LIMBO - klimatyczna platformówka

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

LIMBO - klimatyczna platformówka

Postprzez caleb59 w 03 Sie 2011, 10:04

Image

Niezależna platformówka stworzona przez niewielkie studio deweloperskie. Cechą charakterystyczną gry jest ciekawa, czarno-biała grafika.

Limbo to bardzo ciekawie zrealizowana platformówka, nawiązująca do nurtu gier niezależnych pokroju Braid oraz World of Goo. Za stworzenie tytułu odpowiada małe studio PlayDead, mieszczące się w Kopenhadze. Pomysł na grę zrodził się w umyśle twórcy Arnta Jensena pod koniec 2006 roku. Produkcja była nominowana do nagród Independent Games Festival 2010 (rozdawanych w ramach imprezy Game Developers Conference).

W grze wcielamy się w małego chłopca, który wyrusza w niebezpieczną podróż, żeby uratować swoją zaginioną siostrę. Bohater przemierza niezwykle dziwne, czarno-białe krainy, które, jak wskazuje sama nazwa gry, znajdują się na skraju samego piekła. Oczywiście na naszej drodze napotykamy na wiele śmiercionośnych zagrożeń – groźne potwory oraz zabójcze pułapki.

Twórcy postawili na rozbudowany model rozgrywki, operujący wieloma świeżymi pomysłami i koncepcjami znanymi z innych gier. Sednem zabawy jest więc system fizyki, który odpowiada za większość zagadek logicznych. Podczas przeprawy musimy też uważać na wiele niebezpiecznych i dobrze zamaskowanych pułapek. Niejednokrotnie trzeba działać bardzo szybko, co sprawia, że gra nie jest najłatwiejsza.

Zdecydowanie najciekawszym elementem Limbo jest niezwykle tajemniczy klimat, który twórcy uzyskali dzięki wykorzystaniu specyficznej oprawy artystycznej, operującej tylko odcieniami bieli i czarni oraz bardzo skąpym udźwiękowieniem (muzyki w grze praktycznie nie ma). To sprawia, że cała przygoda jest niezwykle intrygująca i niepokojąca, nawet mimo braku wyraźnie zarysowanych elementów fabularnych.

Opis: Gry-Online.pl

Uwagi moderatora:

Jak nie robisz sam opisu gry, to dawaj źródło. ;)
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |

Za ten post caleb59 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Piterxd.
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:36
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Reklamy Google

Re: LIMBO - klimatyczna platformówka

Postprzez Piterxd w 03 Sie 2011, 10:16

Przyznam, ze słyszałem dawno o tej grze ale jakoś do tej pory nie miałem okazji w nią pograć (nikt ze znajomych nie miał ją na klocku :E). A sama gra wydaje się bardzo klimatyczna i zbiera dobre opinie.
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 181

Postprzez Vandelshoff w 03 Sie 2011, 10:27

Ta gra była inspiracją do nagrania przeze mnie utworu o podobnej nazwie. Zalecam słuchanie na słuchawkach.
http://www.myspace.com/indeterminatio/music/songs/limbo-82264198
Vandelshoff
Kot

Dołączenie: 05 Gru 2009, 17:30
Ostatnio był: 19 Sty 2018, 23:14
Kozaki: 0

Postprzez paintball_0 w 03 Sie 2011, 11:16

O ile mnie pamięć nie myli, gra miała być exclusivem na konsole. Czy obie- Nie wiem. W każdym razie na pewno miała się nie pojawić na PC. Oczywiście umowa okazała się być podpisana na czasowy, nie pełny exclusive i gra wylądowała na platformie Steam (9,99 euro). Kilka tygodni po tym, jak obejrzałem walktrough na YouTube...

Oprawa audiowizualna jest fantastycznie klimatyczna. Jedna z tych gier, które działają na wyobraźnię swoim minimalizmem. Nawet oglądając filmik, czułem się uczestnikiem wyprawy i przejmowałem się losem bohatera.

Gra jest zdecydowanie trudna, co można było zauważyć nawet na filmiku z jej przechodzenia. Zagadki i elementy zręcznościowe są wymagające a śmierć jest brutalna i natychmiastowa. Nie ma paska życia, niepowodzenie najczęściej kończy się zgonem.

Gdyby nie to, że Microsoft i Sony boją się konkurencji ze strony PC, kupiłbym tę grę. Teraz, kiedy znam jej wszystkie zagadki, fabułę i długość, nie opłaca mi się wydawać 50zł. Na szczęście Steam robi częste promocje i kiedy gra stanieje do równowartości ok 10zł, na pewno kupię.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Soviet w 03 Sie 2011, 11:31

Ja grałem na X360 i również szczerze polecam. Świetny klimacik i genialna oprawa graficzna.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Piterxd w 03 Sie 2011, 11:33

@Vandelshoff - dlaczego niby w słuchawkach? Słaba jakość tego twojego nagrania
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Postprzez Vandelshoff w 03 Sie 2011, 14:27

Muzyki najlepiej słuchać na słuchawkach, zwłaszcza takiej. Na głośnikach brzmi to niezbyt czysto, choć moc jest silniejsza. Ale stawiam na czystość dźwięku. Co do jakości, taki już urok moich nagrań. :)
Vandelshoff
Kot

Dołączenie: 05 Gru 2009, 17:30
Ostatnio był: 19 Sty 2018, 23:14
Kozaki: 0

Postprzez Piterxd w 03 Sie 2011, 15:27

No to słabo się starasz, bo dźwięk nie jest czysty - dla każdego dźwięku się robi osobne EQ, inaczej tak jak u ciebie niskie częstotliwości się nakładają i powstaje duża amplituda. Jeśli porównujesz słuchawki za 400 zł do głośników za 400 zł to tak, co innego sprzęt np za 4k. Ale koniec o tym :wink: Ta gra dalej jest tylko na klocka bo chętnie bym zagrał? :P
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Postprzez KoweK w 03 Sie 2011, 18:45

Jest już dostępne na Steamie za 10 ojro.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez tomasz4815 w 03 Sie 2011, 18:56

Tak umiem czytać!"LIMBO - klimatyczna PLA-TFOR-MÓW-KA" Ale mimo to chcę zapytać Was, czy istnieje choć kropelka nadziei na to, że wypuszczą ją na PC?!
------------------------------------------------------------
Jest już dostępne na Steamie za 10 ojro.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!! :facepalm: SORKI :D
Ostatnio edytowany przez tomasz4815, 03 Sie 2011, 19:24, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Wczoraj, 23:31
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez Piterxd w 03 Sie 2011, 19:19

@tomasz - Przeczytałeś post kowka? :E
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Postprzez fosio w 03 Sie 2011, 21:42

Potwierdzam. Demko jest na steamie. Właśnie testuję i odnoszę wrażanie że rzeczywiście jest jakiś tam klimacik. Ot biegasz jakimś emo dzieciakiem wspinasz się i wykonujesz jakieś dziwne sztuczki w stylu "przeciągnij to tamto, skocz tu tam itd itp." całkiem przyjemna gierka... jako demo ofc.
JESTEM DEBILEM, PRZEPRASZAM.

fosio
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Paź 2008, 01:36
Ostatnio był: 26 Cze 2019, 18:48
Miejscowość: Duże zadupie polski...
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 9

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość