W Czarnobylu...

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

W Czarnobylu...

Postprzez dienonych w 02 Lip 2011, 12:37

Witam, czy wy, tak jak ja, chętnie pojechali byście na wycieczkę do czarnobyla? Wszyscy u mnie w rodzinie mówią, że to bez myślne, że potem mi włosy zaczną odpadać i takie tam gadanie starszych ludzi :-/
A wy zapuścili byście się w głąb zony?
Czy też uważacie, że to bezsensu i nie bezpieczne?
I jeszcze, czy to możliwe, żeby nie które rzeczy ze stalkera miały coś wspólnego z rzeczywistością.
Chodzi o anomalie, artefakty... :E Moim zdaniem raczej nie......... chodź może xD
w lewo i w dół
Awatar użytkownika
dienonych
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2011, 13:04
Ostatnio był: 10 Wrz 2025, 20:09
Miejscowość: W DÓŁ...
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 78

Reklamy Google

Re: W Czarnobylu...

Postprzez kubekpop w 02 Lip 2011, 12:41

Moim zdaniem to dobry pomysł. Świat S.T.A.L.K.E.R.a ma mało wspólnego z rzeczywistością (oprócz niektórych lokalizacji). W niektórych miejscach występuje tylko promieniowanie (prawdopodobnie tak, jak napisali niżej - w glebie). Tak mi się wydaje, i jestem tego pewny, ale zawsze mogę się mylić :D Ale według mnie te wycieczki odbywają się tylko przez jakieś biura podróży, które dbają o to, żebyś się nie napromieniował. Ja zamierzam kiedyś się tam wybrać...
Ostatnio edytowany przez kubekpop, 02 Lip 2011, 14:56, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kubekpop
Przewodnik

Dołączenie: 05 Sty 2011, 20:56
Ostatnio był: 05 Lut 2020, 11:37
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 160

Postprzez Woland w 02 Lip 2011, 13:25

W Prypeci robiono badania. Wiesz co wykazały? Promieniowanie podobne do tego jakie jest pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. A tak poza tym ciekawostka- wiesz że ostatni reaktor elektrowni zamknięto w chyba 2000/2002 roku?? A jeden internauta na forum tutaj wspominał że jacyś tam pracują w elektrowni do dziś.

To prawda że cały koszt wycieczki wynosi 400 dolarów? I to od wycieczki?

PS:
Witam, czy wy, tak jak ja, chętnie pojechalibyście na wycieczkę do Czarnobyla? Wszyscy u mnie w rodzinie mówią, że to bezmyślne, że potem mi włosy zaczną odpadać i takie tam gadanie starszych ludzi :-/
A wy zapuścilibyście się w głąb zony?
Czy też uważacie, że to bezsensu i niebezpieczne?
I jeszcze, czy to możliwe, żeby nie które rzeczy ze stalkera miały coś wspólnego z rzeczywistością.
Chodzi o anomalie, artefakty... :E Moim zdaniem raczej nie......... choć może xD

Poprawiłem błędy, tu masz w miarę bez błędów.
CHODŹ- INACZEJ IDŹ!! Np: "Chodź do mnie"
W TYM PRZYPADKU CHOĆ SIĘ PISZE. Np: "Zgoda, zrobię to choć nie uważam tego za mądre"

Niebezpieczne a nie nie bezpieczne. NIE piszemy osobno tylko Z CZASOWNIKAMI. Aha- a nazwy miast z dużej litery. :P

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative GhostRider44, StalkerCell.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Kumpel111 w 02 Lip 2011, 13:34

Napewno stalker ma lokacje podobne do rzeczywistych. Wysypisko istnieje, Prypeć istnieje, Czerwony las istnieje... Można by dalej wymyieniać i wymieniać... Teraz na terenach dawnych wsi są "dżungle" i zwierzęta. Są w miare normalne bez żadnych mutacji itp. Teraz jak kolega wyżej napisał, nie ma promieniowania na tamtych terenach, no chyba że skażona gleba. Z tego co pamiętam, skażona na 27000 lat, ale pewności nie mam.
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez djcycu w 02 Lip 2011, 15:07

Bo będzie skażona tak długo ale tylko dlatego że niektóre izotopy się zneutralizują a inne jeszcze pozostaną. Jechać można bo czemu nie? Dobrze się wyposażyć czyli w dozymetr i można ruszać do biura się na wycieczkę załapać. Lokacje ze stalkera są miksem ciekawych i kluczowych punktów w prawdziwej zonie. Samo złomowisko wygląda zupełnie inaczej bo w stalkerze to taka pipidówa była :P Czerwony las... No chyba nie ma skał takich jak w tym prawdziwym no ale i promieniowanie i zniszczone drzewa tam były (stąd nazwa). Miejsca te leżą też w zupełnie innych miejscach niż w grze. Co do wypadania włosów do bez przesady... Ale dobrze to ująłeś. Starsi ludzie tak gadają bo prócz bajek i innych pierdół z osiedla nie obchodzi nic a powinno choćby po to by nikomu głupot nie wciskać :P
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez vandr w 02 Lip 2011, 15:56

Jednym z "mutantów" jakie tam żyją, są sumy, które są znacznie większe od swoich "normalnych" braci. I tylko tyle. Miałem gdzieś zdjęcia na dysku od kumpla z komentarzem.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez dienonych w 02 Lip 2011, 17:31

Znalazłem na internecie bardzo ciekawą ofertę wycieczki-CENA WYCIECZKI: 750 PLN/os.na 4 dni.
WIĘCEJ TU- http://wycieczka-czarnobyl.pl/
-----------------------

Jeszcze jedno pytanie, zna ktoś link ze stroną dokładnej i rzeczywistej mapy czarnobyla z prypecią?
Chodzi o coś podobnego jak na PDA tylko z rzeczywistymi drogami które znajdują się w owych miastach :E
Chciałbym je sobie wydrukować, żeby wyglądały tak jak np. w atlasach lub mapach drogowych tak jak są w GPS

Uwagi moderatora:

Double post
w lewo i w dół
Awatar użytkownika
dienonych
Tropiciel

Postprzez djcycu w 02 Lip 2011, 17:53

Te sumy wydaje mi się że to efekt ich beztroskiego życia. Tam nikt im nie dokucza więc się pokazują ludziom lecz mogły dostać pewnych nowych genów i rosnąć większe. Wystarczy poczytać i nawet zmutowane roślinki się trafiały tyle że roślina to zupełnie inna forma. Dzieci miały wady ale to tylko podczas kształcenia się płodu. Dzieci po urodzeniu nie miały problemów nie licząc tarczycy czy innych schorzeń. Na szczęście nikt nie truje tu głupoty o świecącym na czerwono lesie :P Tam tylko listki zmieniły barwę, drzewa szybko poschły no i zczerniały.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Kuba w 11 Lip 2011, 19:45

dienonych napisał(a):Znalazłem na internecie bardzo ciekawą ofertę wycieczki-CENA WYCIECZKI: 750 PLN/os.na 4 dni.
WIĘCEJ TU- http://wycieczka-czarnobyl.pl/

Ta "bardzo ciekawa" oferta w rzeczywistości jest miernym wyłudzaczem kasy. Przed elektrownią pewnie z 15 minut, na Prypeć 3 godziny (co niby przez 3h zwiedzisz? dwa budynki góra...), a cała reszta z okien autokaru. Nie byłem z tego konkretnego biura podróży, ale wszystkie te Bispole i inne podróby, to jeden pies.

Wycieczka z prawdziwego zdarzenia, to nie żadne biura podróży tylko poprzez znajomych etc etc. Ah... i minimym 1600 + koszty dodatkowe.
"Gdzie leśna droga wije się przez uroczysko, nieubłagana czeka mnie i znana przyszłość.
Daremnie wszczynać by z nią spór, mamić pieszczotą, otwarta jest jak mroczny bór - na wskroś, szeroko."
Awatar użytkownika
Kuba
Stalker

Dołączenie: 20 Wrz 2008, 13:19
Ostatnio był: 26 Sie 2014, 15:24
Miejscowość: Częstochowa
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 11

Postprzez dienonych w 12 Lip 2011, 21:06

Chcesz to wydawaj tyle kasy.
Ja po prostu chcę zobaczyć zonę i nic więcej, a latanie po budynkach może być fajne, ale ile można :?: :!:
Mi w zupełności wystarczą te dwa budynki :E
w lewo i w dół
Awatar użytkownika
dienonych
Tropiciel

Postprzez Kuba w 13 Lip 2011, 11:23

Przecież jedziesz tam właśnie po to żeby "latać po budynkach". Zwiedzać, poznawać, organoleptycznie doświadczać, a nie oglądać okoliczne miejsca zza brudnych szyb autokaru.

Uwagi moderatora:

Nie cytujemy wypowiedzi wyżej...
"Gdzie leśna droga wije się przez uroczysko, nieubłagana czeka mnie i znana przyszłość.
Daremnie wszczynać by z nią spór, mamić pieszczotą, otwarta jest jak mroczny bór - na wskroś, szeroko."
Awatar użytkownika
Kuba
Stalker

Dołączenie: 20 Wrz 2008, 13:19
Ostatnio był: 26 Sie 2014, 15:24
Miejscowość: Częstochowa
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 11

Postprzez szczypiorofix w 13 Lip 2011, 14:01

Sam myślałem nad wycieczką poprzez biuro podróży Bispol. Ktoś może był tam albo korzystał kiedykolwiek z ich usług? Cena wynosi 720 zł/os. Czy to trochę nie na wyrost? Jeśli ktoś coś wie byłbym wdzięczny ;)

PS. Ciekawe czy w cenie biletu wliczona jest już łapówka do gostka przy rogatkach, coby wpuszczał ludzi np. do niektórych budynków. W ogóle powinni na czas zwiedzania wypożyczać ludziom liczniki Geigera :D by można było bardziej wczuć się w klimat Zony ;)
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Następna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości