że NKWD czy coś w tym miało udział.

Skoro mówimy o ZSRR to pod koniec życia Stalin chciał przeprowadzić kolejną czystkę. "Spisek żydowskich lekarzy".
Nie doszło do niego. Zabił go Beria ale tylko po to by ratować samego siebie. Bardzo prawdopodobnie gdyby doszło do procesów to on także by został oskarżony.

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Orenos.
Woland
Legenda

Postprzez Orenos w 19 Cze 2011, 12:48

Woland napisał(a):A tak poza tym ciekawi mnie jedno w kwestii rasizmu/neonazizmu itp.- skąd się biorą w Polsce barany czczące Hitlera który Polaków (i w ogóle wszystkich Słowian) nienawidził??

Takie głupoty gadasz , że aż szkoda odpisywać.Dokształć się trochę najpierw, a potem się wypowiadaj.
Awatar użytkownika
Orenos
Kot

Dołączenie: 06 Lip 2009, 01:22
Ostatnio był: 13 Wrz 2012, 17:07
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 2

Postprzez Adam w 19 Cze 2011, 13:07

Gdy byłem mały, to dziadek napchał mi do głowy antysemickich haseł, gdyż w moim mieście, 60% mieszkańców przed wojną było Żydami. Moja rodzina od strony matki mieszkała na przedmieściach, można ich było nazwać biednymi, choć pradziadek walczył jako ułan z Ukraińcami pod Lwowem, a Żydzi się tym nie przejmowali (Caritasu wtedy nie było). Dziadek w moim wieku wraz z kolegami z podwórka codziennie czekali przy synagodze i atakowali żydowskie dzieci. Zwykłe zabawy przerodziły się w ostre bijatyki i jak to byśmy dziś nazwali, ustawki. Gdy po wojnie dziadek wrócił z Niemiec z przymusowych robót, stał się nacjonalistą.

To, co ja uważam za swój i dziadkowy antysemityzm, nie jest raczej nienawiścią i chęcią zabijania oraz eksterminacji, tylko małą niechęcią i pamiętaniem o biedzie mojej rodziny. Szanuję ich jako ludzi, tylko nie chcę mieć z nimi nic wspólnego i oni też niech mi dadzą spokój.
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez SLAYER w 19 Cze 2011, 13:28

Można powiedzieć że poprę Adama bo ja mieszkam we wschodniej części polski i wiem co robili żydki podczas wojny i po wojnie.Wiele słyszałem od starszych mieszkańców mojej miejscowości i od swoich dziadków, przytoczę wam pewną historie z życia,która opowiadał mi mój dziadek.Podczas gdy Niemcy szli na Ruskich (teraz to granica z Ukraina) pewien mieszkaniec przechował takiego żydka w domu potem się o coś posprzeczali i ten żyd sprzedał gościa Niemcom i nie to że sam zarobił kule to i ten koleś co go przechował wiec nie mówcie że ten naród jest taki dobry on sprzeda wszystko i wszystkich za każdą cenę.U mnie w regionie jest wiele podobnych opowieści jak to żydki kochaja polaków
Obrona kraju jest naszą POWINNOŚCIĄ
Awatar użytkownika
SLAYER
Stalker

Dołączenie: 28 Maj 2010, 16:16
Ostatnio był: 14 Mar 2019, 15:26
Miejscowość: Wrocław
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 18

Postprzez impulse_101 w 19 Cze 2011, 13:35

Lucjusz napisał(a):Mnie rozbraja jedno, mogę nie lubić ruskich, niemców, francuzów itd. ale jak powiem, że nie lubię żydów to już kojarzą mnie z Hitlerem

To się nazywa terroryzm tolerancyjny. Nie możesz krytykować ponieważ zaraz nazwą Cię antysemita, homofobem, rasista. Jest to bardzo wygodne narzędzie bo jeśli jesteś ta osoba "uciśnioną" bardzo łatwo wywalczyć przywileje.. przykład? Zwolnij białego z pracy a zwolnij murzyna. Ten drugi zawsze może Cię oskarżyć o rasizm nawet jeśli zasłużył sobie brakiem kompetencji na zwolnienie a ty i tak będziesz miał problemy. Tak samo jest z antysemityzmem, spróbuj coś na żyda powiedzieć na arenie międzynarodowej a będzie tak jak mówisz, zrobią z Ciebie Hitlera :E

Co do samych przyczyn antysemityzmu to myślę ze sami sobie zapracowali na taka opinie, tworzyli enklawy, zamknięte grona osób zamiast asymilować się z kulturą i zwyczajami krajów które ich goszczą. Podobnie jest z polskimi pracownikami sezonowymi, zamiast się dostosować do zwyczajów panujących na wyspach to jest ura bura szef podwóra a później mamy opinie na jaka sobie zapracowaliśmy. Teraz pytanie, kogo należy krytykować.. Czy osobę która przez liczne nieprzyjemne doświadczenia wyrobiła sobie negatywna opinie czy może żyda/polaczka/murzyna który się przyczynił do takiej opinii na jego temat? Dla mnie odpowiedz wydaje się logiczna ale jak widać niektórym zwolennikom "tolerancji" nie do końca.
Tak samo z handlem, zgadzam się ze żydzi maja do tego talent, potrafili się dorobić budząc zazdrość innych. Pamiętajmy jednak ze to nie zawsze była ciężka uczciwa praca, lichwiarstwo to czesto próba cwaniakowania i zdzierania z ludzi ostatnich pieniędzy (upupiając można by to nazwać agresywna polityka marketingowa).
Dla mnie wyzyskiwanie w lombardach osób mających nóż na gardle jest taka sama praktyka jak prowadzenie burdelu czy handel dragami.
Nie jestem antysemita, ciężko mi zrozumieć osoby które walczą z żydami w Polsce gdzie przeciętny "polski żyd" ma tyle wspólnego żydami co z chińczykami (przynajmniej ja nie widzę zbytniej różnicy) :P
Natomiast sprzeciwiam się wizji biednego narodu aniołków z gwiazda dawida zamiast aureoli nad głowa, bo nie wierze ze cały świat uwzią się na nich bez powodu.
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Krige, Orenos, riv8, Realkriss, scigacz1975.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez scigacz1975 w 19 Cze 2011, 13:55

@Impuse - Strzał w dziesiątkę, dałbym Ci za to :wódka: ale limit nie pozwala. Ale przynajmniej nie tylko ja tak myślę :wink: i to dodaje otuchy.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Woland w 19 Cze 2011, 14:50

Woland napisał(a): Zabił go Beria ale tylko po to by ratować samego siebie. Bardzo prawdopodobnie gdyby doszło do procesów to on także by został oskarżony.

W "Prywatne życie Stalina" to czytałem. Więc się nie czepiać. Gdzieś indziej czytałem (Wołoszański?) że Stalin miał wylew a Beria i ktoś jeszcze nie dopuścili by odpowiednio szybko ktoś mu pomógł.

A jakie głupoty? Może Hitler był miłośnikiem Polski i Polaków i to po prostu z tej miłości posyłał ich do obozów??

Nie znam się ale to też był chyba jeden z powodów antysemityzmu. Mianowicie odpowiedzialnością za śmierć Chrystusa obarczano wszystkich Żydów.
Woland
Legenda

Postprzez szm w 19 Cze 2011, 18:48

A jakie głupoty? Może Hitler był miłośnikiem Polski i Polaków i to po prostu z tej miłości posyłał ich do obozów??

A Ty byś się nie wku... zirytował, gdybyś do marca 1939 roku szedł z Polską ręka w rękę, co prawda bez ślubu, a w narzeczeństwie. I teraz nadchodzi czas na ślub, i skonsumowanie związku, a tu dupa. Polacy się wycofują. Ja bym się zirytował.
Teraz kolejna teoria, wiadomo już, że wojna wybuchnie. Co zrobić aby wygrać? Prowadzić wojnę bezwzględą. Co zrobić aby taką wojnę prowadzić? Wmówić swoim żołnierzom, że wrogiem są podludzie.
Ot i cała tajemnica nienawiści Hitlera do Polaków.

Btw. polecam wam artykuł (widziałem kiedyś skan na jakiejś niemieckiej stronce, nawet go gdzieś ściągałem) o Polsce, w mniej więcej takim tonie: Polska - młode, prężnie rozwijające się państwo. Dzielny naród, który powstrzymał bolszewicką nawałę. Piłsudski - wielki człowiek. Same ochy i achy.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości