RAGE

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Rage - Temat ogólny

Postprzez KoweK w 29 Lip 2011, 10:37

Bo Borderlands jest do dupy, a w działach o Falloucie ludzie pisaliby najczęściej o trójce, która jest profanacją serii.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Postprzez Glaeken w 29 Lip 2011, 15:50

To, że ty jako Admin masz takie a nie inne poglądy nie znaczy, że wszyscy takie mają. Rage, która nawet jeszcze nie wyszła, tez może okazać się dupną grą.

A Borderlands - moim skromnym zdaniem - zła nie jest, mimo iż grafika choć ciekawa bo nietypowa i w stylu rysunkowym to z drugiej strony ma gigantyczne niedociągnięcia. Nawet ją lubię bo ma specyficzny klimat oraz poczucie humoru (czasem nawet niezdrowe ale dość zabawne) które brakuje innym grom podobnego rodzaju.

Co do Fallouta 3, nie uważam to ani za produkcję która mnie rozczarowała ani za produkcję która mnie zachwyciła, biorąc pod uwagę, że poprzednie części serii uważam za legendarne tytuły z półki "everyone must play!". Przyznam, że 3 z 5 dodatków do F3 było mocno rozczarowujących.

Anyway... po to między innymi są fora żeby wymieniać się poglądami niezależnie od subiektywnych odczuć.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Cromm Cruac w 29 Lip 2011, 15:54

A tam zaraz do dópy. Sie nie znasz sie :P
A Fallout 3 też jest super tylko, że wszyscy patrzą przez pryzmat Jedynki i Dwójki. A co powiesz o Fallout Tactics? Też Fallout ale dla mnie to była straszliwie nudna gra.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 16:36
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez KoweK w 29 Lip 2011, 15:56

Glaeken napisał(a):To, że ty jako Admin masz takie a nie inne poglądy nie znaczy, że wszyscy takie mają

Oczywiście, ale to ja decyduje, czy dany dział się pojawi, czy nie. A Borderlandsa i Fallouta po prostu nie chcę - może nad Falloutem się zastanowię, ale to jest szansa 1 na 1 000 000.

Borderlands nawet na to forum nie pasuje. To nawet nie ma klimatu. Rysunkowa gra - do tego FPS - naprawdę odpycha.

A co powiesz o Fallout Tactics? Też Fallout ale dla mnie to była straszliwie nudna gra.

Też słabizna. Ale i tak milej spędziłem przy niej czas niż przy F3. W tactics grałem do momentu, w którym nie mogłem zabić kogoś tam i dałem spokój. :E
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Glaeken w 29 Lip 2011, 16:24

Cromm Cruac napisał(a):A Fallout 3 też jest super tylko, że wszyscy patrzą przez pryzmat Jedynki i Dwójki.

Oczywiscie ze tak, ale ten sam tytuł i trójeczka po nim do czegos zobowiązuje ;)

xKoweKx napisał(a): Borderlands nawet na to forum nie pasuje. To nawet nie ma klimatu. Rysunkowa gra - do tego FPS - naprawdę odpycha.

Klimat ma, tylko inny niz Fallouty czy Stalker.
I owszem jest to FPS ale podobnie jak seria stalker ma sporo elementów rpg.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez BJ Blazkowicz w 29 Lip 2011, 20:48

Borderlands nawet ciężko zaliczyć do post apo. Stalker ma sporo elementów RPG? lolwut, ty w ogóle w jakieś RPG grałeś? :E
Stalker nie posiada nawet systemu levelowania postaci jako takiego, że o punktach doświadczenia, perkach i tym podobnych nie wspomnę.
Co do Fallouta 3 to klimat postapokaliptycznego waszyngtonu, dobry humor i ukazanie w dość karykaturalny sposób ameryki jako kraju mlekiem i miodem płynącego jest genialny i jedyny w swoim rodzaju ale nie nazwał bym tego "rasowym" RPG a bardziej "ambitnym FPS". RAGE też jest jednym z tych ambitnych FPSów które próbują pchnąć do przodu półświatek strzelanin z widokiem pierwszoosobowym, który jak widać po niektórych produkcjach (nowe CoDy, Batelfilce i inne Half-nołlajfy) drepcze w miejscu i ruszyć nie może.

:arrowd: Ekwipunek, otwarty świat i questy mają nie tylko RPG, o mapie nie wspomnę już w ogóle :E
I czytaj ze zrozumieniem bo nie napisałem ze stalker jest grą RPG :P
Ostatnio edytowany przez BJ Blazkowicz 30 Lip 2011, 13:37, edytowano w sumie 3 razy
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Postprzez KoweK w 30 Lip 2011, 13:41

BJ, gadasz bez sensu. Czytaj ze zrozumieniem. S.T.A.L.K.E.R. posiada elementy RPG. Nie jest grą RPG, tylko posiada. ;) A co jest tymi elementami? M.in. ekwipunek, korzystanie z mapy, questy, otwarty świat itd. Więc nie pier*ol BJ.

- - -

BJ Blazkowicz napisał(a)::arrowd: Ekwipunek, otwarty świat i questy mają nie tylko RPG

Ale to nie wyklucza tego, że są to elementy RPG. Pisz normalnie. Od kiedy to odpowiada się na posty edytując poprzedni post, zamiast nowego napisać? :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Glaeken w 30 Lip 2011, 14:05

BJ Blazkowicz napisał(a): Stalker nie posiada nawet systemu levelowania postaci jako takiego, że o punktach doświadczenia, perkach i tym podobnych nie wspomnę.

Fakt, w/w nie posiada, ale posiada inne kluczowe elementy systemów rpg:
- możliwość wyboru - żeby osiągnąć X możesz to zrobić na Y sposobów o ile w ogóle zechcesz, nie jest ci odgórnie wszystko narzucone poza misjami związanymi stricte z główną linią fabularną,
- nieliniowość - możesz robić większość questów i zadań, w dowolnej kolejności, możesz pójść do X zamiast do Y a następnym razem jeszcze inaczej... a możesz po prostu rozwalić pół Zony :)
- otwarty świat - nie ma obowiązku ani odgórnie narzuconej trajektorii poruszania się postaci po mapie, jak to ma miejsce chociażby w corridor shooterach,
- liczne poboczne questy - ich ilość zależy tylko i wyłącznie od tego jak silnie i często będziesz się trzymał głównej linii fabularnej gry,
- rozbudowany ekwipunek - ubranie, leki, sprzęt i broń w dowolnej kombinacji oraz możliwość modyfikacji broni i pancerzy.

Co do levelowania postaci... liczę na to w S2. Jest to moje największe życzenie wobec kolejnej odsłony. Kolejny stalker aż się oto prosi.

BJ Blazkowicz napisał(a): :arrowd: Ekwipunek, otwarty świat i questy mają nie tylko RPG, o mapie nie wspomnę już w ogóle :E

To prawda, ale pisząc elementy mam na myśli te które są w grze po to by dać MOŻLIWOŚĆ WYBORU, KOMBINACJI, PEWNEJ DAWKI DOWOLNOŚCI. Inaczej rzecz ujmując, paleta tych elementów razem połączonych sprawia, że świat w grach stalker nie jest hermetyczny i odgórnie narzucony.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez BJ Blazkowicz w 30 Lip 2011, 15:07

Glaeken napisał(a):To prawda, ale pisząc elementy mam na myśli te które są w grze po to by dać MOŻLIWOŚĆ WYBORU, KOMBINACJI, PEWNEJ DAWKI DOWOLNOŚCI. Inaczej rzecz ujmując, paleta tych elementów razem połączonych sprawia, że świat w grach stalker nie jest hermetyczny i odgórnie narzucony.

Czyli według tego opisu taki np. Wolfenstein jest grą RPG, bo ma otwarty świat, możliwość wyboru misji i kilkanaście różnych sposobów na wyeliminowanie oponentów.
Ale chyba za głęboko popadamy w offtop :P
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 526

Postprzez KoweK w 30 Lip 2011, 16:15

A czy my mówimy, że S.T.A.L.K.E.R. jest grą RPG? :facepalm:
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Glaeken w 30 Lip 2011, 19:01

BJ Blazkowicz napisał(a): Czyli według tego opisu taki np. Wolfenstein jest grą RPG, bo ma otwarty świat, możliwość wyboru misji i kilkanaście różnych sposobów na wyeliminowanie oponentów.

Ty każdy element gry przypisujesz elementowi rpg, do tego twierdzisz, że te drobne elementy rpg automatycznie czynią z gry pełnowartościowego erpega. A tak nie jest o czym już parokrotnie wspominał xKowekx.

Ledwo pamiętam Wolfensteina a tego nowego w ogóle nie znam, więc jako przykładem posłużę się grami typu Half-Life, Killzone, F.E.A.R., Doom, Quake, Metro 2033 i t.p. w celach porównawczych:

- kilkanaście różnych sposobów na wyeliminowanie oponentów = możesz to zrobić we wszystkich w/w grach, ale jest jedna kolosalna różnica: w Stalkerze nie zawsze i nie wszędzie musisz to robić. Przykład z Kordonu, przejście pod mostem kolejowym pilnowanym przez żołnierzy. Możesz spróbować ich obejść (górą bądź tunelem po lewej), dać w łapę lub wyeliminować - 3 możliwości do wyboru i każda z nich na coś wpływa, a w w/w grach z przeciwnikami dyskusji nie ma i ominąć zwykle się nie da. Gry skonstruowano tak, żeby przeciwnicy stanowili wyłącznie przeszkodę siłową. Są mięsem do zabicia tylko i wyłącznie więc alternatywy nie ma: albo ty albo oni. w stalkerach możesz wpłynąć na zmianę postrzegania twojej osoby t.j. z neutralnego NPC może stać się przyjacielem lub na odwrót.

- otwarty świat = nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale otwarty świat to nie polanka pod gołym niebem, a przestrzeń która pozwala na poruszanie się w obrębie lokacji (jednej lub kilku) w:
a.dowolnym kierunku,
b. dowolną metodą
c. w dowolnym momencie
d. z możliwością powrotu
W w/w wymienionych grach z reguły przesz ciągle tylko "naprzód" zabijając kolejnych przeciwników, z rzadka mając możliwość wrócenia, a nawet jeśli taką możliwość masz to nie ma ona sensu bo fabuła z reguły jest skonstruowana w stricte liniowy sposób tak abyś parł jedynie naprzód - docierasz do kolejnych punktów scenariusza gry aby wkroczyć do następnego i tak w kółko aż do finału.

- wybór misji = w w/w grach masz z góry narzucone misje, przejdziesz misję 1 no to masz misję 2 i tak dalej. Wybór kolejności i owszem często jest, ale zawsze te misje w taki a nie inny sposób są odgórnie ułożone. W Stalkerze misje poza główną linią fabularną są wyszukiwane, zdobywane, kupowane w wyniku interakcji z NPC. W stalkerach jeśli będziesz parł naprzód wg. głównej linii fabularnej nie bacząc na elementy poboczne gry, to grę zapewne też ukończysz ALE po przez interakcję z NPC masz wpływ na zmiany w otoczeniu świata. Jako przykład: przyłączanie się do frakcji i/lub eliminacja jednej z nich, różne końcówki w CN, postrzeganie przez innych reputacji twojej postaci: wróg/przyjaciel/neutralny i t.d. Podsumowując: twoje różne akcje skutkują różnymi reakcjami otoczenia.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez utak3r w 03 Sie 2011, 12:35

BJ Blazkowicz napisał(a):Czyli według tego opisu taki np. Wolfenstein jest grą RPG, bo

BJ, albo sobie jaja robisz, albo nie umiesz czytać :E Daruj sobie, bo bez sensu ta dyskusja. Oni o jednym, ty o czymś kompletnie innym...

A co do Rage'a... przynajmniej będzie ciekawy shooter - będzie co porobić, a nie tylko CoDy i inne BFy, które psują dobre imię FPSów :)
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Kozaki: 376

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości