Ocena gry

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Ocena gry

Postprzez Kpuc w 14 Maj 2011, 02:17

Jako wielki fan całej serii stalkera posiadający wszystkie alphy/bety jakie tylko pojawiły się w sieci ; finalną podstawkę , pierwszy dodatek i zew Prypeci który ciężko nazwać dodatkiem a nie jest to tez kontynuacja uważam Czyste niebo za najlepszą cześć stalkera .

Grafika/Stabilność: 90% - po wgraniu łaty
Grywalność: 100%
Fabuła/Misje: 80%
Klimat: 99%
Ekwipunek/Broń/PDA: 50%
Udźwiękowienie: 97%
Finalna Ocena: 90%

Graficznie gra jest na wysokim poziomie i nie ustępuje nawet najnowszym produkcja na zień dzisiejszy , modele postaci i ich animację , modele broni ... są na piątkę - nie zauważyłem nigdzie rozmazanych textór

Mapy tu zabrakło mi lokacji Bar i to bardzo autorzy postanawiając usunąć te miejscówka postawili pustkę w mym sercu , bardzo podobały mi sie lakacjię dodane; Szpital , nowy czerwony las czy limańsk choć ten ostatni był dość ciasny *( Autorzy narysowali kreskę postawili budynki i zadowoleni !

Udźwiękowienie jak w podstawce stoi na bardzo wysokim poziomie i uzupełnia klimat

Klimat No tu trochę autorzy dali pupy , zona jest przeludniona , co krok są jacyś stalkerzy .

Cena ; jest naprawdę ok szczególnie ze ja swoja grę kupiłem w extra klasyce za 40zł a okazało się ze były to wydania premierowe z nałożona tekturką ;)

Pierwsze podejście ; gra miała dość poważny błąd w scenariuszu co podczas przeszukiwanie ciał na wysypisku po informacji na radio wywalało do pulpitu , bardzo szybko wyszła na to łatka jedna grę trzeba było zaczynać od początku ;( TO JA SIĘ PYTAM ! Gdzie byli testerzy skoro na tak wczesnym etapie gry przepuszczono tak poważny błąd ?

Wymagania ; oj są i to spore jak na mój ówczesny miesięczny zestaw PC podczas deszczu lub słonecznej pogody gra lubi zgrzytać i bycza płynna inaczej

Ekwipunek ; stalker dzieje się w czasie przyszłym co mnie skłonią do pytania dlaczego arsenał w grze ogranicza się do tylko kilku pókawek ówczesnego świata

Choć wad jest parę to plusów jest zdecydowanie więcej co daje tej grze zdecydowanie miejsce na półkach graczy .

ps. Jak ktoś wspomniał przydała by się możliwość pozostawiania markerów na mapie aby nie błądzić i szukać sprzętu .

W stalkerze przed wszystkim brakuje mi trybu COP
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Reklamy Google

Postprzez kubu k w 10 Cze 2011, 23:13

Grając we wszystkie odsłony stalkera jak do tej pory, bez modów, tylko i wyłącznie z poprawkami. Stwierdzam iż najbardziej nie mile byłem zaskoczony negatywnie tytułem "Clear Sky". Dlaczego?

Odpowiedź.

Mając laptopa, naprawdę średniej klasy, w pewnych momentach ten sequel był jak najbardziej nie stabilny i wywoływał bugi.

Na tym, na prawdę leciwym kompie, SoC jak I CoP, Działają bez zarzutu. Tylko chwalić i cieszyć się płynną grą.

DX10 to ściema wg. mnie. Fan. pzdr.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Postprzez Karpiu92 w 13 Cze 2011, 09:28

- Grafika/stabilność: 50%
- Grywalność: 80%
- Fabuła/Misje: 70%
- Klimat: 90%
- Ekwipunek/broń/PDA: 90%
- Udźwiękowienie:80%
- FINALNA OCENA: 77%

Zawiodłem się na tej części chyba najbardziej, ponieważ wydajność tej gry, jest tak skopana, że nawet na średnich detalach chodzi ledwo. Zew Prypeci i Cień Czarnobyla chodził spokojnie na najwyższych detalach. Wojna frakcji, jedna z rzeczy która miała być innowacyjna w tej części dała ciała, Za chiny nie umiałem zająć bazy wolności, miałem każdy posterunek, mimo to żołnierze wolności co chwilę się odnawiali. Ogólnie rzecz mówiąc, gra nie jest ideałem, ale ma swój klimat który ciągnie cię byś skończył tą grę mimo tych wad.
Awatar użytkownika
Karpiu92
Kot

Dołączenie: 11 Cze 2011, 22:22
Ostatnio był: 18 Cze 2011, 21:58
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Afrose w 16 Cze 2011, 13:26

Jako fan:
- Grafika/stabilność: 100%
- Grywalność: 100%
- Fabuła/Misje: 100%
- Klimat: 100%
- Ekwipunek/broń/PDA: 100%
- Udźwiękowienie: 100%
- FINALNA OCENA: 100%

Jako krytyk :D :
- Grafika/stabilność: 75%
- Grywalność: 90%
- Fabuła/Misje: 90%
- Klimat: 75%
- Ekwipunek/broń/PDA: 90%
- Udźwiękowienie: 90%
- FINALNA OCENA: 85%

Moim zdaniem nie jest to najgorsza "część" ale jednak zabardzo się na nią napaliłem......
Fajnie było znowu dotrzeć do elektrowni, a następnie "zginąć".
Awatar użytkownika
Afrose
Tropiciel

Dołączenie: 04 Lis 2010, 16:10
Ostatnio był: 16 Lip 2019, 18:35
Miejscowość: Stacja "PROSPEKT MIRA"
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 54

Postprzez Gavdylenko w 21 Cze 2011, 20:51

Grafika/Stabilność 99%
Grywalność 100%
Fabuła/Misje 95%
Klimat 80%
Ekwipunek/Broń/Pda 98%
Udzwiękowanie 100%
Ocena końcowa 97%

Ogólnie gra fajna tylko zabrakło paru rzeczy żeby można było na przykład grać dalej po zakończeniu gry lub ją skończyć nie ma auto savów po skończonej misji,spania itd ale ogólnie gra jest super
Славься, Отечество наше свободное,
Счастья народов надёжный оплот!
Знамя советское, знамя народное
Пусть от победы к победе ведёт!
Awatar użytkownika
Gavdylenko
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2011, 13:26
Ostatnio był: 28 Lut 2013, 19:03
Miejscowość: In der Dunkelheit
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 53

Postprzez Sucharus w 22 Cze 2011, 17:49

Grafika/Stabilność 90%
Grywalność 90%
Fabuła/Misje 95%
Klimat 100%
Ekwipunek/Broń/Pda 100%
Udzwiękowanie 100%
Ocena końcowa 95,83 %

Gdyby nie wszędobylskie bugi byłaby to gra doskonała.

Sucharus
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Cze 2011, 16:55
Ostatnio był: 22 Cze 2011, 18:41
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 1

Postprzez FishuPL w 04 Sie 2011, 00:09

- Fabuła/Misje: 75%
- Ekwipunek/broń/PDA: 50%
- Udźwiękowienie: 90%
- FINALNA OCENA: 77%

Dla mnie to świetna część. Jedynie ekwipunek/broń nie była zbyt dobra ale jak kto woli.
FishuPL
Kot

Dołączenie: 03 Sie 2011, 23:13
Ostatnio był: 04 Sie 2011, 00:12
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez kolokolo98 w 18 Sie 2011, 16:56

- Grafika/stabilność : grafika 90%, stabilność 70%. Co do grafiki to niezła jak się ustawi wysoką roździelczość. Niestety kiepska optymalizacja i błędy. Wywaleń do pulpitu miałem z 3-4.
- Grywalność : 90%. Naprawdę wciąga i gra się przyjemnie. Tylko końcówka trochę spaprana...
- Fabuła/Misje : 90%. Fabuła napraaaawdę ciekawa i wciągająca, tak jak i misje. Tylko jak mówiłem mam zastrzeżenia do końcówki, no i za dużo napie*dalania w grze (to nie Call of Duty).
- Klimat : 100%. a jak.
- Ekwipunek/broń/PDA : 95%. Ekwipunek rozbudowany, bronie ciekawe. Dobrze, że twórcy nie dali AK-47 i M4 tylko AK 74 i LR300. Te pierwsze już są nudne... Brakowało mi tych leków z CoP oraz dłuższych opisów przedmiotów.
- Udźwiękowienie : 100%. Łaziłem z bazy do bazy by posłuchać muzyczki u barmanów :D . Co do innych dźwięków : spoko.
- FINALNA OCENA : 90%
Fajnie się grało tylko te błędy psują grę. Nie kumam tych co mówią, że klimat jest cienki (może dlatego, że nie grałem w SoC?). Nie doznałem ani jednego wywalenia do pulpitu po przechodzeniu między lokacjami. W wojnach frakcji ruszają się dobrze, ale mogło być lepiej. Ogólnie solidna gra.

PS.
Nie liczyłem średniej asymetrycznej, bo jedna rzecz jest dla mnie ważniejsza od drugiej (np. klimat od grafiki). Co do średniej ważonej nie chciało mi się (nigdy nie lubiłem matmy :| )
Ostatnio edytowany przez kolokolo98, 31 Sie 2011, 16:21, edytowano w sumie 1 raz
Image
"Today I didn't even have to use my AK
I gotta say it was a good day"
Awatar użytkownika
kolokolo98
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2011, 18:34
Ostatnio był: 22 Kwi 2018, 18:14
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 22

Postprzez winterElite w 21 Sie 2011, 19:56

- Grafika/stabilność: 50/65%
- Fabuła/Misje: 40/60%
- Ekwipunek/broń/PDA: 60/80/50%
- Udźwiękowienie: 80%
- FINALNA OCENA: 80%

ps:.
Częste BugTrapy obniżyly bardzo stabilność gry (aż szkoda)
Jeśli chodzi o grywalność gra w miare wciąga jednak przy misjach które zostały niezbyt dopracowane (Poboczne) widać tu zasade znajdz przynieś lub zabij wróć :(
Klimat buduje napięcie zwłaszcza muzyka i każda noc spędzona w grze

To chyba na tyle :-/
Mnie to nie obchodzi ja wole biszkopty...
Awatar użytkownika
winterElite
Kot

Dołączenie: 18 Sie 2011, 14:44
Ostatnio był: 17 Lut 2013, 13:08
Miejscowość: Spójrz za okno
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy

Postprzez WILK 1998 w 12 Paź 2011, 19:29

Dla mni fana seri S.T.L.K.E.R część Clar Sky jest świetną umiejscowioną we wciągającą Wojną frakcji grą,odemnie dostaje 10/10

WILK 1998
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Paź 2011, 14:57
Ostatnio był: 13 Paź 2011, 16:18
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: -1

Postprzez Czarny Aleks w 13 Paź 2011, 15:22

Uwielbiam serie S.T.A.L.K.E.R ale będe szczery,gra ta jest dobra i dostaje 8/10 przez niektóre Bugi i niekiedy słabe SI postaci,bywa że są od wroga o metr mają leprzą broń a giną bo wychodzą na niego przeładowując a przeciwnik zabija ich z pistoletu :-(, No ale nie ma gier idealnych,gra ta jest dobra ale tylko DOBRA więc nawet gdybym chciał nie moge się zgodzić z oceną gracza WILK 1998

Czarny Aleks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 13 Paź 2011, 15:03
Ostatnio był: 13 Paź 2011, 16:18
Ulubiona broń: Big Ben

Postprzez Szpagin w 13 Paź 2011, 15:49

Pierwsza część Stalkera bardzo przypadła mi do gustu, więc dziwnym nie jest, że kupiłem Czyste Niebo. Po raz pierwszy grałem jednak jakiś rok po premierze, od razu w wersję 1.5.10, w której poprawili większość (choć nie wszystkie) błędy.

Graficznie (bo to pierwsze rzuca się w oczy) - rewelacja. Żywe kolory, znacznie lepsza grafika niż w SoC, wspaniałe oświetlenie. Na stabilność nie narzekałem, wszystko chodziło pięknie-ładnie.

Grywalność zła nie jest, walka jest satysfakcjonująca, AI daje radę (w walce, w zajmowaniu posterunków - niekoniecznie, ale o tym dalej).

Fabuła była dla mnie tylko pretekstem do parcia na północ, w stronę elektrowni. Misje poboczne to właściwie niewiele zadań, które polegają na przyniesieniu określonych przedmiotów, albo wojna frakcji. I ona zasługuje na dłuższy opis. Jest cholernie zabugowana (moi towarzysze z Powinności nie umieli przejąć kontroli nad posterunkami na Wysypisku), poza tym jest to jedyny sposób na zdobycie lepszych przedmiotów.

Klimat jest ok, problemem jest tylko duża liczba ludzi na poszczególnych poziomach. No kurde, w końcu Zona to strefa zamknięta, ludzi z samej definicji powinno być mało, jeśli już to wojsko. Gdyby nie to, nie miałbym na co narzekać. Są mutanty, anomalie, czarne noce.

W kwestii sprzętu: twórcy wprowadzili dwie zmiany, które pozytywnie wpływają na rozgrywkę. Pierwsza to możliwość naprawy broni, dzięki czemu nie trzeba już wyrzucać zepsutych giwer. Druga nowinka to modyfikacja broni i pancerza. Fajne są też nowe bronie, czyli TOZ i PKM.

Na dźwięk nie można narzekać.

Gdy grałem pierwszy raz, byłem zachwycony. Potem jednak wyszedł Zew Prypeci, który uważam za najlepszą część serii. Gra jest bardzo dobra i klimatyczna, wystawiam wysoką ocenę 7/10.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości