Hard Reset

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Hard Reset

Postprzez KoweK w 31 Lip 2011, 15:41

Image

Są jeszcze producenci gier na tym świecie, którzy nie "szmacą" gier regeneracją życia i innymi casualowymi pierdołami. Hard Reset to typowy shooter w cyberpunkowym klimacie (pozdrawiam Stalkerke91, haha), który jest tworzony na polaków. Gra jest tworzona wyłącznie na PC, więc nie uświadczymy żadnych uproszczeń wpływających na rozgrywkę, uproszczeń, które widać na grach multiplatformowych - chyba nie muszę wspominać jak Crysis 2 został ucięty pod względem fizyki w stosunku do 1. częśći. Jak sami twórcy mówią, chcą, by gra w 100% wykorzystywała możliwości PC. Po trailerze oczywiście nie widać jakiejś niesamowitej grafiki, ale w zamian mamy dość dużą interaktywność i masę rzeczy, która dzieje się na ekranie. Twórcy obiecują rozgrywkę podobną do tych oldschoolowych shooterów, jakimi były Doom, Quake oraz Painkiller. Nie ujrzymy tutaj regeneracji życia. :D

Premiera planowana na wrzesień tego roku.

Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Junx.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Re: Hard Reset

Postprzez Soviet w 31 Lip 2011, 15:58

Gra zapowiedziana 1 lipca tego roku, a premiera już we wrześniu. Studio Flying Wild Hog zostało założone w kwietniu... Czyli ta gra ma powstać w pół roku? Albo przesuną premierę albo będzie to budżetówka.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez KoweK w 31 Lip 2011, 16:00

Gra była tworzona od kwietnia 2009 i chyba wtedy powstało to studio - pomyliłeś lata Soviet. :P Nie przesuną premiery, bo niby miała być zapowiedziana (trailer), wtedy gdy będzie gotowa, czyli 2 miechy przed premierą.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez paintball_0 w 31 Lip 2011, 16:30

Może zamiast wyrzucać sobie pomyłki i buszować w googlach w poszukiwaniu niepotwierdzonych informacji, sięgnijmy do źródła, czyli TEGO wywiadu redaktorów Gamespotu z Michałem Szustakiem z Flying wild hog. ;)

Wiemy tyle, że filozofią rozgrywki gra ma przypominać staroszkolne shootery, jak Painkiller, Doom i Quake. Czyli co? Łażenie po arenach i kolekcjonowanie kluczy, połączone z koniecznością zabicia wszystkiego na mapie? Naprawdę nie wiem, czy ciągle jest zapotrzebowanie na tego typu produkcje. Szczególnie, że nie ma multi, więc wszystkie trzy wymienione wcześniej inspiracje tracą ok. 50% atrakcyjności.

W grach Sci- Fi lubię podążać jakąś ścieżką fabularną, doświadczać zwrotów akcji, podziwiać futurystyczne wizje świata za xxx lat. Jeśli wszystkim, co oferuje Hard Reset, ma być grafika i nawalanki na arenach, to ja już po pierwszym Painkillerze miałem dosyć.

Jak mnie się gra widzi? Niezbyt obiecująco. Dopóki nie dostaniemy obszernego gameplayu, ciężko pozytywnie ustosunkować się do gry, której jedynymi rzucającymi się w oczy elementami są jak na razie neonowy HUD i kretyński, niebieski karabin bąbelkowy.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Szpagin w 04 Sie 2011, 20:26

@paintball_0: nie powiedziałbym, że nikt nie chce już oglądać gier o mechanice Dooma czy Half-Life'a. Powiedziałbym raczej, że ludzie są znudzeni kolejnymi klonami Call of Duty, które prowadzą graczy za rączkę przez kolejne mocno oskryptowane sceny. Ja chcę (jak za starych, dobrych czasów) na chwilę przystanąć, skręcić z głównej drogi, poszukać sprzętu. Doom, Quake 2, obie części HL, RTCW - na takich grach się wychowałem i żałuję, że już takich się nie robi (najbliższy był Wolfenstein, ten z 2009 roku, ale ta gra była tylko niezła).

A co do braku multi: chciałbyś, aby zrobili go "na odwal się", tylko po to, by był? Bo skoro nie chcą robić multi, to znaczy, że nie mają żadnych sensownych pomysłów na to, jak zaistnieć na tym polu.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Soviet w 05 Sie 2011, 13:35

Grę w Polsce wyda CD Projekt.

Zła wiadomość jest taka:
GRY-OnLine.pl napisał(a):Kompania dla pojedynczego gracza powinna być niezwykle dopracowana, gdyż autorzy skoncentrowali się jedynie na niej i nie przewidują żadnego trybu multiplayer.

Jakoś marnie widzę to nawiązywanie do Quake i Painkillera, skoro ma nie być multi. Przecież te gry skupiały się tylko i wyłącznie na tym trybie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez KoweK w 05 Sie 2011, 18:27

W Painkillera ktoś grał w Multi? Mi tam multi wiszą. Wystarczy to, że już się w TF2 wkręciłem... więcej mi nie trzeba! Na chama nie ma co dodawać.
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Soviet w 05 Sie 2011, 19:37

„W Painkillera ktoś grał w Multi?” :facepalm:

Multi w Painkillerze to był jedyny powód, dla którego ta grą zainteresował się ktokolwiek spoza naszej zaściankowej Polski. Gra stała się w 2004 jedną z platform na CPL, kiedy to w finale panowie fatal1ty i Vo0 stoczyli ładną potyczkę, przez co Painkiller poznał cały świat. Gdyby nie to, gra nigdy nie opuściła by polskich kiosków ruchu, gdzie leżała wyceniona na 19,99 zł.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez paintball_0 w 05 Sie 2011, 19:42

Szpagin, akurat seria HL nie ma z Hard Reset nic wspólnego.

Hard Reset to dla mnie trudny temat. Post, który czytasz, był przeze mnie edytowany, kasowany i pisany od zera właściwie przez cały dzisiejszy dzień. Mam bowiem mieszane uczucia. Z jednej strony kibicuję polskiemu teamowi i życzę im sukcesu gry. Z drugiej jednak jestem realistą i patrzę trzeźwo na Branżę.

Painkiller był ewenementem. Wstrzelił się przepięknie w rynek, w którym brakowało prostej, szybkiej i efektownej nawalanki. People can fly składało się z byłych pracowników różnych innych teamów. Jednym udanym produktem dostało się do czołówki światowych developerów. Potem było dołączenie do Epic i Bulletstorm, przy którym Chmielarz popełnił śmiertelny błąd, sądząc że złapał Pana Boga za nogi. Myślał, że jak wpompuje w marketing gierki całą parę i renomę Epica, gra sprzeda się bez względu na jej wtórną zawartość. Jak widać powtórzenie sukcesu za pomocą duchowego następcy Painkillera nie jest takie łatwe, jak by się wydawało. A przecież w tym czasie również nie było za wiele dobrych gier o totalnej rozwałce.

Wcześniej od PCF oderwała się grupa programistów. W połączeniu z byłymi pracownikami innych polskich teamów chcieli wystrzelić się na sam szczyt za pomocą schematu Painkillera. Necrovision, choć posiadał nowatorskie pomysły i niezłą technologię, raczej nie można uznać za sukces komercyjny. Pamiętasz jeszcze jak nazywało się to studio i co się z nim stało, bez użycia googli? :(

Teraz mamy do czynienia ze studiem Latający Dziki Wieprz, składającym się z byłych pracowników różnych polskich teamów, które tworzy prostą strzelankę z niezłym technologicznym zapleczem, w której chodzi o bieganie po mapie i rozwalanie hord przeciwników. Dostrzegasz tutaj powtarzalność schematu?

Jeśli gra się nie sprzedaje, to znaczy że coś jest z nią nie tak. Coś powoduje, że graczy nie interesuje. Od czasów Painkillera przeminęło nam już sporo tego typu produkcji. Każda bez większego echa. Stąd można wyciągnąć wniosek, że to nie świat gry, nie cena i nie ogólne dopracowanie jest problemem. Problemem jest więc sama filozofia rozgrywki.

Z szacunku do polskich developerów nie zagram w pirata. Jak pisałem wcześniej, może gra będzie miała to coś, jakiś element, który aż tak przypadnie mi do gustu, że tylko dla niego kupię Hard Reset. Ale jak wspominałem wcześniej- najpierw muszą pokazać czysty zapis z gameplayu. Nie renderowane filmiki i kilkusekundowe skakanie po ujęciach. Szczery i uczciwy filmik, jak toto wygląda i jak się w toto gra.

Co do multiplayera. DMa i Team DMa się nie da spartaczyć. Albo się walczy przeciwko wszystkim, albo na dwie drużyny. Coś takiego chyba można dodać, co? Szczególnie że w grze prawdopodobnie będziemy mieć do czynienia z Painkillerowymi arenami i labiryntami korytarzy, które aż prosić się będą o zaludnienie żywym mięchem. ;) Może proste multi jako późniejszy patch, jeśli fani zażądają, albo jako płatne (gierka stanie się hitem) lub darmowe (trzeba zachęcić graczy do kupna) DLC? Nie trzeba wymyślać na nowo gatunku, żeby zrobić dobry multipayer.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Soviet w 05 Sie 2011, 19:47

paintball_0 napisał(a):Jeśli gra się nie sprzedaje, to znaczy że coś jest z nią nie tak. Coś powoduje, że graczy nie interesuje. Od czasów Painkillera przeminęło nam już sporo tego typu produkcji. Każda bez większego echa. Stąd można wyciągnąć wniosek, że to nie świat gry, nie cena i nie ogólne dopracowanie jest problemem. Problemem jest więc sama filozofia rozgrywki.

W dzisiejszych czasach powodem, że gra się nie sprzedaje najczęśniej jest niestety nieznajomość marki. Myślenie typu: jeśli nie ma cyferki w tytule - nie kupię.

paintball_0 napisał(a):Co do multiplayera. DMa i Team DMa się nie da spartaczyć. Albo się walczy przeciwko wszystkim, albo na dwie drużyny. Coś takiego chyba można dodać, co? Szczególnie że w grze prawdopodobnie będziemy mieć do czynienia z Painkillerowymi arenami i labiryntami korytarzy, które aż prosić się będą o zaludnienie żywym mięchem. ;) Może proste multi jako późniejszy patch, jeśli fani zażądają, albo jako płatne (gierka stanie się hitem) lub darmowe (trzeba zachęcić graczy do kupna) DLC? Nie trzeba wymyślać na nowo gatunku, żeby zrobić dobry multipayer.

W Hard Reset trybu multi nie będzie wcale. Chyba musisz po raz kolejny zedytować post :E.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez paintball_0 w 05 Sie 2011, 22:46

W sprawie multiplaya źle mnie zrozumiałeś. Pisałem o hipotetycznym multi, jaki mógłby być zawarty w grze. :)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez KoweK w 16 Sie 2011, 13:35

Będzie demo przed premierą we wrześniu. Może i w te wakacje jeszcze sobie zagramy? :)

- - -

http://www.youtube.com/watch?v=mx5G0PNC ... r_embedded
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości