Jako wielki fan całej serii stalkera posiadający wszystkie alphy/bety jakie tylko pojawiły się w sieci ; finalną podstawkę , pierwszy dodatek i zew Prypeci który ciężko nazwać dodatkiem a nie jest to tez kontynuacja uważam Czyste niebo za najlepszą cześć stalkera .
Grafika/Stabilność: 90% - po wgraniu łaty
Grywalność: 100%
Fabuła/Misje: 80%
Klimat: 99%
Ekwipunek/Broń/PDA: 50%
Udźwiękowienie: 97%
Finalna Ocena: 90%
Graficznie gra jest na wysokim poziomie i nie ustępuje nawet najnowszym produkcja na zień dzisiejszy , modele postaci i ich animację , modele broni ... są na piątkę - nie zauważyłem nigdzie rozmazanych textór
Mapy tu zabrakło mi lokacji Bar i to bardzo autorzy postanawiając usunąć te miejscówka postawili pustkę w mym sercu , bardzo podobały mi sie lakacjię dodane; Szpital , nowy czerwony las czy limańsk choć ten ostatni był dość ciasny *( Autorzy narysowali kreskę postawili budynki i zadowoleni !
Udźwiękowienie jak w podstawce stoi na bardzo wysokim poziomie i uzupełnia klimat
Klimat No tu trochę autorzy dali pupy , zona jest przeludniona , co krok są jacyś stalkerzy .
Cena ; jest naprawdę ok szczególnie ze ja swoja grę kupiłem w extra klasyce za 40zł a okazało się ze były to wydania premierowe z nałożona tekturką

Pierwsze podejście ; gra miała dość poważny błąd w scenariuszu co podczas przeszukiwanie ciał na wysypisku po informacji na radio wywalało do pulpitu , bardzo szybko wyszła na to łatka jedna grę trzeba było zaczynać od początku ;( TO JA SIĘ PYTAM ! Gdzie byli testerzy skoro na tak wczesnym etapie gry przepuszczono tak poważny błąd ?
Wymagania ; oj są i to spore jak na mój ówczesny miesięczny zestaw PC podczas deszczu lub słonecznej pogody gra lubi zgrzytać i bycza płynna inaczej
Ekwipunek ; stalker dzieje się w czasie przyszłym co mnie skłonią do pytania dlaczego arsenał w grze ogranicza się do tylko kilku pókawek ówczesnego świata
Choć wad jest parę to plusów jest zdecydowanie więcej co daje tej grze zdecydowanie miejsce na półkach graczy .
ps. Jak ktoś wspomniał przydała by się możliwość pozostawiania markerów na mapie aby nie błądzić i szukać sprzętu .
W stalkerze przed wszystkim brakuje mi trybu COP